Parmezanul este ingredientul minune, „sarea din bucate” am putea spune, atunci când discutăm despre nadele destinate partidelor de pescuit pe ape curgătoare la scobar, morunaș, mreană sau clean și in general cam pentru toți peștii de talie medie-mare întâlniți în ape curgătoare. Este adevărat că cele patru specii menționate mai sus sunt cu adevărat mari devoratoare de nade pe bază de brânzeturi dar cum și noi iubim mâncarea bună, de calitate, așa și peștii pot face diferența între o mâncare bună și una mai puțin bună. Și credeți-mă, ei dispun de mult mai mulți receptori si simțuri pentru a face diferența spre deosebire de om care ar fi in stare să mănânce toate chimicalele, luându-le de bune și crezând că sunt naturale.
Ce este parmezanul, de unde vine și de ce este atât de bun in pescuit? Păi ia să vedem. Dacă cele mai bune brânzeturi se fac în Franța, atunci trebuie să îi premiem pe italieni pentru inventarea parmezanului, tip de brânză ce este vechi de peste 800 de ani, brevetat de vreo câteva zeci, acesta fiind originar din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. Folosit in nadele de pescuit, acesta prezintă două avantaje majore:
- Este foarte puternică, pregnantă, datorită conținutului ridicat de nutrienți (aprox 70%), în pescuitul pe ape curgătoare aroma parmezanului atrăgând peștii de la distanțe impresionante.
- Parmezanul destinat consumului uman este prezentat in formă solidă dar acesta este foarte casant, orice bucată de parmezan de calitate spărgându-se atunci când este strivit. De aceea, parmezanul destinat nadelor este comercializat numai sub formă făinoasă, aspect ce duce la un grad mare de omogenizare atunci când este amestecat cu nada de pescuit.
În gama aditivilor destinați nadelor de râu întâlnim si cașcavalul sau mai bine spus făina de cașcaval, o componentă inferioară din punct de vederea gradului de atracție deoarece are un nivel al aromei mult mai scăzut. Și textura este diferită, fiind binecunoscut faptul că orice cașcaval de calitate este compact și elastic, nelăsând aromele să iasă din interior. Chiar si sub formă de făină, acesta dispune de un grad de atracție mult mai scăzut decât al parmezanului. Cașcavalul tăiat cubulețe reprezintă o metodă mai eficientă de utilizare în pescuit, ca momeala de cârlig.

Un exemplu foarte elocvent al utilizării parmezanului în nadele de pescuit îl reprezintă Campionatul Mondial De Pescuit Staționar 2014, desfășurat în Croația, pe o bifurcație a râului Drava, râu cu rezonanță internațională datorită densității mari de mreană și scobar. Aici toate echipele aspirante la podium au utilizat nade pe bază de brânzeturi, surpriza venind din partea olandezilor care au câștigat această ediție de mondial in ciuda faptului că Jan Van Schendel, căpitanul echipei si totodată unul din pescarii de top ai lumii, a declarat la festivitatea de premiere că el a fost puțin suspicios în privința acestei arome deoarece nu aveau o mare experiență in utilizarea ei.
Un alt episod amuzant la care am fost martor la această competiție s-a desfășurat inaintea primei manșe, între campionul mondial italian Luigi Sortiși căpitanul echipei Angliei Mark Downes, acesta din urmă întrebându-l pe italian dacă a pus brânză în nadă, răspunsul italianului venind sec dar si amuzant: ”nu am pus brânză, am pus parmezan!”. Ca si concluzie, putem observa câtă încredere au pescarii italieni, mari maeștri ai pescuitului pe râuri, în parmezan și utilizarea acestuia în pescuit.
Aditivul Nr. 1 pentru rau (februarie, 2015),
2 comments
naj
23 februarie 2015 în 11:23 am (UTC 3) Link to this comment
dar oare niste „parmezan” de oaie care a stat la borcan ar putea fi folosit cu succes la pescuitul pe rau? ( nu de alta dar sotia are de gand sa arunce borcanele)
marcu
20 august 2017 în 11:19 pm (UTC 3) Link to this comment
Eu folosesc de multi ani brinza de oaie invechita[iutita] si are efect foarte bun in atractia pestilor. In ultimii ani am pescuit cel mai mult la crap si am delasat albitura, la iarna o sa incerc mai mult pe rau la pluta si la feeder pe raul Mures. Incercarea moarte n-are,fire zbuciumate