FEDERIŞTII
(sună de parcă facem parte din vreo sectă sau vreun partid)
But I LIKE IT!
Dragi colegi împătimiţi de feeder, deşi sunt relativ nou venit în această categorie de pescari (nu am decât 1 an de experienţă practică) pot spune că sunt iremediabil “virusat” de acest stil de pescuit.
Povestea mea nu o să abunde de detalii tehnice, în primul rând pentru că la momentul respectiv dotarea de feeder-ist era destul de redusă şi în al doilea rând pentru că doresc să transmit mai mult senzaţiile şi împlinirea pe care le-am trăit pescuind aşa.
Partida s-a desfăşurat la sfârşitul lunii martie anul trecut (2013), pe o baltă privată din apropierea Sibiului, bine populată cu crap şi caras. „Tobă” de informaţii culese de pe canalele tv şi de pe internet, am ajuns pe baltă împreună cu un coleg contaminat de aceeaşi „boală” în jurul orei 13.00 şi plini de entuziasm am început să ne desfăşurăm arsenalul.
Lansetele „Emerald feeder” http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/14-lanseta-energoteam-emerald-feeder-360-m.html echipate cu mulinete Carp Expert feeder 4000 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/mulinete-feeder/52-mulineta-carp-expert-feeder-5999065614473.html, recent achiziţionate, (trebuie să recunosc că investiţia nu a fost foarte mare pentru că eram ferm convins că nu o să am rezultate senzaţionale la fel ca în emisiunile pe care le-am urmărit) aveau să-mi depăşească aşteptările la finalul partidei. Am optat pentru montură method cu momitoare Preston in-line flat method XL http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/method-feeder/284-preston-in-line-flat-method-feeder-xl.html, conectori rapizi Korum http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/opritoare-si-bilute/585-conector-rapid-korum-7737866080435.html, cârlig Preston PR 39-12 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ochet/299-carlige-preston-pr39.html şi Quick Stop Korum http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/opritoare-pt-boiles-si-pelete/579-korum-quick-stops-7737866080749.html pentru firul de păr.
Am umectat nada Lantos mix de căpşuni http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/722-nada-lantos-mix-capsuni-5998214301684.html exact cum m-am documentat şi până să-şi tragă apa am dat o tură pe malul apei să studiez concurenţa. Mi s-a tăiat entuziasmul ca maioneza când am aflat de la cei care erau de dimineaţă la pescuit că au avut doar câteva trăsături şi au luat câţiva cărăşei şi doi ciortănei de până în juma de kil.
Am nădit cu câţiva bulgări de nadă aruncaţi cu praştia şi am început partida. Spre surprinderea mea şi a tuturor celor de pe mal la nici 10 minute a intrat primul ciortan sărit binişor de kil. N-am apucat bine să-l scot şi să mă mândresc cu el deoarece colegul meu aflat la câtiva metri de mine a strigat să-i duc mingiocul, că are şi el unul în cârlig. Aşa cum am spus fiind începători n-am avut două mingiocuri şi nici nu visam că s-ar putea să nu facem faţă cu unul singur. Să nu vă închipuiţi că pe mal era ordinea pe care o vedem la TV iar noi cu calm şi detaşare scoteam peştii unul după altul şi îi azvârleam cu nonşalanţă în juvelnic. Parcă eram pe câmpul de luptă şi în jurul nostru explodase o bombă. Tot „calabalîcul”era împrăştiat de jur împrejur. Am alergat să-i duc mingiocul şi nici nu a mai contat că m-am împiedicat de era să ajung pe burtă la el. Un şuvoi adrenalina m-a invadat şi nu mai puteam de mândrie că luaserăm doi peşti într-o jumate de oră în comparaţie cu ceilalţi pescari care stăteau cu beţele nemişcate de parcă erau pictate pe baltă. şi ăla a fost doar începutul…
Cu o cadenţă de metronom ciortanii au venit unul după altul atât la mine cât şi la colegul meu, obligându-ne să facem un adevărat maraton pe malul apei cu mingiocul de la unul la altul.

Când credeam că mai bine de atât nu se poate colegul meu a prins o frumuseţe de crap de 5 kg, apoi eu unul de 4 kg şi din nou el o oglindă de 6 kg, toţi într-un interval de 15-20 minute.I-am cântărit cu un cântar de împrumut de la unu dintre pescarii care s-a oferit să ne ajute. Una peste alta până la sfărşitul zilei am totalizat nu mai putin de 17 bucăţi ciortan între 0,5kg şi 2 kg, 3 între 2 şi 3,5 kg şi frumuseţile “de poză” de care v-am spus. (Toţi s-au întors cu bine în baltă şi cu siguranţă cu unii m-am mai întâlnit de-a lungul anului).
Cu siguranţă mentalitatea se schimbă greu şi mulţi nu vor renunţa niciodată la beţele lor, la monturile şi la nadele cu care s-au obişnuit ani de-a rândul. Dar rezultatele noastre din acea zi (şi tot sezonul am prins cu mult peste media celorlalţi pescari) probabil că îi vor determina pe unii măcar să încerce acest stil deosebit de pescuit.
Florin Schiau
Un pescuit la feeder cu senzatii (Florin Schiau, ian 2014),
4 comments
Skip to comment form ↓
liviu
27 ianuarie 2014 în 12:45 am (UTC 3) Link to this comment
draga domnule frumoase poze, frumosi pesti dar parca spuneati ca era plin de pescari pe balta ceea ce nu prea reiese din poze si daca nu ma insel eu poza cu „romanescul” cel mare si cea cu „oglinda” nu sunt pe aceeasi balta oricum de ce ati fact pozele asa departe de apa? hai sa mai taiem un pic din ele ca ingheata doane apele
Schiau Florin
26 noiembrie 2014 în 11:55 pm (UTC 3) Link to this comment
Chiar daca e cu intarziere mare, doresc sa va lamuresc in legatura cu pozele si cu cele prezentate in articol. Intradevar din poze nu se vad pescarii de care am pomenit pe balta pentru ca multi erau deja plecati in momentele cand am prins cei doi pesti mari. Pozele sunt facute in aceeasi locatie. E o fosta balastiera pe care un bun administrator a transformat-o in amenajare piscicola. De fapt sunt trei bazine iar noi am pescuit de pe drumul dintre cele mai mari. Iar cand am facut pozele nu le-am facut ca dovezi(nu am intentionat sa le prezentam la vreo judecata) ci ca amintiri. Totusi pot sa va pun la dispozitie detaliile de pe telefon(unde se vede data si ora la care au fost facute). Si asa cum am spus si in articol am vrut sa va redau senzatiile si sa va impartasesc o experienta foarte placuta pentrumine.
pescar
2 aprilie 2014 în 9:59 am (UTC 3) Link to this comment
credeam ca e un articol interesant insa e doar reclama si dupa spunea liviu…pozele astea nu prea au legatura intre ele…povesti pescaresti! nu avem nevoie de asa ceva, vrem articole, informatii si poze relevante, nu reclame la produse si nici poze adunate aiurea
ion
16 ianuarie 2015 în 12:06 am (UTC 3) Link to this comment
v-at cretinizat cu totii ci feederul! parca cu alte bete nu puteti prinde peste . va prostit Contan pe toti sa ii cumparati gioarsele. va mai si laudati ca prostii.