Datorita faptului ca multi pescari ne-au solicitat o reteta de mamaliga pentru cubulete, o sa va prezentam o reteta eficienta testata de multi ani pe Dunare
Aceasta mod de preparare l-am aflat in urma cu aproximativ 15 ani de la un pescar in varsta care ma fascinat la vremea aceea prin faptul cum prindea crapi pe Dunare la o varga de 5m echipata cu un fir de cel putin 0,40mm care statea pe apa ondulat ca un cablu de otel. Curios pentru mine la vremea aceea era faptul cum de prindea omul nostru numai crap si noi prindeam numai pesti mici ce farte rar se apropiau de un kilogram.
Din vorba in voba omul ne-a spus secretul, unul care era atat de simplu incat pe vremea aceea nu puteam gandi asa simplu. Omul ne-a spus ca pescuieste numai la patrat de mamaliga facuta de el, o mamaliga care statea ore intregi in carlig si rezista atacurilor pestilor mai mici pana crapul venea in zona si o inhala. Am fost foarte uimit de amabilitatea omului de a ne dezvalui reteta pe care o sa impartasim cu voi in randurile ce urmeaza.
Multi fac mamaliga din faina de malai in combinatie cu faina alba de grau pentru a fi mai colanta, mai rezistenta sau mai “cauciucata”. In reteta urmatoare este nevoie doar de faina de malai pe care o sa o cerneti cu ajutorul unui ciorap de dama. Este foarte important sa folosim malai din piata de la tarani si nu acel malai grisat din magazine. Folosirea fainii de grau aduce un minus deoarece se acreste foarte usor in perioada calda.
Prin cernerea malaiului cu ciorap de dama o sa ramana o pudra destul de fina care in urma fierberii va rezulta o mamaliga foarte bine legat si foarte atractiva pentru crap,caras si platica. Avantajul este ca in urma sitarii fine va ramane doar faina din miezul bobului de porumb, acesta fiind mult mai nutritiv si mai atractiv decat coaja bobului de porumb.
Tot ce avem de facut in continuare este sa punem apa la fiert. Cantitatea de apa neceasara va fi in functie de faina pe care o vom adauga. Se poate pune doua parti de apa la una de faina, ceva de genul doua cani de apa la o cana de faina.
In momentul cand apa fierbe, adaugam toata cantitatea de faina usor pentru a se forma un musuroi plutitor.
Este indicat din cand in cand sa miscam musuroiul de faina cu ajutorul unei linguri pentru a evita prinderea de fundul oalei. O sa o lasam la fiert pana spuma o sa dispara si apa o sa capete o culoare galbuie.
Cand musuroiul de faina si apa arata ca in fotografia de sus, o sa luam oala de pe foc si o sa golim apa fiarta intr-o cana sau un recipient de portelan sau alt material care pastreaza cat de cat temperatura ridicata.
Cu ajutorul unei linguri de lemn tinem musuroiul de faina si varsam toata apa fierbinte care se scurge din oala. Putem goli apa in ghiuveta dar este bine sa o oprim pana la final ca poate mai este nevoie sa mai turnam peste faina in cazul in care nu se umezeste bine.
Dupa ca am golit apa din jurul musuroiului de faina trebuie sa amestem bine si cu forta. Daca in prima faza o sa vi se para ca este prea uscat o sa vedeti ca dupa cateva secunde toata compozitia o sa se umezeasca si o sa devina lipicioasa.

Cand toata mamaliga este umezita un totalitate si nu mai sunt vizibile particule de faina uscata, aceasta se varsa pe o masa sau pe o suprafata plana unde o vom framanta cu mana pentru o omogenizare mai buna.
Cat este inca calda, mamaliga se framanta bine pentru o omogenizare mai buna. Se poate vedea din imaginea de mai sus ca dupa framantare ajunge la o consistenta foarte fina si colanta.
Dupa ce o aplatizam pana la grosimea la care vrem sa fie latura cubuletului, taiem marginile cu ajutorul unui cutit. Putem face mai multe placi de diferite grosimi in functie de cat de mare vrem sa fie cubuletul.
Marginile detasate se pot reframanta si mai facem astfel de tablite de mamaliga pe care le punem pe un prosop curat, fara mirosuri, pentru a se raci. In prima faza o sa para moale dar dupa racire o sa se intareasca.
Dupa racire este indicat sa fie pastrate in pungi de palstic pentru a evita deshidratarea. In cazul in care le lasam afara, acestea se vor usca si vor crapa sau vor deveni foarte sfaramiciose.
Cu siguranta ca mai sunt zeci de retete, eu pe asta o folosesc de foarte multi ani si nu ma dezamagit niciodata. Prin astfel de procedeu vom folosi doar faina de porumb si mai ales ca in urma sitarii vom obtine faina din miezul de porumb si cea din coaja, mai grosiera, o vom elimina.
In pescuitul la feeder cu cosulete sau momitor recoamnd folosirea acestora pe firul de par, este mult mai eficient decat montarea cubuletului direct in carlig. Pentru o montare mai usoara recomand folosirea Korum Quick Stops. Montarea acestuia pe firul de par o puteti urmari in filmuletul de la aceasta adresa http://www.pescuitlafeeder.ro/pescuit-la-caras-cu-method-feeder-pe-dunare/
Pentru pescuitul de finete si cubulete mai mici se pot folosi carligele cu ochet Preston PR 39 nr 12 sau nr 10 iar pentru un pescuit la peste mare se pot folosi carligele Drennan Super Specialist Barbel nr 6 sau alte carlige de genul acesta.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.
Reteta mea pentru cubuletul de mamaliga,
33 comments
Skip to comment form ↓
nicu
18 octombrie 2012 în 6:07 pm (UTC 3) Link to this comment
foarte tare ! deabia astept sa o incerc !mersi !
blaga ionel
10 noiembrie 2012 în 12:18 pm (UTC 3) Link to this comment
vreau daca se poate reteta de mamaliga
wlady
29 noiembrie 2012 în 6:19 pm (UTC 3) Link to this comment
ciorapii de dama,trebuie sa fie noi ,sau merg si purtati?
nea nicu
28 iulie 2015 în 5:50 pm (UTC 3) Link to this comment
neaparat trebuie sa fie purtat de o virgina eventual :)))
Dan Stefana
24 ianuarie 2013 în 7:11 pm (UTC 3) Link to this comment
Iti multumesc pentru informatiile din articol!
De ani de zile ma chinuiesc sa prepar o mamaliga adevarata si nu reusesc, desi am increcat o groaza de metode (inclusiv si la microunde). De aceea pescuiesc in mica masura la crap sau caras, preferind cleanul, morunasul, bibanul si mai rar stuca (rara si ea de altfel)! Voi incerca si reteta ta.
Azi mi-am facut timp si am citit aproape toate articolele legate de FIDER, si am gasit multe raspunsuri la „greselile ” mele din timpul partidelor de pescuit.
Te felicit pentru rabdarea cu care ne transmiti toate aceste informatii, si calitatea articolelor, mai ales ca totul vine din experientele tale si nu sunt ” copy-paste” ca multe din cele ce vedem sau citim zi de zi pe la noi!!!
Mi-ar face placere sa mai schimbam citeva cuvinte, daca ai timp si de asta, pentru mai multe informatii, pe adresa de Mail.
Cu respect,
Dan Stefana
florin
8 februarie 2013 în 12:19 pm (UTC 3) Link to this comment
multam fain luci,am fost norocos ca am dat se siteul tau.il recomand cu caldura la toti pescarii pe care ii cunosc.ciao
nycu
18 februarie 2013 în 9:30 pm (UTC 3) Link to this comment
Multumim pentru site, ffff bun .si cel mai tare este wlady cu ciorapii folositi sau noi.hahahahaha,wlady un sfat:iati uni ai tai special pt cernut ca sa nu te certi cu nevasta:))
Cosmin
26 februarie 2013 în 9:43 pm (UTC 3) Link to this comment
O reteta pe care o voi folosii,in ultimii ani chiar am evitat sa mai folosesc mamaliga dar reteta asta chiar este interesanta,mai ales ca este al doilea an de cind folosesc metoda fedeer.
Marius
17 martie 2013 în 8:20 pm (UTC 3) Link to this comment
Folosesc exact aceasta reteta de vreo 20 ani , tot un pescar batran mi-a spus-o.Dar in apa de fierbere mai pun si unele mirodenii… Tu nu pui nimic ??? Multumim pentru articole.
Adi
5 iunie 2013 în 12:14 pm (UTC 3) Link to this comment
vad ca in momentul in care versi apa mai ramane malai crud deasupra…e bine asa?amestec malaiul ala crud cu restul musuroiului?
Lucian Fiat
5 iunie 2013 în 12:20 pm (UTC 3) Link to this comment
Da, este ok. In acel moment se amesteca energic si o sa se faca tot continutul din cauza temperaturii ridicate. Este recomandat ca amestecarea sa se faca imediat dupa golirea apei in surplus si daca este nevoie se mai poate pune putina apa din cea pe care am golit-o si care este indicat sa o pastram intrun recipient de portelan pana la terminarea amestecarii.
alex
7 august 2013 în 2:52 pm (UTC 3) Link to this comment
lucian am si eu o intrebare referitor la prepararea mamaligii….cam cat timp trebuie sa fiarba…de ex intr-o reteta de-a ta…ma refer la cantitati…am incercat-o dar cred ca nu am fiert-o deajuns…in rest….ca si aspect e cea mai tare…recomand!!!
Ms pentru reteta!
Lucian Fiat
7 august 2013 în 3:00 pm (UTC 3) Link to this comment
Trebuie sa fiarba pana apa capătă o culoare galbena si devine de consitenta unei smantani mai diluate. După câteva mamaligi o sa îți dai seama cam cât trebuie sa fiarba.
andrei
7 august 2013 în 10:11 pm (UTC 3) Link to this comment
merci mult! este chiar pesrfecta daca pot spune asa.
SPYYO
13 august 2013 în 10:37 am (UTC 3) Link to this comment
Interbarea cine mai poarta ciorapi?
catalin
23 august 2013 în 5:30 pm (UTC 3) Link to this comment
Multumesc mult pentru rabdarea pe care ai avut-o la esplicarea retetei ,dar am si eu o intrebare -faina degerminata din comert cu granulatie mica si cernuta de ce nu este buna?
Lucian Fiat
28 august 2013 în 9:28 am (UTC 3) Link to this comment
Tocmai germenel este cel mai important, este ca si cum ai bea o cafea decofeniizata.
GIGI
9 octombrie 2013 în 10:00 am (UTC 3) Link to this comment
SUPER!MULTUMESC MULT.FIRE INTINSE.
manu
7 noiembrie 2013 în 7:14 pm (UTC 3) Link to this comment
daca nu te deranjez am o intrebare ..sper sa nu rideti sunt abea la inceput sa devin un pescar si ma informez de unde gasesc si io ….am incercat reteta inainte sa plec la pescuit si am lasato in frigider sa nu se inacreasca (sa nu se strice )cind am luato era tare ca piatra si nu am mai pututo folosi ca se crapa si se sfarima ..evident e vina mea undeva ,ceva nu am respectat in reteta sau nu trebuia bagata in frigider …..ce imi recomanzi ?
Mosu
28 noiembrie 2013 în 9:22 am (UTC 3) Link to this comment
Aspacardin!
lucianr
3 martie 2014 în 7:02 pm (UTC 3) Link to this comment
eu o fac mai simplu si o aromez dupa preferinte si sezon (dulce, sarata, cu miere, cu ton, cu ficat …)
ies niste boilesuri ca da-i cu ele in ce vrei tu si nu se sparg. formele le variez, cilindric, patrat bila …
2-3 parti faina de malai cu 1 parte sau mai putin faina alba.
le amestec la rece pana se omogenizeaza si aimi adaug aromele, parf sau lichide
– pun putina apa, putin cate putin pana pot sa le modelez fara sa se destrame daca de exemplu prin forma modelata trec un ac mai mare
– le formez pe toate si in apa clocotita le arunc caa 1 minut
– pe dinafara se fac tari, pe dinauntru raman destul de fainoase, astfle ca daca dai cu ele de pamant (chiar asa le si incerc daca sunt fierte destul sau prea mult) sar inapoi pana pe aragaz fara sa se sparga.
imi place sa le fac asa pentru ca mamaliga ramane galbena, unde nu mai ajustez cu colorant alimentar (de obicei rosu la cele cu ficat)
sper sa va reuseasca reteta mea
lucianr
4 martie 2014 în 7:32 pm (UTC 3) Link to this comment
am mai editat putin textul anterior,
sa fac ceva pe betele voastre daca imi folositi reteta!
pentru copyright ajunge sa postati o coada de peste prins!
eu o fac mai simplu si o aromez dupa preferinte si sezon (dulce, sarata, cu miere, cu ton, cu ficat)
ies niste boilesuri ca da-i cu ele in ce vrei tu si nu se sparg.
formele le variez, cilindric, patrat bila
– 2-3 parti faina de malai cu 1 parte sau mai putin faina alba, de grau
-le amestec la rece pana se omogenizeaza si mai adaug aromele, praf sau lichide dupa cum si ce am
– pun putina apa, putin cate putin pana pot sa le modelez fara sa se destrame daca de exemplu prin forma modelata trec un ac mai mare prin ele (asa le testez consistenta, niciodata nu am cantarit apa sau restul)
– le formez pe toate si apoi le arunc in apa clocotita pt cca 1 minut maxim 2
pe dinafara se fac tari, pe dinauntru raman destul de fainoase, astfel ca daca dai cu ele de pamant (chiar asa le si incerc daca sunt fierte suficient sau prea mult) sar inapoi pana pe aragaz fara sa se sparga.
– nu pun oua pentru ca faina alba la fierbere le intareste destul
imi place sa le fac asa pentru ca mamaliga ramane galbena, unde nu mai ajustez cu colorant alimentar (de obicei rosu la cele cu ficat) pentru ca acelea se fac maronii dupa fierbere sau daca stau 2-3 zile.
sper sa va reuseasca reteta mea si sa prindeti cu ea.
pentru momitor folosesc pesmet usor umezit cu aroma ce am pus in boiles si bucati din boilesuri facut de mine. daca nu umezesc pesemetul prea tare se destrama foarte bine lasand un nor in apa, iar pentru efectul de nor uneori in functie de sezon mai adauc putin lapte condensat din ala pentru cafea.
Adrian
20 martie 2014 în 4:10 pm (UTC 3) Link to this comment
Foarte buna reteta aceasta .
cantea catalin
7 mai 2014 în 3:36 pm (UTC 3) Link to this comment
interesanta momeala mai poti sa ne prezinti si altele ?
naum ionut
8 iunie 2014 în 11:01 pm (UTC 3) Link to this comment
salut ma intereseaza si pe mine ca arome exact trebuie sa pun in mamaliga? pescuiesc pe Olt. multumesc din suflet
Vlad
9 iulie 2014 în 12:48 am (UTC 3) Link to this comment
Salut vreau sa te felicit pt publicarea acestei retete…este f buna si mai vreau sa va spun un lucru care este o parere personala si poate o sa supere pe unii : mamaliga pentru cubuletz/cocolosh/para NU SE FIERBE ! Daca vreti sa faceti o mamaliga adevarata nu o fierbeti ca pe boilies ! Stiu ca este mai usor asa si ca se obtine o mamaliga f buna de pus pe carlig sau fir de par dar rezultatele o sa va dezamageasca in timp pt ca nu mai are aceasi atractie…eu ii spun „mamaliga rasfiarta” pt ca se gateste practic de doua ori si am incercat si eu cu ea dar nu iese la fel ca cea prezentata mai sus (pt ca prin fierbere scoti din ea ceva esential : gustul). Eu sunt din Tulcea si am copilarit pe malul Dunarii pe langa tot felul de mosnegi care faceau uneori senzatii la mamaliga cubulet sau para modelata pe carlig si nu am auzit niciodata pe careva sa fiarba mamaliga . Incercati sa invatati cum se prepara mamaliga adevara si o sa vedeti ca este altceva. Secretul este clar prezentat mai sus : malaiul cu granulatie cat mai fina (cu sau fara faina de grau) , sa o lasi sa isi traga singura cata apa are nevoie si apoi sa o iei la framantat cat este calda pana o faci cum trebuie. Stiu ca foarte multa lume fierbe mamaliga si ca majoritatea retetelor de pe net recomanda asta dar va asigur ca nici un pescar cu state vechi in acest domeniu nu face asa decat daca vrea sa obtina o mamaliga pentru arc sau pt nadit pur si simplu. Si inca ceva vreau sa mai adaug: aromele lichide(vanilie,anason,etc) se introduc in timp ce framantam mamaliga nu cand o punem pe foc pt ca se evapora o mare parte din ele.
Mai este de mentionat inca un aspect legat de montura in cazul in care nu folositi firul de par si puneti mamaliga direct pe carlig nu puneti plumb culisant in fata pt ca pestele nu se inteapa singur si scuipa mamaliga imediat cum simte plumbul. Faceti montura clasica cu plumb la capat si fiti atenti ca pestele trebuie luat din „tzac-urile” pe care le vedeti la varful lansetei pt ca el vine,trage putin de ea dupa care o lasa cand incepe sa simta firul.
Va urez fir intins si nu ma injurati prea tare daca nu sunteti de acord cu ce am scris pt ca eu doar va povestesc cum se prinde crap la Dunare in zona Tulcea si personal va recomand sa aveti in paralel si monturi cu porumb uscat sau putin fiert.
Marius
14 iulie 2014 în 10:45 pm (UTC 3) Link to this comment
Sincer, este o mamaliga bunicica, insa nesatisfacatoare. Pentru a obtine o mamaliga precum cea din comert, gen ‘Super Patratica’, folosoti urmatoarele ingrediente:
-1 kg malai trecut de iarna
-o lamaie stoarsa (turnati zeama inainte de fierbere)
-4 lingurite zahar vanilat
-3 pumni de capuse de caine
-un buchet de maracini
-clei de oase
-patrunjel
Amestecati pana se umfla capusele, apoi pisati-le cu o lingura lata, deoarece sucul de capuse este extrem de gelatinos si mamaliga va deveni extrem de rezistenta in carlig. Cu un patratel prindeti cca 10 kg de peste.
Fir intins!
cristi
17 iulie 2014 în 12:17 am (UTC 3) Link to this comment
marius…ce draq cauti aici…luatia-s sucul de capuse ..si sa ma sugi dupa pana iese gelatina
claudiu
22 aprilie 2015 în 5:39 pm (UTC 3) Link to this comment
marius!…mai bine te duci si incerci sa dai la oblete cu buchet de rame si carlig nr 2 prinzi in jur de 10kg de olbete pe ora …lasa capusele si maracinii in pace si apuca te de alte sporturi!
pescaramator
7 iunie 2015 în 5:11 pm (UTC 3) Link to this comment
Mi se pare foarte interesanta aceasta reteta.Am sa incerc si eu.
ionut
30 septembrie 2015 în 10:56 pm (UTC 3) Link to this comment
cea mai buna reteta de mamaliga felicitari sunteti niste adevarati profesionisti!
jan
1 iunie 2019 în 6:07 pm (UTC 3) Link to this comment
salutary,
am facut mamaliga asa cum este in articol. am pescuit pe Dunare.
este foarte buna!
Multumesc mult!
Pop Ion
13 iulie 2020 în 2:42 pm (UTC 3) Link to this comment
Salut !
Ca şi ordin de mărime , un minut , două , 10 , 20 ?
Mulţumesc !