Locatie:
Canalul Bega este un canal navigabil din Romania si Serbia. Din punct de vedere al pescuitului, eu o impart in trei zone majore. Pentru cei care vor sa pescuiasca la mreana pe aceasta apa curgatoare, recomand zona situata intre localitatile Ghiroda si Topolovatu Mare. De ce? Este o zona unde veti gasi substrat tare format din pietris, iar curentul este moderat spre puternic. Adancimea apei, la cotele normale, este undeva intre 2-2.5 metri, dar cu toate ca Bega este canalizata, se gasesc si zone cu gropane, denivelari si structuri scufundate. Aceasta zona abunda in vegetatie si reprezinta o adevarata provocare pentru iubitorii pescuitului pe ape curgatoare.
Pestii, care stapanesc adancurile acestor locuri, sunt sanatosi, puternici si bataiosi. Au la dispozitie hrana naturala suficienta pentru a le asigura un trai regesc. Sunt foarte mofturosi si greu de convinsi sa muste momeala din carlig. Insa pescarii perseverenti au toate sansele sa ademeneasca cateva bucati superbe.
Pestele tinta:
Mreana traieste in apele curgatoare, fiind raspandita in mai toate raurile colinare si de ses. Prefera apele repezi si reci, cu valtori si bulboane adanci, cu fund nisipos sau prundis. Corpul este fusiform, capul ascutit, gura subterminate cu buze groase si patru mustati. Obisnuit are 25 – 60 cm cu o greutate de 0,4 -1,5 kg, ajungand usor la 3-5 kg, dar putem intalni exemplare care depasesc 5 kg, mai ales daca mergem sa pescuim in Anglia. Sa revenim insa la apele noastre.
Mreana prefera apele usor tulburi decat cele limpezi, ea fiind foarte sperioasa. Se hraneste mai mult noaptea, cu insecte, viermi, moluste, larve. Locurile in care o vom cauta sunt: marginile suvoiului, dupa diferite obstacole din apa (copaci, stanci, insulite), golfurile din marginea vadului si in curentul puternic al apelor. Canalul Bega este plin cu astfel de locuri.
Tehnica si echipament:
Tehnica feeder s-a dovedit a fi cea mai eficienta metoda de a captura aceste exemplare sperioase. Se poate incerca si la pluta, dar sansele de a prinde mreana sunt mult mai slabe.
Am inceput sa pescuiesc cu feederul pe Bega inca din anul 2007, datorita faptului ca, m-am stabilit intr-o localitate apropiata de zona mentionata mai sus. Canalul trece la aproximativ 3 kilometri distanta de casa unde locuiesc. A fost foarte greu la inceput. Nici un localnic nu pescuia cu feederul, unii chiar radeau de mine ca merg cu o lanseta atat de subtire la pescuit. Am incercat sa adun informatii, dar nu prea aveam de la cine. Aveam doua lansete heavy feeder cu care am pescuit cu succes pe beltile populate cu crap, dar pe Bega a fost… altceva. Am luat-o practic de la zero in ceea ce priveste locatia. Prindeam scobari, morunasi, cleni, platici, si rar cate o mrenuta. Am auzit povesti referitoare la mrene care, mai intrau din cand celor care pescuiau la scobar, la pluta, si au rupt „instalatia“ fina, insa eu nu am facut intalnire cu ele. Datorita esecurilor repetate, a urmat o perioada destul de lunga in care am preferat sa frecventez alte locatii, alti pesti tinta si aproape ca am uitat de mrene. Aproape…
Am participat la un concurs de pescuit la crap, alaturi de un prieten, care mi-a spus asa: „Auzi Feri… La tine se prind mrene mari taica, nu gluma! Am un amic care prinde frecvent mrene mari, noaptea! A avut si rupturi!“ Bineinteles ca m-a facut curios, iar intre doua „beep“-uri ale avertizorilor, am mai discutat despre detaliile pescuitului la feeder pe Bega. In sfarsit, am primit sfaturi pretioase de la o persoana care avea experienta „in domeniu“. Singura problema: pescuitul pe timp de noapte. Trebuie sa recunosc, mi-a fost frica la inceput. Cei care cunosc zona, stiu ca este o adevarata jungla pe malurile apei, facand pescuitul dificil in timpul zilei, dar mai ales in timpul noptii. Si inca ceva, mi-a fost urat sa merg singur. Nu am gasit nici un „nebun“ care sa ma urmeze in aventurile mele nocturne.
Mi-am luat inima in dinti si am facut cateva partide de noapte care s-au soldat cu capturi. Dar am fost departe de succesul dorit, prinzand doar 2-3 mrene mari pe an. Cand spun mare, ma refer la mrene trecute de 1.5 kg. Am pescuit in continuare cu feedere heavy, carlige „mari“ de 10 sau 12 si forfac de 0.16 – 0.18 mm. Am avut parte de si de rupturi, dar majoritatea partidelor s-au consumat fara ca mreana sa puna gura pe viermii intepati in carlig.
Nu am stiut de ce, nu am stiut pe ce sa dau vina, eram dezamagit. Am facut apoi o partida de pescuit pe Timis, alaturi de prietenul meu care, mi-a dat sfaturi utile in ceea ce priveste pescuitul la feeder pe ape curgatoare. Nu o sa uit niciodata cum a ras de mine si imi spunea ca nu voi prinde nici un peste cu feederul meu heavy. Mi-a spus ca are varful tare si ar trebui sa imi schimb feederul daca vreau sa am succes. Nu l-am bagat in seama, avand incredere in lanseta mea, cu care am scos destui pesti la viata mea. Rezultatul partidei? Nu am avut nici o trasatura, iar prietenul meu a prins aprox 7 kg de peste (mreana, morunas si platica). Intr-adevar, avea dreptate. Am pus si eu mana pe lanseta respectiva si am decis sa imi cumpar una. Lanseta este: Maver Genesis Black Ice feeder, in lungimea de 3.6 m, din 2 segmente http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/maver-genesis-black-ice. La inceputul acestui an mi-am achizitionat si eu lanseta respectiva, doua chiar, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.
Am tinut sa introduc aceasta mica poveste despre trecerea la alt tip de lanseta, deoarece este esential sa aplici un pescuit de mare finete. Lansetele Maver Genesis Black Ice au o actiune parabolica, semnalizeaza bine trasaturile si amortizeaza foarte bine socurile care apar in timpul unui drill cu peste mare. Trasaturile nu mai sunt atat de agresive, pestele nu simte rezistenta mare cand pune gura pe carlig si, ma credeti sau nu, drillurile dureaza mai putin.
Lansetele sunt echipate cu doua mulinete de 3000. Ca fir principal folosesc Maver River Stone Sinking cu diametrul de 0.18 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/1006-fir-maver-stone-river-sinking-150m.html. Un fir care rezista foarte bine la nod si la abraziune. Am incercat mai multe fire, dar nici unul nu mi-a dat increderea care mi-o ofera acest fir. Probabil sunt si alte fire bune pe piata, pe care nu le-am testat, dar nici nu ma gandesc sa schimb aceasta minunatie portocalie.
Nada:
Exista trei caracteristici principale pe care le urmaresc cand aleg nada pentru pescuitul mrenei: granulatia mare, aroma de cascaval si culoarea rosie. Pescuiesc dupa peste mare, nu vreau sa adun maruntis, o nada foarte fina nu m-ar ajuta cu nimic. Am ales aceste nade tocmai pentru concentratia ridicata in particule mari: spartura de porumb, canepa prajita, pelete, fulgi de porumb. Daca vrem sa prindem mreana, nu trebuie sa lipseasca nada pe aroma de cascaval. Culoarea este de asemenea importanta. Anul 2013 a fost un an cu destule ploi, iar Bega a fost mai mereu tulbure. Din aceasta cauza am folosit numai nada de culoare rosie. Este culoarea care se vede cel mai bine pe apa tulbure.

- Reteta 1: Haldorado Mreana http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/1780-nada-haldorado-mreana-cascaval.html + Benzar Mix Special Feeder http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/160-nada-benzar-mix-special-feeder-1kg-5999065633023.html + aditiv Haldorado de cascaval http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/arome/1742-haldorado-aroma-tuning-mreana-cascaval-250ml.html. O combinatie devastatoare! Mereu mi-a adus mreana pe patul de nada.
- Reteta 2: Benzar Capsuni http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/168-nada-benzar-mix-crap-capsuni-1-kg-5999018291324.html + Benzar Special Feeder http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/160-nada-benzar-mix-special-feeder-1kg-5999065633023.html+ Maros Mix Feeder Extra Scobar Mreana http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/727-maros-mix-extra-scobar-mreana-1-kg.html. Tot o combinatie de culoarea rosie.
Ca adaos la aceste combinatii de nade am mai adaugat porumb, pelete halibut si o noutate al anului 2013, pellete Dynamite Baits Red krill de 8 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/Dynamite-Baits-Red-krill. Ideea cu pellete am preluat-o de la pescarii englezi, care folosesc aceasta nada cu un succes imens in pescuitul mrenei. Am incercat sa atasez pellete si la carlig, cu ajutorul inelelor de silicon Preston Bait Bands http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/accesorii-prindere-momeala/304-preston-bait-bands-32mm-7737866030119.html, dar am avut numai 3 prezentari care s-au soldat cu doua capturi: un clean si o mrenuta.
Startegie si montura:
Pe Bega pescuiesc la mreana numai noaptea si doar in sezonul cald, iunie – septembrie. Pe langa faptul ca e liniste, am observat ca si mrenele sunt mult mai active. Ziua, sansele de a prinde mreana sunt aproape zero. Pescuitul de noapte necesita multa rabdare si perseverenta. Nu exista un tipar. Uneori intra pe patul de nada inca de la inceputul partidei, alteori am asteptat pana la 3-4 dimineata pentru trasatura. Nu sunt multe trasaturi, maxim 3-4, in rest e liniste totala.
De ce nu incerc si in sezonul rece? Am incercat… Am cautat mreana in zone diferite, chiar si cand era zapada afara, insa nu am reusit sa prind nici macar o mrenuta. Nu stiu motivul, dar nu sunt in zona. Poate urca in sus, pana la ecluza din Topolovatu Mare.
Intotdeauna pescuiesc cu doua lansete. Nu sunt multe trasaturi, nu fac pescuit de viteza. Ma pot concentra pe mai multe zone. De asemenea, pot incerca doua monturi diferite, momeli diferite, forfacuri de lungime diferita, si asa mai departe.
Montura este una destul de simpla: un segment de Power Gum de la Drennan http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/power-gum/108-drennan-power-gum.html, pe care culiseaza un tub antitangle Haldorado Strong http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/tija-antitangel/1815-haldorado-anti-tangle-strong-.html. Montura este una semi-fixa, tubul antitangle culisand intre doua vartejuri nr 18. Forfacul este confectionat din monofilament Gamakatsu G-line Competition, 0.12 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/735-gamakatsu-g-line-competition.html. Este un fir subtire, matasos si rezistent la noduri. Folosesc carlige mici, numar 16, iar ca momeala atasez 2 sau 3 viermi. Am incercat si fire mai groase, carlige mai mari, momeli mai mari, insa fara prea mare succes, montura descrisa aducand cele mai multe prezentari. As vrea sa subliniez aici folosirea power gum-ului! Este obligatorie utilizarea unui forfac subtire, iar power gum-ul ajuta in amortizarea socurilor. Rezultatul: rupturi = 0.
Pescuiesc numai cosulete de sarma, din doua motive. Unul din motive ar fi ca, sunt mai ieftine decat cele din PVC. Sunt foarte multe locuri cu agataturi si financiar nu-mi permit sa pierd o gramada de cosulete scumpe. Al doilea motiv tine de modul in care vreau ca nada mea sa lucreze pe fundul apei. Nada trebuie bine comprimata in cosulet, acesta trebuie sa ajunga intact pe fundul apei, iar acolo sa se desfaca incet, timp de cateva minute. Nu vreau sa se goleasca imediat.
Folosesc cosulete cu greutatea intre 45-50 de grame, pentru a putea mentine montura in curentul principal. Lungimea forfacului poate varia in functie de apetitul pestilor. Cele mai multe prezentari le-am avut pe strune de 60-70 centimetri.
Capturi:
Pana in prezent, cea mai mare mreana capturata de mine a cantarit 2.7 kg. In fiecare an imi propun sa trec bariera celor 3 kilograme, dar inca nu am reusit. Poate in 2014 voi avea mai mult noroc.
Fire intinse tuturor!
Pe urmele mrenelor pe canalul Bega (Szilagyi Francisc, nov 2013),
9 comments
Skip to comment form ↓
Sabau Nutzu
24 noiembrie 2013 în 3:31 pm (UTC 3) Link to this comment
Super tare pescuitul la mreană! Felicitări pentru perseverență! Este un pește pe care mulți nu știu să îl prindă, un adevărat partener de adrenalină!
Francisc Szilagyi
24 noiembrie 2013 în 4:02 pm (UTC 3) Link to this comment
Asa e Nutzule! Anul viitor incerc sa prind unul de peste 3 kg :)
suk
25 noiembrie 2013 în 6:35 pm (UTC 3) Link to this comment
adevarul asta e .si eu am prins anul acesta mreana intre ghiroda si remetea si mai incolo pe la izvin a mers bine si somnul (nu prea mare ) majoritatea destul de mici care au cunoscut din nou apele banatene
Francisc Szilagyi
28 noiembrie 2013 în 4:39 am (UTC 3) Link to this comment
Ai prins si ziua sau numai noaptea?
liviu
6 decembrie 2013 în 12:23 pm (UTC 3) Link to this comment
interesant articol.frumos pescuit dar complicat. uite si sfatul meu
ai spus ca ai 3-4 prezentari pe noapte deci inseamna ca pestele mic nu se hraneste noaptea, iar pestele mare ori nu e interesat de patul tau de nada ori acesta nu e facut bine.
asa ca uita-l pe holdorado, maros si benzar. treci inapoi la heavy feeder-ul tau. montura super simpla plumb culisant inline 70-80g carlige ceva mai marisoare iar in locul viermilor pune lipitoare neagra sau cubulete de mamaliga(daca e mai tare mamaliga pe fir de par daca e mai moale direct in carlig, depinde de cum sti sa o prepari) si ai sa vezi ca o sa vina si mrene de peste 3kg daca sunt acolo asa cum spui tu garantat)
pescuitul e simplu noi il complicam
oricum ai cel mai bun articol te votez
Bumy
8 decembrie 2013 în 12:11 am (UTC 3) Link to this comment
@liviu – nu uita ca suntem pe un site si trebuie descrisa o partida de pescuit la
feeder !….nu e vorba de pescuit la mreana ci de pescuit la feeder la mreana.
Cu totii cunoastem monturile traditionale de pescuit la mreana,de aceea sunt simple,si nu discutam despre eficienta lor decat poate pe un alt site sau in alt cadru.
@ Franti, fir intins de o mreana de peste 3kg iti doresc pentru sezonul urmator !!! :)
Francisc Szilagyi
8 decembrie 2013 în 8:30 am (UTC 3) Link to this comment
@Bumy, multumesc. La fel iti doresc si tie!
@Liviu, Am dat cu feeder heavy, dar cu pelete pe fir de par. Am luat asa un clean si o mreana, dar nu mare. Anul viitor o sa incerc cu Sonubaits Red Krill, am vazut ca merge si pe ape salbatice. Metodele traditionale le stiu, dar nu le mai aplic. Vreau senzatii tari si iubesc pescuitul de finete!
attila
20 decembrie 2013 în 12:59 am (UTC 3) Link to this comment
pe Mures pescuiesc la mreana in special cand apa e tulbure si mare. cu feeder sau cu lanseta, un plumb de 30-50 gr culisant si cu rama de parc, lipitori si in special coropisnite. am luat si de 3kg si tatal meu a luat intr-o seara intr-o groapa unde a sapat balastiera una de 5.5 kg si una de 3.5 kg la interval de 20 minute. app la 5 metri de mal pescuiesc maxim cand e tulbure
bumy
31 decembrie 2013 în 10:43 am (UTC 3) Link to this comment
attila,
te rog sa ne povestesti ce carlige folosesti la rama de parc,dar mai ales la coropistirita…