Va salut cu respect dragi prieteni “afectati de acest nou virus“ aparut, numit pescuitul la feeder.
In randurile urmatoare voi incerca sa descriu pana in cele mai mici detalii, rezultatele mele obtinute in timpul unei partide de pescuit la feeder desfasurata pe o locatie noua pentru mine.
Locatia
O amenajare piscicola deschisa publicului larg nu de foarte mult timp care ofera multe driluri frumoase cu diferite specii de peste: crap (preponderent) cu dimensiuni variabile de la 500 gr – 15 kg., caras, sturion (cega).
Trecem incet la treaba …
Era de necontenit faptul ca la fiecare partida de pescuit la feeder si nu numai printre primele activitati pe care ar trebui sa le aiba fiecare iubitor al acestui stil de pescuit este cunoasterea locului in care acesta urmeaza sa isi etaleze cunostiintele dobandite pana in momentul respectiv. Cunoasterea locului face referire la aspectele care pot avea influente pozitive sau negative asupra partidei de pescuit. Astfel ca pe langa informatiile primite din diferite surse o parte extrem de importanta o reprezinta sondarea apei.
Sondarea apei a fost si aproape primul lucru pe care l-am facut in momentul in care mi-am ocupat standul de pescuit. Aceasta sondare are [rincipalul rol de a ne forma “o harta in minte“ despre conformatia substratului ( praguri, agataturi etc ) cat si despre tipul de substrat (namol, piatra, nisip, etc ) pe care vom cauta diferitele specii de peste.
Cunoscand putine informatii despre acea locatie si acestea dobandite din diferite surse destul de sarace am aflat ca specia predominatna in acel lac este crapul urmat de caras si sturion.
Afland si faptul ca pe aceasta amenajare se practica numa pescuitul sportiv in sistem C&R, nici nu m-am mai obosit sa intind juvelnicul in apa, acesta ramanand uscat in geanta (poate reprezenta un avantaj).
In minte aveam deja specia tinta, crapul. Astfel eram hotarat ca acesta sa il abordez folosindu-ma de urmatorul echipament.
Echipamentul:
Lanseta aleasa a fost un feeder din clasa power, cu o lungime de 3,60 si o putere de maxim 120 gr.
Mulineta : Shimano Catana 4000 FC http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/mulinete-feeder/2270-mulineta-shimano-catana-4000-fc-02225517974.html, o mulineta foarte fiabila si cu care nu am avut probleme pana in prezent, astfel ca o pot recomanda tuturor pescarilor care nu vor sa faca o investitie extrem de mare in echipamentul lor.
Firul principal : Carp Expert Camou cu o grosime de 0,20 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/2026-fir-carp-expert-camou-cutie-metalica–5999065627121.html, un despre care mi-am format o impresie buna, find extrem de rezistent atat la factorii mecanici cat si la cei legati de timp.
Montura
Am ales sa pescuiesc cu o montura simpla, inline insa fara autointepare (acesta este un moft de al meu dar pe care nu il recomand).
Montura a fost echipata cu un Method Feeder Extra Carp, din acest set :
http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/method-feeder/2307-set-method-feeder-extra-carp-31-8606013287203.html, greutatea aleasa fiind cea de 30 gr.
Pentru a facilita schimbarea forfacului, acesta a fost atasat de linia principala cu ajutorul unui Quick Change cu tub siliconic: http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/agrafe-si-varteje/2204-carp-academy-quick-change-cu-tub-silicon-8901724064175.html
Despre forfac pot spune ca am facut cateva schimbari ale acestora la nivelul lungimii acestuia ( 10 – 12 cm ) cat si la nivelul carligelor, mai exact a formei si a marimi acestora astfel ca pana la finalul partidei de pescuit am folosit doua tipuri de carlige, ambele cu rezultate excelente, fara absolut vre-un regret legat de alegerea acestora. Important de precizat este faptul ca ambele forface utilizate au fost cu fir de par, avand la capetele acestora cate un opritor Quick Stop de la Korum http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/opritoare-pt-boiles-si-pelete/579-korum-quick-stops-7737866080749.html
Preston PR 39 – nr 14: http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ochet/299-carlige-preston-pr39.html

Korum Xpert Micro Barbed – nr 12: http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ochet/913-carlige-korum-xpert-power-micro-barbed.html
La alegerea firului pentru legarea forfacelor, pentru carligele Korum Xpert Micro Barbed am folosit un fir textil Nevis Technology cu o grosime de 0,10 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/2195-nevis-technology-fir-textil-10m.html, iar pentru carligele Preston PR 39 am utilizat un fir monofilament Cralusso Feeder cu o grosime de 0,16 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/1944–cralusso-feeder-50m.html
Nada si momeala
Nada si momeala isi joaca si ele rolul, destul de important, in multe dintre partidele noastre de pescuit dar fiecare in masura ei. Pentru partida respectiva eu avea in plan abordarea crapului prin doua metode de nadire:
Prima metoda utilizand un groundbait avand o aroma de Squid si Capsuna, care pot sa va spun sincer mai mult ma incurcat, atragandu-mi pe vad dupa primele lanseuri de nadire numai peste mic (crap si caras sub 500 gr). Astfel am renuntat destul de repede la acest tip de nadire fiind oarecum convins ca a doua strategie va da roade mai bune si imi va aduce pe vad mai multi crapi “mai imbracati“.
A doua metoda a constat in utilizarea pe method a unor pelete de 2mm, cu aroma de peste, umectate dupa principiul minutul si milimetrul. Aceasta metoda a functionat cu totul altfel de cat ma asteptam si diferit de principiul care afirma faptul ca “Prima data pe patul de nada isi va face aparitia pestele mic, urmat de cel mare“. De ce spun acest lucru, probabil va intrebati, astfel ca ma simt nevoit de a va oferi si raspunsul: Dupa primele lanseuri, in care am incercat sa fac o prenadire, in acelasi loc cu 2-3 cosulete incarcate cu pelete am reusit sa prind 3 crapi cu greutatea cuprinsa intre 1-3 kg. Dupa acesti 3 pesti frumosi (din punctul meu de vedere) urmeaza partea la care ma asteptam mai putin, astfel ce sunt invadat de carasi. Incercand sa formez un nou pat de nada la o distanta diferita, povestea se repeta in acelasi mod. Mobilizarea vine aproape instantaneu si ma gandesc la faptul ca acesti crapi care sunt intr-un numar foarte mare in acest lac probabil reactioneaza in mod pozitiv la zgomot. Incerc in cele ce urmeaza sa pescuiesc in diferite puncte ale lacului, pe diferite distante, cu alte cuvinte pe intelesul tuturor “la interceptie”. Mi se confirma acest lucru deoarece in restul zilei nu am mai folosit nici nada nici pelete decat ocazional cate o incarcatura de pelete pe un loc pe care doream sa il tatonez.
Momelile folosite au fost:
Peletele : Sonubaits Pellet O`s Krill – http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig/1719-sonubaits-pellet-os-krill-8mm-12mm.html – acestea fiind niste pelete cu care am pescuit prima data, multumit fiind de ele. Bineinteles mai urmeaza si alte teste si pe alte locatii.
Porumb la borcan de la Maros Mix – http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig/2956-maros-porumb-baituit-212ml.html
Binecunoscutul porumb la conserva care nu imi lipseste de la absolut nicio partida de pescuit. Chiar daca nu il folosesc neaparat, macar il am la mine in caz de orice eventualitate.
Pentru atasarea momelilor pe firul de par am utilizat o croseta de la Korum http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/crosete-si-burghie/582-croseta-korum-pentru-quick-stops-7737866084419.html, aceasta avand marele avantaj impus prin viteza cu care se realizeaza aceasta operatiune.
Rezultatul la finalul partidei de pescuit
Dupa 6 ore de pescuitti am reusit sa adun aproximativ 50 de kg de peste (crap si caras), rezultatul fiind unul multumitor tinand cont de faptul ca ma aflam pentru prima data pe acest lac si cam la a doua partida de pescuit in care utilizez method feeder-ul.
Si ca partida de pescuit sa fie completa ultimul peste a fost o frumoasa Cega, de altfel prima din viata mea.
Va multumesc ca ati parcurs randurile de mai sus.
Fire intinse!
Osan Marius
Teste desfasurate pe o locatie noua (Osan Marius, august 2014),
5 comments
Skip to comment form ↓
Rares
25 august 2014 în 7:23 pm (UTC 3) Link to this comment
Foarte frumos peisajul. Unde este aceasta balta?
Marius
25 august 2014 în 9:04 pm (UTC 3) Link to this comment
Salut Rares.
Lacul se afla in apropiere de Baia Mare mai exact in Coas. Jud Maramures.
baimarean
4 septembrie 2014 în 12:17 pm (UTC 3) Link to this comment
un articol plin de ”aventuri” citite si inchipuite…inteleg reclama la orice produs de pescuit dar nici ce ai scris tu aici nu e adevarat, cunosc balta asta si din auzite si despre tine, n-ai cum sa scoti afara 50 de kg de peste in 6 ore de pe balta asta, in ideea in care scoti intre 1-3kg, pe langa calculul matematic care-ti da cu virgua :)) mai e si faptu ca ai pus o poza cu un singur peste si ala mic…cei din zona cunoastem balta, pescarii si ni se face mila cand vedem astfel de articole. pacat! te credeam mai ”cu cap”
Marius
4 septembrie 2014 în 8:37 pm (UTC 3) Link to this comment
Strict parerea ta.
Apropo trebuia sa umplu articolul cu toate pozele cu pesti ?
Sunt tare curios cine esti si cat de „mare pescar ” esti pe deasupra daca reusesti sa sustii aceste pareri.
Marius
4 septembrie 2014 în 8:39 pm (UTC 3) Link to this comment
Colac peste pupaza sunt doi pesti in doua poze. Sper ca reusesti sa faci diferenta intre crapi , care e oglinda si care nu.