«

»

Firele de strună: fluorocarbon versus polimeri speciali (martie, 2015)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (21 votes cast)

    Din start menționez că nu îmi place fluorocarbonul. De ce spun asta? Fiindcă majoritatea pescarilor pe care îi întrebi despre ce fel de fir pentru strună folosesc în perioada rece, 89% vor striga în cor, FLUOROCARBON. Dar hai să revenim la o clasificare scurtă a firelor de strună destinate utilizării în perioada rece si pe măsură ce înaintăm o să expun cu argumente de ce nu îmi place una sau alta, aceasta fiind strict părerea mea, punctul meu de vedere, concluzii pe care le trag după 10 ani de competiții, 10 ani in care mi-au trecut prin mana diverse scule de pescuit si mai ales fire de strună. Totuși, am să fiu obiectiv si am sa expun niște argumente pro și contra despre cele doua clase de fire.

     Firele din fluorocarbon

    Acestea reprezintă ultima modă în domeniu dar unul din aspectele importante ale acestui tip de fir este acela că utilitatea lui a început cu predilecție și cu foarte mari satisfacții în pescuitul la spinning.  De ce? Simplu! Din cauza rigidității, lipsei de elasticitate și a gradului mare de refracție a luminii în mediile cele mai limpezi sau mai pe înțelesul nostru, gradul mare de invizibilitate în apele limpezi. Dacă într-adevăr, gradul mare de invizibilitate este un atu în pescuitul peștilor pașnici, rigiditatea nu își regăsește locul nici de departe. De aceea, din punctul meu de vedere utilizarea fluorocarbonului la monturile de finețe reprezintă un dezavantaj, mai ales atunci când pescuim in perioada rece, fie ea toamna târzie, iarnă sau primăvară timpurie. Firul rigid este mult mai ușor detectabil de către peștii mofturoși, reducând de cele mai multe ori rata de prezentare. Rigiditatea trage după ea un alt aspect important al acestui fir, gradul redus de elasticitate, aspect demn de luat in seama deoarece prin lipsa elasticității rezistența fluorocarbonului scade.

preston korum soundbaits

    Personal, singurele  situații în care folosesc fire fluorocarbon sunt următoarele:

  • cele în care peștele vizat este de talie mare, caz în care nu am nevoie de finețe
  • apele extrem de limpezi unde indicele scăzut de refracție specific fluorocarbonului mă ajută; problema este ca in apele continentale fie ele lacuri sau râuri, întâlnim foarte rar, spre deloc, ape perfect limpezi.
  • la pescuitul mrenei în ape cu curenți turbionari mari, caz in care rigiditatea firului îmi previne așa zisele ”macrameuri”.

    Pentru a putea face o comparație între indicele de refracție al fluorocarbonului si cel al firelor normale, transparente, de strună vă prezint cifrele oficiale. Apa perfect limpede (ca cea plata îmbuteliată) are indicele de refracție de 1,33. Firele fluorocarbon calitative au 1,42. Firele de struna din polimeri de nylon sau diferite combinații de polimeri au indicele situat între 1,53 și 1,62.

     Firele din polimeri speciali, alții decât fluorocarbonul,  dedicate pentru alcătuirea strunelor

pescuit feeder fir struna

pescuit feeder fir struna pescuit feeder fir struna

    Acestea sunt preferatele mele, bineînțeles cele calitative care se învârt in jurul prețului de 25-50 lei/ 50 metri. Sunt soft, nefiind atât de ușor de detectat de peștii mofturoși și sunt elastice, aspect ce reduce rata de rupere la șoc mai ales atunci când lungimea strunelor este mică. Referitor la gradul de refracție, sincer, nici nu mă impresionează sau afectează in vre-un fel deoarece de când mă știu nu am apucat să pescuiesc pe o apă curată ca lacrima. Nu spun ca nu există ci doar menționez ca nu mă întâlnesc cu ele, cel puțin nu în competiții. Mergând mai departe, personal cred ca singurul dezavantaj al firelor non-fluorocarbon este în anumite situații tocmai suplețea, soft-ul acela care per general reprezintă un atu, acestea încâlcindu-se mai ușor, mai ales in ape turbionare sau in lansările de forță la distanțe mari.

    Iar dacă tot suntem în anotimpul rece, vă expun preferințele personale în materie de dimensiuni ale strunelor  folosite, în funcție de talia peștilor:

  • strune de 0,06 și de 0,08 pentru pești de talie mică, până în kilogram. Bineînțeles că 0,06 este folosit la pescuitul albiturilor precum babușcă, platică, oblete, scobar, etc.
  • 0,08 și 0,10 la exemplarele de pana în 2kg, cu condiția să nu fie crapi sălbatici sau mrene.
  • 0,12-0,14 la pești de 2-4kg.
  • De la 0,14 in sus deja mă adaptez situației de pescuit, peștii de talie mare necesitând mare atenție la alegerea strunei deoarece gradul de control al pescarului scade proporțional cu mărimea exemplarelor.

    Bineînțeles că acestea sunt doar valori de referință, valabile în aproximativ 60% din cazuri, pescuitul și peștii fiind într-o continuă schimbare. Acestea fiind spuse, vă las să alegeți și să vă suplimentați stocul de fire pentru noul an în funcție și de informațiile furnizate de mine în aceste rânduri. Până data viitoare vă salut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (21 votes cast)
Firele de strună: fluorocarbon versus polimeri speciali (martie, 2015), 4.3 out of 5 based on 21 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

3 comments

  1. Florin

    Salut,

    unde se gaseste firul de la SLR ? poti posta lun link ? sau imi poti trimite unul pe e-mail ? Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Dani

    http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/1461-fir-monofilament-maver-smart-slr.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Adrian M.

    buna ziua, o singura intrebare va rog , eu folosesc numai nylon obisnuit si de multe ori cand dau la scobar pe dunare trebuie sa folosesc fire 0.10 de 1-1.5m si am parte de broderii, este foarte suparator mai ales cand intra scobarii pe vad si trebuie sa profiti de timpul scurt cat stau acolo si nu ai timp de indreptat sau refacut struna, ce sfaturi puteti sa-mi dati?
    multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>