Vremea de afara ne face sa ne intrebam: Este iarna sau primavara? Cu greu as putea decide, dar calendarul imi spune ca ne aflam in mijlocul iernii. Sunt sigur ca nu scapam de gradele cu minus nici in acest an, dar atata timp cat vremea ramane blanda si apele sunt deschise pescuitului, ar fi pacat sa renuntam la placerile pescuitului. Nu am stat mult pe ganduri, dupa ce au trecut sarbatorile si am intrat in noul an, am decis sa fac o partida de pescuit cu feederul la crap. Ca locatie am ales Balta Icloda din judetul Timis. Imi place mai mult sa pescuiesc pe rauri, dar conditiile nu sunt tocmai optime in acest moment. Bega este scazuta si limpede, iar Timisul nu produce peste de foart mult timp.
Baltile de la Icloda sunt foarte bine populate cu crap si caras, populatia de peste de pe balta 1 fiind recent “inmultita” cu mult caras frumos. Pe mine insa ma atrage balta 2, am avut parte de partide memorabile aici. In vara anului 2012, dupa un drill solicitant cu feederul, care a durat aproximativ 50 de minute, am pus pe saltea un superb crap comun de 15.84 kg.
Acest exemplar de crap ma motiveaza de fiecare data sa merg pe balta 2, chiar daca este mai dificila balta. De ce este dificila? Apa adanca, substrat neuniform, iar in capatul baltii exista un rand de agatatura si apa mica. Iarna, pestele este mai greu de localizat, iar in caz ca iasa soarele, tot pestele se trage pe apa mica in agatatura, unde pescuitul de finete este sinucidere.
Cei care se pregatesc pentru pescuitul crapului pe timp de iarna,ar trebui sa fie constienti de faptul ca pregatirile sunt mult mai importante decat in orice alt moment al anului. Combinatiile de nada, monturile si tehnica de nadire aplicata vara sau toamna s-ar putea sa dea gres in acest anotimp. De ce? Raspunsul este destul de simplu: temperatura apei este foarte scazuta, 3-4 grade Celsius probabil, iar pestii sunt mai putin activi. Chiar si pe apele intens populate putem „scapa” fara nici o trasatura daca pregatirea nu este potrivita! In acest articol o sa va arat cum am reusit sa prind crap in ianuarie pe o balta intens populata, intr-o zi in care nici un alt pescar de pe balta nu a reusit sa prinda!
Echipament
Am decis sa pescuiesc cu doua lansete de feeder: Maver Genesis Black Ice 12 ft din 2 tronsoane http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/91-maver-genesis-black-ice-2-sec-360m-90gr–5051901027608.html si Preston Innovations C-Tech 12 ft http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/1122-preston-c-tech-feeder-12ft-365m-.html. Pe ambele lansete am ales sa folosesc cele mai fine varfuri, deoarece am pescuit la distanta mica, maxim 15-20 metri de mal, iar langa mine nu au pescuit alti pescari. Prefer aceste lansete, se potrivesc stilului meu de pescuit. Imi place sa folosesc monturi fine, iar la peste mare este esentiala utilizarea unei lansete care iarta mult in drill.
Lansetele le-am echipat cu cate o mulineta de 30, firul principal fiind Maver River Stone http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/1006-fir-maver-stone-river-sinking-150m.html de 0.18 mm. Imi place mult acest fir, se scufunda bine, rezista bine la abraziune si la noduri.
Monturi
Am ales sa folosesc 2 monturi diferite: unul cu cos de viermi si unul cu cosulet pentru nada, ambele culisante. Am dorit sa fac un test in acelasi timp: Ce atrage mai bine crapii pe aceasta vreme: nada sau momeala vie? Va fi primul test de acest gen pe care il voi face si sunt curios care vor fi diferentele.
Montura 1: – Cosulet de viermi Drennan Carp Feeder – 20g http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/1710-drennan-carp-feeder.html
- Agrafa culisanta
- Korum Quick Change Bead http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/opritoare-si-bilute/585-conector-rapid-korum-7737866080435.html
- Forfac de 25 cm confectionat din fir fluorocarbon Daiwa Hyper Clear 0.12 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/740-fir-fluorocarbon-daiwa-hyper-clear-012mm-14kg-25m.html
- Carlig nr 18
Montura 2: – Cosulet Drennan Groundbait Feeder Standard – 20g http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/1665-cosulet-groundbait-feeder.html
- Agrafa culisanta
- Drennan Quick Change Bead Small http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/opritoare-si-bilute/1668-conector-drennan-quick-change-beads-small-5055394225824.html
- Forfac de aproximativ 30 cm lungime confectionat din fir Trabucco T-Force XPS Fluorocarbon 0.10 mm
- Carlig Preston Innovations PR 344 nr 18 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/694-preston-competition-hooks-344.html
Motivele pentru care am ales aceste accesorii:
- firele de fluorocarbon sunt rezistente si imi ofera incredere in drill, chiar si la diametre mici
- de cand au aparut aceste Quick Change Bead-uri, am renuntat aproape total la folosirea vartejelor. Au rol de opritor in acelasi timp, iar schimbarea de forfacuri devine o procedura rapida si usoara, ceea ce conteaza foarte mult, mai ales in concursuri.
- viermii pot iesi foarte repede din cosuletul de viermi Drennan
- cosuletul din plastic de la Drennan imi da siguranta ca nada se va desface pe subtrat, acolo unde vor fi si pestii in aceasta perioada
Nada si momeala
In aceasta perioada a anului, succesul unei partide de pescuit depinde foarte mult de nada si momeala folosita. Am decis sa merg pe calitate si nu pe cantitate. Alegerea a picat pe Sonubaits Supercrush Green, micropellete preparate de 2-4 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/pelete/1203-sonubaits-supercrush-green-feed-pellets-4mm-7668224802485.html si 1 kg de viermi si pinki. Am ales sa merg pe aceasta nada, deoarece este foarte fina si nu contine particule mari, lucru foarte important in pescuitul de iarna. Nu am vrut sa satur pestele. Metabolismul lor este mult mai lent acum si as fi gresit cu o nada grosiera.
Micropeletele le-am avut gata preparate, mi-au ramas de la un concurs, iar nada si viermii i-am pregatit inca de acasa. Nada de la Sonubaits este foarte usor de preparat prin umectare treptata si sitare. Viermii i-am trecut prin sita de 5-6 ori ca sa scap de cei morti si pupe, deoarece acestea nu iasa din cosuletul pentru viermi.
Dupa ce aplic si ultima umectare la nada, imi place sa testez cum lucreaza in apa. Nu am acvariu, dar un pahar de plastic transparent e suficient. Pe urmatoarele 2 poze o sa observati cat de bine se desface nada pe substrat si norul creat in apa in momentul in care agitati cu varful degetului.
Strategii de nadire si pescuit
Ajuns pe locul de pescuit, dupa ce am facut toate pregatirile in stand, am inceput sa sondez apa din fata mea cu ajutorul unui plumb grippa. Substratul este tare, dar gasim mici diferente de adancime, datorita faptului ca fundul apei nu a fost nivelat. Am decis sa pun clips la distanta la care am gasit o astfel de gropita.

Din propria experienta am invatat ca, iarna nu are rost sa aruncam in apa cantitati mari de nada. O nadire concentrata este mult mai importanta. Cum ati observat mai sus, am ales sa pescuiesc cu doua monturi diferite, astfel voi aplica si doua metode de nadire diferite. Pe lanseta montata cu cosul de viermi nu am facut nadire grea, dar am lansat din 5 in 5 minute ca sa duc cat mai multi viermi pe vadul de pescuit. Pe cealalta lanseta, inainte de pescuit, am pus un cosulet Haldorado Special Round feeder de 10 g http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/1810-haldorado-special-round-feeder-xl-2buc-set.htmlsi am facut o nadire grea: 2 cosulete cu nada si unul cu micropelete. Doar atat. In nada am mai pus o cantiate mica de micropellete.
Ca momeli pentru carlig am ales sa incerc cu: – Viermi si pinki
-
Porumb
-
Casteri si viermi morti
-
Pelete fluo moi pentru carlig Haldorado Ananas Dulce si Demonul Rosu
-
Rame de gunoi
Am pus pe carlig 4 pinki, doi rosii si doi albi, dar partida a inceput foarte greu, nici o trasatura. Am continuat insa sa lansez intr-un ritm bine definit, cu lansari odata la 10-15 minute. Dupa aproximativ 30 de minute au inceput sa apara si indicatii pe varful lansetelor, ceea ce mi-a dat de inteles ca este peste in zona si trasatura poate aparea in orice moment.
Capturi
Prima trasatura a venit la aproape 2 ore de la startul partidei, pe montura cu cosuletul de viermi. A fost o trasatura foarte hotarata dupa care a urmat un drill frumos si cu peripetii. Pestele a colindat toate colturile zonei in care am pescuit si a mai luat cu el o creanga din marginra agataturilor. Dar pana la urma am reusit sa-l pun pe saltea, iar dupa sedinta foto si cantarire si-a recapatat libertatea. Un inceput lent dar promitator cu un crap comun care a cantarit nu mai putin de 4.6 kg.
Dupa acest peste au mai urmat inca doi crapi intr-un interval de timp relativ scurt, pe aceeasi montura cu cosuletul de viermi. Unul dintre pesti avea 1.6 kg iar celalalt 3.08 kg.
Am avut parte si de un dublu drill. In timp ce eram angrenat in lupta cu crapul de 3.08 kg, am avut si prima trasatura la cealalta montura. Noroc ca a fost doar in carasel de aproximativ 100 de grame pe care l-am scos fara probleme.
Dupa eliberarea acestor pesti a urmat o perioada fara trasaturi. Am incercat diferite momeli, chiar si combinatii, dar nimic. Am decis sa nu mai pescuiesc pe patul de nada care a fost neproductiv toata ziua si am cautat pestele mai aproape de mal. S-a dovedit a fi un moment bun de inspiratie, deoarece la nici 5 minute dupa lansare apare si primul crap pe montura cu cosuletul de nada. Dupa un drill scurt un crap oglinda de 2.13 kg a ajuns in siguranta in minciog. A fost atras de nada sau pur si simplu se afla in zona, nu as putea spune. Cert este ca dupa ce am cantarit pestele am observant ca acesta a eliminat nada grosiera, consumata probabil cu o zi inainte. Am fost la pescuit duminica si probabil pescarii care au fost pe balta cu o zi inainte au nadit din belsug.
Concluzii
Dupa o asemenea experienta am tras urmatoarele concluzii:
- Nadirea cu nada vie este esentiala partidele pe timp de iarna. Nu spun ca nu e bine sa dati nada, departe de mine acest gand. Am observat insa ca pe apa rece, mai ales daca balta a fost plina de pescari cu o zi inainte, nada vie este mult mai atractiva pentru pesti.
- Chiar daca balta are peste mare, in acest anotimp puteti folosi fire subtiri si carlige mici, dar asigurati-va ca sunt de cea mai buna calitate
- Sondarea vadului de pescuit nu trebuie neglijata, mai ales in perioada de iarna. Gasirea unei structuri si pescuitul pe acesta poate fi un factor important.
- Pregatiti cu atentie partida din toate punctele de vedere, chiar daca alegeti sa pescuiti pe o balta intens populata. Strategiile care functioneaza bine pe apa calda, de obicei esueaza iarna. Pe balta am fost 6 sau 7 pescari dintre ceilalti au nadit din belsug, dar nu au reusit sa prinda crap.
Sper ca in acest articol ati gasit informatii utile in ceea ce priveste pescuitul pe apa rece. Nu ramane decat sa va urez traditionalul “Fir intins!”
Szilagyi Francisc
Crapi de ianuarie pe balta Icloda, Timis (Szilagyi Francisc, ian 2014),
5 comments
Skip to comment form ↓
anton
22 ianuarie 2014 în 9:36 am (UTC 3) Link to this comment
ce va mai place voua craparilor sa stati la 1 m in spatele pestelui cand va pozati si sa lipiti obiectivul de peste .. crapul ala de 4,6 kile, mai mult de 2 nu are .. si … la icloda frate e ca si cand ai pescui acasa in cada … aia e apa ? 50 x 50 m .. sa fim seriosi .. acolo pestii se bat pe hrana , nu-i prinzi tu pe ei , te prind ei pe tine :))
Francisc Szilagyi
22 ianuarie 2014 în 1:59 pm (UTC 3) Link to this comment
Accept orice critica referitoare la articol sau la modul in care pescuiesc, dar nu o sa accept niciodata sa fiu facut mincinos! Crapii au cantarit exact cat am scris acolo, nici un gram mai mult sau mai putin. Se vede bine dimensiunea pestelui in momentul cand e pe saltea. Mentionez ca minciogul meu este unul de 60 cm lungime :))
In momentul in care fotografiezi un peste, intr-adevar il impingi in fata, deoarece in poza, pestele trebuie sa iasa in evidenta, nu pescarul.
Despre Icloda, ai dreptate. E o balta mica si bine populata, nici mie nu imi place. Dar in prohibitie sau in iarna prefer sa merg pe o balta populata, decat sa-mi stric timpul liber ft pretios, aruncand nada in raurile lipsite de peste! Imi place pescuitul pe ape curgatoare, fapt ce ai putut observa daca ai citit articolul meu cu mrenele prinse pe Bega.
Articolul pe care l-am scris se bazeaza pe un test care l-am facut pentru mine, sperand sa pot trage anumite concluzii, care sa ma ajute in concursurile de feeder la care urmeaza sa particip in acest an. Pentru mine a fost o lectie foarte importanta si am dorit sa impartasesc acest lucru cu cei care citesc articolul.
marian
22 ianuarie 2014 în 8:58 pm (UTC 3) Link to this comment
Invidia este mare … si nu trebuie bagata in seama . Felicitari pentru cele dezvaluite, chiar sunt informati foarte utile mai ales pentru mine care in putinul timp liber prefer sa merg pe ape private unde sa ma relaxez si sa prind peste. Felictari inca o data , este un articol foare bun si nu lua in seama toate vulpile care nu ajung la struguri si spun ca sunt acri.
Cristi
29 ianuarie 2014 în 10:40 pm (UTC 3) Link to this comment
Sincer … urasc baltile, dar tot acolo am ajuns la pescuit. La Icloda am fost o data in ‘vizita’ , capturi impresionante peste tot, bla, bla, dar balta urata spre foarte urata, cu zice si Anton.
Pe cealalta parte, este spectacol sa mergi ca si Francisc, de placere intr-o duminica dupa-amiaza. Nu cred ca a vrut sa demonstreze ceva deosebit cu articolul asta, dar, cel putin mie mi-a facut placere sa-l citesc si m-a facut sa ma zgarii pe ochi ca nu m-am incumetat si eu la un pescuit anul acesta.
Urmatoarea iesire va fi la copca si cel mai probabil la Icloda daca va fi deschis.
Francisc … multumim de articol si sper sa te lauzi tura urmatoare cu ceva pe la 20 kg :D
Sanatate … fericire, toate bune
Francisc Szilagyi
30 ianuarie 2014 în 9:42 am (UTC 3) Link to this comment
@Cristi,
Am fost saptamana trecuta, joi. Se anunta venirea frigului si am decis sa mai mergem inca o data, asa de distractie. Timisul a crescut si s-a murdarit, nu avea nici un sens sa incercam scobarul. Am pescuit pe prima balta unde am prins 26 de crapi :). In total, 3 insi, am luat in total 64 de bucati.
Da, intr-adevar nu e o partida cu care sa ma laud, dar mi-am facut damblaua, nu am inghetat degeaba.
Acum ca s-a lasat frigul si in Timisoara, probabil o sa incerc sa dau la scobar. Doar sa am timp.
Sanatate!