Locatie:
In acest articol doresc sa va prezint o partida de pescuit exclusiv la feeder facuta pe raul Mures.
Mureșul (în latină Maris, în maghiară Maros, în germană Mieresch) este un râu care curge în România și Ungaria, în lungime de 761 km și se varsă în Tisa. Mureșul izvorăște din Munții Hășmașu Mare, străbate Depresiunea Gurghiului și defileul Toplița – Deda, traversează Transilvania separând Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia – Turda, în Carpații Occidentali separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad spre Ungaria, unde se varsă în râul Tisa. Pentru 22,3 km râul marchează frontiera româno-ungară.
Afluenți: Târnava Mare, Târnava Mică (din Carpații Orientali) ce se unesc la Blaj județul Alba, Sebeș, Strei (din Carpații Meridionali), Arieș și Ampoi (din Munții Apuseni).
- Amenajări hidroenergetice: pe Râul Mare și Sebeș.
- Orașe principale: Reghin, Târgu Mureș, Alba Iulia, Deva, Arad.
De foarte mult timp am fost tentat sa pescuiesc pe acest superb rau, intr-un final am si reusit si doresc sa impartasesc aceasta frumoasa experienta cu voi, colegi pescari.
Tot timpul in pescuit avem de invatat de la oricine, in cele ce urmeaza voi impartasi cu voi toate greselile pe care le-am facut in decursul partidei, sau cel putin tot ce mi-am dat seama ca am gresit, sa n-o faceti si voi. O partida este reusita atunci cand ne dam seama ce nu facem bine si din ce cauza nu prindem peste, nu trebuie sa fie neaparat o partida cu zeci de kg de peste in juvelnice.
Mentionam mai sus faptul ca-mi doream de mult timp o feederela pe Mures, poate din cauza ca nu cunosteam locurile, din cauza timpului , care mai mult sau mai putin ne preseza pe toti, poate si distanta, m-am ferit de acest rau.
Avand Bega si Timisul aproape, le-am favorizat tot timpul; pana in acest an, cand pe Bega se lucreaza intens si Timisul a dat roade de prea putine ori sa mai merite incercat. Prea multe nopti si zile pierdute in asteptarea unei trasaturi ce nu mai aparea.
Intr-o zi primesc un telefon de la un prieten din Arad. Ma suna si imi spune ca merge scobarul, fara ezitare am si organizat o partida. Din pacate am fost presat de timp si am ajuns tarziu pe la ora 17:00. Apa arata superb, nivelul putin crescut si culoarea perfecta.
Am pregatit lansetele si am si prins cativa scobari, frumosi ce-i adevarat, in jur de 400-500g bucata, m-am bucurat enorm si am stiut ca trebuie neaparat sa acord o intreaga zi acestei locatii. Asta am si facut, cand am avut o portita de scapare din realitatea ce ne inconjoara pe toti am si plecat din nou in edenul relaxarii totale (pescuitul).
Am pornit la 5:30 sa fiu sigur ca voi gasi locul liber, cam tarziu, deoarece era ocupat. Dar cum Muresul este destul de mare nu mi-am facut probleme prea mari.
Echipament:
Echipamentul folosit pentru aceasta partida l-am ales in functie de locatie. Trebuia sa pescuiesc la o distanta de 40-50 m intr-o apa nu mai adanca de 60-80 cm, intr-un current destul de puternic. Asadar am ales lansetele Shimano beast master medium 3,60 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/1922-lanseta-shimano-beastmaster-cx-m-fdr-12-360m-100g-3tip.html si un preston C-Tech 3,35 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/928-preston-c-tech-feeder-11ft-335m-.html. Datorita actiunii parabolice am echipat lanseta Shimano cu un varf de 3 oz carbon, si C-Tech-ul cu un varf de 2 oz fibra de sticla. Ca si cosulete am ales sa folosesc cosulete de 40-45 g, acestea stateau perfect in curent. Nu am pescuit cu cosulete de plastic, am folosit cosulete din sarma, in apa existau foarte multi bolovani taiosi care m-au lasat fara cateva monturi, am ales varianta ceva mai ieftina.
Trebuie sa recunosc ca am ramas placut impresionat de micuta lanseta C-tech ce a facut fata cu brio lansarilor in forta cu o greutate totala ce depasea cu usurinta 60g, in plus statea chiar mai bine in curent decat beast masterul si drilul cu nasosii era un adevarat spectacol.
Deoarece am pescuit pe repezis semnalizarea trasaturilor nu a fost o problema, nu avea sens sa folosesc varfuri mai finute, cand punea scobarul gura nu se vedea trasatura doar pe varf, se vedea pana-n cotor.
Mulinetele folosite au fost shimano catana fc4000 si un catana fc2500 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/search?search_query=catana&submit_search=Search, ambele echipate cu fir Maver river stone sinking de 0,18 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/1006-fir-maver-stone-river-sinking-150m.html.
Nada:

Ca si nada am ales sa folosesc o nada ce mi-a dat rezultate bune tot timpul, este vorba despre Benzar mreana scobar de culoarea rosie http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/170-nada-benzar-mix-mreana-scobar-1kg-5999018291379.html si Maros world champion xxl http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/2669-maros-mix-nada-series-world-champion-xxl.html, aditivata doar cu britishbread benzar mix http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/aditivi-praf/2109-benzar-mix-britishbread-800-gr.html, vierme oparit si vierme viu, simplu si eficient.
Ca si momeala de carlig am optat pentru vierme alb si rosu si desigur nelipsitul pinkie pentru pescuitul la scobar. Nu neg, la ce culoare avea apa in acea zi, mi-a parut rau ca nu am avut si rame rosii, momeala ce nu de putine ori s-a dovedit criminala pentru scobari.
Strategie si Monturi:
Ajuns pe malul apei, nu m-am instalat imediat ci am analizat putin apa, am observat in primele 5 minute sarituri ale scobarilor pe repezis in curentul principal. Am stiut imediat ce am de facut.
Mi-am umectat nada, am supraumectat-o, deoarece curentul era destul de puternic si nu mi-am dorit ca aceasta pa paraseasca cosuletul instant.
Am lasat nada sa-si traga apa necesara si mi-am pregatit monturile. Mie imi plac monturile cat mai simple si niciodata nu folosesc accesorii ce ar putea ingreuna montura.
Cosuletul culisa liber pe toata lungimea firului pe o agrafa oprit intr-un opritor de silicon, sub acest opritor am impletit firul astfel incat sa actioneze ca si un antitangle iar in capat am avut un vartej simplu. Am inceput cu un forfang de 12 cralusso prestige http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/search?search_query=cralusso+prestige&submit_search=Search si un carlig de 18 preston pr 344 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/694-preston-competition-hooks-344.html.
Am optat pentru fir de 12 si carlig ceva mai gros, deoarece am considerat ca pe acea apa nu era nevoie de fineturi extreme, dar m-am inselat intr-o oarecare masura.
Cu o lanseta m-am decis sa pescuiesc in curentul principal, iar cu cealalta la marginea curentului.
Dupa vreo 7-8 cosulete au inceput sa apara si primele trasaturi. La lanseta de la marginea curentului am inceput sa prind ochioase, destul de frumoase, insa la lanseta din curent inca nu aveam trasatura, desi eram convins ca scobarii sunt acolo.Ii vedeam sarind.
In acel moment am schimbat firul de forfang, am folosit un Trabucco t-force florocarbon http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/2239-fir-trabucco-t-force-fluorocarbon-50m.html de 0,10 si carlig preston pr322 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/1126-preston-competition-hooks-322.html de 18 pe ambele lansete. Am mutat si prima lanseta pe curentul principal, deoarece mi-era clar dupa ce am prins ochioasele ca scobarii nu se hranesc la baza curentului. Dupa aceasta schimbare si inca vreo 4-5 cosulete de nada, am prins si primul scobar, ciudat ca nu l-am prins la lanseta din aval, ci la cea din amonte.
Intr-un fina, am inceput sa am prezentari la ambele lansete, dar si foarte multe rateuri.
Lungimea forfangului era undeva la 1,80 m. Am decis sa fac o schimare, am scazut lungimea forfangului la 1,20 m si am schimbat carligele cu preston pr 322 nr 16, lucru ce s-a dovedit castigator in aceasta zi. Rata rateurilor a scazut si nici prezentarile nu s-au diminuat.
Capturi:
Pana la urma am invatat ceva de pe urma acestei partide, m-am si distrat de minune. In ceea ce ma priveste pe mine, la feeder nu poate sa existe un pescuit mai frumos decat cel la scobari. Mai ales atunci cand asteptam ultima trasatura inainte de plecare, sa pot incheia partida cum am si inceput, cu peste. Am avut o trasatura puternica, iar la capatul firului se afla un frumos salau, el a fost surpriza zilei.
Din pacate scobarul care ne ofera cele mai spectaculoase partide se gaseste tot mai greu, pe tot mai putine rauri, doar noi putem schima ceva.
Va doresc tuturor fir intins.
Mario Gabor
Scobari la feeder (Mario Gabor, august 2014),
1 comment
Petre
25 septembrie 2014 în 2:23 pm (UTC 3) Link to this comment
frumos articol, felicitari; la fel si pentru partida