Ca orice partida de pescuit, totul incepe cu frumosul vis dinaintea partidei respective. Gandurile ce nu te lasa sa adormi noaptea… oare ce nada sa folosesc, oare va fi ea cea potrivita, oare pestii vor răspunde la bunatațile pe care le-am pregatit?
Sunt o gramada de intrebari la care vom putea raspunde abia cand partida mult visata va fi la final. In ceea ce priveste monturile, totul se va decide pe malul râului. Acesta este apogeul in pescuit; de a avea o partida mai frumosa decat cea visata si cred ca toti tindem spre aceasta partida glorioasa.
În ceea ce urmeaza va voi descrie o partida ce s-a apropiat foarte mult de partida glorioasa la care speram.
Era intr-o zi de miercuri, afara era frig si nu auzeam pe nimeni laudandu-se cu capturi notabile, cel putin in zona in care locuiesc eu(Timisoara).
Totusi, pofta nebuna de pescuit ma facea sa-mi doresc sa ies din casa. M-am decis si am sunat un prieten din Resita cu care facusem multe partide notabile la feeder. Cand i-am spus ca vreau sa-i fac o vizita pentru a iesi la un scobarit, nici nu a stat pe ganduri si mi-a spus „Hai!”.
Am sunat inca un tovaras de suferinta poreclit Mreana, va puteti da seama de ce. Nu a avut nici macar un moment de ezitare si partida a fost planificata pe joi dimineata, tot ce mai era de facut era sa ne inarmam cu lansetele, momelile si accesoriile de trebuinta pentru ceea ce urma.
Planul era bine stabilit, la ora 5 ne-am inatalnit, am incarcat masina si desi temperatura de afara nu era prea prietenoasa, nu ne-am lasat descurajati de atata lucru.
Am iesit la pescuit la -3 grade C, asta nu ne poate face decat eroi.
Locaţie:
Carașul este un râu de 110 km lungime din regiunea Banat în România și Serbia, afluent al Dunării.
Râul Caraș izvorăște în Munții Aninei, la nord-est de orașul Anina, în apropiere de izvoarele râurilor Bârzava și Nera. Curge în România pe o lungime de 50 km, inițial către nord, apoi, în orașul Carașova se întoarce către sud-vest, și primește mulți afluenți scurți (cel mai important Lisava) și trece pe lângă multe sate (Giurgiova, Ticvaniu Mare, Grădinari, Vărădia, Mercina, Vrani) înainte de a intra în provincia sârbă Voivodina. Pe o porțiune de 4,1 km râul marchează frontiera româno-sârbească.
Dupa un drum destul de lung am ajuns la locul faptei, ne-am intalnit si cu celalalt erou si am inceput partida prin a observa locul. Apa avea o culoare superba, ceea ce ne dadea o foarte mare incredere spre reusita.
Peisajul era si el sublim, dar nu va lasati pacaliti de razele razlete ale soarelui, deoarece ele si-au facut aparitia doar primele 2 ore ale diminetii.
Intr-un fel sunt mai bucuros ca nu a ramas insorit deoarece am observat din alte partide ca scobarul e mult mai mofturos daca e soare.
Ne-am ales locurile, am si vazut cateva sarituri, eram de-a dreptul entuziasmati. Am inceput prin pregatirea nadei.
Nada pe care am ales-o pentru aceasta partida a fost:
- 1Kg de nada Maros Series World Champion Winter Bream Special
- 1kg de nada Maros Series Feeder Extra Bream
- Totul aditivat cu Benzar Mix Larve
Pentru o partida de cateva ore am considerat ca 2 kg de nada + viermusi va fi mai mult decat suficient. Avand in vedere conditiile meteo, cea mai mare grija a fost sa nu suprasaturam pestii.
Pe langa aceasta nada am umectat separat si 1,5 kg de Benzar Ice Mix black http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/612-nada-benzar-mix-ice-mix-black-500g.html
Compozitia arata in felul urmator:
- Totul urmeaza sa fie umectat, sitat si particulele mari din nada, cum ar fi peletele, inlaturate
- Peletele este si el bun, dar nu pe timp de iarna, cand metabolismul pestelui este redus
- Am vrut ca nada sa fie cat mai fina si sa actioneze cat mai rapid pe substrat, deoarece pestele vizat era scobarul
Montura:
Montura aleasa pentru inceput este una clasica, culisanta pe toata lungimea firului, iar cosuletul este unul de 20 g atasat printr-o agrafa si oprit intr-un Drennan quick change bead http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/search?search_query=Drennan+quick+change+bead. Forfacul fin de 1,20m este realizat dintr-un fir trabucco XPS fluorocarbon 0,10. Carligele folosite au fost preston PR322 de 18 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/1126-preston-competition-hooks-322.html si Drennan Wide Gape de 18 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/search?search_query=Drennan+Wide+Gape.
Aceasta alegere a carligelor s-a dovedit a fi cea mai potrivita pentru ziua respectiva.
Aceasta a fost montura castigatoare in acea zi:

Dupa pregatirea nadei si a lansetelor, am inceput intr-un final si pescuitul.
Pentru aceasta partida am folosit un feeder Maver Genesis black ice http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/90-maver-genesis-black-ice-3-sec-360m-85gr–5051901027615.html, echipat cu cel mai fin varf.
Betele Maver Genesis Black Ice asteptand sa fie lansate si scuturate de gheata ce s-a asezat pe inele.
Am inceput pescuitul…
Nu am facut nadire grea, am abordat acest pescuit normal lansand din doua in doua minute.
Nu a durat foarte mult pana au inceput sa apara si primele prezentari. As zice 10 cosulete maxim.
Trasaturile erau puternice, scuturand lanseta pana-n cotor.
Dupa vreo 4 trasaturi, nu aveam niciun peste. Eram putin dezamagit, insa un lucru era inbucurator, cu siguranta scobarii erau prezenti.
Ca sa-i mentin interesati, tot timpul schimbam prezentarea viermusilor pe carlig. Lansam o data cu un singur viermus alb, unul alb+unul rosu, 2 pinky, unul rosu si unul pinky, unul alb + o pupa.
Va marturisesc ca cele mai apreciate prezentari au fost un pinky+un viermisor rosu si un singur viermisor rosu.
Asta nu a insemnat nicio secunda ca nu trebuia sa fac tot posibilul sa-l mentin pe „nasos” interesat; se plictisea foarte repede si cerea tot timpul schimbari, aceasta fiind si cea mai frumoasa parte in pescuitul scobarului.
La fel am procedat si cu nadirea, dupa doua, maxim trei cosulete de nada urmau 2-3 pline de viermusi, doar cu capacel de nada.
Am avut activitate intreaga zi, ceea ce nu poate insemna decat o partida reusita.
In cursul acestei partide am avut vizite ale localnicilor care erau de-a dreptul fascinati de tehnica feeder, marturisindu-ne ca nu au mai vazut pana atunci asa ceva, ei folosind doar pluta, pescuind la bolo.
Dupa ce au vazut in aceasta zi, sunt ferm convins ca data viitoare cand vom organiza o alta iesire pe Caras nu vom mai observa pescari atenti la pluta, vom vedea doar pescari atenti la miscarea varfurilor colorate ale lansetelor feeder.
Temperatura a fost sub zero grade toata ziua, dar aceasta nu i-a impiedicat pe tovarasii nostrii de lupta sa ne ofere o zi superba in care nici macar gheata sa nu mai aiba timp sa se mai aseze pe inelele batului.
Prin cele amintite mai devreme am reusit sa mentin scobarul interesat toata ziua si cu aceasta mi-am indeplinit obiectivul.
Totusi, scobarii mari au reusit sa ne ocoleasca, aceasta probabil si din cauza fratiorilor mai mici, mult mai energici si lipsiti de experienta, ce uneori nu aveau rabdare ca viermusul sa atinga substratul, atacandu-l din zbor.
Intunericul s-a lasat peste raul Caras…Ne-am vazut obligati sa facem poza de final si sa ne intoarcem acasa cu o partida vrednica de povestit.
Fire intinse tuturor!
Scobarii râului Caraş intr-o zi de iarna (Mario Gabor, ian 2014),