Am început să pescuiesc cam de pe la 5 ani. Tatăl meu, pescar de staţionar, ca să nu-l mai toc pe malul apei mi-a pus în mână o vargă de 4 metri şi primul meu peşte a fost o roşioară pe barajul de la Cinciş (Hunedoara). Pe la 7 ani am trecut la varga de 5 metri şi la pescuit plătică şi caras.
Acum am aproape 16 ani. Am trecut uşor-uşor prin mai toate fazele pescuitului la staţionar, în special după roşioară, plătică, caras, crap sau chiar răpitor – ştiucă sau şalău cu momeală vie pe diverse ape de la noi din judeţ. Cel mai mult m-a atras pescuitul la crap, poate şi datorită faptului că acum 4 ani am reuşit să câştig locul 4 la un concurs pentru copii pe o baltă privată de lângă Hunedoara (Balta „Ben” sau Strei), unde am avut capturi destul de frumoase. Iniţial am fost atras de pescuitul cu senzori, distanţe mari de aruncare, etc., însă, încet-încet am început să simt gustul pescuitului de fineţe descoperind feeder-ul. De aproximativ un an pescuiesc la feeder, cu succes zic eu, învăţând încet încet tot mai multe secrete ale acestui stil de pescuit.
Una dintre cele mai reuşite partide ale anului trecut a fost in ultima duminică din vacanţa de vară. Ca de obicei am mers la balta prietenului nostru Ioji Benko sau balta „Ben” din satul Strei de lângă Hunedoara. Am ajuns la baltă pe la ora 9 dimineaţa. Cerul perfect senin prevestea încă o zi călduroasă de toamnă. Ştiind că peştii în acestă perioadă sunt foarte activi am hotărât să pescuiesc cu un singur feeder, Trabucoo Sygnum-XLD 13HH şi o mulinetă mai mare.
Nadele folosite au fost cele de la Sonubaits, mai exact Supercrash Krill http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/search?search_query=supercrush+krill şi Supercrash Green http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/search?search_query=supercrush+green, krill-ul având de departe rezultate mult mai bune. Am pescuit undeva la 50 m de mal cu firul prins în clipsul de la mulinetă pentru o precizie cât mai bună. Montura a fost una simplă şi destul de populară cu coşuleţ Method Feeder de la Preston in-line, Flat Method Feeder de 30 grame http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/search?search_query=flat+method+feeder+preston iar montura a fost una din fir textil de 0.08 cu un cârlig mic de 12. Momelile folosite la cârlig au fost destul de diverse de la viermi, râme, porumb, până la pelete şi boiliesuri mici cum ar fi: pelete Dynamite Baits Source Soft Hook http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig/1933-pelete-dynamite-baits-source-soft-hook-pellets.html, Sonubaits Soft Hooker Krill 8mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig/2119-sonubaits-soft-hooker-pellets-krill-8mm-7668224803383.html, Sonubaits Semi Buoyant Bandum Strawberry http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig/1965-sonubaits-semi-buoyant-bandum-strawberry.html, Flotant Oozing Sonubaits Semi Boilies – Pineapple http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig/1880-sonubaits-semi-flotant-oozing-boilies-pineapple.html.

Pentru început am pescuit cu momeli vii, reuşind să prind doar caraşi, destul de frumoşi ce-i drept, dar nu aceştia erau scopul pentru care venisem şi am hotărât să pescuiesc doar cu porumb şi pelete. După mai mulţi caraşi prinşi la porumb am hotărât sa renunţ şi la acesta şi să folosesc doar peletele. Pe la ora 12 am reuşit să prind primul crap. Era mic avea doar 1 kg şi ceva şi intrase la Semi Buoyant Bandum Strawberry. Am continuat să le folosesc prinzând de-acum doar crapi, dar mici, pana în 2 kg atât la strawberry cât şi la pineapple. Am decis să schimb pe pelete The Source, având capturi frumoase şi în alte partide pe această baltă. O bună perioadă am folosit atât nada green cât şi krill, alternativ, fără a observa vreo diferenţă. La prima lansare cu pelete The Source am folosit nada green dar spre surprinderea mea nu am avut nici o trăsătură. Am schimbat şi am încărcat coşuleţul cu nada krill lansând la aproximativ 5 m în dreapta de patul principal de nadă bănuind că pe acesta s-ar afla mai mulţi caraşi. După nici 5 minute am avut o trăsătură violentă şi am reuşit să prind un crap de peste3 kg.. Am continuat cu combinaţia anterioară reuşind să capturez câte un crap, undeva, la 20-30 de minute. Toţi erau trecuţi de3 kg şi din când în când mai apărea cate unul peste 5 kg. Pe la ora 17 tata m-a anunţat că nu mai avem mult de stat deoarece ziua următoare era luni şi eu începeam şcoala iar el serviciul. Pe la ora 17.30, pe când să ne apucăm de adunat, am o trăsătura extrem de agresivă, peştele reuşind să îmi doboare băţul de pe suport. Montura era în apă de mai bine de 30 de minute dar am avut încredere şi nu m-am grăbit sa o schimb. După un drill de mai bine de o oră am reuşit să aduc la mal o oglindă superbă, perfect sănătoasă, de 10,8 kg tot la peleta The Source, cârligul fiind înfipt perfect în buza de jos, acesta reprezentând şi noul meu record personal la feeder, omologat chiar de către proprietarul bălţii, nenea Ioji. Nu a scăpat de o scurtă şedinţă foto, după care am eliberat-o fiind foarte bucuros de toate capturile din acea zi.
De-acum putea să înceapă şcoala, eu eram superfericit şi mulţumit despre acest sfârşit de vacanţă.
Vali Furca
Pescuit vara la crap pe balta Ben (Vali Furca, ian 2014),