«

»

Dupa prohibitie cu feederul pe Dunare (Negrea Marius, ian 2014)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (64 votes cast)

   Dragi prieteni pescari , in primul rand doresc ca la inceputul acestui articol sa va doresc un an nou plin de impliniri , care sa va gaseasca voiosi si sanatosi si bineinteles , mai bun si productiv decat anul trecut in materie de pescuit.

   Intrucat este iarna si pescuitul la feeder pe apele din zona Severinului este cam limitat in aceasta perioada din pricina inactivitatii pestelui , nu va pot incanta cu o partida de pescuit recenta . Daca in articolul trecut am prezentat ultima partida reusita din 2013 la feeder la scobar , in acest articol voi prezenta prima partida reusita din primavera-vara lui 2013 . Vreau sa cred ca pentru dumneavoastra conteaza informatiile transmise si nu data cand s-a pescuit .

   Dupa cum multi dintre dumneavoastra stiu , anul trecut prohibitia pe Dunare a tinut pana la sfarsitul lunii Mai . In consecinta , singurul peste la care am pescuit a fost scrumbia , cu taparine. Intrucat apele Dunarii au fost foarte mari in acest an si de asemenea si foarte tulburi , nu am avut decat vreo 2..3 zile in care am reusit ceva capturi frumusele .

Dunarea – la limita de inundare a malurilor – in momentul de fata apa este la peste 100 m fata de linia din imagine

Dunarea – la limita de inundare a malurilor – in momentul de fata apa este la peste 100 m fata de linia din imagine

   Am asteptat cu nerabdare ridicarea prohibitiei , stiind ca anual , dupa prohibitie , pestele pasnic se hraneste foarte bine . Ocazie foarte buna pentru o prima partida de pescuit la feeder de succes. Astfel , in primul weekend din iunie ( 8 , 9 ) am ales sa merg la Pristol , satul in care am si copilarit , sat aflat chiar pe marginea Dunarii , la cativa kilometri mai jos de Portile de Fier 2 . Se spune ca aici dimineata se aude cocosul cantand in 3 tari , intrucat daca privim spre malul opus vedem gura de varsare a raului Timok , rau care desparte Serbia de Bulgaria la varsare. Aveam de ales intre mai multe locuri unde pestele se hranea bine si stiind foarte bine zona , am hotarat sa merg intr-un loc cu maluri foarte inalte ( 8..9 metri) unde sa beneficiez si de ceva umbra intrucat soarele deja ardea foarte tare la inceput de iunie.pescuit la feeder concurs articole marius negrea

   Cum am mai spus , la locul de pescuit aveam copaci atat pe mal cat si in apa… copaci cazuti in urma eroziunii apei in mal , locuri foarte bune de cantonare a pestilor la un current extraordinary de mare al apei . Ajuns , am pregatit aproximativ 3 kg de nada : Fiind foarte mare , automat apa era si foarte curenta . Am trecut la pregatirea nadei in care am pus aproximativ 1/3 punga Sonubaits Supercrush Krill , doua pungi de Maros Mix XXX scobar mreana si 1/3 punga Argila umeda Benzar Mix http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/742-argila-umeda-benzar-mix-2kg-7186565609995.html. Inainte de a adauga argila am sitat-o printr-o sita cu ochiuri de 2 mm intrucat avea in compozitie bulgari mici , care trebuiau sfaramati . Argila a avut rolul de a face nada mai colanta , intrucat doream sa pescuiesc cu cosulete cu gauri foarte rare , asa incat sa nu se desfaca pe cadere in coloana apei dar sa se desfaca repede pe substrat. Am umectat nada si dupa 15 minute i-am dat prima sitare. Am constatat ca mai trebuie apa , umectand putin si adaugand si niste aditiv , dupa alte inca 10 minute urmand alta sitare. Putini pescari probabil ca au auzit despre laptele condensate si proprietatile acestuia nutritive , mai ales folosit in perioada aproape calda. Ca si aditiv, am folosit 1/3 cutie ( cam 200 g ) din acest lapte condensate , procurat cu greu de prin Rep Moldova.pescuit la feeder concurs articole marius negrea

preston korum soundbaits

    Intre timp , am pregatit un bat medium high pentru a sona apa si pentru a stabili ce cosulete voi folosi . La cativa metri de mal apa avea adancime de 8..9 metri , si curent aproape inexistent pana la varfurile pomilor cazuti in apa , care erau ca un paravan. Imediat ce am trecut de varful pomilor , curentul devenea extreme de puternic , cele mai grele cosulete – de 100 g care le aveam nefacand fata .

Curent foarte puternic al apei

Curent foarte puternic al apei

   In consecinta am ales sa pescuiesc dincoace de varful pomului , chiar la buza curentului , undeva la 15 m de mal , si am inceput cu verificarea cosuletelor foarte mici , de 10 g . Am constatat ca acestea stau foarte bine , asa ca am schimbat si batul , folosind un Preston Absolute Super Feeder 12ft http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/27-preston-absolute-super-feeder-360m.html, batz care nu lipseste niciodata din masina , intrucat pe malul Dunarii nu poti sa sti cu ce situatie te poti intalni . Am ales sa pescuiesc cu varful de de 1,5 oz . Nada pregatita , batul pregatit , am asezat scaunul , suportii si cele necesare si am trecut la pregatirea monturii .pescuit la feeder concurs articole marius negrea

   Initial am pornit cu un tub antitangle , cosulet de 10 g si o struna 0,14 mm , lunga de aprox 1 m careia i-am legat un carlig mic , un Preston PR311 numarul 14 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/912-preston-competition-match-hooks-311.html. Fiind foarte aproape de mal , nadirea am facut-o din mana , cu catziva bulgari de nada . Am inceput pescuitul efectiv in jurul orelor 8 . Nu a durat mult si primele prezentari au aparut … pana spre ora 13 au intrat platici si soreti , nu foarte mari , undeva in jur de 400 g . Probabil ca Krill-ul i-a atras la mancare si au intrat mai repede pe vad . In jur de ora 13 , am inceput sa am rateuri la intepare . Am scurtat struna la jumatate … inutil . A urmat schimbarea carligului , punand un Preston PR 344 numarul 12 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/694-preston-competition-hooks-344.html … au urmat cativa scobari cam de aceeasi talie , dar si cate un rateu . In consecinta , am schimbat si montura , trecand la cea cu autointepare . Am schimbat si cosuletul , punand unul cu capacitate mai mica , un Preston Open End Feeder Small de 20 g http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/916-preston-open-end-feeder-small.html. Nada era suficenta pe vad incat sa tina pestele acolo asa ca prin aceasta mutare i-am trimis mai putina nada . Desi atipic pentru Dunare , avand in vedere ca nu aveam mai deloc curent jos iar pestele venea dupa mancare pana la cosulet , am scurtat si struna la vreo 40 cm . Aceasta a fost combinatia castigatoare. Sirul scobarilor a fost interupt doar de cate un sorete sau platica , pana spre ora 16 cand parca au disparut. Desi pozitionat mai jos de coroana pomului din amonte cazut in apa, pentru a evita agatarea monturii in crengi submerse pe care nu le vedeam , am incercat sa fac cateva lansari in susul apei , chiar sub coroana pomului. Am constatat ca se poate pescui lejer sub el , neavand agatatori , asa ca am continuat acolo . Primul peste a fost o vaduvita de aproape 1 kg , care a pus putin la incercare sensibilul batz dar foarte puternic in acelasi timp. Au urmat aproape instantaneu alti scobari si soreti , platica disparand total de pe vad . Se pare ca pestii au ales sa urce 10..12 metri sis a se cantoneze sub coroana pomului , unde apa era ceva mai oxigenata si linistita. La carlig am folosit fie cate 2 viermisori pinki , fie unul mare , agatat . In jurul orei 19 am hotarat sa inchei ziua , urmand sa continui a doua zi. M-am retras acasa , unde am cantarit si pestele capturat .. aproape 16 kg .

   A doua zi de dimineata am plecat la ora 4 de acasa pentru a nu gasi locul ocupat , deoarece trecusera destui localnici pe acolo , vazusera ca se prinde peste si riscam sa gasesc pe cineva acolo . Peste noapte apa a crescut si mai mult , trecand peste malul de unde am pescuit si inundand padurea. Pe langa acest aspect , turbulenta devenise maxima , culoarea fiind precum a noroiului . Dezamagit de surpriza neplacuta , am plecat spre casa , insa cu satisfactia zilei nemaipomenite de dinainte . Iata de ce este bine sa mergi la pescuit 2 zile , intrucat pe Dunare , ai toate sansele ca o zi sa nu semene deloc cu cealalta.

   In speranta ca v-a placut articolul , va doresc fir intins si va prezint si un material video de cateva minute , in care am fixat aparatul pe trpied si l-am lasat sa surprinda o parte din ziua respectiva .


Negrea Marius

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (64 votes cast)
Dupa prohibitie cu feederul pe Dunare (Negrea Marius, ian 2014), 4.6 out of 5 based on 64 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

5 comments

Skip to comment form

  1. HEROVIC GEORGIANI

    familia crapilor

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 5 votes)
  2. Andrei

    „M-am retras acasa,unde am cantarit si pestii capturati…aproape 16 kg.”

    Primeai inca un vot de la mine daca nu specificai si asta…. :(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Adi

    ma bucur pentru dumneata ca ai avut voie sa pescuiesti la scrumbie in 2013, pe mine nu m-au lasat
    la Gruia sa pescuiesc . la inceputul lui Mai 2013 si venisem de la Timisoara special pentru asta ,
    au „tabarit” cu doua echipaje, si cu toate ca am avut si Monitorul oficial la mine , au spus clar si raspicat
    ca pescuitul la scrumbie nu e permis…asta e, cu toate ca n-a fost singura dezamagire, mi-a lasat un gust
    foarte amar..cu unele categorii de indivizi mai bine nu te pui..

    Pentru articol si video toata stima. Sa nu uitam totusi cantitatea max, ce poate fi retinuta legal…pescarii la feeder
    sint sportivi …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Cosmin

    Salutare! Cum se numeste lanseta care ai folosit-o la inceput, cea cu care aruncai cosuletele de 100gr? sunt foarte interesat.

    Cu stima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. gabi

    intepatura face totu :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>