Desi mare parte a iesirilor la pescuit le fac in general pe apele salbatice si aici ma refer in special la Dunare, am avut ocazia unei partide de pescuit si pe o amenajare. Am fost invitati de niste prieteni buni pe la Otelu Rosu, judetul Caras Severin pentru a petrece un weekend impreuna. Intrucat mai veneau si alti prieteni comuni din Timisoara – tot pescari, ne-am inteles ca intr-una din zile sa iesim si la o partida de pescuit. Am intins putin antenele pe la cunostinte din zona respectiva, inclusiv Lucian caruia-i si multumesc pentru informatii, si am aflat de existenta unei balti la cativa km de Otelu Rosu, in localitatea Glimboca. Am mai aflat ca balta tine crap, caras si ceva sturioni. In consecinta, am pregatit si incarcat la portbagaj 2 feedere, trusa cu method`uri si cele necesare pescuitului la crap…nada, pelete, porumb , etc.
Dupa o noapte lunga presarata cu gratare si ceva berica, glume si bancuri in compania prietenilor nostri, am constatat ca s-a facut ora 5 dimineata si incepe sa se faca lumina. Ne-am adus aminte ca trebuie sa mergem la pescuit asa ca am incheiat cu distractia si cu ochii cam cat cepele am plecat catre balta cu pricina . Desi micuta, amenajarea ne-a fascinat repede prin frumusetea ei, facandu-ne deja sa vedem driluri spectaculoase oboseala disparand si ea total .
Am intrebat care sunt conditiile, unde se poate pescui si am trecut la alegerea locurilor si caratul bagajelor, una din cele mai “placute” etape ale unei partide de pescuit. Am studiat putin apa si am ales sa pescuiesc unde se uneau 2 brate ale baltii, despartite fiind de o limba de pamant pe care era asezat un frumos foisor pentru cei care veneau sa serveasca un suc sau o masa .
Dupa instalarea scaunului si a suportilor, am trecut la prepararea nadelor … ce sa fie ce sa fie… am ales sa merg pe Sonubaits Krill. Am preparat intr-o galeata 2..3 pumni de nada imbogatita cu pelete Sonubaits Krill de 2 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/pelete/1722-sonubaits-krill-feed-pellets-2mm.html si ceva boabe de porumb plus niste canepa fiarta. Nada era menita sa aduca pestele in zona iar peletele, porumbul si canepa sa-l tina in zona, dandu-i ocupatie sa scorneasca pe fundul apei dupa ele. Malul opus era foarte abrupt si nu se putea pescui de pe el , prezentand si vegetatie pe margine – niste tufe de lastaris, lasate deasupra de apa, loc foarte bun de adapostire/campare a pestilor.
Am sondat apa si am constatat ca aproape de mal, in fata tufelor, apa avea undeva la 2 m adancime. Am hotarat sa fac intre 2 tufe din acelea patul de nada, lansand cu batzul de nadit si un cosulet de mare capacitate (aprox 150 g nada capacitate) 3..4 cosulete. Folosesc o lanseta pentru pescuitul crapului, cu puterea de lansare de pana la 200 g, asa incat pot nadi cu ea si pe Dunare. Dupa nadire am hotarat sa pescuiesc cu feederul mic – Preston Absolute Super Feeder 3,6 m http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/27-preston-absolute-super-feeder-360m.html pana cand isi face aparitia pestele mai mare pe patul de nada creat . Am facut montura constand dintr-un method feeder Preston de 30 g culisant http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/method-feeder/283-preston-in-line-flat-method-feeder-large.html. Am atasat o struna mono Haldorado Visitor de 0,16 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/1865-haldorado-fir-inaintas-visitor-50m-.html si 4 cm lungime si un carlig Preston PR 344 no 16 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/694-preston-competition-hooks-344.html. Nada folosita pe method a constat din pelete Sonubaits Krill de 2 mm imbogatite cu “un praf” de nada Krill http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/aditivi-praf/1298-sonubaits-flavour-shakers-super-krill-7668224702310.html. Am urmat intocmai recomandarile date de Lucian privitoare la felul/etapele in care se face umectarea acestora (http://www.pescuitlafeeder.ro/crap-pescuit-cu-method-feeder/), reusind sa obtin pentru prima data consistenta perfecta a nadei pentru a sta pe method.
Am inceput pescuitul cu rama la carlig. Primii si-au facut aparitia niste carasi cat palma, vreo 5..6. La un momentdat am avut o trasoare foarte violenta, in urma careia batul a zburat de pe suport cazand in iarba, pestele fiind ratat bineinteles din pricina carligului foarte mic. Atunci am inteles ca au inceput sa apara crapii pe patul de nada. Am trecut la etapa 2, schimbarea monturii. Am lasat method-ul si am schimbat doar struna foarte rapid cu ajutorul conectorului rapid Korum Quick Change Beads http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/opritoare-si-bilute/585-conector-rapid-korum-7737866080435.html, folosind o struna din fir textil 0,12 mm – 6 cm lungime, alegand sa-i atasez un carlig Korum Xpert Power Micro Barbed No 10 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ochet/913-carlige-korum-xpert-power-micro-barbed.html, cu fir de par. Pe firul de par am tras o peleta Sonubaits Pellet O`s Krill 8mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig/1719-sonubaits-pellet-os-krill-8mm-12mm.html, lansand rapid inapoi pe patul de nada. La nici 10 minute a venit si prezentarea. Dupa cateva minute de drill, frana mulinetei si actiunea batului au obosit pestele, reusind sa aduc la minciog un frumos crap comun de vreo 2,5 kg.
Inca o data acest batz si-a dovedit calitatile, insa asta era doar inceputul. Avand mai multe tipuri de momeli de carlig si vazand ca pestele este activ, am hotarat sa testez si Sonubaits Semi Flotant Oozing Boilies cu aroma de Krill, marimea 8 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig-flotanta-plutitoare/1881-sonubaits-semi-flotant-oozing-boilies-krill-7668224803840.html. Ideea acestor boilies-uri este ca sunt flotante / solubile, si lasa dupa 2..3 minute o dara continua sa curga de pe ele pe method , dara de culoare rosie dar si destul de aromata care invaluie method ul intr-un nor de culoare si aroma, irezistibil pentru peste.

Incercasem acasa intr-un pahar cu apa sa vad timpul de dizolvare – in 7-8 minute, apa era rosie . Increzator in capabilitatile acestor boilies uri, am asteptat vreo 15 minute, urmand o prezentare si mai violenta. Ridic batul si incerc sa recuperez… nimic, parca montura era agatata pe fundul apei, doar smuciturile puternice infirmand acest lucru. In primele 2..3 minute nu am reusit sa adun decat vreo 2 metri de fir – pestele nu se dezlipea de fund. Am inceput sa cred ca este vreo “vedeta” de sturion si poate ala face asa urat, dar paznicul de acolo spusese ca numai la buchet de rame se poate prinde asa ceva. Batul lucra perfect, chiar de la imbinarea dintre cotor si al doilea element, prietenul meu incepand sa creada ca va pocni, lucru inadmisibil pentru mine. Usor usor l-am ridicat de pe fundul apei apoi au urmat plecarile ba in stanga ba in dreapta. Batul fiind atat de sensibil si firul principal un Trabucco XPS Match Sinking de numai 0,18 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/2351-fir-monofilament-trabucco-t-force-xps-match-sinking-150m.html imi crescusera deja pulsul. Dupa vreo 7..8 minute in drill, dihania a oboist si l-am adus la mal, un frumos crap salonta de aproape 7 kg.
Am uitat sa va spun ca nu intentionam sa retinem nimic si la eliberarea primului crap, am alunecat si am luat apa la galosi. Intrucat incepuse sa ploua si temperatura nu era foarte mare, am cerut paznicului o pereche de cisme pentru a nu sta descult prin iarba deja uda. Dupa al doilea crap, omul nu a mai plecat din spatele meu stand acolo sa vada “ce fac eu de prind asemenea peste“.
Am facut poza cu naravasu` si apoi l-am eliberat, incarcand din nou method-ul si punand alt boilies, proaspat. Am vrut sa vad daca a fost doar intamplare cu acesta sau chiar ii plac aceste boilies-uri. Bineinteles, nu au trecut 15 minute si a aparut alta prezentare. De data asta drill-ul a fost mai scurt, pestele fiind tot o salonta dar ceva mai mica, avand totusi peste 3,5 poate 4 kg.
Paznicul se tot uita mirat la ceilalti pescari care nu reusisera sa prinda nimic … “da ce le faci dle, cu ce le dai aci .. ? ce mirosuri is alea ? pfff da ce pute … pai astia nu au auzit pe aci decat de mamaliga“ … “buna si aia dle“ i-am raspuns amuzat, dar se pare ca aici la dumneavoastra pestelui ii plac momeli d-astea exotice “neavand rabdare sa-I explic defapt ce si cum, pentru ca oricum nu cred ca ar fi inteles mare lucru.
Dupa cei trei crapi prinsi cu Absolute – ul, am hotarat sa trec la ceva mai putin creator de emotii. Am mai dat 2 cosulete de nada acolo pentru intretinere si am schimbat batzul cu bunicul – Preston Dutch Master 80 gr, http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/688-preston-dutch-master-feeder-400m-80gr.html bat mult mai nervos si cu care nu – mi faceam griji in lupta cu crapii. Linia principala era un fir Preston Reflo Power cu diametrul de 0,21 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/692-fir-preston-reflo-power.html. Montura a ramas aceeasi, continuand sa pescuiesc cu noile revelatii – Oozing Boilies-urile cu aroma de Krill. Bineinateles ca spre uimirea paznicului si a colegilor pescari au mai urmat vreo 3..4 crapi. In timpul unui drill paznicul, foarte shugubatz, imi sugera: “dle , cred ca cismele is norocoase de prinzi numai dta“
Dupa asemenea partida si driluri palpitante, bineinteles ca am uitat de oboseala acumulata dupa noaptea nedormita fiind capabili sa stam pana seara acolo, insa pe la ora 13 au sunat “politaii“ de acasa si ne-au dat adunarea la “baza“. Bucurosi si numai cu atata actiune, am parasit frumosul loc cu gandul de a mai reveni poate si alta data. Prietenul meu a pescuit cu 2 bete dupa metoda clasica la fund, prinzand numai vreo 2 ciortanei la arcul cu mamaliga. Vazand diferenta si eficienta pescuitului la feeder s-a hotarat ca trebuie sa-si ia si el feeder si cele necesare si sa incerce aceasta tehnica, lucru care s-a si intamplat ulterior.
Iata si un filmulet facut de prietenul meu, cu primii trei crapi.
Va multumesc pentru timpul acordat lecturarii acestui material si va doresc fir intins.
Negrea Marius
Oozing si pescuitul crapului (Negrea Marius, august 2014),