«

»

Nadele moderne in pescuitul crapului salbatic pe Dunare – Septembrie 2013

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (73 votes cast)

Cea mai mare provocare pentru mine si cred ca pentru multi dintre voi, ramane pescuitul crapului salbatic. Pentru asta in cele ce urmeaza o sa discutam despre mitul pe care multi pescari inca il mai cred: “crapul trebuie invatat cu nadele moderne”

    Uimit putin de tot mai multi pescari care sunt convinsi ca, crapul salbatic trebuie invatat cu anumite nade caci astfel nu se prinde la nadele si momelile moderne care dau randament foarte bun pe lacurile private. Pentru ca scoala pescuitului am facut-o pe Dunare in cautarea crapilor salbatici, o sa va fac niste relatari care cu siguanta va vor aduce informatii valoroase de care cu sigutanta veti beneficia in partidele pe care o sa le faceti pe ape salbatice, rauri ori pe Dunare.

    Dupa nenumarate discutii private cu clientii nostri si cu colegii de pe forum, aproape toti ma intrebau daca cu nadele de la Sonubaits dar chiar si cu alte nade moderne de la alti producatori  se prinde peste pe ape salbatice si daca pestele trebuie invatat cu aceste nade pentru a fi prins. Din experienta personala de peste 15 ani in pescuitul crapului salbatic de Dunare le-am spus tuturor ca pestele are marea capacitate de a recunoaste valoarea nutritiva a unui tip de hrana si daca aceasta corespunde cu nevoile pestelui, hrana va fi inhalata fara nici o ezitare.

    Pe piata sunt  enorm de multe nade dar foarte multe dintre ele, pe ape salbatice prind mai multi pescari decat pesti. Sunt suficienti producatori care fac numai nade de calitate, important este ca pescarul sa aleaga calitatea in favoarea cantitatii. Rezultate mult mai bune se obtin cu un kg de nada calitativa decat zece kilograme de nada slab calitativa. Foarte multi merg cu sute de km la pescuit si cheltuiesc destui bani dar se zgarcesc la cativa lei in pus pentru a achizitiona o nada de calitate si astfel rezultatele lor cu sigutanta ca nu vor fi la capacitate maxima.

    Parerea mea este ca o nada de calitate isi arata calitatile pe apa salbatice, acolo unde pestele are la dispozitie cantitati insemnate de hrana naturala si nu pe bazinele private hiperpopulate unde pestele in lipsa de hrana naturala accepta orice nada comestibila. Si acolo se poate testa calitatea unei nade insa doar atunci cand pescuim langa alti multi pescari si nu atunci cand pescuim singuri.

    Pentru ca afara s-a mai racorit putin am hotarat impreuna cu Florin sa mergem la un pescuit pe clisura Dunarii in judetul Caras- Severin. Este o zona foarte buna de crap dar dezavantajul este ca in timpul verii, pe caldura, nu prea sunt locuri cu umbra sau daca sunt le gasesti ocupate. Pentru cei care nu stiu Florin este omul cu pozele si partenerul meu de pescuit pe Dunare.

Curios dar am reusit sa gasim un loc inca nepescuit pe aglomerata clisura a Dunarii

Curios dar am reusit sa gasim un loc inca nepescuit pe aglomerata clisura a Dunarii

    Pentru ca provocarea sa fie mai mare, dar si fortati de faptul ca la sfarsit de saptamana este imposibil de gasit un loc “bun” liber pe clisura Dunarii, am abordat un loc “virgin” unde nici vegetatia de pe mal nu a fost atinsa de pescari. Marea problema a multor pescari si prima intrebare este “unde ?” ai prins peste si nu sunt interesati de esential: “cum?” ai reusit. Pestele umbla continuu dupa hrana si noi trebuie sa il urmam pentru a avea rezultate.

    In pescuitul exclusiv al crapului pe Dunare este foarte important sa fie doi pescari, unul se se ocupe de nadit si de monturi iar celalalt trebuie sa supravegheze lansetele nonstop. Pentru cei care nu stiu, trasaturile crapului de Dunare sunt extrem de violente si se poate ramane fara lanseta in mai putin de o secunda. Cine nu a prins crap salbatic de rau este destul de greu de inteles ce forta poate sa dezvolte un crap cand este ajutat si de curent.

    Deoarece timpul alocat partidei a fost unul destul de scurt (24 ore) am cautat un loc in care aveam siguranta ca vor veni crapii sa se hraneasca intr-un interval din zi. Locul cu princina a fost o zona cu apa adanca la mal, in jur de 7-9m , mal  inclinat de piatra si curent moderat. Deoarece in aceasta perioada debitul Dunarii este foarte mic si curentul nu este foarte intens se poate pescui fara proleme unde curentul principal este si in zona malului.

    Dupa o sondare in prealabil am hotarat sa pescuim la baza inclinatiei malului, pe o distanta de 18-20m acolo unde crapul vine sa se hraneasca cu scocicile care se gesesc pe astfel de zone cu substrat tare si pietros. Deoarece soseaua este la cativa metri de apa, malul este numai din roca sparta ce a fost impinsa pentru a consolida malul si a-l proteja in urma eroziunii valurilor. Pe astfel de maluri cu piatra este paradisul scoicilor si nu in ultimul rand este bucataria crapilor salbatici de Dunare.

    Daca este sa imi cereti cel mai important sfat in pescuitul crapului pe Dunare, pe langa faptul ca abordam o apa cu cea mai mare intindere,  va pot spune sa cautati scoica si o sa gasiti si crapul. Restul cu nada, momelile si monturile este alta poveste, dar daca nu pescuiesti unde este crap, poti pescui cu orice nada din lume si tot nu vei prinde crap.

    Am tot vazut ca foarte multi lanseaza pe Dunare cat mai departe, este foarte gresit, in curent si mai ales in zonele fara structuri pestele este numai in trecere catre zonele de hranire si astfel de locuri sunt cam pustii. In cele mai multe cazuri pestele este sub nasul nostru, la baza inclinatiei malui, acolo unde se hraneste si acolo unde gaseste hrana.

    Strategia noastra in acesta partida a fost una destul de simpla. Eu sa ma ocup de nadit si monturi iar Florin sa se ocupe de incarcarea lansetelor si relansarea lor din ora in ora. Si nadirea am facut-o tot din ora in ora cu boabe de porumb preparare dupa reteta pe care o folosesc de ani de zile si care mi-a adus rezultate foarte bune.

ESP Mega Method Feeder solutia pentru pescuitul pe Dunare in curent

ESP Mega Method Feeder solutia pentru pescuitul pe Dunare in curent

    Monturile au fost simple compuse dintru-un ESP Mega Method Feeder de 70gr si 100gr dar am pescuit cu Preston Method Feeder Large de 60gr si 80gr. Este recomandat ca momitorul sa fie destul de greu astfel incat, atunci cand ajunge pe substrat sa nu se miste caci exista riscul agatarii carligului de scoici sau tocirea varfului acestuia. In zonele unde curentul este slab se pot folosi si momitoare normale rotunde in sectiune.  Struna scurta de 8cm a fost legata cu fir impletit Drennan Super Specialist Sinkbraid de 12lb iar la capat un carlig Korum Xpert Power Micro Barbed numarul 6.

O montura simpla si eficienta in pescuitul crapului pe orice apa

O montura simpla si eficienta in pescuitul crapului pe orice apa

    Pe Methood am pus un amestec de pelete Sonubaits si mamaliga cu aditiv praf Sonubaits cu aroma de Krill . La carlig am folosit boabe praparate de mine cu aditiv lichid de Krill si mai “ceva” din arsenalul propriu. Boabele de nadit au fost aditivate la fel ca cele de carlig  numai ca au avut partea lichida mai diluata decat cele de carlig. Am incercat in alte partide si cu pelete la carlig dar din pacate acestea rezista foarte putin pe carlig in cauza guvizilor si al racilor ce habiteaza pe substrat intre pietrele de la baza inclinatiei malului.

Momelala de carlig productie proprie, boabe de porumb cu Aditiv Krill si mai "ceva"

Momelala de carlig productie proprie, boabe de porumb cu Aditiv Krill si mai "ceva"

    Dupa ceva timp am ajuns la concluzia ca porumbul preparat, care poate fi aromat dupa placul (increderea) fiecaruia, este momeala cea mai ok din punct de vedere al rezistentei pe firul de par. Acesta poate rezista si cateva zile pe firul de par fara sa fie luat de pestii mai mici sau de raci.

    Combinatia de pelete a fost compusa din: pelete Sonubaits Krill de 2mm si 4mm,  Sonubaits Elliptical Pellet de 4mm, Sonubaits S-Pellet  2mm si Sonubaits Tiger Fish de 2mm. Toate astea au fost preparate dupa metoda de mai jos si au fost amestecate cu mamaliga pe care am aditivat-o cu Krill. Puteti incerca si alte pelete de la alte firme producatore, poate o sa descoperiti unele la fel de bune sau chiar mai bune, eu personal pe cele de la Sonubaits le folosesc pentru ca am incredere in ele si mi-au dat rezultate foarte bune pe orice ape.

Combinatie de pelete Sonubaits cu diametru de 2mm si 4mm

Combinatie de pelete Sonubaits cu diametru de 2mm si 4mm

    Prepararea nu este complicata, se pun pelete intr-un recipient si se acopera cu apa pana la nivelul peletelor.

Pelete pregatite pentru preparare

Pelete pregatite pentru preparare

    Dupa cateva minute bune, peletele absorb apa si se vor “activa” fiind capabile sa trimita un semnal nutritiv imediat ce ajung pe substrat.

Mamaliga aditivata cu Krill

Mamaliga aditivata cu Krill

    Am folosit si mamaliga pentru ca pescuind la acea adancime vroiam sa ma asigur ca nada este foarte colanta si ajunge intacta pe substrat. Odata ajuns momitorul pe substrat, acesta actiona ca o bomboana ce se dizolva lent si atrage atentia crapilor din zona. Valoarea nutritiva a peletelor nu poate lasa indiferent un carp care trece prin zona.

Peletele cu mamaliga, combinatie eficienta pe rauri si ape adanci

Peletele cu mamaliga, combinatie eficienta pe rauri si ape adanci

    Dupa ce peletele au absorbit apa pot fi amestecate cu mamaliga si astfel bomba proteica este gata de lansare.

Nada se pune pe method cu ajutorul matritei speciale

Nada se pune pe method cu ajutorul matritei speciale

    Cu ajutorul ESP Mega Mould putem monta perfect nada pe method. Cu putina rabdare se poate pune si cu mana.

preston korum soundbaits
Method-ul se preseaza in matrita

Method-ul se preseaza in matrita

    Prin presarea method-ului nada va adera foarte bine la acesta.

Montura pregatita pentru lansare

Montura pregatita pentru lansare

    Am pun pe method doar mamaliga simpla aditivata cu praf de Krill dar din pacate se pare ca a fost pe placul carasului, specie care nu facea parte din planul nostru la aceasta iesire. Datorita acestui incident cu carasii, am fost nevoiti sa lungim putin distanta firului de par de la carlig tocmai pentru a evita prezentarile carasilor care la fel ca si crapii au fost atrasi de nada de pe method feeder.

Si carasul de Dunare adora boabele de porumb

Si carasul de Dunare adora boabele de porumb

    Cu siguranta stiti ca pe Dunare sau ape salbatice crapi de talie mare se prind mai rar, nu ca ar fi ei extrem de rari, dar datorita faptului ca dupa o varsta si o greutate acestia prefera doar hrana cu valoare proteica ridicata, hrana capabila sa intretina un corp mare si voluminos care consuma o insemnata cantitate de energie, energie care trebuie recuperata prin hrana fara prea mult efort.  In urma cu 15 ani, timp de aproximativ cinci ani in care am cautat crapul pe Dunare, nu am reusit sa trec de bariera crapilor salbatici de 5kg iar dupa ce am schimbat strategia (calitatea momelilor), imediat in acea partida am reusit sa trec de barierea celor 5kg si chiar am prins un exemplart de 12kg pe aceleasi locuri pe care pescuiam de 4-5 ani si in care am prins multi carpi dar nici unul trecuse de 5kg.

    Revenind la partida noastra, desi am ajuns seara pe malul apei, am sperat ca putem pescui peste noapte dar din pacate in scurt timp dupa ce am bagat lansetele in apa, am constatat ca venea multa iarba pe apa (probabil un vant puternic in amonte smulgea iarba din zona malului) si am hotarat sa le scoatem si sa continuam odihniti partida incepand cu zorii zilei.

    Cum s-a dat de lumina eu am inceput sa arunc boabe de porumb preparate cu lopata si prastia iar Florin a incarcat method feeder-ele cu nada si a lansat monturile. Desi am nadit continuu din ora in ora, cu cantitati de  aprox. 500gr-800gr boabe de porumb preparate,  pana la ora 11 nu am avut nici o prezentare. Dupa ora 11 au inceput prezentarile, primul crap a fost unul nu foarte mare dar orice drill cu un rap de Dunare este senzational si aduce mari satisfactii.

Un crap salbatic de Dunare atras de valoarea nutritiva a peletelor

Un crap salbatic de Dunare atras de valoarea nutritiva a peletelor

    Este bine ca dupa fiecare prezentare sa se nadeasca cu boabe de porumb preparate. Aici este foarte important sa stim cam la ce distanta sa nadim in amonte. Totul este in functie de adancime si de puterea curentului. Personal imi cam dau seama unde trebuie sa nadesc in functie de adancimea apei si puterea curentului dar nu pot garanta ca boabele se vor aseza pe substrat in locul unde vreau eu.

    Noi in astfel de cazuri, atunci cand cautam exclusiv crapul, pescuim cu 4 lansete la distanta de 5-8 m intre ele si daca observam ca avem prezentari numai pe o lanseta, fie ea cea pozitionata in amonte sau cea din aval, este indicat sa dam boabele mai sus sau mai jos in functie de cum avem prezentari pe lansete. Totul este aproximativ caci la adancimi mari si curent variabil este imposibil sa avem o precizie mare dar asta se poate compensa prin pozitionarea lansetelor la o distanta mai mare intre ele.

    Este indicata o nadire din ora in ora cu aprox 500-800gr de boabe pentru ca o mare parte din speciile de pe Duanre prefera boabele de porumb si riscam ca in decurs de cateva zeci de minute sa nu mai avem boabe pe substrat si astfel in cazul in care un card de crapi trece prin zona monturilor nu o sa gasesca nici o boaba care sa il tina preocupati pe vad si astfel vor pleca mai departe iar sansele de a avea prezentari scad considerabil.

    Dupa primul peste capturat prezentarile au venit cu o frecventa  de o ora si jumatate dar din pacate am avut niste rateuri fenomenale ce ne-au pus greu nervi la incercare. Marea problema esta ca pesti nu acceptau carligele mai mari de numarul 8 si doar pe lansetele cu carlige de 8 au fost prezentari, am incercat si carligele de 6 dar din pacate acestea au ramas nemiscate timp de peste trei ore si astfel le-am trecut pe carlige de numarul 8.

    O mare problema o reprezinta faptul ca dupa fiecare recuperea a monturii trebuie verificat carligul, fiind o zona cu substrat tare si multa scoica, varfurile carligelor se tocesc foarte repede si trebuie verificate de fiecare data. In cazul in care varful carligului nu zgarie unghia si aluneca pe acesta, puteti arunca carligul fara nici o ezitare, asta in cazul in care nu vreti sa ratati pestele ce poate fi captura vietii.

    Dupa mai mult de trei ore de la prima captura si cateva reteuri colosale vine si urmatoarea prezentare care la prins pe Florin pe faza si a apucat lanseta inainte ca ea sa ia repede drumul Dunarii. Imediat dupa intepare am vazut ca este tot unul din pesti mari, pesti care au fost atrasi de combinatia de pelete de la momitor. In astfel de cazuri cineva trebuie sa scoata urgent lansetele din apa pentru a nu exista risul ca firele sa se incurce intre ele si sa se taie.

    Daca nu a scapat in primele momente de dril, eram aproape sigur ca pestele va ajuge la mal. Lanseta Cormoran Speciland  3,90m 120gr amortiza perfect plecarile pestelui in forta iar sansele ca acesta sa ajunga la minciog cresteau de la minut la minut. Din pacate nu am putut sa fac poze in timpul drilului caci am scos lansetele si am luat minciogul de urgenta pentru a urmari unde iese pestele si sa cobor pe bolovani la nivelul apei.

    Dupa aproximativ 15-20 minute de dril, un frumos crap salbatic de Dunare si-a facut aparitia in pelicula apei obosit si stors de puteri. Ghidat in zona malului l-am introdus in minciog dintr-o singura miscare si in urmatoarea secunda a fost pe mal.

Captura si peletele responsabile de atragerea crapului de Dunare in zona carligului

Captura si peletele responsabile de atragerea crapului de Dunare in zona carligului

    Repet ca este foarte important ca in astfel de partide, unde se urmareste exclusiv crapul, sa fie cel putin doi oameni caci astfel sansele de a aduce un crap salbatic la mal si a-l scoate in siguranta, scad considerabil.

    Nu am putut decat sa ne bucuram si sa ne pozam cu singurul peste mare care a ajuns la mal tinand cont ca pana la finele partidei am reusit sa scapam in total patru pesti de talie mai mare. Pana in final am reusit sa aducem la mal 5 crapi din care patru au fost mai mici dar pentru o partida scurta la Dunare este un rezultat extrem de bun.

Florin si captura

Florin si captura

    Cel mai important este sa inteleaga toata lumea ca pestele nu trebuie sa fie invatat cu o momeala anume, daca primeste un semnal nutritiv din partea momelii, acesta o va inhala fara nici o ezitare. Mai este vorba si de incredere, un pescar care prinde pe Dunare la mamaliga crap are incredere in mamaliga si va fi capabil se pescuiasca zile intregi cu mamaliga fara a avea o prezentare. Acelasi pescar nu va fi capabil sa pescuiasca mai mult de jumatate de ora cu o momeala care are potential mult mai mare ca mamaliga dar in care el nu are incredere, o va inlocui dupa nici jumatate de ora sub pretextul ca nu a avut prezentare iar pe mamaliga va mai pescui zile intregi chiar daca nu va avea prezentare.

Restul capturilor

Restul capturilor

    In comparatie cu trofeul, restul capturilor par destul de mici dar pentru un pescuit scurt pe Dunare este un rezultat foarte bun. Daca tineti cont de modul de hranire al crapului, folosit monturi adecvate si ii oferiti o hrana de care are nevoie, sansele de a prinde crapi salbatici de Dunare cresc considerabil.

    Afla aici ce a reusit nadele sonubaits in anul 2013: http://www.pescuitlafeeder.ro/sonubaits

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

  Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (73 votes cast)
Nadele moderne in pescuitul crapului salbatic pe Dunare - Septembrie 2013, 4.2 out of 5 based on 73 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

32 comments

Skip to comment form

 1. Adrian Leșan

  Foarte bun articolul, felicitari Luci, pentru articol si pentru captura.
  Ai mare dreptate in ceea ce priveste nadele.
  Eu personal pescuiesc pe Prut si rareori cand vizez crapul trec pe carlige mai mari de 12-14. Am constatat ca atunci cand folosesc carlige mai mari de 12-14 nu mai am prezentari. Si cu carlige de 14 am reusit sa scot exemplare chiar si de aproape 10 kg, intepati corect. Folosesc carlige foarte bune, e important.
  Si eu pescuiesc de obicei cu 2 lansete cand vizez crapul salbatic. Era sa pierd lansete de mai multe ori, dar se poate pune un blocaj pe coada batului, un suport cu 2 picioare cu batul intre ele, sau se poate pescui cu talpile pe coada batului, daca tii lansetele una langa cealalta. Nevoia ne invata :) Important e sa dam drumul si la frana.
  Sunt invidios, vroiam sa ies si eu la Prut zilele astea dar vremea nu tine cu noi :)
  Fir intins in continuare!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -4 (from 4 votes)
  1. Mihnea

   Treaba asta cu ramasul fara prezentari la carlige mai mari e din burta. Lucian a evidentiat importanta carligelor mici pentru scobar, dar acuma sa nu exageram. La ce gura are crapul, cred ca n-are probleme cu carlige 4, 6, sau 8. Vorba aia, e mai mare bobul de porumb decat carligul.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +3 (from 3 votes)
 2. Varariu Florin

  Felicitari pentru partida si pentru articol.Ce fir ai folosit ca si linie prinicpala?
  Si mamaliga e facuta dupa reteta ta(cu faina sitata prin ciorap pentru cubulete)sau e mamaliga normala?Multumesc anticipat pentru raspunsuri si fire intinse in continuare!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  1. Lucian Fiat

   Firul a fost Cralusso Feeder Prestige de 0,30 mm. Mamaliga este normala pentru ca este mai ok sa fie cu granulatie mai mare decât cea pt cubulet care se folosește la carlig.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +1 (from 1 vote)
 3. Budu

  Poti sa ne spui reteta de preparare a boabelor de porumb?!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 4. Lucian Fiat

  Reteta o gasesti, tot aici pe site, in unul din articolele dedicate pescuitului la Crap pe Dunăre

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 5. Iulian

  pescuind la crap si cu method feeder-uri asa grele, ati mai folosit metoda firului blocat in clips ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Lucian Fiat

   O folosim dar pana momitorul sa ajunga pe substrat mulinam la toate lansetele un numar egal de ture la manivela mulinetei pentru a avea o rezerva de fir in cazul trasaturilor violente si cand pescuim cu baitrunner-ul activat.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +2 (from 2 votes)
 6. Fisherman68

  Felicitari pentru partida si pentru articol. Am totusi o mica nelamurire in sensul ca din poze se pare ca e vorba de carlige Korum Xpert Specialist Micro Barbed si nu de Korum Xpert Power Micro Barbed diferenta fiind lungimea tijei. Gresesc?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Lucian Fiat

   Din cauza pozei sau a luminozitatii se aseamana cu modelul de Specilaist. Diferenta este ca modelul Specialist are ochetul drept pe cand Xpert Power are ochetul putin inclinat in fata cum se observa si in foto.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Denis

  Felicitari pentru articol.As vrea sa comand de pe site cam tot ce imi trebuie pentru o partida de 4-5zile la crap pe Dunare dar vad ca aroma lichida Krill nu este pe stoc.Cand credeti ca veti primi?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Adi

  Aceeasi intrebare ca a lui iulian de mai sus:se poate bloca firul in clips cu method de 70 grame?eu am fir cralusso prestige feeder pe mulinete dar de 0,22

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Lucian Fiat

   Se poate prinde in clips si atunci cand folosim momitor de 100gr, important este ca stopul se se faca cu varful in sus pt ca partea de varf a lansetei sa preia socul opriri momitorului si nu clipsul mulinetei ca in cazul in care stopam momitorul cu varful lansetei spre apa.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +1 (from 1 vote)
 9. ovidiu

  in cat timp se desface mamaliga de pe momitor? merge si in cosulet?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Lucian Fiat

   Totul depinde de adancimea apei, de temperatura si de densitatea de peste mic din zona, in partida noastra nada rezista undeva la 45-60minute.

   La cosulet este alta mecanica a monturii si nu este cea mai buna varianta la pescuitul exclusiv al crapului

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 10. Dorin

  Un articol foarte fain,am si eu o intrebare,ce virf ai folosit de la Cormoran Speciland Black Feeder .
  Mutumesc anticipat ,cu stima Dorin.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. Lucian Fiat

  Noi in general folosim varful rosu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 12. ionut

  un articol foarte reusi …am insa o intrebare daca folosesc blocaj de silicon ,sa pun momeala peen in loc sa o pun pe firul de par are ceva ?Multumesc!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. adrian

  salut lucian, voiam sa te intreb daca mamaliga este facuta dupa reteta cubuletului, cu sitarea malaiului prin ciorap?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. Lucian Fiat

  Este facuta nornal , cea de momitor chiar este indicat sa fie cu granulatie mai mare.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 15. Gheorghe Marius

  În primul rând îți mulțumim Lucian pentru sugestiile pe care ni le oferi și felicitări pentru calitatea articolelor și informațiilor. Am și eu o întrebare.Cât timp a durat partida? Mulțumesc anticipat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Lucian Fiat

   Partida a durat in jur de 11 ore, de la 7 dimneata pana la ora 18 seara.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 16. Gheorghe Marius

  Mulțumesc mult pentru răspuns.Impresionante capturi într-un interval relativ scurt de timp. Aș mai avea o nelămurire legată de achiționarea a două lansete. În viitorul apropiat intenționez să cumpăr două lansete una Cormoran Speciland Black Feeder 3,60m/3+3/150gr, iar cealaltă Daiwa Procaster 3,60/3+3/150 gr. Pentru lanseta Daiwa vreau să cumpăr separat și un vârf de 0,5 oz, în eventualitatea în care o să merg pe bălți cu taxă. Am văzut că lanseta Cormoran nu mai este pe stoc, la fel și vârful pentru lanseta Daiwa. Vroiam să știu când vor reapărea pe stoc. Și eu sunt pasionat de pescuitul la Dunăre. Am pescuit de vreo 3 ani în zona Giurgiu, fără a avea lansete de feeder și fără rezultate notabile, mai degrabă dezamăgitoare având în vedere timpul pierdut și cheltuelile aferente deplasării. În urma articolelor și filmulețelor de pe acest site, am realizat că rezultatele partidelor mele de pescuit la Dunăre au fost realizate în mod întmplător și nicidecum în urma priceperii mele. Vroiam să știu dacă este ok alegerea mea privind cele două lansete, având în vedere faptul că într-unul din filmulțele cu pescuit la Dunăre ai spus că „recomand începătorilor lansete din clasa medium aceștia fiind tentați să le cumpere pe cele din clasa heavy”. Eu am ales aceste lansete pentru ca să vizez peștii de mici dimensiuni cu una din ele iar cu cealaltă în eventualitatea în care va intra un pește de talie mai mare. Tot într-un articol video ai afirmat că „trebuie să știm de la început ce fel de partidă dorim să facem la pește mic sau să vizăm peștele mare”. Vroiam să aflu dacă raționamentul meu este greșit pentru partidele de caras/crap/mreană la Dunăre. Vă mulțumesc anticipat și îmi cer scuze tuturor cititorilor în cazul în care am spus „prostii”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  1. Lucian Fiat

   Pentru pescuitul pe Dunare in conditiile amintite mai sus sunt bune lansetele Cormoran Speciland si Daiwa Procaster, ambele sunt facute pe acelasi blank doar difera aspectul si culoarea. In acest articol si noi am folosit lanseta Cormoran Speciland si vreau sa va spun ca sunt perfecte pentru pescuitul la Dunare unde se vizeaza pestele mediu si mare.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +1 (from 1 vote)
 17. Boby

  Interesanta metoda de promovare a produselor Sonubaits, insa cred ca ar trebui sa mariti putin durata partidei, sau sa scadeti nr de exemplare prinse.

  Fir intins

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.8/5 (5 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 4 votes)
 18. alin_dorin83

  buna Lucian,imi spui si mie te rog in ce zona ai pescuit,intre ce localitati,ms frumos

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Lucian Fiat

   In zona localitatii Sichevita

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +3 (from 3 votes)
 19. speed1

  Daca sti cum sa abordezi o partida pe dunare,sigur ai rezultate.eu am inceput acum 7 ani si inca ma surprinde acest fluviu dunarea.Si eu ca lucian am inceput sa folosesc diferite nade moderne in al captura pe mustacios si dupa cateva primaveri-vara-toamna de stat pe dunare am observat ca primul lucru de tinut minte este sa fie pestele in zona si dupa aceea,momesti locul cu pricina si este imposibil sa nu prinzi ceva.de tinut minte cat traiesti inveti cate ceva fir intins si sa ne vedem la un ceau la dunare.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 20. marin

  dupa pozecred ca esti intre liupcova si berzasca

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 21. Andrei

  pescar incepator la Dunare…om batran pensionar….multumesc de sfaturi….cu stima…..Chirnogiul m-a nascut…acolo am prins cu „boldu” in vacante….acum tot acolo pescuiesc!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 22. Andrei

  Salutare, m-ar interesa sa achizitionez niste lansete pentru pescuitul la crap. A mai folosit cineva aceste tipuri de lansete si imi poate confirma ca sunt bune?
  https://www.catalomat.ro/decathlon/catalog-pescuit-de-luni-09-04-2018/?page=4
  Multumesc.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 23. Dumitru Marian

  Salutare,urmaresc cu mare interes lucrarile dvs.Ma intereseaza daca aveti la vanzare porumbul pentru carlig pe care la-ti prezentat?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>