In comparative cu cosuletele, momitoarele sunt si ele eficiente in anumite conditii dar haideti sa vedem in continuare cu ce ne ajuta diferitele modele de momituare in partidele noastre de pescuit la feeder.
In pescuitul la feeder vom intalnii situatii in care momitoarele sunt mai eficiente decat cosuletele, mai ales in pescuitul crapului unde de multe ori suntem nevoiti sa pescuim la o distanta mai mare decat in mod normal.
Datorita formei aerodinamice, momitoarele sunt indicate in partidele de pescuit la feeder in care vom cauta pestele la distante mai mari mari de mal. In pescutiul cu momitoare vom atinge distante mult mai mari in lanseu decat in cazul folosirii cosuletelor care prin constructie nu au caracteristici aerodinamice.
La fel ca si cosuletele, momituarele se gasesc pe piata in mai multe forme si dimensiuni. Cel mai folosit momitor in partidele de pescuit la feeder este momitorul arcuit cu tub pvc antirasucire.
Acest momitor ne va ajuta, datorita formei sale aerodinamice, sa atingem distante apreciabile in lanseu. De obicei acest momitor se foloseste foarte mult in pescuitul la crap pe lacuri. Pentru pescuitul cu aceste momitoare este indicat sa folosim strune scurte de 5-20cm sau chiar mai lungi daca este nevoie dar trbuie stiut ca o data cu marirea lungimii strunei creste si riscul de incalcire a strunei cu linia principala.
Cu aceleasi calitati ca cele de mai sus sunt si momitoatele din material pvc, dar in comparatie cu cele de mai sus acestea elibereza nada mai repede.
Un altfel de momitor este momitorul de tip picatura.
Acest model se poate folosi in in monturile cu tub antitangle (anti-incalcire) dar si in monturile de tip pater noster. Lafel ca si modelul precedent are o arodinamica foarte buna dar pe langa aceasta calitate mai are si avantajul ca in timpul inteparii elibereaza nada in intregime, in cazul in care aceasta nu este prea colanta (lipicioasa), astfel evitand marirea patului de nada sau crearea unor dare de nada nedorite.

Un model de momitor deasemeni folosit in pescuitul la feeder este momitorul arcuit plat.
Datorita formei sale are avantajul ca de fiecare data se va aseza pe substrat cu partea plata care este confectionata din plumb. Acest model este foarte eficient si pe rau datorita faptului ca suprafata care intra in contact cu substratul este destul de mare astfel devenind mai stabil in curent. In comparatie cu celalalte modele acest model ne permite sa ascundem carligul cu momeala in nada astfele evitand incurcarea strunei in momentul lanseului, deasemeni mai avem avantajul de a prezenta carligul cu momeala exact deasupa nadei ca cireasa de pe tort. In unele cazuri aceasta prezentare a momelii poate schimba soarta partidei in bine. Personal recomand acest model in pescuitul carasului, crapului si al platicii mari pe Dunare sau pe raurile mai mari unde aceste specii sunt intalnite.
La fel ca si fratele sau acest model ne va ajuta in situatiile in care dorim ca nada sa ramana mai mult timp in momitor.
Nu cu foarte mult timp in urma au inceput sa se comercializeze si la noi in tara pe scara mai larga momitoarele denumite “method feeder”.
La fel ca si cele de mai sus care a caror forma a fost preluata dupa aceste modele de provenienta britanica, metod fedeer-le autentice vin in set cu o matrita in care sa presam nada pentru o compactare si o arodinamica mai buna. Utilizarea lor este foarte simpla si anume: punem nada in matrita aproximativ 1/3 sau ½ din volum apoi punem carligul cu momela si peste completam cu nada, sau pe langa nada putem adauga porumb, pelete, canepa, saprtura de boiles, pana umplem recipientul. In momentul cand am umplut cu nada recipientul putem presa momitorul peste nada aplicand o presiune mai mare ca nada sa se compacteze si sa faca o priza buna cu momitorul.
Dupa comprimare apasam pe spatele recipientului pt a elibera momitorul incarcat cu nada, astfel obtinem un momitor pe care nada este foatre bine asezata si carligul i-l avem asuns in nada. Aceste momitoare sunt eficiente si pe lac si pe rau acolo unde curentul este mai moale si vizam ciprinidele.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.