«

»

Utilizarea varfurilor la feeder

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (58 votes cast)

Poate nu stiti ce rol au varfurile lansetelor de feeder. Multi se intreaba in ce situatii se folosesc varfurile cu care vin echipate lansetele de feeder.

     Poate v-ati intrebat ce rol au varfurile lansetelor de feeder. Desigur fiecare varf isi are rolul sau. Unele firme echipeaza lansetele de feder cu varfuri de lungime egala( fibra si carbon) si grosime (conicitate) diferita in functie de sensibilitatea care o reprezinta, iar unele firme echipeaza lansetele cu varfuri (carbon) de grosime egala dar de lungimi diferite.

varfuri lanseta feeder lungimi egale grosimi diferite

varfuri lanseta feeder de lungimi egale, dar de grosimi diferite

     Varfurile sunt realizate din fibra de sticla si din carbon. Cele din fibra de sticla, datorita flexibilitatii ridicate, se fabrica pana la actiunea de 2 oz. In schimb varfurile de carbon, fiind mai rigide, se pot fabrica pana la actiuni de 5 oz. Sensibilitatea cea mai mare o au varfurile de fibra de sticla datorita flexibilitatii ridicate in comparatie cu cele de carbon care sunt mai rigide.

    La varfurile din fibra de sticla castigam la capitolul sensibilitate dar pierdem la capitolul precizie, in sensul ca din cauza flexibilitati va fii mai greu sa lansam cu precizie in acelasi loc. La varfurile din carbon castigam capitolul precizie si greutate de incarcare, dar pierdem la sensibilitate. Materialul din care sunt produse varfurile este usor de identificat daca privim la baza varfurilor. Fibra de sticla este de culoare albicioasa mata, albicioasa transparenta iar fibra de carbon este de culoare negru, negru mat dupa cum puteti vedea din foto de mai jos.

lanseta carbon negru fibra sticla

diferenta de culoare, intre materiale la extremitati, carbonul negru iar fibra de sticla albicioasa

     Pe varfuri sunt in general inscriptionate puterile recomandate de producator, valorile sunt in general de 1oz, 2oz, 3oz…  etc, sau mai pot fii trecute valori mai mici 0.5oz, 0.75oz asta in general pe lansetele ligt sau medium-ligt.

    Oz-ul este unitatea de masura englezeasca si un oz este egal cu 28,35gr. Daca luam un varf de 3oz asta inseamna ca 3oz x 28.35gr =85,05gr, deci producatorul recomanda acest varf se va tensiona la maxim (90 grede)

cu  o greutate de 85 grame care va fii desigur greutatea cosuletului cu tot cu nada.

varf 1oz tensionat 90 grade

Dupa recomandarea producatorilor, asa va trebui sa arate un varf de 1oz (28 gr) tensionat la 90 grade, cu ajutorul unei greutati de 1 oz

     Multi cred ca greutatea maxima inscrisa pe lansete sau pe varf reprezinta doar greutatea cosuletului gol…  gresit deoarece un cosulet de 60 de grame mai mare in diametru poate fii incarcat cu 30-40 grame de nada, mai ales daca in nada se foloseste si pamant, si atunci avem o greutate de 100 de grame care este poate peste greutatea maxima recomandata.

    Va intrebati probabil daca puteti lansa o greutate mai mare decat cea recomandata de producator. Desigur se poate lansa o greutate mai mare decat cea maxima inscrisa, dar lanseul trebuie sa se faca cu grija fara a smuci prea tare lanseta si automat distantele de lanseu se vor diminua dar poate aparea si riscul ruperii lansetei.

pescuit la feeder
lanseta feeder cu varfuri de lungimi diferite

lanseta feeder cu varfuri de lungimi diferite

       La varfurile de lungimi diferite cele mai lungi sunt cele mai finute iar cele mai scurte sunt cele mai rigide.

    In pescuitul pe lacuri este indicat sa folosim cel mai finut varf, asta in cazul in care varful poate suporta greutatea pe care o alegeti si nu urmariti lanseuri la distante mai mari, nu are rost sau chiar este inutil sa folositi greutati mai mari decat este necesar pentru a lansa la distanta dorita. Prin pescuitul la feeder urmarim sa facem un pescuit cat mai finut. Daca dorim sa lansam departe sau vizam pestii de talie mare, atunci este necesar sa marim greutatea cosuletului sau a momitorului si implicit trebuie sa montam un varf mai rigid, deobicei cel din carbon, fiind mai rigid, care sa reziste socului din timpul lanseului si tot odata datorita rigiditatii ne va asigura o precizie mai mare in lanseu.

    In pescuitul la feeder este foarte important sa folosim, in limita posibilitatilor, varfurile cele mai finute cu putinta deoarece in momentul muscaturii daca pestele simte o rezistenta mare poate renunta cu usurinta.

    Am auzit multi pescari care se plangeau ca aveau doar o ciupitura si pestele renunta, acestea se datoreaza faptului ca pesti, mai ales in perioadele reci cand au un metabolism redus sau cand sunt mofturosi, renuta repede la momeala daca simpt o rezistenta sustinuta. Nu de multe ori chiar si in pescuitul crapului este necesar sa folosim varful cel mai fin, mai ales in sezonul rece cand pestii sunt mult mai pretentiosi.

    In pescuitul pe rau alegerea varfului se va face in functie de curentul de apa si greutatea cosuletului. Daca pescuim pe o portiune de rau unde curentul este tare, un varf finut nu ne va ajuta deloc deoarece datorita tensionarii firului in curent varful va fii foarte incovoiat si actiunea sa se va anula fiind preluata de urmatorul tronson si astfel vom avea un ansamblu care nu ne va putea reda trasaturile pe varf. In cazul acesta trebuie sa punem un varf care sa nu stea perea incovoiat pentru a ne putea semnaliza trasaturile eficient pe varf si nu pe tronsonul urmator. Deasemeni un varf prea rigid care sta drept nu ne va putea semnaliza trasaturile mai finute. In concluzie trebuie sa alegem un varf care nu va fii prea tensionat dar nici prea rigid.

    Este foarte important sa stim ca actiunea varfului trebuie corelata cu grosimea strunei si marimea carligului. Daca pescuim la feeder cu carlige mici si struna subtire este indicat sa montam un varf cat mai finut care sa fie capabil sa preia socurile pentru a evita ruperea strunei, indreptarea carligului sau ruperea buzei pestelui.

    La sfarsit facem un ghid generalist  pentru utilizarea varfurilor:

  • varfuri cu actiune 0.5 – 1oz  à pescuit pe lacuri à pesti de talie mica si medie / pesti cu metabolism redus (sezonul rece) / pesti mofturosi
  • varfuri cu actiune 1 – 2oz  à pescuit pe lacuri / rauri cu un curent moderat à pesti de talie medie si mare
  • varfuri cu actiune 2 – 3oz  à pescuit la distanta pe lacuri / rauri cu un curent tare àpesti (predominant) de talie mare
  • varfuri cu actiune peste 3oz à pescuit la distanta mare cu greutati mari/rauri cu un curent foarte tare à pesti (exclusiv) de talie mare

    Nu ezitati sa faceti experiente in vederea alegerii varfului potrivit pentru partida respectiva, numai incercand si experimentand puteti sa castigati experienta, pescuitul la feeder nu este o stiinta fixa.

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

   Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (58 votes cast)
Utilizarea varfurilor la feeder, 4.8 out of 5 based on 58 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

2 comments

  1. sandu

    salut.eu,tot nu am priceput.de exemplu merg la magazin cumpar o lanseta cu actiunea de 20_40gr. si imi da doua virfuri unul galben si unul verde sa zicem ca unul din ele corespunde gr. de 20_40gr. probabil cel galben ,iar cel verde ar corespunde la gr. mai mare?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (13 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 4 votes)
  2. vidra Ioan

    Buna ziua, puteti sa-mi dati si mie codul culorilor la varfurile de feeder din fibra ???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (9 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>