«

»

Cum sa imi aleg mulineta in pescuitul la feeder

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (43 votes cast)

Pentru a alege o mulineta care sa faca fata pescuitului la feeder este important sa tinem cont de anumite aspecte.

    Majoritatea dintre noi am trecut prin momente in care am fost in dilema atunci cand doream sa achizitionam o mulineta noua. Din multimea de mulinete care se afla pe piata in momentul de fata este cam greu sa alegem o mulineta care sa se incadreze in bugetul alocat si sa corespunda in totalitate cerintelor noastre. Multi pescari sunt impresionati de numarul de rulmenti inscriptionati pe mulineta si pentru ei asta este tot, cred ca daca o mulineta are multi rulmenti este foarte buna, total gresita aceasta idee. Va pot spune ca sunt mulinete cu un rulment care sunt mult mai rezistente decat altele cu 10 rulmenti, degeaba are 10 rulmenti daca materialele din care sunt fabricate angrenajele sunt de proasta calitate. Va spun asta deoarece am vazut mulinete cu 10 rulmenti care dupa 3 luni avea angrenajul praf, mai exact avea dintii rotilor de angrenaj tociti aproape in totalitate.

    In pescuitul le feeder avem nevoie de o mulineta solida fara jocuri, cu un angrenaj solid, un sitem bun de aranjare a firului pe tambur pentru a facilita lansari mai lungi fara prea mare efort. Deasemeni frana mulinetei trebuie sa fie una performanta si sa raspunda precis la solicitari fara a ceda fir  in reprize cum se intampla la mulinetele cu sistemul de franare de proasta calitate. Multi dintre pescari folosesc in pescuitul la feeder mulinete cu diametrul tamburului mai mare.

mulineta frana frontala tambur mare pescuit feeder

mulineta cu frana frontala si tambur de diametru mare, conceputa pentru pescuitul la feeder

    Aceste mulinete cu tamburul mai lat au avantajul ca recupereaza mai mult fir, la o tura de manivela, decat o mulineta cu tamburul mai mic in diametru.

    Multe firme care produc mulinete mai calitative au modele cu diferite sisteme: de franare, de aranjare a firului pe tambur, de anti rasucire a firului, toate aceste siteme ne vor ajuta sa avem un pescuit mai comod fara prea multe probleme. Mare parte din pescarii incepatori se grabesc sa i-si cumpere o mulineta la repezeala  si dupa cateva luni constata ca nu este ceeace i-si doresc. Dupa cateva partide constata ca mulineta un are forta, are jocuri mari, nu aseaza firul bine pe tambur, frana nu lucreaza bine si alte incoveniente, asta in cazul in care de la inceput nu a ales sa cumpere o mulineta care sa satisfaca nevoile pescuitului la feeder. Este indicat sa cumparam de la inceput o mulineta de calitate chiar daca este nevoie sa mai asteptam putin pentru a strange bani decat sa cumparam mai multe pe parcursul timpului datorita faptului ca cele ieftine sau cele cumparate la repezeala nu corespund sau se strica intr-un interval scurt de timp. In pescuitul la feeder mulineta este mult mai solicitata decat in pescuitul la pluta datorita greutatilor mai mari recuperate.

    Majoritatea modelelor de mulinete apar pe piata in mai multe marimi notate in general cu capacitatea de 1000, 1500, 2000, 2500, 3000, 3500, 4000… 8000, 10000. Aceste numerotari ale modelelor reprezinta marimea mulinetei si capacitatea de stocare a firului. Modelul mulinetei i-l vom alege in functie de lanseta pe care o vom monta si conditile in care se vor desfasura partidele de pescuit la feeder. Astfel pentru a corela marimea mulinetei cu tipul lansetei vom alege in general pentru o lanseta light o mulineta de maririmea 2000-3000, pentru o lanseta medium putem alege o mulineta de marimea 2500-4000 iar pentru o lanseta heavy putem alege o mulineta in plaja 4000-8000 tinand cont ca lansetele heavy sunt folosite in pescuitul la feeder pe rauri cu curent mare si greutati mai mari sau pe lacuri in pescuitul la distanta unde in general vizam pestii de talie mare. In linii mari este indicat sa echilibram ansamblul lanseta mulineta pentru a avea un pescuit comod deoarece este greu sa pescuiesti cu o mulineta de 2000 si o lanseta heavy pe un rau si cu greutati mari de 80-100g. Deasemeni este greu de pescuit cu o lanseta light usoara echipata cu o mulineta de marimea 5000 care este destul de greoaie.

    Inafara de marime mulietele mai sunt cu frana frontala pe tambur.

mulineta cu frana frontala destinata pescuitului la rapitor dar foarte folosita si in pescuitul la feeder

mulineta cu frana frontala destinata pescuitului la rapitor dar foarte folosita si in pescuitul la feeder

     Mulinetele cu frana frontala sunt in general cele mai folosite mulinete in pescuitul la feeder datorita faptului ca sunt mai usoare si mai fiabile decat aceleasi  modele cu frana jos.

    In functie de preferinte se pot folosi si mulinete cu frana jos.

pescuit la feeder
mulineta frana posterioara pescuit pluta feeder

mulineta cu frana posterioara conceputa pentru pescuitul la pluta, dar folosita pe scara larga si in pescuitul la feeder

     Sunt pescari care sunt foarte familiarizati cu mulinetele cu frana jos incat nici nu vor sa auda de mulinete cu frana frontala, desi dupa parerea multora frana frontala este mai eficienta.

    Pe langa cele doua modele in pescuitul la feeder putem folosi si mulinete cu baitruner.

mulineta cu sistem baitruner

mulineta cu sistem baitruner

    Mulinetele cu baitruner i-si gasesc eficienta in pescuitul al feeder unde pescuim la crap sau la peste de talie mai mare cu doua lansete pentru a evita smulgerea lansetei de pe suport in cazul in care suntem cu lanseta in mana si avem prezentare pe cea dea doua lanseta aflata in suport, avand baitruner-ul activat pestele intepat poate lua fir fara a smulge lanseta de pe suport. Mulinetele care poseda sistemul baitruner ne pot ajuta si in momentul cand suntem cu batul pe suport dupa un dril cu pestele si dorim sa reincarcam cosuletul, in cazul in care linia este prea scurta pentru a incarca cosuletul fara efort  putem cupla baitruner-ul pentru a trage un surplus de fir de pe mulineta.

    Nu trebuie sa alegem neaparat o mulineta pe care sa scrie “feeder”, putem alege orice mulineta fie ea de match sau spinning, esential este o sa fie o mulineta solida, fara jocuri, fara vibratii in timpul mulinarii si cu o frana care sa functioneze impecabil deoarece o frana care se blocheaza in timpul drillului va provoca ruperea strunei in cazul in care vom folosi stune subtiri si ne va intra un peste mai maricel.

    Este deasemeni important sa corelam si diametrul tamburuli mulinetei cu diametrul inelelor de pe lanseta. In cazul in care montam o mulineta cu tambur mare pe o lanseta light, medium light sau chiar medium  care are inele de diametru mic riscam sa lansam la distante mai scurte decat ne-am imaginat datorita faptului ca spirele mari care vor pleca de pe un tambur cu diametru mai mare se vor freca de primul inele, care are diametrul destul de mic. Astfel distantele de  lansare se vor diminua datorita frecarii spirelor de primul inel. Mulinetele cu tambur mare se preteaza bine pentru lansetele medium heavy sau heavy la care inelul de plecare este mai mare in diametru si la distanta mai mare de mulineta, decat la modelele de lansete mai finute,  astfel frecarea spirelor de inelul de plecare va fii mult mai diminuata.

    Datorita faptului ca in pescuitul la feeder urmarim un pescuit de precizie, trebuie sa tinem cont si de clipsul de pe tambur. Clipsul de pe tambur ne va ajuta sa fixam firul la lungimea dorita pentru a lansa de fiecare data in acelsi loc, deaceea trebuie sa ne asiguram ca este unul destul de solid si nu se va rupe dupa cateva partide. In cazul in care firul  este taiat de clipsul tamburului, lucru foarte intalnit la multe mulinete, putem adauga o bucata de elastic subtire prin presare sub clips si apoi sa ii taiem extremitatiile care raman in afara clipsului astfel vom evita ruperea firului de la clips in momentul lansarii.

tambur

tambur

tambur

pentru a putea vedea mai bine am ales un elastic mai gros, dar este indicat sa folositi un elastic rotund in sectiune si mai subtire pentru a nu tensiona prea mult clipsul tamburului

    La final trebuie sa va spun ca atunci cand vreti sa cumparati o mulineta nu va aruncati la prima iesita in cale, este bine sa incercati sau sau pipaiti mai multe modele deoarece orice mulineta va fii buna daca nu aveti cu ce sa o comparati. Numai prin compararea mai multor modele o sa va dati seama ce model va este cel mai potrivit.

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

   Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (43 votes cast)
Cum sa imi aleg mulineta in pescuitul la feeder, 4.4 out of 5 based on 43 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

2 comments

  1. Sorin

    Foarte bun articolul. Am avut cateva retineri inainte sa aleg o mulineta potrivita pentru feeder, dar m-a ajutat f-arte mult sa iau o decizie de care sunt multumit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 6 votes)
  2. mihai

    Articolul o fii el util dar exemplele si comparatiile intre modele ar fii foarte bune…cormoran-daiwa-preston etc…avantajele uneia fata de alta si tot asa…ca mulinete la 600 ron proaste sunt milioane si chiar mai scumpe…si nu proaste foarte proaste…asa ca reveniti cu exemple clare si nu numai povesti astea le inveti de pe forum-uri si cunostinte!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 9 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>