«

»

Surprize, surprize pe malul Mureșului (Vlad Toma, august 2014)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (18 votes cast)

    Stimați colegi pescari, iubitori ai acestui minunat stil de pescuit și anume pescuitul la feeder și nu numai, în cele ce urmează o să vă povestesc despre o partidă de pescuit consumată și savurată din plin pe râul Mureș, în zona orașului (dacă se mai poate numi așa) Ocna-Mureș. A fost o partidă de pescuit făcută după perioada de prohibiție din acest an, o partidă în reprize, și anume în 14 iunie între orele 6:00 – 12:30 și orele 18:00 – 21:00 și, 15 iunie între orele 6:00 – 12:30.

    Locul de pescuit îmi era cunoscut, oferindu-mi și în cursul anului trecut mai multe partide frumoase în care am prins preponderent scobari, dar și cleni, morunași, mrenuțe. Din auzite, în acea zonă s-au prins și plătici, de aceea în această partidă am decis să încerc o nadă nouă pentru mine, de la un producător pe care nu-l mai încercasem înainte, dar de care am auzit doar vorbe bune. Totuși, nu doream să mizez totul pe un singur tip de nadă, astfel mi-am achiziţionat o pungă de Maros Mix – XXL Special Platica şi o pungă de Maros Mix XXL Mreana Scobar. Poate vă întrebați de ce am achiziționat doar două pungi de nadă pentru atâtea ore de pescuit… Adevărul este că nu mă așteptam să am atât de mult timp pentru pescuit în acel sfârșit de săptămână.

    În ceea ce privește echipamentul, este unul de începător, personal având doar un an de când m-am axat pe acest stil de pescuit: două lansete cu putere medium-heavy modelul BlackSpider de la EnergoTeam, echipate cu două mulinete Shimano: Sienna 4000 și Catana 4000. Pe Sienna am echipat fir Cralusso de 0.20 mm iar pe Catana folosesc tot fir Cralusso dar de 0.23 mm. Sunt convins că mulți dintre voi simt nevoia să mă critice în ceea ce privește rigiditatea ansamblului, mai ales pentru pescuitul scobarului care necesită un pescuit de finețe. Dar și eu, ca și mulți alți pescari, la început nu am avut încredere în lansete mai ușoare, cu putere de încărcare mai mică și fire mai subțiri. Oricum, acest capitol îl clasez deja la „Lecție învățată”.

    Montura pe care am folosit-o este una cât se poate de simplă: agrafă culisantă pe toată lungimea firului, de care am atașat cosulețe de 50 gr deschise la ambele capete, după care am atașat un opritor de cauciuc pentru a proteja nodul. Am introdus apoi o agrafă mică și ușoară cu prindere rapidă. Firul l-am răsucit în două, astfel încât agrafa cu prindere rapidă să rămână în capăt, pentru a obține pe o lungime de aproximativ 7-8 cm un efect antitangle. Forfacul cu o lungime de aproximativ 80 cm a fost compus din fir Cralusso de 0.14mm şi cârlig Gamakatsu cu tijă lungă și subțire nr. 16.

    Dar să revenim totuși la partida de pescuit. Sâmbătă dimineața am preparat nada Special Platica cu puțin TTX, am umectat, am lăsat-o să tragă apă, am mai umezit-o o dată, am sitat-o, am adăugat o cutie de viermi opăriți și trei sferturi de cutie de viermi vii și, pământ. Dar până am așteptat ca nada să-și tragă apă, nu puteam să trec peste ritualul de dinaintea începerii unei partide: pentru mine nimic nu se compară cu câteva înghițituri de cafea, încă caldă, șezând pe iarba încărcată de roua dimineții de vară, observând cum bătrânul Mureș își continuă conștiincios cursul liniștit. Acesta este momentul în care mintea se eliberează de toate gândurile și frământările cotidiene, momentul în care emoția avută înaintea fiecărei partide de pescuit mă cuprinde. Și… brusc îmi amintesc că totuși am venit la pescuit și lansetele din păcate nu se montează singure și nici monturile nu se fac singure… Of… Nu-i nimic, mai iau o gură de cafea și mă apuc de treabă. Un cuc îmi ținea de urât cântând dintr-o salcie bătrână, făcându-mă să mă gândesc de fiecare dată dacă am bani la mine – cel puțin așa era o vorbă din bătrâni, că trebuie să ai bani la tine când auzi cucul cântând, ca să-ți meargă bine.

raul mures

    Am reglat distanța la care doream să pescuiesc, am fixat firul la clipsul mulinetei și am lansat aproximativ 10 coșulete de nadă pentru a forma un pat de nadă cât mai compact. Cu a doua lansetă pescuiam puțin mai în aval de locul nădit. Petru cârlig am folosit câte doi viermi in diferite combinații de culori. După nici 15 minute apare și prima trăsătură – ratare. În prima oră de pescuit am avut multe ratări, dar am reușit totuși să prind o plătică mică. Bucurie mare pentru  peștișorul de-o palmă – era prima mea plătica prinsă pe Mureș. Tot în acea oră mi-am dat seama și care era problema ratărilor: înțepam prea repede. Astfel am început să devin mai răbdător la trăsături, chiar dacă multe dintre acestea erau destul de violente și cu greu mă convingeam că trebuie să mai aștept puțin înainte să înțep. Drept urmare am început să prind scobari. Și trăsăturile au început să fie mai dese, semn că a intrat bancul de scobari pe patul de nadă. Ceea ce m-a bucurat a fost faptul că peștii erau puțin mai îmbrăcați decât cei prinși anul trecut în aceeași locație. Semn că fauna se reface, încet dar sigur, după mulți ani în care marile combinate de la Tîrgu-Mureș, Luduș, Ocna-Mureș etc. își „scăpau” în râu datorită unor „defecțiuni tehnice” cantități enorme de ape reziduale și substanțe toxice care poluau acest râu minunat și decimau toate speciile de pești. Îmi amintesc cu amărăciune cum fostul combinat de produse sodice de la Ocna-Mureș „scăpa” amoniac pe Mureș, în aşa cantități încât pe o lungime de câțiva kilometri malurile erau albe de puiet mort, iar oamenii stăteau în maluri cu coșuri de nuiele și culegeau peștii săriți de kilogram care încă trăiau dar erau buimăciți de substanțele nocive din apă, sau de somnii mari scoși cu furcile tot din mal. O poveste tristă, dar pe care nu o putem da uitării și care ar trebui să ne facă mai responsabili în legătura noastră cu natura.

    Una peste alta, până la prânz am reușit să fac un bilanț de 35 de capturi. Concluzie: în comparație cu alte partide de pescuit făcute în aceeași locație în anul precedent, am avut mai multe capturi cu aproximativ 40% față de media unei partide făcute anterior, iar capturile mai frumușele. Până aici „semne bune vara are”….

pescuit feeder mures scobari

    După ce am luat masa de prânz la casa părintească și am mai trebăluit câte ceva prin ogradă, soarele nu mai dogorea așa tare, așa că nu mai stau mult pe gânduri și țuști la Mureș.

    Aceeași strategie, doar că de data aceasta, pe a doua lansetă cu care pescuiam în aval, în loc de coșulețul de 50 gr am pus unul de 40 gr, pe care curentul îl tăvălea la o distanță puțin mai mare de locul nădit. Trăsăturile au apărut repede, peștii nu plecaseră din zonă. După lupta cu câțiva scobari viguroși, care s-au îngrămădit la aceeași lansetă – cea cu care făceam patul de nadă, eram aplecat la găleata cu nadă pentru a încărca din nou coșulețul. În acel moment cu coada ochiului zăresc mânerul celeilalte lansete cum se ridică de la sol. Arunc coșulețul în găleată de parcă m-ar fi ars și apuc mânerul lansetei când aceasta era deja în balans pe pichet, mai, mai să o pornească spre apă. Înțep și simt că cineva, la capătul firului opunea strașnic rezistență. Mi-am dat seama repede că nu am de-a face cu vreun monstru, dar că am în drill un pește frumos și bătăios, care mi-a ridicat adrenalina la cote maxime. Surpriză!!! Un caras frumos de Mureș, un exemplar cum nu mai prinsesem de vreo 10 ani. Plin de energie, încarc ambele lansete în timp ce inima îmi bătea încă cu putere.

pescuit la feeder

pescuit feeder raul mures

    După nici o jumătate de oră, o altă trăsătură frumoasă tot la lanseta din aval. Înțep și iarăși îmi crește adrenalina în timpul drillului. Încă o surpriză: un avat frumușel. De fapt… Uau!… primul meu avat prins!

pescuit feeder raul mures

    Timpul trecea încetișor, scobarii continuând să tragă conștiincioși. Aveam deja satisfacția unei partide de pescuit reușită. Resimțeam puțin și oboseala, dar avea grijă de mine câte o mrenuță care îmi zguduia lanseta până la cotor și tresăream pe loc. Soarele cobora ușor spre linia orizontului și mă dezmierda cu o căldură plăcută de seară și o lumină frumoasă de asfințit. Și ca să închei ziua și mai frumos, una dintre ultimele capturi din acea seară a fost un scobar, dar nu orice scobar… Cel mai mare năsos pe care l-am prins vreodată!!!

pescuit feeder raul mures

    Satisfacția și entuziasmul erau nemărginite. Începusem să împachetez dar în gând derulam rezumatul zilei și cele mai frumoase momente ale ei, care nu au fost puține. Constatam fericit că îmi doborâsem câteva recorduri personale – recorduri de începător, fără capturi capitale, dar erau recordurile mele: prima plătică, primul avat, primul caras prins după foarte mulți ani, cel mai mare scobar si cele mai multe capturi într-o zi de pescuit. Pe scurt, cea mai frumoasă partidă de pescuit de care am avut parte pe bătrânul Mureș până acum. Cu zâmbetul pe buze mă pornesc agale sper casă.

apus soare cu nori raul mures

    A doua zi dis-de-dimineață am semnat din nou condica pe malul Mureșului în aceeași locație. De data aceasta m-am întâlnit acolo cu încă trei prieteni de suferință. Toți am pescuit la feeder iar scobarii nu s-au lăsat așteptați. În acea zi glumele și voia bună au fost la ele acasă. După douăzeci și ceva de capturi am încetat să mai țin scorul. Partida de pescuit s-a încheiat fără alte recorduri sau capturi notabile. În schimb a fost o zi frumoasă în care am prins și pești și ne-am simțit bine împreună. Nu pot susține că nu îmi place să pescuiesc și pe lacuri private dar, categoric, pentru mine pescuitul pe râuri sau ape sălbatice este mult mai frumos. Este adevărat că pescuitul pe râu necesită alocarea de timp pentru identificarea zonelor bune de pescuit și aceasta implică chiar și partide ratate, sau deznodămâmtul unei partide poate fi compromis de o scădere sau creștere neașteptată a nivelului apei dar, în același timp, și satisfacția unei partide de neuitat este pe măsură.

    Un lucru era cert: aveam bateriile încărcate și puteam începe o nouă săptămână cu moralul ridicat la maxim și cu o poveste de spus nepoților la bătrânețe.

    Fire zbuciumate!

    Vlad Toma

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (18 votes cast)
Surprize, surprize pe malul Mureșului (Vlad Toma, august 2014), 4.6 out of 5 based on 18 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

3 comments

  1. Muresan Andrei

    Un vot de la mine.
    Clar,corect,artistic….

    cu stima,
    Bumy

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Vlad Toma

    Multumesc pentru aprecieri Bumy!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. radu

    Frumos felicitari

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>