In cazul in care dorim sa facem partide pe pescuit pe Dunare in care vom viza exclusiv crapul, este indicat sa ne facem o idee despre ce echipament sa folosim
Pescuitul crapului pe Dunare cu lansta de feeder necesita un echipament “mai serios” dacat atunci cand vizam pesti cum sunt platica, carasul, vaduvita, moronasul, scobarul… etc.
Daca pentru speciile descrise mai sus, o lanseta medim este suficienta, pentru pescuitul crapului de Dunare vom avea nevoie de o lanseta heavy sau extra heavy cu putere maxima de incarcare intre 120-180 gr.
Pentru un control mai bun al crapului in dril, este indicat sa folosim lansete de 3.90 – 4.20 m lungime.
Nu este imposibil de pescuit cu o lanseta de 3.30m sau 3.60m, dar va fi dificil sa controlam un crap nervos de Dunare pentru a-l indeparta in cel mai scurt timp posibil de anumite structuri care se pot afla in zona unde pescuim. In general majoritatea pestilor intepati cauta disperati un loc de refugiu. Daca in locatia unde pescuiti se afla structuri, cu siguranta pestii intepati vor dori sa se indrepte in acea directie. Cu o lanseta mai lunga (3.90m-4.20m) contolul asupra pestilor in dril este mai bun decat in cazul in care folosim o lanseta mai scurta.
Pe piata vom intalni o multime de lansete heavy feeder care se preteaza in pescuitul carapului salbatic de rau. Datorita faptului ca, crapii de Dunare in majoritatea cazurilor trag foarte hotarat, nu este absolut necesar sa investim intr-o lanseta ultra performanta si ultra senzitiva care sa redea si cea mai mica muscatura. O lanseta din clasa medie de pret va face fata pescuitului la crap de Dunare sau rauri. Bine inteles ca este indicat ca evitam lansetele care, desi sunt rezistente(groase in diametru), sunt foarte flexibile si au o actiune parabolica. Cu acestea este mai greu sa controlam un crap care intentioneaza sa intre in structuri sau in urma unui dril prelungit intra in curentul principal al Dunarii.
Lanseta este indicat sa o echipam cu o mulineta rezistenta care sa fie dotata cu sistem baitrunner.
Deoarece exista marele risc ca lanseta sa fie smulsa cu brutalitate de pe suport, este indicat sa pescuim cu sistemul baitrunner activat. Nu putine au fost cazurile in care crapii de Dunare au smuls fulgerator lansetele de pe suporti fara ca pescarii sa apuce sa reactioneze.
Mulinetele pot fi de marimea 4000, 5000, 6000… etc , aceste marimi au capabilitatea de a stoca o cantitate de fir suficienta. Mulinetele de capacitate mai mare au avantajul ca pot inmagazina o cantiate de fir suficienta si tot odata au puterea si rezistenta necesara pentru a face fata solicitarilor la care este expusa, drilul cu pesti de talie mai mare si recuperarea unor greutati mai mari (cosulete si momitoare mai grele) decat in mod normal. O mulineta buna trebuie sa aibe urmatoarele caracteristici:
- sa aseze firul bine pe tambur astfel facilitand lanseuri mai usoare si la distanta mai mare in comparatie cu modele care aseaza firul dezordonat
- sa fie echilibrata fara a produce vibratii in timpul recuperarii
- frana (ambreajul) sa lucreze cat mai bine fara blocari
- sa nu aibe jocuri proieminente la manivela si rotor
- galetul sa fie dintr-un material rezistent la abraziune si cu sistem de antirasucire a firului
- sa fie dotata cu doi tamburi identici si de preferinta metalici, vom avea nevoie de doi tamburi pentru ai echipa cu doua fire de grosimi diferite
- sa fie echipata cu sistem baitrunner pentru a putea evita smulgerea lansetei de pe suport atunci cand crapul va trage violent iar noi nu vom fii atenti
Chiar daca bugetul alocat de dv. in vederea achizitiei unei mulinete care sa aibe caracteristicile enumerate mai sus, va recomand sa cautati mulinetele care au o mare parte din caracteristicile descrise.
Nu este neaparat obligatoriu ca mulineta sa fie echipata cu sistem baitrunner, doar ca acest sistem va ajuta sa eliminati posibilitatea de a pierde lanseta mai ales atunci cand nu sunteti langa ea sau nu sunteti atenti.
Tinanad cont ca in mare parte vom cauta crapul de Dunare in zonele cu structuri, este indicat sa folosim fire de calitate care sa aibe urmatoarele caracteristici:
- sa fie scufundatoare (sinnking)
- sa fie rezistente la abraziune
- sa fie cu intindere limitata
In zonele cu structuri vom intalni si scoicile care fac parte din meniul principal al crapilor de Dunare. Datorita faptului ca exista posibilitatea ca firul sa intre in contact cu scoicile de pe substrat sau de pe stucturi, este necesar sa folosim un fir rezistent la abraziune astfel vom evita intr-o anumita masura taierea firului. Am patit in anumite cazuri ca firul sa se taie direct din trastura carpului fara sa apuc sa contrez, datorita faptului ca firul sa asezat direct pe o anumita suprafata unde erau scoici si din smucitura pestelui, firul sa taiat instantaneu. Pentru a evita aceste situati este indicat sa folosim un fir intermediar intre montura si linia principala, cu o lungime de 1-1.5m. Acest fir intemediar sau inaintas, cum mai este denumit, este de preferat sa fie un fir monofilament mai gros decat linia principala si totodata sa fie rezistent la abraziune. Lafel de bine se poate folosi, pe post de inaintas, un fir impletit special creat pentru zonele cu suprafete abrazive. Chiar si in cazul in care folositi fir inaintas rezistent la abraziune va recomand sa verificati de fiecare data firul inainte de a relansa montura. Exista posibilitatea ca firul sa fie slabit in urma contactului cu suprafetele abrazive. In cazul in care constatati ca firul a fost afectat, nu stati pe ganduri si refaceti montura in vederea eliminarii portiunii afectate, in caz contrar exista marele risc ca in timpul unui dril cu un crap, firul afectat sa cedeze foarte usor.
Pe langa rezistenta la abraziune, intinderea limitata a firului ne va ajuta atunci cand pescuim foarte aproape de structuri si orice centrimetru castigat in lupta cu crapul care cauta refugiu in structuri, va inclina balanta in favoarea nostra. Daca folosim un fir cu intindere mare sunt sanse reale atunci cand pescuim aproape de structuri, ca pestele sa poata intra in structuri fara ca noi sa putem face mare lucru in vederea indepartarii pestelui de structuri. Un fir cu intindere limitata ne va creste sansele, intr-o anumita masura, de a putea indepata in timp util crapul de structuri.
In pescuitul crapului pe Dunare, personal folosesc pentru struna (forfac) un fir impeletit.
Cu aproximativ 15 ani in urma, cand pescuiam dupa crap pe Dunare la pluta cu mamaliga cubulet in carlig, din intamlare am descoperit ca firul impletit (textil) este mult mai eficient pentru struna decat un fir mono. Intr-o partida de pescuit la pluta in apropierea malului pe Dunare cand vizam exclusiv crapul, am avut o ruptura la un fir de 0.18 pe care il foloseam la struna. In disperare de cauza am ales sa pun o struna de fir impletit (pe care il foloseam in pescuitul salaului) care era lafel de subtire dar mult mai rezistent decat firul de 0.18mm monofilament. In dimineata urmatoare am inceput sa pescui cu struna de fir impletit, iar in aproximativ 45 de minute am reusit sa prind un crap de aprox 3.5 kg. Vazand asta, prietenul meu a venit langa mine sa pescuie si el in acelasi loc. A facut o instaltie aproape identica (mai putin firul impletit la struna), a ales un carlig identic, adancimea apei a fost regalta identic, momela de la carlig identica (cubulet de mamaliga). Facand totul aproximativ identic, a lansat montura langa a mea la aproxmativ 20cm (pluta langa pluta).

In 4 ore cat am pescuit pana sa scada apa, am reusit sa prind 4 crapi de 3 – 4kg si unul scapat care mi-a rupt linia principala de 0.25. Prietenul meu care atunci cand scoteam montura sau prindeam un carp, lansa montura exact in locul unde mi-a tras. Nu a avut nici macar o trasatura in toata partida de pescuit. Analizand cele intamplate, am ajuns la concluzia ca din moment ce totul era identic si nu a reusit sa aibe nici macar o prezentare, era sigur ca struna de fir impletit a facut diferenta de 5 la 0 . Din acel moment si pana in prezent am folosit si folosesc in pescuitul crapului fir impletit la realizarea strunei (forfacului). Firul folosit pentru realizarea strunei este indicat sa fie unul cat mai matasos, care la cotactul cu apa sa devina moale cu o textura asemanatoare cu a vegetatiei acvatice.
Personal nu recomand folosirea firelor impletite teflonate sau rigide cu o textura apropiata firului monofilament in pescuitul crapului salbatic.
Nu spun ca firele momofilament pentru realizarea strunei nu dau deloc rezultate in pescuitul crapului. Desigur vor da rezultate, dar vor da rezultate acolo unde desitatea de crap este mare, mai ales in amenajarile piscicole suprapopulate de crap, unde crapii vor lasa garda (precautia si instictul de conservare) jos in lupta pentru hrana. In mediu salbatic unde densitatea de crapi este mai mica, crapii vor fi mult mai precauti iar instinctul de conservare va prima. Pe parcursul a mai multor ani am tot incercat sa verific( in mediul salbatic) eficienta celor doua materiale, momofilament si textil, dar de fiecare data sau mai bine zis in 90% din cazuri, firul impletit cu textura matasoasa si-a aratat suprematia.
Momitoarele sau cosuletele pe care le vom folosi, in pescuitul crapului salbatic de dunare sau rau , trebuie sa aibe capacitatea de a transporta o cantitate mai mare, decat in mod normal, de nada pe vad. Tinand cont de faptul ca pe dunare sau rauri curentul de apa ne poate face probleme, este indicat sa folosim cosulete sau momitoare mai grele pentru a evita ca acestea sa fie tarate sau rostogolite pe substrat. In articolul ce va urma, despre monturile utilizate in pescuitul crapului pe Dunare sau rau , vom descrie mai pe larg modelele de cosulete si momitoare.
Despre carlige va pot spune ca folosesc doua tipuri in pescuitul carpului.
Primul tip de carlige folosit sunt carligele cu ochet pe care le folosesc atunci cand atasez momela (porumb, pelete, boiles, pufi, buchet de viemusi) langa carlig pe fir de par dar si atunci cand sunt asaltat de pesti mici sau medii.
Montura cu fir de par este prezentata in cadrul site-ului la sectiunea video in filmul despre monturile folosite in pescuitul crapului.
Montura cu fir de par o folosesc in sezonul cald atunci cand carpul este mai motivat in hranire si nu este mofturos.
La inceput de sezon sau in perioadele cand crapul este mai mofturos, folosesc carligele clasice cu paleta.
Aceste carlige le folosesc atunci cand momeala o intep in carlig (viermi, rame, porumb, pufi).
In viziunea mea, un carlig de crap trebuie sa aibe urmatoarele caracteristici:
- sa fie solid dar in acelasi timp cat mai usor pentru a fi absorbit cat mai usor de crap atunci cand este mofturos
- varful sa fie extrem de ascutit si foarte rezistent de preferinta cat mai lung si subtire
- pentru o autointepare eficienta prefer contra carligului sa fie cat mai mica
- tija carligului prefer sa fie medie sau scurta desi ca sunt carlige foarte recomandate care au tija lunga
- curbura carligului sa fie pronuntata pentru a agata o suprafata cat mai mare de tesut din orificiul bucal al crapului
Recomandarea mea este sa nu faceti deloc rabat de la calitatea carligelor, degeaba va dotati cu echipament de caltate daca carligele alese sunt de proasta calitate.
Spre surprinderea mea am vazut multi pescari care detineau scule de calitate superioara dar pescuiau cu niste carlige de 2 bani. Trebuie stiut ca primul lucru care intra in contact cu crapul este carligul care i-l va agata sau nu, iar dupa aceea intra firul, lanseta si mulineta. Pestii nu vor aprecia arsenalul nostru de scule etalate pe mal, cel mai important este ce se afla sub apa si dupa aceea ce este pe mal.
In urmatorul articol vom discuta despre montruile si tipurile de momitoare si cosulete pe care eu le folosesc in pescuitul crapului pe Dunare.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
2 comments
Mihai
27 septembrie 2013 în 3:08 pm (UTC 3) Link to this comment
„un fir impetit pentru realizarea forfacelor de crap pe care eu il folosesc”
Despre ce fir este vorba?
Gheorghe Marius
31 ianuarie 2014 în 7:38 pm (UTC 3) Link to this comment
Vă rog mult de tot să mă lămuriți în ceea ce privește achiziționarea unei lansete. Îmi doresc să cumpăr un Cormoran Specilalnd Black Feeder 3,60, 3+3, 150 gr., acțiune rapidă de vârf, clasa de putere heavy. Azi am fost la două magazine și am avut o mare dezamăgire deoarece, deși visez de două luni la această lansetă, am găsit doar Cormoran Speciland Feeder MH 3,60, 3+3, 150 gr., La unul din magazine se specifica pe lansetă că este construită din material SM 24 iar la celălalt din material IM 8. Unul dintre vânzători încerca să mă convingă că de fapt lanseta pe care o avea, respectiv cea MH din matrial SM 24 este mai bună întrucât ,, plăceea drilului este mai mare” cu această lansetă. Culmea este că și lanseta pe care doream eu să o cumpăr cât și cele găsite astăzi la magazine au aceslași preț 340 lei. Nu știu dacă este diferență privind dimensiunea inelelor a celor două lansete. Menționez că sunt iubitor de pescuit la Dunăre și pentru aceest lucru am ales lanseta Black Feeder. Aș dori lămuriri în ceea ce privește diferența dinte cele două lansete, în ce constă diferența heavy-medium heavy și dacă lanseta MH este potrivită pentru pescuitul la Dunăre, deoarece nu doresc să fac o investiție importantă (pentru buzunarul meu) și apoi să regret. Aștept cu nerăbdare răspunsurile și sugestiile dumneavoastră și vă mulțumesc anticipat.