«

»

Pescuitul crapului pe Dunare la feeder 5.Tehnica

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (39 votes cast)

In finalul acestei serii de articole vreau sa facem un rezumat in care sa precizam care sunt cei mai importanti factori care duc la reusita unei partide de pescuit la crap pe Dunare.

   Dupa ce in articolele trecute am discutat despre localizare, echipamente, monturi, nade, acum vom discuta despre ce trebuie sa facem si de ce trebuie sa tinem cont pentru ca partidele noastre de pescuit la crap pe Dunare sa aibe sanse reale de reusita.

    Sa nu aveti pretentia sa aveti zeci de prezentari pe durata partidei, o zi de pescuit la crap pe Dunare in care veti reusi sa aveti prezentari de crap din ora in ora sau din 2 in 2 ore, puteti sa va considerati un norocos sau sa va ganditi ca ati avut sansa sa gasiti o locatie extrem de buna pe care ati abordat-o perfect.

capturi_crap

Daca am ales un loc cu structuri si am tinut cont de toate aspectele importante, capturile nu ar trebui sa se lase asteptate mult timp

    Nimic din ce ati simtit in materie de pescuit nu se poate compara cu drilul unui carp salbatic si nervos de Dunare. In continuare vom puncta cele mai importante aspecte de care trebuie tinut cont obligatoriu pentru a avea sansa la paritide reusite. Cu riscul de a ma repeta, facem o mica recapitulare a ceea ce am discutat in articolele anterioare si poate niste sfaturi in plus fata de ce am discutat.

    Primul si cel mai important lucru este localizarea, degeaba vom pescui cu o nada buna si cu o montura perfecta daca in acea zona nu este crap. Deoarece un procent foarte mare din sansele de reusita a partidei sunt dictate de identificarea zonelor fierbinti, este extrem de important sa gasim cat mai multe zone pe care crapul le frecventeaza regulat in cautarea hrani si a adapostului. In pescuitul pe Dunare nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca in urma nadirii unui vad ales la intamplare crapul isi va face prezenta pe vad.

structuri_crap_dunare

Un loc cu structuri care a confirmat ca gazduiesate crapii nervoisi si salbatici ai Dunarii

    Trebuie sa fim constienti de faptul ca Dunarea este o apa cu intindere imensa, sansele de a aduce pestele pe nada sunt extrem de mici atunci cand pescuim pe zone care nu sunt preferate de crap. Cum am discutat si in aricolul dedicat localizarii crapului pe Dunare, structurie actioneza ca un magnet asupra crapilor, daca gasiti acele zone cu structuri sansele de a captura crap cresc considerabil.

    Mai trebuie sa tinem cont de faptul ca nivelul apei poate varia considerabil de la o luna la alta, crasterea sau scaderea nivelului apei pe zona respectiva poate schimaba radical potentialul zonei. Pentru cei care merg frecvent la Dunare, le recoamnd sa isi noteze coata apelor Dunarii din ziua partidei, astfel se poate tine o evidenta a cotei favorabile sau nefavorabile pentru zona respectiva. Sunt locati in care gasim pestele cantonat in zona pe o anumita cota, daca nivelul apai va creste sau va scade sub cota favorabila pestele poate parasi in totalitate zona respectiva si noi ne vom intreba dece nu merge pestele pe locurile unde am prins foarte bine crap in partidele precedente.

    Despre nadire pot spune ca este forte important sa o facem masiv la incepultul partidei  urmand ca pe parcurs sa facem doar de intretinere cu cosuletul sau momitorul. Pentru a mentine cat mai mult pesti de talie mai mare pe vad este necesar ca nada noastra sa contina cat mai multe seminte de diferite dimensiuni dar si pelete. Semintele le putem transporta pe vad cu ajutorul nadei, ttx-ului sau a pamantului.

   In cazul in care partida noastra se va intinde pe durata a 2-3 zile, o nadire sustinuta este chiar indicata. Pe langa nadirea din cosulet sau momitor putem face o nadire cu bulgari pe care ii vom arunca cu lopatica de nadit, cu mana sau cu prastia. Daca distanta este mare, boabele pot fi inglobate in bulgari de pamant argilos. In cazul in care distanta este mica, aruncarea boabeleor in amonte cu lopata de nadit este de recomandat. Prima nadire este indicata sa se faca rasfirat pentru o apelare cat mai rapida a pestilor din zona urmanda ca urmatoarele sa se faca grupat in zona monturii pentru a atrage cati mai multi pesti in zona carligului.

   Pentru a nadi mai repede si mai eficient putem folosi cosulte cu capacitate mai mare decat cele obisnuite. Acestea le putem confectiona acasa din diferite plase metalice cu ochiuri de dimensiuni variate. Cand vom pescui in ape mai adanci este indicat ca ochiurile plasei sa fie mai marunte ca nada sa nu se desfaca in coloana de apa inainte de a ajunge pe substrat. Aceste cosulte nu este necesar sa aibe un design deosebit, o simpla bucata de plasa indoita pana la forma necesara si armata cu sarma este suficienta pentru a putea realiza o nadire eficienta si rapida. Nadirea este indicat sa fie una cat mai exacta, fiul trebuie prins in clipsul de pe tamburul mulinetei si astfel vom reusi sa facem un pat de nada pe o suprafata cat mai restransa. Pentru cei care au mai multe lansete este foarte bine daca isi pregatesc o lanseta dedicata exclusiv nadirii cu cosulete de dimensiuni mai mari. Lanseta de nadit este recomandat sa fie mai solida si echipata cu un fir mai gros, astfel ansamblul va avea capacitatea de a lansa greutati mai mari decat lansetele cu care vom pescui.

preston korum soundbaits

    Ca pescuitul nostru sa fie unul cat mai de precizie, este indicat sa regalam lungimea firului principal la aceeasi distanta la care am nadit. O alta metoda de a insemna distanta de lansare este folosirea marker-ului pentru fir. In cazul in care vom intepa un peste mai corpolent si vom fi nevoiti sa desfacem firul din clipsul mulinetei nu este nici o problema deoarece vom putea regla distanta dupa lanseta de nadit sau dupa marcajul de pe fir.

    In partidele in care vom viza exclusiv crapul trebuie sa folosim monturi care sa nu permita prinderea pestilor de talie mica. Am observat dealugul timpului ca atunci cand prindeam pesti de talie medie cum sunt carasi, platica, vaduvita sau moronasul, prezentarile de crap lipseau cu desavarsire. Este stiut faptul ca pesti de talie medie sunt prezenti intr-o densitate mult mai mare decat crapii, astfel daca avem un carlig mic cu o momeala mica, sunt sanse mari ca ei sa gaseasca momela de la carlig inaintea crapilor pe care noi ii asteptam.

    Pescuind in majoritatea cazurilor cu porumb, sansele de a prinde si alte specii cresc considerabil. Pentru a elimina astfel de riscuri, folosirea monturilor cu fir de parsunt o solutie castigatoare in lupta cu pestii de talie mica si mijlocie.

ambele_lansete

In urma unei nadiri eficiente si precise, datorita numarului mare de pesti adunati pe vad, putem avea prezentare simultan pe ambele lansete cum a fost si in cazul fotografei... un ajutor din partea prietenilor este necesar in astfel de situatii

    Un aspect ce multi il ingnora este linistea. In multe cazuri vom fii nevoiti sa pescuim aproape de mal si este necesar sa facem liniste deplina. Am vazut multi pescari care faceau o galagie infernala si aveau pretentia sa prinda crap. Evitati pe cat posibil sa trantiti galeti pe mal, sa trantiti usa de la masina, sa nu bateti suporitii de lansete in mal, sa tipati, sa ascultati muzica cu volumul ridicat si tot ce tine de galagie. Nu tebuie sa uitam niciodata ca pescuitul crapului pe ape salbatice necesita o liniste deplina. Daca pescuiti aproape de mal, recomandarea mea este sa nu plasati scacul de pastrat pesti sau juvelnicu in imediata apropierea vadului in care pescuim, datorita fluctuatiilor frecvente de nivel ale apei pe Dunare, pestii din juvelnic vor face galagie speriandu-i pe cei de pe vad.

    Cotele. Deoarece nivelul apei pe Dunare variaza foarte des, este extrem de important sa va notati cotele apelor Dunarii la toate partidele fie ele reusite sau nereusite, cu timpul o sa va dati seama ce cote sunt favorabile unor partide reusite pe vadurile respective, numai asa reusiti sa evitati niste deplasari costisitoare fara a avea sanse de reuista. Daca va faceti iluzii ca veti pescui pe un loc tot sezonul, va inselati. Anumite vaduri dau randament numai la o amunita cota, daca cota apei se modifica semnificativ, crescand sau scazand semnificativ, crapii pot parasi definitiv acele locatii si pescuitul nostru va fii in zadar.

   Evitati sa pescuiti cu mai mult de doua lansete deoarce exista riscul ca in timpul drilului pestele sa incalce lansetele. Un pescuiti pe un vad productiv chiar nu necesita mai mult de doua lansete. Deasemni nu este indicat sa folosim doua carlige pe montura, riscul de a se agata unul dintre ele in timpul dril-lului creste considerabil si astfel sunt sanse reale de a pirede captura. Folosid porumb, riscul ca pesti mici sa fure momeala de la carlig sacade considerabil, totusi este indicat ca la fiecare ora sa scoatem monturile pentru o renincarcare a momitoarelor si pentru a verifica daca de carlig nu s-au agatat diferite aluviuni de pe substrat.

    Nu pescuiti la peste mic in locurile unde vizati crapul! Dealungul timpului am constatat ca daca se pescuie la peste mic, pescuit care necesita lansari foarte dese, din cauza galagiei, sansele de a prinde crap se reduc aproape de zero. Trebuie sa fim hotarati ce vrem, crap (peste 3kg) sau peste marunt, o combinatie intre cele doua chiar nu este posibila sau daca este posibila se intampla extrem de rar. In partidele in care vizam pestii de orice dimensiune exista sansa sa mai intre si ciortani pana in 2 kg.

    Pescuitul la crap pe Dunare este unul foarte palpitant, nimic nu se poate compara cu drilul unui crap salbatic. Prin cele descrise mai sus dar si din cele discutate in articolele precedente, sper ca ati acumulat niste informatii care vor influenta pozitiv partidele dumneavoasta pe care le veti face pe Dunare sau pe alte rauri unde tinta pricipala este crapul.

conditii_indeplinite_exemplar_capital

Daca toate conditiile se indeplinesc, sansele de a prinde exemplare capitale, cresc considerabil

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

   Daca in cele descrise mai sus am omis anumite aspecte sau daca nu m-am facut destul de inteles, putem continua discutiile pe acesa tema in cadrul forumului: www.pescuitlafeeder.ro/forum
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (39 votes cast)
Pescuitul crapului pe Dunare la feeder 5.Tehnica, 4.4 out of 5 based on 39 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

1 comment

  1. vasile

    e adevarat tot ce spui si cu linistea e cam problema la uni semeni de-ai nostri ,rar gasesti oameni la pescuit sa fie si oameni

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>