«

»

Pescuitul crapului pe Dunare la feeder 4.Nada si momeala

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (63 votes cast)

In pescuitul la feeder al crapului pe Dunare pentru rezultate bune nu este necesar sa folosim niste nade foarte scumpe si foarte complicate. Porumbul poate da rezultate rapide si bune daca este preparat corespunzator.

     Una dimtre cele mai folosite momeli la carlig pe Dunare in pescuitul crapului este porumbul  sau mamaliga. Pot spune ca se poate prinde si cu boiles dar si cu pelete, este foarte imporatant sa avem incredere maxima in momela care o folosim la carlig si sa prezentam montura acolo unde sunt crapii. In cazul in care vom folosi o momeala in care nu avem incredere, cu siguranta dupa un interval foarte scurt de timp in care nu avem prezentare o vom schimba si astfel sansele de a prinde carp cu boiles sau pelete scad considerabil. O foarte mare parte din pescarii care pescuiesc pe ape salbatice sunt ferm convinsi ca nu se poate prinde crap la boiles sau la pelete daca acesta nu este invatat cu astfel de momeli. Din testele pe care le-am facut dealungul a 8 ani de cand pescuiesc cu montura fir de par la crap pe Dunare, pot spune ca daca plasam o montura cu boiles in zona in care crapul stationeaza sau este in trecere, crapul raspunde foarte repede la boiles.

    Cel mai repede am prins crap la boiles in 2 ore de la plasarea monturii in zona malului lang un palc de vegetatie unde stiam ca, crapul viziteaza regulat acele locuri facandu-si prezenta prin sarituri. Daca asi fi plasat montura cu boiles intr-un loc oarecare, asteptand ca sa fiu cautat de crap, cu siguranta ca rezultatul putea fi unul nul si astfel cadeam in extrema pescarilor care sunt de parere ca, crapii trebuie invatati la un anumit fel de momeala pentru a o consuma cu incredere.

    In urma cu 8 ani am pescuit prima oara la Dunare cu o montura fir de par cu boiles. Desi ca eram foarte sceptic in folosirea unei monturi in care carligul este liber si boilesul este legatat langa carlig pe un fir, la insistentele unui bun prieten care a mai pescuit cu rezultate bune in Delta la boiles in montura fir de par, am hotarat sa incerc ca numai astfel puteam sa vad daca aceasta montrura da rezultate si pe apele Dunarii din sud-vestul tarii unde pescuiesc in cele mai multe cazuri.

    La prima partida dedicata pescuitului la crap pe Dunare cu montura fir de par am folosit boiles la carlig. Am cumparta 5 kg de boiles, parca ceva de la Sensas la 5 kg cu aroma de capsuni. Ajuns la apa am pregatit lansetele sub indrumarea prietenului meu si m-am stabilit pe loc. Am lansat monturile, la o distanta nu foarte mare de mal incat sa pot nadi cu boilesuri din prasite. O parte din boiles le-am aruncat intregi iar o parte sparte in doua.

    Dupa aproximativ 6 ore, cand mai putin si ma lua somnul de atat priviri carte lansetele care stateau inete pe suporti, am avut prima miscare a uneia din lasete. Putin speriat deoarece chiar nu ma asteptam sa am prezentare la acel model de montura si mai ales la boiles, fiind de parere ca un crap trebuie sa fie invatat la boiles pentru a le consuma, am contrat si am reusit sa aduc un frumos crap salbatic de aprox 2kg. A fost singurul crap al partidei de 2 zile, dar un crap care ma facut sa am incredere totala in montura si in faptul ca nu este necesar ca un crap sa fie invatat cu un anumit tip de momeala pentru a o consuma. Bineinteles ca ma pescuit pe o zona unde am prins mai multi crapi la cubulet de mamaliga folosind lanseta cu pluta. Am spus aceasta povestioara ca sa intelegeti ca si eu am fost foarte sceptic in a folosi  montura cu fir de par si boiles in pescuitul crapului pe Dunare.

    Daca ar fi sa ma intrebe cineva care este momeala de carlig cu care pescuiesc cel mai mult pe ape salbatice, asi raspunde fara ezitare: PORUMBUL. Porumbul este o momela cu care am avut cele mai rapide rezultate pe apele salbatice.  Pe langa faptul ca am prins multi crapi cu porumb, este si momeala in care am cea mai mare incredere si astfel pot insista foarte mult pe aceasta momeala in zonele unde nu am mai pescuit. Am pescuit cativa ani cu porumb la conserva si desi am prins o multime de crapi pe Dunare si pe ape salbatice, nu am reusit sa trec de bariera de 5kg. In perioada cand pescuiam cu porumb aromat la borcan, ca nada foloseam porumb fiert natur fata nici un aditiv sau aroma. Vazand ca nu reusesc sa trec de bariera de 5kg am inceput sa imi pun tot felul de intrebari referitor la faptul ca nu reusesc sa prind crapi mai mari de 5kg. Majoritatea crapilor prinsi pe Dunare, eliminau in sacul de pastrare doar cochilii de scoici pe care le-a consumat. Deoarece mi-am dat seama ca hrana de baza a crapilor de Dunare este in mare parte scoica, am hotarat sa cumpar niste arome (sepie, caracatita, crab, scoica) de cea mai  buna calitate (SBS, NUTRABAITS, SOLAR) pentru a vedea daca aromand porumbul cu acele arome reusesc sa pacalesc crapi mai mari de 5 kg.

    Folosind noile arome si pescuind pe acele locuri pe care am pescuit ani la rand, la prima iesire cu noua tactica am reusit  sa prind un crap de 12kg si unul de 6.5kg. Pentru nada am folosit prorumb, orz, ovaz fierte si imbibate cu apa aromata cu acele arome (2ml aroma/1l apa). Pentru boabele de carlig, am pus intr-un borcanel de porumb sau de mustar (200ml), boabe de porumb fierte peste care am pus un ml de aroma, o lingurita de betaina si am completat cu apa. Probelma este ca aceste boabe de carlig, astfel preparat, tin doar 2-3 zile si dupa aceea intra in fermentatie. Pentru boabele de carlig am mai folosit cu succes dipurile cu aroma de Scoica sau Planet Impact produs de firma Senzor. Boabele fierte si pastrate in aceste dipuri se pot tine un an intreg fara probeleme. Incercarea de a folosi porumbul ca purtator de aroma a dat rezultate fapt confirmat si de multimea de coji de seminte eliminate de crapi in sacul de pastrare.

    In urma cu 3 ani am schimbat putin metoda de preparare a boabelor folosite la nadire.  Tinand cont ca in pescuitul crapului pe Dunare sau pe ape salbatice, acolo unde densitatea de peste este mult mai mica decat pe lacurile suprapopulate, este indicat ca durata partidei sa fie de 2-3 zile, pentru aceasta perioada vom avea nevoie de aprox 10kg de boabe prentru nadit. Pentru a prepara boabele de porumb pentru nadit este necesar sa lasam la inmuiat cam 24 de ore in apa si dupa aceasta perioada trebuie fierte pana in momentul cand primele boabe incep sa crape.

boabe de porumb

boabe de porumb inainte si dupa fierbere

     Dupa ce au fiert suficient, strecuram apa in care au fiert si vom introduce doar boabele fierbinti (fara apa) intr-o galeata sau galetusa care se poate inchide ermetic.

porumb_pe_sita

pentru a scurge apa din boabele fierbint le putem varsa pe o sita

porumb_aromat

boabele inca fierbinti le introducem intr-un recipient cu capac dupa care adaugam laptele de porumb aromat si diluat cu apa fierbinte

nada_sub_presiune

datorita presiunii create de abur, galetata se va umfla (trebuie sa fie prevazuta cu un capac care se inchide perfect si ermetic)

intoarcem_nada

din 5 in 5 minute, pana galeata se “dezumfla”, este indicat sa o intorcem pentru ca toate boabele sa fie imbibate cu lichid

porumb_la_sfarsit

datorita presiunii de abur din galeta, la sfarsit vom avea niste boabe imbibate de lapte de porumb si aroma, acestea vor fii consumate cu mare placere de crapi

     Peste boabele fierbinti turnam lapte de porumb diluat in apa fierbinte si aroma, apoi inchidem galeata ermetic si o intoarcem o data la 5 minute timp de 30 minute pentru ca lichidul sa se scurga peste toate boabele.

    Pentru prepararea a 5 kg de boabe avem nevoie de aprox. 250ml lapte de porumb diluat in 250ml de apa fierbinte (pentru o mai buna dizolvare a laptelui de porumb) la care adaugam 4ml de aroma concentrata de cea mai buna calitate. O sa observati ca dupa inchiderea ermetica a recipientului (galeata de vopsea lavabila cu capac) aceasta o sa se umfle de la aburul emanat de boabele fierbinti, dupa ce incepe sa se raceasca peretii galetii se vor strange. Prin acest procedeu o mare parte din lichidul turnat peste boabe o sa le partunda si astfel o sa avem niste boabe de porumb pe care orice crap din orice apa o sa le consume cu placere fara a sta pe ganduri. Cum am spus mai sus este necesar ca pana boabele se racesc, este indicat sa tot intoarcem galeta o data la 5 minute pentur ca mare parte din lichid sa se scurga peste boabe.

pescuit la feeder

    Inainte de a turna lichidul peste boabe, trebuie sa luam o parte din boabe pe care le vom introduce intr-un borcan de 250ml(cum sunt borcanele de porumb aromat din comert sau borcanele de mustar)  cu capac. Peste aceste boabe din borcan (pe care le vom folosi la carlig) vom turna 1ml de aroma si o lingurita de betaina dupa care vom completa cu apa pana la acoperirea totala a boabelor.

boabe_pt_carlig

boabe pentur carlig la care sa adaugat apa, aroma si betina

     O mare parte din crapii prinsi pe Dunare care au fost naditi cu astfel de boabe preparate, eliminau cantitati impresionante de coji de boabe digerate chiar cand erau adusi la minciog, fapt ce denota ca le consuma cu mare placere.

    Tot prin aceasta metoda puteti prepara si altfel de seminte cum sunt graul, orzul, ovazul, seminte foarte apreciate de crapi si tot odata sunt niste seminte mai mici care tin crapul mult mai preocupat si astfel va sta mai mult timp pe vad.

    O seminta extrem de apreciata de crapii din orice apa este canepa, aceasta seminta nu trebuie sa lipseasca din nici o nada de crap.

canepa_fierte

seminte de canepa fierte pana miezul alb iese la vedere, foarte apreciate de majoritatea pestilor pasnici

     Pentru preparare eu las semintele cam o zi la inmuiat (se fireb mai usor inmuiate) si dupa aceea le pun la fiert. Semintele de canepa trebuie fierte pana in momentul cand invelisul crapa si miezul alb va deveni vizibil.

    Pentru o fierbere mai rapida eu adaug o lingura de sare de bucatarie la un kg de seminte de canepa. Pentru un plus de atractie se poate adauga si o lingura mare de piper la un kg de seminte.

    Pe langa semintele descrise mai sus, in nada se mai pot adauga si pelte sau boilesuri sparte in cazul in care dorim sa pescuim cu boiles sau pelete la carlig. Cu cat vom avea mai multe particule mari de hrana in nada cu atat sansele ca, crapii sa stationeze mai mult pe vad vor creste considerabil. In cazul in care pe vadul nostru crapii nu vor gasi particule de nada mai voluminoase (seminte, plete, boilesuri) care sa le poata consuma, cu siguranta ca vor parasi rapid vadul si vor pleca spre alte zone de hranire.

    La farmaciile veterinare puteti gasi hrana pentru porumbei, este unu mix de foarte multe modele de seminte. Cu cat vom oferi o masa mai variata crapilor cu atat vor creste sansele ca acestia sa isi faca prezenta si sa stationeze pe vadul nostru. Deoarece crapii de Dunare au hrana naturala (scoica) din abundenta este destul de dificil sa ii tinem pe vad daca nu le oferim o hrana atractiva. Pentru a transporta aceste seminte in vad trebuie sa folosim mix-uri de nada sau chiar ttx. Personal nu acord o foarte mare importanta mix-urilor de nada pecat acord semintelor. Nada praf o folosesc doar pentru a reusi sa transport cat mai multe seminte in vad. Bineinteles ca nu voi folosi o nada de scobar sa transport seminte in vadul unde vizez crapul. Sunt foarte multe modele de nade destinate crapului pe piata la ora actuala. Unele din cele mai folosite de mine sunt cele de la Cukk si Benzar Mix.

    Probabil ati observat ca nu am pomenit de mamaliga, sincer nu o mai folosesc de aprox 7 ani deoarece imi aducea si carasul pe vad si balaceam inutil vadul cand prindeam carasi sau platici si astfel seriam crapul. Pe vremea cand pecuiam la mamaliga si imi intra carsul pe vad, eram nevoit sa schimb locul caci astfel sansele de a prinde crap se reduceau considerabil. Folosind porumbul preparat la carlig sansele ca acesta sa fie luat de alte specii marunte de pesti se reduc considerabil fata de cazul in care folosim porumb de conserva moale sau mamaliga la carlig.

    In ultimul articol din aceasta serie o sa discutam despre tehinca pe care o folosim atiunci cand abordam o partida dedicata crapului pe Dunare. Vom discuta despre faptul cum vom nadi, frecventa nadirii, metode eficeinte de nadire si alte aspecte importante de care trebuie sa tinem cont pentru ca sansele noastre de a prinde crap pe Dunare sa creasca considerabil.

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (63 votes cast)
Pescuitul crapului pe Dunare la feeder 4.Nada si momeala, 4.3 out of 5 based on 63 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

8 comments

Skip to comment form

  1. BogdanPH

    Buna Lucian,

    Cum recomanzi pastrarea pe termen mai lung a semintelor (porumb, grau, canepa,etc) dupa prepararea conform retetei date de tine?

    Multumesc anticipat pt raspuns!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    1. Lucian Fiat

      Dupa preparare si dupa ce sa racesc le poti portiona in pungi si le poti pune la congelator.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Laurentiu

    Salut, poti spune ce montura folosesti, m-ar interesa grosimea firelor si dimensiunea acelor si daca folosesti „fir de par” sau direct pe carlig. Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    1. alex

      La crap pe Dunăre obligatoriu forfac cu fir de păr și montură cu momitor cu fund plat.Eu așa folosesc.Fir de 0,30,ace :4,6 sau 8 cu ocheți

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Constantin

    Salut!
    La ce aroma te refereai cand ai spus „adaugam 4ml de aroma concentrata de cea mai buna calitate”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  4. iulian

    Lucian pentru prepararea porumbului se poate folosi ca aroma carpix [praf];; Va multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    1. Lucian Fiat

      Da, se poate folosi fara probleme.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. mihai

    La prepararea boabelor pentru carlig/, spuneai; ca se adauga 1ml de aroma si o lingurita de betaina. Ce aroma folosesti, este vb de dip?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>