Sunt situatii in pescuitul la feeder unde un fir fara intindere ne va ajuta foarte mult. In cele ce urmeaza o sa discutam putin despre firele impletite si necesitatea utilizarii lor.
Utilizarea firului multifilament (impletit) in pescuitul la feeder nu este o raritate printre pescarii la feeder. In comparatie cu monofilamentul, firul multifilament are avantajul ca este mult mai rezistent decat un momo la aceeasi grosime. Pe langa acest aspect multifilamentul nu are intindere sau daca are, este o intindere foarte mica de maxim 5% in comparatie cu mono care la unele modele poate avea o elongatie de 30%. Pe piata la ora actuala vom gasii mai multe modele de multifilament, acestea por fii impletite sau fuzionate. Firele fuzionate sunt firele impletite care printr-un tratament termic, fibrele sunt lipite intre ele rezultand un fir compact care nu se incarca cu apa ca cele impletite si aluneca mai bine prin inele dar are si dezavantajul ca are memorie. Firele impletite pot fii de mai multe calitati, cele mai calitative fiind cele impletite din cat mai multe fire si avand o sectiune rotunda in comparatie cu cele mai slab calitative care sunt impletite din mai putine fire si au o sectiune in forma aplatizara (banda). Acestea din urma care sunt fire aplatizate in sectiune vor fii mai slabe calitativ. Pentru a testa calitatea unui fir impletit putem rasucii firul intre degete si vom vedea daca firul capata forma proeminenta a unui burghiu, datorita faptului ca este aplatizat in sectiune. Cele mai bune fire impletite la ora actuala pe piata sunt de productie japoneza si americana.

fire de productie americana, destinate pescuitului la rapitor dar foarte bune si pentru pescuitul la feeder
Dupa cum probabil stiti majotitatea, multifilamentul este mult mai scump decat mono dar are avantajul ca este considerabil mai rezistent in timp si ne poate tine si patru sezoane in comparatie cu mono care dupa un sezon incepe sa se deterioreze si trebuie inlocuit.
In partidele la feeder in care suntem nevoiti sa pescuim la distante apreciabile, multifilamentult i-si arata valoarea datorita capacitatii sale de a transmite si cea mai fina trasatura catre varful semnalizator lucru care nu poate fii realizat in aceeasi masura cu ajutorul firului mono care are o elongatie mare. In cazul in care nu a-ti pescuit cu fir impletit veti fii uimit de brutalitatea trasaturilor si chiar veti fii tentati sa intepati mai devreme, avand la inceput astfel mai multe rateuri decat in mod normal. Nu este nici o problema deoarece cu timpul veti stii mai bine cum sa interpretati trasaturile atunci cand folositi fir impletit.

fire de productie japoneza dstinate pescuitului la rapitor dar foarte bune si pentru pescuitul la feeder
Datorita faptului ca nu are intindere, multifilamentul trebuie folosit impreuna cu o lanseta mai blanda care sa preia din socurile pestelui pentru a evita ruperea strunei, indoirea carligului sau ruperea gurii pestelui. Totodata multifilamentul se poate folosi si montura cu feeder gum (elastic pentru monturi de feeder) pentru amortizarea socurilor. Trebuie sa mai avem grija atunci cand contram, deoarece fiind un fir fara intindere riscam sa rupem struna sau chiar gura pestelui.
In pescuitul la feeder pe rauri mai ales in locurile unde curentul apei este puternic si suntem obligati sa folosim cosulete grele decat in mod normal.

Multifilamentul ne va fii de folos deoarece la un diametru mai mic este mai rezistent decat firul mono si suporta greutati mai mari in lanseu. Pescuind cu un fir mai subtire, firul nu va opune rezistenta mare impotriva curentului si astfel putem tine cosuletul pe loc fara a fii nevoiti sa crestem considerabil greutatea cosuletuli pentru ca acesta sa nu fie tarat pe substrat.
Am auzit multi pescari ca firul impletit ar taia inele lansetelor, probabil acest lucru se intampla cu ceva timp in urma dar acum majoritatea lansetelor de pe piata, chiar si cele mai iefitne, sunt echipate cu inele rezistente la abraziune. Este deasemeni important sa fim atenti inainte de lanseu sa nu incalcim firul dupa varf deoarece riscam sa rupem varful in lanseu, verificati inainte de a lansa daca firul nu sa rasucit dupa varf.
Este inutil sa pescuim cu multifilament in partidele la feeder unde pescuim la o distanta mica sau medie cu monturi fine si mai ales daca vizam pestele mic si mediu. Indicat este sa avem la noi tot timpul multifilament pe un tambur, deoarece niciodata nu vom stii cand ne va fii de folos sau chiar poate fii vital pentru reusita partidei respective. Intradevar este destul de scump dar merita investitia daca stiti ca o sa va axati pe un pecuit la feeder in mare parte.
Din proprie experienta va pot spune ca cele mai bune fire multifilament sunt proiectate pentru pescuitul la spinning si de obicei sunt produse in culori foarte vizibile (fluo) , dar acest aspect se poate corecta cu ajutorul unui marker de culoare inchisa fie el negru sau verde inchis. Putem colora firul cu marker-ul cativa metrii in capatul de la montura.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
4 comments
Skip to comment form ↓
Artur
5 februarie 2013 în 8:12 pm (UTC 3) Link to this comment
Hmm, am o intrebare legat de asta. Pe un lac cu adancime de 7-10 metri unde se pescuieste la 40 50 de metri ce fier e mai recomandat pentru a semnaliza mai bine trasaturile? Ah sa nu uit pestele vizat este babusca :)
Lucian Fiat
5 februarie 2013 în 8:20 pm (UTC 3) Link to this comment
Pentru ca trasaturile fine sa fie transmise la distanta aia este bine sa folositi un fir cu intindere limitata si o idee mai gros (un 0,23mm maxim) pentru ca trasatura sa nu i-si piarda din intensitate din cauza elongatiei firului. Un fir destul de bun pt astfel de situatii este acesta: http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament/278-fir-cralusso-match-scufundator-prestige.html
dorint
1 decembrie 2013 în 7:21 pm (UTC 3) Link to this comment
Foarte bun articolul, mai ales ptr. incepatori la feeder ca mine-anul acesta, pescuind pe Prut am avut proasta idee sa echipez un heavy feeder de la Energofish , cu fir textil si va pot spune ca am avut cele mai multe rateuri din ultimii 30 ani de pescuit-pesti de talie mare scobar, mreana, care ori ii pierdeam imediat dupa trasatura sau pana la mal. Cu powergum nu se putea pescui , deoarece era o zona preponderenta cu lespezi de piatra, dar am realizat de-abia spre sfarsitul sezonului ca nu facusem cea mai fericita combinatie.
iures puiu
3 iunie 2014 în 7:21 pm (UTC 3) Link to this comment
Nu e rau articolul.
Durerea e insa, gramatica.
Dar cine mai stie cand se foloseste cratima ori perechea de i.
In rest, …fir intins.