«

»

Micile placeri ale pescuitului la feeder (Szilagyi Francisc, mai 2014)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (24 votes cast)

Micile placeri ale pescuitului la feeder

    În acest articol aş dori să vă prezint detaliile unei scurte partide de pescuit la feeder, înainte de prohibiţie. Din păcate, nu pot aloca foarte mult timp pescuitului, deoarece viaţa de zi cu zi îmi oferă tot mai puţine posibilităţi.

    Pasiunea pentru acest sport îmi oferă o şansă de a fugi în natură, de a ieşi din monotonia zilnică, chiar şi pentru 3-4 ore. Mă bucur de fiecare moment petrecut pe maulul apei, nu contează dacă voi captura ceva sau nu.

Locatie

    Partida cu pricina s-a desfăşurat pe Canalul Bega, în inima Timişoarei, pe data de 16 martie, pe o vreme cu vânt puternic ăi ploaie mocănească.

    Bega în Timişoara este canalizată, malul betonat şi ordonat, alegerea locului de pescuit nefiind dificilă. Totuşi, în acea perioadă al anului trebuia să mă gândesc foarte bine ce locaţie aleg. Aproape de uzina de apă curentul este puternic, iar pe apa rece şansele pentru a captura ceva, erau minime. De asemenea, a trebuit să aleg un loc cât decât protejat de vântul puternic care ar fi îngreunat considerabil pescuitul la feeder.

pescuit la feeder bega

pescuit la feeder bega

Aşa arată micul nostru paradis verde în mijlocul junglei de asfalt al Timişoarei

Aşa arată micul nostru paradis verde în mijlocul junglei de asfalt al Timişoarei

    Alegerea locului a picat pe zona din spatele Poliţiei Municipale Timisoara. Aici am găsit o porţiune ferită de vânt, iar crengile unui copac imens mi-au oferit un scut perfect faţă de ploaie.

Locul de pescuit privit prin ochii satelitului

Locul de pescuit privit prin ochii satelitului

    Curentul este mai domol pe această porţiune al canalului, astfel am avut şansa de a realiza un pescuit foarte precis.

Echipament si nada

    Având în vedere faptul că, urma sa merg la servici, iar timpul acordat pescuitului a fost limitat, am luat cu mine un minim de echipament. O lansetă scurtă, un suport pentru lansetă, bac de nada pliabil şi un rucsac în care am pus o cutie cu câteva accesorii necesare pescuitului la feeder.

    Detalii despre echipamentul folosit:

lanseta pescuit la feeder bega

    Apa fiind rece şi foarte limpede, am ales o nadă de granulaţie fină, închisaăla culoare. Am folosit 1 kg de Maros Mix Series Feeder Extra Mreana Scoabar – apărece http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/2678-maros-mix-nada-series-feeder.html.

    Nu am adaugat aditiv lichid sau praf, pe apele săbatice nu m-au ajutat foarte mult. În schimb am folosit aproximativ jumătate de kilogram de nada vie, alcătuită din viermi şi pinki, albi şi roşii. Întotdeauna folosesc nada vie când pescuiesc pe apă rece. Peştii încă nu sunt foarte activi în această perioadă a anului, dar cu nada vie din belşug putem să-i atragem foarte repede şi în număr destul de mare.

Strategie si capturi

    Am folosit o montura simplăa, fără tijă anti-răsucire. Coşuletul ataşat de o agrafă care culisează fără blocaj pe toată lunigmea firului, o biluţă opritoare, vârtej quick-change de la Haldorado http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/agrafe-si-varteje/1820-haldorado-vartej-cu-prindere-rapida-feeder-5996495100248.html, de care am ataşat struna de aproximativ 1.2-1.3 metri lungime.

    Cu toate că, stiam ca pot intra şi peşti de talie mare (mreană, crap), am folosit fir de 0.10 mm şi cârlige finuţe pentru a avea cât mai multe prezentări.

    Din experienţele anterioare, am ştiut că dimineaţa peştii vor staţiona aproape de mal, în imediata apropiere al pragului, după care se mută în mijlocul canalului. Astfel, am început pescuitul cu un cosulet de 20 de grame şi am lansat în aval până la mijlocul canalului. Coşuleţul a fost uşor târât de curent până în buza pragului, exact acolo unde vroiam să se desfacă nada. Pe carlig am ataşat doi pinki, unul alb şi unul roşu.

pescuit la feeder

    Trăsături hotărâte au început să apară imediat după prima lansare, plăticile şi babuştile fiind primii musafiri care au poftit la masa. Aşa a decurs prima oră al partidei, trăsături dese, majoritatea drillurilor fiind finalizate. Nu am nici un dubiu ca m-au ajutat foarte mult cârligele Preston PR 322, ele fiind ideale pentru acest stil de pescuit.

    Dupa prima oră de “feeding frenzy”, peştii parcă au dispărut de lângă prag, foarte greu am reuşit să obţin câte o prezentare. Am decis să mă mut mai în larg şi să pescuiesc în mijlocul canalului, dar inainte de-a face aceasta mutare, am dat 10 coşulete cu nadă şi viermi lângă prag pentru a menţine interesul peştilor.

    Am pus aşadar un coşulet de 40 de grame şi am lansat dincolo de mijloc. Pe Bega, această greutate s-a dovedit a fi suficientă pentru a menţine montura în curentul principal.

    Ştiam că va trebui să aştept până la prima trăsătură şi prima jumatate de oră a trecut doar cu nădirea liniei. Aşteptarea mi-a fost răsplătită cu o trăsătură violentă, iar dupa un drill scurt prima mrenuţă a ajuns în mâinile mele, apoi înapoi în Bega. A urmat încă o mrenuţă după care pauză.

peste pescuit la feeder bega

    Ştiam că această pauză ar putea să însemne că, un peşte mare a intrat pe nadă. Nu am schimbat struna, iar urmatoarea trăsătură s-a soldat cu un drill scurt terminat cu ruptură. Nu mi-a părut rău, am legat alt forfac şi am continuat în acelaşi stil.

    Peştele mare nu a revenit, dar au apărut scobarii. Trăsături foarte hotărâte încheiate cu rateu. Ştiam că au ajuns pe nadă, aşa că am schimbat cârligul, am legat Cralusso Chika de 18. Este un cârlig puţin mai mic faţă de Preston PR 322 şi are o curbură mai accentuată Schimbarea cârligului a adus rezultatul dorit, am reuşit să prind doi scobari şi un morunaş, după care peştele a dispărut de pe linia din mijlocul canalului.

peste pescuit la feeder bega

    Am insistat totuşi pe linia respectivă, nădind odată la 2 minute. Am sperat că peştele va reveni pe nadă, dar nu a fost aşa.

    Mai aveam puţin timp la dispoziţie, aşa că am revenit pe prima linie nădită. Am pus coşuleţul de 20 de grame şi am îîceput să pescuiesc din nou la buza pragului. Prima trăsătură a apărut mai greu, dar spre surprinderea mea un ciortan a fost cel care s-a luptat vehement la capătul strunei. A urmat înca un ciortan, frate cu primul, şi câteva babuşti.

lanseta pescuit la feeder bega

    Cu jumatete de ceas înaintea terminării timpului acordat pescuitului, am dublat cantitatea de nadă vie introdusă în coşuleţ, în speranţa de a mai prinde ciortani. Planul a eşuat parţial, nu am mai reuşit să prind ciortan, însă au aparut clenii pe nada şi am reuşit să capturez 3 exemplare frumuşele.

lanseta pescuit la feeder bega

    Cele patru ore alocate acestui eveniment au zburat cât am clipit. A fost un pescuit activ în care am făcut multe schimbări pentru a mă adapta la mofturile peştilor.

     S-a dovedit că Bega este o apă salbatică care poate oferi satisfacţii şi celor care nu pot aloca o zi întreagă unei partide de pescuit. Cu siguranţă, nu a fost o captură impresionantă, dar pentru mine, pescuitul înseamnă mult mai mult de atât. Conexiunea cu natura şi respectul nostru faţă de ea trebuie să fie pe primul plan. Toţi peştii au fost eliberaţi imediat după fotografiere în speranţă ca într-o bunî zi îi voi reîntâlni.

    Bucuros pentru ieşire, relaxat şi cu „bateriile încărcate“ am reluat drumul „monotoniei”, dar în mintea mea plănuiam următoarea partidă de pescuit!

Fire întinse vă doresc!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (24 votes cast)
Micile placeri ale pescuitului la feeder (Szilagyi Francisc, mai 2014), 4.8 out of 5 based on 24 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

1 comment

  1. iures puiu

    Frumos si util articol.
    Multumim mult pentru detalii.

    Inspira prin modul de prezentare.

    Respect natura si noi insine.

    Rir intins.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>