Este extrem de important sa stim cum sa alegem un model de cosulet in functie de conditiile date de fiecare partida. Este un aspect foarte important pe care multi pescari, incepatori in pescuitul la feeder, nu il iau in seama si se intreaba de ce rezultatele lor sunt slabe sau mediocre.
In magazine sau pe internet ati vazut o groaza de modele de cosulete dar nu stiti in ce situatii se vor folosi acestea. In cele ce urmeaza o sa facem o mica prezentare a modelelor de cosulte si vom descrie in ce situati isi gasesc utilitatea.
Cosuletele pot fi de mai multe forme: rotunde, patrate si dreptunghiulare. La randul lor aceste cosulete pot fi confectionate din plasa deasa in ochiuri, plasa rara in ochiuri sau din tub pvc perforat (gauri de diferite diametre).
Cosuletele cu plasa deasa sunt folosite in partidele in care dorim ca nada sa se desfaca mai greu din cosulet, pe substrat si pentru a evita pe cat posibil ca acesta sa se desfaca cat mai putin in coloana de apa.
Prin folosirea cosuleteleor cu plasa deasa evitam pe cat posibil atragerea pestilor de talie mica care sunt interesati de particulele de nada aflate in suspensie in coloana de apa. Daca pescuim in locuri cu apa mai adanca este indicat sa folosim cosulete cu plasa deasa pentru a avea siguranta ca nada nu paraseste cosuletul,in cantitati mari, pana acesta ajunge pe substrat. In pescuitul pe rau unde apa este mai adanca si curentul pronuntat, un cosulet cu plasa deasa ne va ajuta sa transportam nada in substrat fara a pierde multa nada in coloana de apa. Trebuie sa avem grija in momentul cand folosim cosulete cu plasa deasa doarece, daca am facut nada prea colanta (lipicioasa), riscam ca nada sa nu iasa din cosulet si astfel nu putem face o nadire eficienta a vadului. Daca observam ca nada nu a parasit cosuletul in timp de 3-5 minute maxim, inseamna ca am facut o nada prea colanta si nu vom putea nadii vadul eficient. In acest caz in care nada este prea colanta (ceea ce este de evitat), indicat este sa punem un cosulet cu plasa mai rara pentru a facilita desfacerea nadei din cosulet in timp util.
Cosulete cu plasa rara. Aceste cosulete din plasa cu ochiuri mai rare sunt in general indicate in partidele pe pescuit la feeder unde vizam pestele de talie mica si medie, deoarece faciliteaza desfacerea partiala (sau totala,daca dorim) a nadei in coloana de apa.
O nada care se desface in coloana de apa va fi eficienta pentru ademenirea pestilor de talie mica sau medie care se hranesc intre ape, urmand ca pe parcursul partidei sa incercam sa coboram pesti in substrat. Despre mecanica nadei vom discuta mai pe larg in alt articol deoarece este un aspect deosebit de important.
Cosuletele cu plasa deasa sunt deasemeni indicate si la inceputul partidelor in perioada nadirii de inceput cand este indicat ca nada sa se imprastie pe o arie putin mai mare pentru a apela mai repede pesti, urmand ca pe parcursul partidei, daca este necesar, sa tecem la cosulte cu plasa rara pentru a restringe patul de nada cat mai mult, astfel ca densitatea de peste sa creasca cat mai mult in zona carligului. Desfacerea nadei mai poate fi controlata si de strangerea ei in momentul in care incarcam cosuletul cu nada, cu cat presam nada mai tare cu atat ea se va desface mai greu.
Cosulete din pvc(plastic) sunt indicate in partidele in care dorim ca nada, in mare masura, sa se desfaca pe substrat.
Datorita gaurilor (mai rare) pe care le are in pereti ajuta ca nada sa ajunga in substrat fara a lasa multe particule de nada in coloana de apa, astfel evitand pe cat posibil artagerea pestilor de talie mica pe vad. Aceste cosulete din tub pvc este indicat sa le folosim in patridele pe pescuit la feeder unde vizam pestele de talie mare. Urmarind pestele de talie mare trasaturile vor fii mai rare fapt ce va ajuta ca nada sa aibe suficent timp pentru a se desface pe substrat, iar in momentul cand intepam (ontram) sa paraseasca cosuletul in intregime. Astfel evitam ca nada sa se desfaca cand suntem cu pestele in dril.

Tot din material pvc perforat sunt confectionate si cosuletele pentru momeli vii (in mare parte viermi) doar ca acestea sunt inchise la capeti dar unul din capeti este prevazut cu capac pentru a putea adauga momeala vie in cosulet. Aceste cosulete sunt indicate in partidele sau in perioadele din pertidele de pescuit la feeder unde vrem sa nadim in mare parte cu nada vie.
Referitor la forma sectiunii cel mai folosit cosulet pe lacuri este cosuletul rotundin sectiune. Acest cosulet rotund este des folosit in pescuitul la feeder pe lac deoarece forma lui este mai aerodinamica decat al unui cosulet partat sau derptunghiular in sectiune.
Cosulete rotunde isi mai gasesc utilitatea in pescuitul la feeder pe rau cand dorim, ca dupa golirea nadei din cosulet acesta sa fie purtat de curent incet in aval provocand mai multe prezentari mai ales in pescuitul scobarului cand acesta “rapeste”(prefera momelile in miscare).
Cosuletele patrate sau dreptunghiularein sectiune sunt indicate in partidele de pescuit la feeder in care pescuim pe rauri.
Datorita formei sale si a faptului ca partea cu plumb este plata, aceasta are greutatea distribuita pe o suprafata mai mare decat un cosulet rotund, ajutand cosuletul sa stea mai bine pe substrat si evitand intr-o anumita masura tararea sa rostogolirea cosuletului pe substrat.
Cosuletele conicesunt cosuletele care sunt mai largi la un capat si mai inguste spre capatul unde este realizata prinderea.
Acestea au avantajul ca in momentul intepari (contrei) nada paraseste mai repede cosuletul decat la unul rotund sau patrat. Este indicat sa le folosim in partidele unde avem prezentari foarte dese, deoarece ajuta la desfacerea rapida a nadei din cosulet si astfel evitam riscul de a mari patul de nada. In astfel de situatii cand avem prezentari foarte dese, riscam sa marim patul de nada si odata cu el densitatea pestelui in zona carligului poate sa scada mai ales in partidele unde urmarim pestele de talie mica. Dar sa explicam ce se poate intampla fara sa ne dam seama in situatiile cand avem prezentari foarte dese: daca avem trastura in mai putin de un minut, nada din cosulet nu apuca sa se desfaca pana in momentul intepari si se va desface in timpul dril-ului.
Nada desfacanduse in timp ce aducem pestele spre mal, patul de nada se va mari, si odata cu marirea patului de nada pestii se vor imprstia pe o suprafata mai mare. Este indicat sa facem tot ce este posibil pentru a evita marirea patului de nada, numai asa putem avea densitate cat mai mare de peste in zona carligului si implicit mai multe prezentari.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
5 comments
Skip to comment form ↓
marioyanis
25 martie 2013 în 7:28 pm (UTC 3) Link to this comment
foarte bun articolul eu sunt incepator in pescuitul la feeder si imi sunt de folos toate informatile .
george
5 martie 2014 în 4:22 pm (UTC 3) Link to this comment
Am inteles cum sta treaba cu forma…Dar cum alegem greutatea cosuletelor?
Laurentiu
8 aprilie 2015 în 9:57 am (UTC 3) Link to this comment
Binevenete aceste informatii, mai ales pentru unu ca mine – incepator.
Am totusi o intrebare, oare nu este o greseala in descrierea cosuletelor cu plasa rara?
Din ce am inteles eu, textul de mai jos ar trebui sa descrie intai cum folosim plasa rara si la urma plasa deasa.
Daca gresesc, va rog sa ma corectati.
„” Cosuletele cu plasa deasa sunt deasemeni indicate si la inceputul partidelor in perioada nadirii de inceput cand este indicat ca nada sa se imprastie pe o arie putin mai mare pentru a apela mai repede pesti, urmand ca pe parcursul partidei, daca este necesar, sa tecem la cosulte cu plasa rara pentru a restringe patul de nada cat mai mult””…
claudiu
22 aprilie 2015 în 12:25 am (UTC 3) Link to this comment
ba da laurentiu este gresit…mai greseste si luci :)…prima data trebuie plasa rara sa aduci pestele repede apoi deasa sa intretii vadul si sa nu maresti patul de nada!
gabriel
31 mai 2015 în 2:18 pm (UTC 3) Link to this comment
Salut! Revin si eu cu intrebarea pe care a pus-o si George : greutatea cosuletelor cum se alege ?
Daca am ratat un topic legat de aceasta imi cer scuze si va rog sa imi dati un link caci pt noi incepatorii la feeder orice informatie buna ne ajuta . Multumesc anticipat !