«

»

Alegerea firului in pescuitul la feeder

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (28 votes cast)

Sunt multe modele de fire pe piata, dar ce trebuie sa stim pentru a alege firul ideal care sa corespnda cerintelor unui pescuit la feeder in diferite conditii.

    In general la pescuitul cu feederul sunt folosite fire cu grosimi intre 0.16mm si 0.25mm. Firele cu grosimi de 0.16mm, 0.18mm sau chiar 0.20mm sunt folosite in pescuitul cu feederul pe rau la pesti de talie mica si medie, deasemeni sunt folosite si pe lacuri la pescuitul platicii si al carasului cu monturi mai finute. In pescuitul pe rau la feeder un fir mai subtire nu opune mare rezistenta impotriva curentului si aceasta calitate va ajuta sa pescuiti cu monturi mai usoare fara a fii luate de curent, in cazul in care pescuiti pe rau cu un fir de grosime mai mare montura va fii tarata pe substrat (ve-ti fii obligati sa mariti greutatea cosuletului rezultand un pescuit mai greoi) datorita rezistentei pe care o opune un fir mai gros asupra curentului.

    De preferat este sa folositi un fir mai suplu, mai matasos care sa alunece cu usurinta prin inelele lansetei care sunt de diametre destul de mici la modelele medium si light. In zonele cu agataturi, praguri, butuci scufundati, zone cu scoici este indicat sa folositi un fir rezistent la abraziune deoarece un fir mai suplu la contactul cu aceste structuri va ceda foarte usor la abraziune.

    In cazul in care pescuiti la feeder pe lacuri la distante mai mari si cu monturi mai grele in cautarea pestlor de talie mai mare este indicat sa folositi niste fire de diametru mai mare  0.20mm, 0,22mm, 0,25mm care sa reziste la socul din momentul lanseului sau in dril-ul cu pestii capitali. Daca este necesar sa folosim monturi mai grele pentru a atinge distante mai mari, este indicat sa folosim un fir inaintas din mono mai gros sau fir impletit care sa reziste fara a se rupe in timpul lanseului. Lungimea inaintasului este indicat sa fie dublu lungimii lansetei, pentru ca in momentul pregatirii lanseului sa avem si cateva spire de inaintas pe mulineta. Trebuie sa verificam frana mulinetei se fie strinsa, deoarece daca este slaba in momentul cand lansam cu putere o greutate mai mare, firul poate freca pe deget si ne poate cauza taieturi la deget prin efectul de abraziune.

diferite modele de fire destinate special pescuitului la feeder

diferite modele de fire destinate special pescuitului la feeder

    Ca si culoare in pescuitul la feeder este bine sa folositi fire mai inchise la culoare deoarece in unele conditii este necesar sa marcati firul cu un marker pt a dermina distanta la care lansati in cazul in care nu veti folosi clipsul tamburului mulinetei, firele mai inchise la culoare creaza un contrast mai puternic cu culoarea marcker-ului care deobicei sa gaseste in culori deschise.

    Viata firelor in general nu este prea lunga, dupa apoximativ un an sau chiar mai repede daca aveti partide numeroase, mai ales in timpul verii cand firul este expus cel mai mult la  razele UV, este bine ca firul sa fie inlocuit deoarece rezistenta si proprietatiile lui se vor schimba in timp si vor crea neplaceri cum ar fi exfolierea sau ruperea foarte usoara a firului in timpul lanseului sau in drilul cu pestii. Pe langa alte caracteristici cum ar fii supletea, diametrul sau culoare firele mai pot fii cu elongatie (intindere) mare sau mica. Firele cu elongatei mai mare sunt potrivite in pescuitul la feeder unde se urmareste pescuitul cu monturi fine si carige mai mici, datorita elongatiei firul poate prelua o anumita parte din scocurile create de pesti in drumul catre minciog astfel reducand riscurile dezgatarii pestelui in cazul in care pescuim cu carlige mici si subtiri in pescuitul platicii sau al morunasului  care au un  tesut mai moale in cavitatea bucala decat alte specii de pesti. La polul opus se afla firele cu o elongatie mai mica adica niste fire mai rigide care ne vor ajuta in partidele de pescuit la feeder in care vom cauta pestii langa structuri cum ar fii copaci scufundati, praguri sau palcuri de vegetatie. Datorita elongatiei redusa vom avea un mic avantaj de a controla mai bine pestii pentru a-i indeparta in cel mai scurt timp posibil de anumite structuri stiind ca in majoritatea cazurilor un peste intepat cauta orice structura pentru a se adaposti. La firele cu elongatie mica avem si dezavantajul datorat memoriei firului la unele modele, datorita acestei memorii a firului, spirele de fir care vor pleca de pe tamburul mulinetei fiind mai rigide se vor freca mai mult de primul inel al lansetei reducand , in urma frecarii, distanta la care vom lansa montura in comparatie cu un fir mai matasos la care spirele de fir vor trece mai usor prin inelele lansetei.

preston korum soundbaits

    Am lasat la urma o calitate pe care este obligatoriu sa o aibe orice fir pe care i-l folositi in pescuitul la feeder si anume: sa fie sinking (scufundator).

    Aceasta calitate a firului de a se scufunda, ne va ajuta ca linia sa se intinda mai repede fara burta in coloana de apa. In pescuitul pe lacuri o linie scufundatoare ne va proteja in mare parte de actiunea negativa a valurilor.

   Probabil chiar nu mai este necasar sa vorbim despre rezistenta la nod a firului, deoarece majoritatea dintre dumneavoastra stiti ca este indicat sa fie cat mai mare, cu conditia ca nodul sa fie facut corect si umezit inainte de strangere.

    Mare parte din mulinetele mai calitative vin cu un tambur de rezerva sau unele chiar cu doi tamburi de rezerva. In cazul acesta este indicat sa avem doua sau chiar trei tipuri de fire pentru a face fata anumitor situatii care pot aparea in timpul partidelor de pescuit la feeder.

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

   Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (28 votes cast)
Alegerea firului in pescuitul la feeder, 4.4 out of 5 based on 28 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

1 comment

  1. Liviu

    Da un articol extrem de folositor,chiar mi-a fost de un real folos.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 6 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>