Se pot obtine rezultate destul de bune la crap pe Dunare chiar si in partidele de o zi dar pentru asta trebuie sa indeplinim niste conditii pe care eu incerc sa le indeplinesc la fiecare partida dedicata crapului pe Dunare
Nu mai este o noutate ca timpul alocat partidelor de pescuit a devenit tot mai scurt pentru multi dintre noi. Este destul de greu sa faci o partida de 12 sau 24 ore maxim si sa ai rezultate la crap pe Dunare. Pescutiul pe o astfel de apa cu o suprafata imensa si cu o densitate de crap foarte mica, in comparatie cu lacurile private, este foarte dificila.
Multi compara pescuitul de pe apele hiper populate cu pescuitul pe Dunare sau pe alte ape salbatice de mare intindere. In astfel de conditii este absolut necesar sa gasim pestele sau mai bine spus sa gasim locurile unde acesta se hraneste sau unde se refugiaza.
Cele mai bune locuri unde crapul este prezent in mare parte a anului sunt zonele cu copaci scufundati sau zonele cu praguri. Pe langa faptul ca ofera adapost, copacii scufundati ofera si hrana prin scoicile care se depun pe suprafata acestora. Nici pragurile nu sunt de neglijat deoarece acestea tin hrana naturala la baza lor acolo unde curentul aduce si depoziteaza aluviunile care creaza un habitat perfect pentru nevertebratele ce fac parte din meniul pestilor.
Deoarece in unele cazuri vom fi nevoit sa facem partide scurte, este indicat sa alegem un loc cat mai bun pentru pescuitul crapului. Este total gresit sa ne bazam pe calitatea nadei, in ideea in care credeti ca datorita calitatii acesteia vom aduce crapul pe vad. Este posibila si aceasta varianta dar in partidele de lunga durata. Pentru partidele de scurta durata este indicat sa cautam crapul si nu sa asteptam sa ne caute el pe noi.
In partida pe care o sa o descriu in continuare am ales un loc cu apa destul de adanca la mal si unde am gasit un prag, nu foarte pronuntat, la aprox 25 de mal. La baza pragului apa avea undeva la 8-9 m adancime si un curent de intensitate medie. Este foarte bine daca identificati zone cu apa adanca la mal si cu praguri, pe aceste locatii se poate face un pescuit foarte lejer si comod dar si cu precizie mai mare decat in zonele unde trebuie sa lansam zeci de metri. Daca in zona avem si copaci scufundati este si mai bine.
Deoarece am fost nevoit sa pescuiesc cu greutati relativ mari pe apa adanca cu un curent moderat, am optat pentru Cormoran Seciland 3,90m si 3,60m, niste lansete foarte bune pe care le am de cativa ani si le folosesc doar la pescuitul crapului sau acolo unde sunt fortat sa pescuiesc pe ape repezi si adanci.
O mare problema o in acest sezon a fost carasul, din ce am auzit de la pescari si din ce am observat si eu, intra cam la toate momelile cu care cautam crapul. Trebuia o strategie prin care sa evit pe cat posibil carasul dar sa fac crapul sa vina in zona carligului. Pentru asta am fost nevoit sa duc in vad o cantitate cat mai mare de boabe de porumb preparat dar totodata trebuia redusa cantitatea de nada pentu a evita pestii de talie mica.
Dupa cum vedeti in poza de mai jos, rezolvarea a venit din partea cosuletelor inchise la un capat. Cosuletul a fost EnergoTeam Specialist Crap de 90 gr in cazul meu au fost suficiente ca si greutate.
Daca majoritatea cosuletelor cu capac vin de la producator cu capacul montat in partea de jos, pentru a putea transporta mai multe boabe am fost nevoit sa mut capacul in partea de sus.
La fel de bine se poate folosi si un Korum Combi Feeder Largecare are capace detasabile, dar se poate folosi si inchis la ambele capete atunci cand dorim sa introducem pelete care se vor dizolva lent si vor crea o dara de aroma foarte atractiva pentru crap si mreana de Dunare.
Cu ajutorul cosuletelor voluminoase putem transporta o cantitate destul de mare de porumb pe vad pe o suprafata restransa. Important este ca vom duce boabele exact in zona carligului, fapt ce nu prea poate fi realizat prim nadirea cu boabe de pe mal, din barca, cu prasita ori racheta.
Pe apa curgatoare si mai ales unde este adanca ca in cazul Dunarii, o nadire precisa se poate realiza destul de greu.

Dupa cum observati din foto, struna am introdus-o prin cosulet si am prins-o de o agrafa duolock iar dupa incarcare am tras de struna pana carligul sa incastrat in capacul de nada care bloca boabele de porumb pentru ca acestea sa nu iasa din cosulet pana ajungea pe substrat.
Struna are o lungime de aproximativ 15 cm iar boabele sunt agatate de carlig. Desigur ca se pot monta boabele pe carlig dar si pe fir de par. Este bine sa incercam ambele variante atat pe carlig cat si pe fir de par. Sunt cazuri in care avem mai multe prezentari cu boabele pe carlig dar sunt cazuti in care avem prezentari doar cu boabele pe fir de par.
Ca nada pentru cosulete sau mai bine spus pentru a bloca boabele in cosulet am folosit Benzar Crap Extra iar pentru momitor am folosit nada amestecata cu mamaliga si aditivata cu Sensas Crapix. La carlig am folosit boabe preparate de mine dar si cubulete de mamaliga aditivate tot cu Sensas Crapix. Reteta pentru prepararea boabelor o gasiti in acest articol: http://www.pescuitlafeeder.ro/cu-feeder-ul-la-crap-pe-dunare/pescuitul-crapului-pe-dunare-la-feeder-4-nada-si-momeala/
Dupa ce cosuletul ajunge pe substrat, capacul de nada se desface si boabele vor fi libere. In cazul in care avem prezentare sau recuperam montura, boabele vor ramane pe vad. Bine inteles ca pentru o nadire precisa este obligatoriu sa avem firul blocat in clipsul de la tamburul mulinetei sau daca nu se poate marca firul cu ajutorul marker-ului de fir.
Deoarece de multe ori poate vom fi nevoiti sa facem partide scurte, este foarte important sa facem o nadire grupata si eficienta. Cu cat nada va fi mai grupata in zona carligului cu atat sansele, ca prezentarile sa fie mai dese, vor fi mai mari. La fel de important este ca si cosuletul sa aibe o greutate suficient de mare pentru a evita mutarea lui pe substrat, in cazul in care acesta se va tara pe substrat, carligul se va agata in eventualele depuneri care sunt pe substrat sau se va toci in scoici sau pietre dar totodata datroita aceluiasi fenomen montura noastra de va deplasa in aval si astfel va iesi din zona nadita.
In pescuitul crapului pe Dunare folosesc boabe de porumb tari pentru ca in zonele cu structuri in care caut crapul, poate fi prezent si racul. De multe ori se intampla ca racul sa ia chiar si boabele de porumb tari de pe firul de par fara ca noi sa stim si astfel asteptarea va fi in zadar. Si la partida in cauza am scos un rac care probabil incera sa ia boabele de la carlig.
In timpul partidei am alternat intre momitor si cosulet, trasaturi au fost pe ambele monturi dar montura cu momitor si boabele pe fir de par a avut mai multe prezentari. Dupa fiecare prezentare am montat cosuletul si am dus in jur de 4-5 cosulete cu boabe pe vad pentru a tine pestii preocupati in zona carligului.
Desi am montat 3 boabe de porumb pe firul de par tot nu am scapat de coiortanii pofticiosi care au venit primii in zona nadita.
In partidele in care vizam exclusiv crapul, putem pescui lejer cu 2 lansete doarece prezentarile nu sunt prea dese asa cum se intampla pe lacurile suprapopulate cu ciortani flamanzi sau in partidele in care vizam pestii de talie medie si mica. In timpul partidei este indicat sa alternam cu monturile, se poate folosi atat montura cu cosulete dar de multe ori momitorul da rezultate foarte bune in pescuitul la crap pe Dunare. Daca vrem sa simplificam treaba putem prinde monturile cu ajutorul unei agrafe si astfel putem schimba montura in cateva secunde.
Desi prezentarile au fost destul de dese pentru o partida scurta la crap pe Dunare, talia pestilor nu a fost una semnificativa. In ciuda faptului ca am montat un carlig mai mare si un fir de par mai lung tot nu am reusit sa scap de ciortanii care semneaza primii condica de prezenta in zona nadita.
Dupa mijocul zilei au inceput sa intre si niste ciortani mai imbracati dar nu foarte mari. In astfel de partide scurte trebuie sa ne bucuram de fiecare prezentare si de fiecare dril. Pot fi situatii sau locuri in care talia pestilor este mult mai mare dar asta depinde de locatie si de anotimp.
Pentru a avea partide reusite este foarte important sa alegem foarte bine locatia, sa nadim eficient si sa gasim montura potrivita pentru conditiile respective. Desi multi sunt de parere ca pe Dunare trebuie sa stai zile bune si sa momesti pentru a avea ceva capturi, eu va spun ca se pot avea si rezultate destul de bune intru-un interval de timp scurt dar cu conditia sa tinem cont de factorii descrisi mai sus.
Cel mai important aspect este sa plasam montura cat mai aproapre de structurile unde crapul cauta hrana si adapost dar la fel de importanta este si precizia cu care nadim in zona unde vom plasa carligul. In pozele de mai sus ati vazut cum se poate duce o cantiate suficenta de boabe pe vad chiar si pe ape curgatoare.
Rezultatul partidei a fost unul multumitor chiar daca partida a durat mai putin de 24 de ore. O data cu racirea apei, cu siguranta ca marimea capturilor poate creste considerabil. In general la sfarsitul sezonului se prind cele mai mari exemplare. Nu ezitati sa faceti cateva partide la sfarsit de sezon in luna octombrie si noiembrie si de ce nu in decembrie daca vremea permite.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.
Partide scurte la crap pe Dunare,
5 comments
Skip to comment form ↓
turcu marius
7 iunie 2013 în 9:57 pm (UTC 3) Link to this comment
Buna seara. Te rog frumos Lucian daca poti sa-mi descrii putin cum ai facut montura . Multumesc si fir intins in continuare.
deliu ioan
27 iunie 2013 în 2:43 pm (UTC 3) Link to this comment
Va doresc fir antins!
deliu ioan
27 iunie 2013 în 2:46 pm (UTC 3) Link to this comment
Crapul
Marius
30 iunie 2013 în 1:08 am (UTC 3) Link to this comment
Ce aroma ti-a dat cele mai bune rezultate?
mihai
1 martie 2021 în 9:40 pm (UTC 3) Link to this comment
mai fratilor ma uit acici sa vad tot felul de comentari care ma ea capul am vazut ca scrie uni ca se bucuram chiar se mira ca in prima zi de nadirea locului la crap dupa 6 ore a avut o prezentare, chiar scria si se bucura ca in prima zi poi astia sta 5 zile la pescuit sa se bucure de ctv prezentari? eu dau pe dunare de mic copil am 53 de ani si numai la mamaliga patratica, de cativa ani mai bine zis de 7 ani dau din barca si daca nu am de cand se lumineaza pana la ora 3,,= 4, dupa amiaza 5,6 buc incepand de la 4 in sus eu ma jur ca nu mai dau la peste anul 2020 am avut capturi de 9, 10, kg si cel mai mare pe anul 2020 am avut cel mai mare de 14,600 ca sa nu mai zic ca ani in urma am avut mai mari asa ca ma llasa rece tot ce scrie uni care dupa parerea mea nu are nimic deaface cu crapul