Nota: Numele articolului a fost modificat din „Pescuit la feeder dupa jumatatea lunii noembrie pe dunare” in „Apele salbatice si pescuitul la feeder” dat fiind faptul ca era foarte asemanator cu titlul unui alt articol.
Dragi prieteni , sper ca materialul nostru sa va captiveze atentia intrucat voi incerca sa descriu in putine cuvinte o iesire in natura pe malul Dunarii imbinata armonios cu o partida de pescuit grozava, poate cea mai placuta a anului .
In urma cu o saptamana am iesit cu un prieten la un feeder , cum spunem noi , dupa ce primisem informatii concrete referitoare la niste locuri care de foarte multe ori au oferit satisfactii grozave pescarilor , locuri aflate undeva la 70 km distanta de Drobeta Turnu Severin. In ziua respectiva ne-am convins cum sta treaba acolo , urmand sa revenim in weekend-ul urmator , pe toata durata acestuia . Zis si facut … a trecut saptamana si sambata dimineata pe la ora 4 , inarmati cu sperante si inghesuiti in break-ul nostrum plin de bete, galeti , scaune, plapume si perne am plecat catre locul de pescuit. Ajunsi acolo am constatat ca plouase in zona, drumul de acces fiind cam namolos si dificil insa am mers inainte , trecand cu ceva emotii cei 2 km de drum forestier. Fata de saptamana trecuta , cota Dunarii crescuse de la 38 cm la 338 cm in zona – o crestere extraordinar de mare , insa nici asta nu ne-a dezarmat continuand sa credem in sansa si bineinteles in experienta noastra.
In zona respectiva la o distanta de vreo 200 m de se iveste o insula paralela cu malul , destul de intinsa , Dunarea formand un fel de brat acolo . Malurile sunt destul de inalte dar accesibile in unele locuri , iar apa in unele locuri prezinta adancimi si de 10…12 metri la numai 30 metri de mal. Luand in considerare gropile de acolo , structurile submerse foarte bogate constituite din foarte multi copaci cazuti de pe mal in apa , temperatura apei de doar 12 grade ne-au facut sa credem ca aici au intrat deja multe specii de peste pentru a se pregati de iernat . A ramas doar sa alegem locul de pescuit . Am gasit un loc unde puteau pescui 2 persoane , dedesubt de coroana unui plop cazut la 45 grade in apa fata de mal. Am sondat apa cu cateva cosulete pentru a vedea exact greutatea de care avem nevoie apoi am trecut la pregatirea nadei . Dimineata fiind , in jurul orei 7 , pestele juca nebuneste la suprafata apei . Stiam ca in zona se prinde foarte bine scobar si vaduvita insa pestii jucausi erau platica si cosacul asa ca am hotarat sa pregatim nada pentru ambele specii .
Nada de scobar a avut in compozitie o punga de 1 kg Maros XXL scobar & mreana http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/Maros+Mix+XXL+Scobar+Mreana, 2 kg de Benzar Scobar http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/benzar+scobar, o punga de Benzar Ice Mix negru http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/612-nada-benzar-mix-ice-mix-black-500g.html, 1 kg de TTX Maros pus la inmuiat de seara . Am mixat nadele dupa care am adaugat TTX ul . Am udat nada pana a ajuns la consistenta dorita apoi dupa vreo 20 minute am sitat-o, adaugand la final si aproximativ 200 grame de vierme oparit .
Ulterior am trecut la prepararea nadei pentru platica , unde am combinat 1 kg Maros XXL cu 1 kg Maros XXL Dever http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/Maros+XXL. Ambele cu un puternic miros de scortiosara , au fost mixate apoi umezite pana la consistenta dorita – ceva mai cleioasa pentru curentul puternic din zona si sitate dupa 15 minute intrucat granulatia fina nu a necesitat un timp mai lung de asteptare.
Deoarece platica continua sa joace la suprafata apei fara incetare , am concluzionat ca aceasta stationeaza intre ape si trebuie dusa pe fundul apei la mancare , implicit la carlig . Intrebarea a venit de la sine : cum sa facem asta ? Am trecut si la cea de-a treia nada menita sa ne ajute in situatia asta . Astfel , am ales nada de la Sonubaits – Bream Feeder http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/1721-sonubaits-bream-feeder-groundbait-2kg.html. Intrucat nada de baza avea aroma de scortisoara , la 1 kg de Breme Feeder am adaugat un plic de scortisoara macinata si unul de cacao pentru a amplifica mirosul . Astfel am rezolvat problema cu aroma care trebuia sa fie acceasi cu cea a nadei de baza. A urmat rezolvarea problemei de nor care sa conduca pestele catre fundul apei , nor care sa nu fie realizat de nada. In consecinta am adaugat la nada aproape 100 g de cocos macinat , chestie care nu absoarbe apa si care are flotabilitate ridicata. Obletele s-a retras din zona asa ca nu ne-am facut probleme ca vom avea o invazie de maruntis pe nada , cocosul fiind de culoare alba. Nada a fost putin supraumectata intrucat doream ca aceasta sa ajunga aproape in intregime pana la 2/3 din adancimea apei – 7..8 m – unde urma sa se desfaca putin din cosulet si particulele de cocos sa intre in suspensie din ce in ce mai tare pe ultima treime . Nada a fost si ea sitata dupa vreo 30 minute , minute in care nada a tras bine apa. Intre timp am pregatit cam 100 g de pelete de 4 mm – Sonubaits Supercrush Green Feed Pellets http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/pelete/1203-sonubaits-supercrush-green-feed-pellets-4mm-7668224802485.html, care au fost adaugate in nada dupa sitare . Tot dupa sitare am adaugat si aproape 100 g de boabe de purumb dintr-o conserva Bonduelle . Acestea aveau rolul ca odata pestele coborat pe substrat , sa-l mentina acolo ocupat si sa nu-l mai lase sa urce inapoi intre ape. In plus, valoarea nutritiva a peletelor green , il faceau sa ramana si mai mult acolo jos in cautare de astfel de “prajiturele” .
Dupa prepararea nadelor, asezarea scaunelor , cosurilor si a suportilor am trecut la pregatirea betelor. Prietenul meu a folosit un bat feeder medium heavy cu actiune undeva in jur de 100 g . Pentru scobar eu am folosit un feeder Preston Dutch Master 80 g http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/688-preston-dutch-master-feeder-400m-80gr.html echipat cu o mulineta cu un fir extrem de rezistent la un diametru de doar 0,18 mm , poate cel mai bun de pe piata la ora actuala, utilizand cosulete de 70…80 g pentru a ajunge la o distanta de 30..35 m de mal . Pentru platica am folosit un Preston Absolute Feeder http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/Preston+Absolute+Feeder echipat cu o mulineta cu un fir Preston Reflo Power http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/692-fir-preston-reflo-power.html de 0,15 mm , bat cu care am pescuit intr-un curent mai moale la 10..15 m de mal , utilizand cosulete de 40..50 g . La ambele mulinete am pescuit cu frana putin slabita pentru a nu avea surprize in momentul inteparii pestelui si a ridicarii cosuletului destul de greu din curent.
Ca si monturi , pentru scobar am folosit montura inline updatata iar pentru platica cea cu autointepare. La montura inline , am folosit totusi si un opritor de cauciuc tras la 5 cm deasupra de carabina cosuletului , fixat de un nod opritor deasupa lui realizat din ata dentara , deci o montura inline dar cu autointepare Am ales acest mod de tratare al autointeparii pentru a nu scade rezistenta firului prin realizarea de noduri suplimentare . Montura de platica este clasica montura cu autointepare , bucla fiind totusi scurta , de aproximativ 4..5 cm .
Referitor la strune am folosit pentru scobar strune de grosime 0,16 mm iar pentru platica 0,14 mm . Referitor la lungimile strunelor , stiam deja din multele iesiri in acele zone de pescuit ca aceasta trebuie sa fie de aproximativ 80 cm lungime. Pestele este foarte activ in aceasta perioada , hranindu-se intens . In concluzie , nu asteapta departe de cosulet nada ci dimpotriva, vine si mananca chiar si pe cosulet acest lucru fiind vizibil de multe ori in varful batului. Faptul ca nada am facut-o mai colanta din pricina curentului puternic , a fost un alt motiv pentru care am ales strune mai scurte de 1,2 m – strune cu care toata lumea este obisnuita pe ape mari si foarte curente . Haldorado Visitor http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/1865-haldorado-fir-inaintas-visitor-50m-.html a fost firul folosit la realizarea strunelor, un fir extraordinar de puternic si rezistent . Carligele folosite au fost cele de marimea 10 la scobar si cele de marimea 14 la platica , din gama Preston PR 344 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/694-preston-competition-hooks-344.html . Multi s-ar intreba cum de am folosit in perioada asta carlige asa mari – pur si simplu pestele a mancat fara menajamente si cand am incercat folosirea carligelor mai mici , ratam pestii la intepare.
Astfel , in jurul orei 8.30 dupa o ora si mai bine de pregatiri , am inceput pescuitul efectiv . Eu am inceput prin a cauta platica , care inca mai juca din cand in cand. La 3..4 cosulete de nada normala, foloseam si 2 cosulete de nada cu cocos pentru a o atrage pestele pe substrat. Dupa 25 minute si 15 cosulete de nada a sosit si prima platica , urmata apoi la nici 2 minute de alta . Talia acestora era in jur de 400..600g . Ulterior , am constatat ca perioada de asteptare era de maxim 1,5 minute pana aveam trasoare. Pe carlig am folosit in prima faza un pinki rosu + unul alb . Dupa cateva rateuri am trecut pe un singur vierme alb , prins de la jumatate . Dupa un sir de vreo 10 platici care au coborat clar pe dara de cocos , au inceput sa intre si bucati mai frumoase , dar de cosac . Colegul meu intre timp a prins cativa scobari si vreo 2 vaduvite. In jurul orei 10.30 , platica a iesit de pe vad trasaturile fiind din ce in ce mai rare. In schimb , scobarii s-au inmultit la colegul meu , fiind din ce in ce mai prezenti si activi . In concluzie , dupa vreo 30 platici si cosaci am trecut pe scobar , schimband batul si nada . Pe o cota de 338 cm , am avut parte de un curent moderat si am folosit cosulete 70.. 80 g . Initial am acoperit cosuletele cu banda izolatoare pentru a tine cat mai mult timp nada in ele pe cadere . Pana spre ora 13.00 am prins in acest ritm foarte multi scobari de 400…500 g . La un momentdat , prezentarile s-au rarit. Am lungit struna la 1,5 m insa fara rezultat. Sa fi iesit de pe vad ? Imposibil . Am revenit la struna scurta dar am dat jos banda de pe cosulete asa incat sa faca putin nor in ultimii 2..3 metri de pe fundul apei . Bineinteles ca scobarul se ridicase putin de pe fund si nu mai cobora pe nada . Norul si-a facut imediat treaba , readucandu-I pe vad . La aceasta mutare , primul peste a fost un caras de vreo 800 g urmat de o trasatura violenta pe coborarea cosuletului – o doamna sabita de toata frumusetea vanase carligul inainte de a ajunge pe fundul apei . Dupa vreo 10 minute , prezentarile scobarilor au inceput sa se inmulteasca din nou, Dutch Master-ul amortizand toate socurile create de pesti in curentul moderat , dar totusi destul de puternic .

Sambata am incheiat partida in jurul orei 16, cand pestele nu a mai mancat . Entuziasmati de ziua respectiva, ne-am facut planul pentru a doua zi . Am rabatat banchetele la masina , am intins plapumele pregatindu-ne pentru noaptea destul de rece ce se anunta. Dupa ce ne-am aranjat toate pentru a doua zi , am gasit in masina un pat mai mult decat generos si cald , pentru 2 oameni undeva in padure pe malul Dunarii .
Dupa o noapte cu -3 …. -4 ⁰ C , ne-am trezit pe la ora 6 cand inca nu se facuse lumina. Deja localnicii incepusera sa apara si ei in zona pentru o noua zi de pescuit . Iesind din masina , am constatat ca aerul era la fel de puternic si curat ca la munte , umplandu-ne fiecare coltisor al plamanilor . Linistea padurii era intrerupta doar de cantecul pasarelelor si de plecaielile platicilor pe apa care incepusera recitalul chiar inainte de a se ivi razele soarelui . Privind spre apa , o ceata apasatoare se ridica deasupra acesteia facandu-te sa crezi ca esti pe un taram de poveste . Pana cand am servit o cafeluta calda numai bine s-a facut si lumina si am trecut la pescuit . Am prins cateva cadre ale privelistii cu telefonul mobil , pe care le puteti vedea mai jos.
In dimineata acestei zile am constatat ca peste noapte apa a scazut dar culmea, curentul apei aproape se dublase . In consecinta am crescut greutatea cosuletelor pentru scobar la 100 g . Impresionant a fost felul in care Dutch Master-ul de 80 g ducea aceste cosulete umplute cu nada destul de uda . Nu vreau sa fac nici un fel de reclama , insa sunt niste bete cu adevarat extraordinare, atat in lansare cat si in dril .
Bineinteles , la primele ore am pescuit de zor cu batul mic platici si cosaci , bucati mai frumoase decat in ziua anterioara , prezentarile fiind mai rare totusi , desi nada cu cocos ii ducea pe fundul apei . Intre ora 9.30 si 12.30 , pestele nu s-a hranit foarte bine , schimbarile de carlige, combinatii de viermisori la carlig sau lungimi ale strunelor fiind in zadar . In jurul orei 12.30 si-a facut aparitia furtunos scobarul pe vad . Prezentarile veneau dupa nici 1 minut de cand cosuletul ajungea pe fundul apei . Astfel , am revenit la struna de 80 cm , 0,16 mm si carlige No 10 .
Pana la ora 17.00 am prins atat scobar cat si vaduvite foarte frumoase , acestea fiind speciile predominante ale zilei . Drilurile cu vaduvitele dar si cu cei cativa soreti aparuti si ei in zona au fost spectaculoase in acest curent foarte puternic, mai cu seama ca si talia acestora se apropia de kilogram. Ultimul peste al zilei a fost ceva deosebit de frumos , probabil un cadou pentru sotiile care ne asteptau acasa – cate o floare ( guvid ) . Luand in considerare ritmul de pana atunci ne-am amuzat putin pe seama acestor pestisori , am strans echipamentul de pescuit si ne-am pregatit de plecare . Ultimul lucru care l-am facut a fost sa scoatem cosurile din apa si sa cantarim pestele. Desi am tot bagat continuu peste in cosuri , nu ne asteptam ca la final sa avem aproape 50 kg de peste . Dupa ce am oprit atata cat ne era necesar , am eliberat din scobarii care inca erau destul de nervosi in cosurile de pescuit , am mai poposit sprijiniti pe copacii de pe mal 10 minute pentru relaxarea ochilor si a corpului apoi am pornit inapoi spre casa .
Iata felul in care am petrecut 2 zile superbe in natura , in cadrul unor peisaje salbatice care ne-au relaxat toate simturile si ne-au facut sa uitam de toate grijile si problemele cotidiene. Pescuitul pe ape salbatice cum este si Dunarea este un lucru total diferit fata de locurile amenajate iar satisfactiile care le aduce sunt imense. Pentru a beneficia de astfel de satisfactii , padurea, apa …in general natura trebuie protejata , asa incat atunci cand altii vor mai ajunge in acele locuri sa se simta la fel de extraordinar ca si noi . Va dorim fire intinse si o toamna placuta la pescuit , atata cat mai este din ea.
Negrea Marius
Afla aici ce a reusit nadele sonubaits in anul 2013: http://www.pescuitlafeeder.ro/sonubaits
Apele salbatice si pescuitul la feeder? (Negrea Marius, nov 2013),
7 comments
Skip to comment form ↓
Anelin
24 noiembrie 2013 în 8:04 pm (UTC 3) Link to this comment
Ce inseamna montura inline updatata?
Negrea Marius
24 noiembrie 2013 în 10:36 pm (UTC 3) Link to this comment
montura inline este cea mai simpla dar uneori si cea mai indicata fiind cea mai sensibila – este eliminat tubul antinod, cosuletul culisand direct pe linia principala prin intermediul unui conector pentru waglere , in agrafa caruia se pune cosuletul .Varianta updatata o face semifixa , intrucat deasupra este tras un opritor de cauciuc care se blocheaza cu un nod realizat din ata dentara , pe linia principala . Sunt situatii cand pestele mananca bine dar totusi este reticient , adica ” scuipa ” repede carligul cu viermisorul avand multe rateuri la intepare ( mai ales cand mananca aproape de cosulet si folosesti strune de 40…60 cm ) . Acest ansamblu opritor culisant pe linia principala , fixat la cativa cm deasupra de cosulet permite autointeparea pestelui . O sa intrebati de ce nu am folosit montura cu autointepare .. folosind ca fir principal un 0,18 mm ptr a taia mai usor curentul apei , orice noduri inplus ar fi scazut rezistenta acestuia . Daca luam in calcul ca am folosit si cosulete de 100 g care incarcate poate ajungeau la 130 g , exista riscul ca firul sa cedeze la noduri in timpul lansarii . Acelasi lucru se putea intampla si in timpul inteparii , intrucat una este sa ridici 100 g + un peste de 900g …1 kg pe o balta si alta pe o apa cu un curent f puternic . Foarte multi sunt cei care considera ca e floare la ureche pescuitul pe aceste ape … nu este adevarat , intrucat sunt zile in care pierzi ore intregi facand experimente cu grosimi, lungimi de strune si marimi de carlige pana gasesti varianta castigatoare. Doare cei care pescuiesc pe aceste ape salbatice pot fi de acord cu mine si pot intelege ceea ce spun … aici nu este nimic tipic … totul este diferit, de la o zi la alta , de la un loc la la … acelasi loc , a doua zi :) cand nimic din datele din ziua anetrioara nu te mai ajuta .
Anelin
25 noiembrie 2013 în 7:14 am (UTC 3) Link to this comment
Multumesc de lamutire. Acum am inteles ce numesti tu montura updatata.
Emilian Popa
25 noiembrie 2013 în 10:01 am (UTC 3) Link to this comment
prin felul in care este scris , fotografii si informatiile furnizate , nu stiu cum de acest articol ocupa acest loc .
Oricum, felicitari celui care l-a facut intrucat cu usurinta ar putea fi pe prima pagina a unei reviste de pescuit.
andrei dutu
27 noiembrie 2013 în 11:08 am (UTC 3) Link to this comment
Un mare vot si o intrbare : ati avut cumva barca ? In prima poza se vede ca malul cu masini este pe partea cealalta
Francisc Szilagyi
29 noiembrie 2013 în 11:00 pm (UTC 3) Link to this comment
Foarte frumos articolul. Va invidiez ca aveti astfel de locuri de pescuit in zona.
Mreana nu s-a prins pe acolo?
liviu
4 decembrie 2013 în 6:36 pm (UTC 3) Link to this comment
nu va suparati domnilor dar ce facem mergem la pescuit sau sa facem prajituri? sa nu imi spuneti mie ca aveati intamplator la dvs punga cu fulgii de cocos!