Cubuletul de mamaliga, momeala care face diferenta. Atat pentru caras cat si pentru crap, cubuletul de mamaliga este o momeala care de multe ori face diferenta intre cantitate si calitate.
De ceva timp tot doream sa fac o partida pe Dunare la care sa folosesc 2 lansete, una cu vierme pe montura clasica de feeder si una pe momitor cu forfac scurt si cubulet de mamaliga tras pe fir de par.
Zis si facut, sunt pe malul Dunarii cu doua lansete si doua juvelnice. Locul este unul cu apa destul de adanca, in jur de 9-10m dupa ultimul prag unde am si pescuit , si un curent foarte lent. Aceste zone cu apa adanca si curent lent sunt ideale pentru pescuitul carasului si al crapului.
Nada care am folosit-o a fost Benzar Crap Extra umectata cu TTX inmuiat. Nu am dorit sa introduc vierme in nada ci doar porumb dulce de conserva in ideea ca poate reusesc sa cresc putin talia pestilor.
Pentru lanseta cu care pescuiam la vierme am ales o montura compusa din:
- agrafa culisanta Cralusso nr. 14
- cosulete Preston Open End Feeder de 60gr
- vartej Cralusso Dublu nr. 10
- biluta cauciuc 5mm
- struna Cralusso Prestige 0,14mm
- carlig Preston Competition 344 nr. 10
Pentru lanseta cu momitor am folosit o montura compusa din:
- momitor arcuit 50gr
- vartej cormoran nr. 8
- carlig Drennan Super Specialist Barbel nr 6
- orpitor siliconic Cormoran marime L
- opritor Quick Stop Korum
Nadirea a fost facuta la inceput cu aprox 10 cosulete de nada. Pe momitor am pus aceeasi nada dar comprimata mult mai tare si mai colanta iar pe firul de par am montat un cubulet de mamaliga cu latura de aprox 15mm.
Pe vierme prezentarile au inceput instant dar din pacate talia carasilor depasea cu putin o lungime de palma. Lanseta armata cu mamaliga a ramas nemiscata in timp ce la cea cu vierme era o adevarata nebunie.
Dupa aproximativ o ora prima trasatura violenta zguduie lanseta cu mamaliga, a fost primul peste mai marisor, un caras de aprox 500 gr. In continuare lanseta cu vierme aducea caras dupa caras dar nimic mai mare de o plama.
O data cu trecerea timpului pe vad s-au adunat tot mai multi pesti si trasaturile pe cubulet au devenit mai dese, datorita faptului ca montura era una cu autointepare, trasaturile erau foarte violente.
Pana la sfarsitul partidei am avut undeva la 10-12 crapceni si carasi mai mari pe care i-am ratat datorita faptului ca dupa intepare se agatau undeva putin mai sus de baza pragului, probabil o structura submersa in care se bagau instant.
Ideea de baza este faptul ca putem pescui pe un vad si datorita nadirii sau a momelii folosite, rezultatele partidei pot fi foarte diferite . Si in aceasta partida daca pescuiam exclusiv la vierme, cu siguranta ca nu reuseam sa aduc la mal nici un peste mai mare ca palma.

Rezultatele puteau fi foarte bune daca pe ambele lansete foloseam monturi cu fir de par si cubulet de mamaliga. Cubuletul de mamaliga se poate monta si direct pe carlig dar riscul de a cadea in timpul lanseului este mai mare. Pe firul de par sta mult mai bine si sunt sanse reduse ca acesta sa cada, tot odata reusim sa scapam de atacurile pestilor de talie mica.
Carligele este indicat sa fie cu ochet pentru a putea sa facem usor montura cu fir de par. Deoarece sunt sanse reale sa intre crapul, este indicat sa folosim carlige rezistente si foarte ascutite. Carligul trebuie verificat periodic deoarece exista riscul ca in momentul recuperarii varful acestuia sa se loveasaca de diferite stucturi astfel tocindu-se. Multi nu verifica varful carligului si asteptarea lor va fi in zadar deoarece trasaturile vor disparea datorita faptului ca pestii vor inhala momeala dar lafel de usor vor scapa de ea fara sa se intepe.
Un truc care mi-a adus mai multe capturi mai ales la crap pe ape salbatice, este pudrarea cubuletelor cu aditiv praf Carpix de la Sensas. Dupa ce il vom presara peste cubuletele de mamaliga, acesta se va umezi si va forma un invelis glazurat pe suprafata cubuletului.
Daca localizarea pestilor este una eficienata cu sigurtanta prezentarile la cubulet de mamaliga nu vor intarzia sa apara. Speciile care se dau in vant dupa ele sunt platica, carasul, linul si crapceanul sau chiar si crapii mai corpolenti. Eu sincer nu am prins la mamaliga crap mai mare de 5kg, la porumb preparat si aromat de mine am prins dar la cubulete de mamaliga nu am reusit sa trec de bariera celor 5kg.
La momelile de acest gen trasaturile sunt mai rare dar merita sa asteptam, sunt multi care doresc sa captureze pesti mai mari si mai putini in loc de un pescuit viteza care aduce multe prezentari dar in schimb talia pestilor este destul de mica.
In galeata galbena sunt capturile prinse la vierme iar in galeata verde sunt cei capturati la mamaliga. Desi la vierme au fost prinsi in numar mare de pesti, talia lor era destul de mica, la cubulet de mamaliga capturile au fost mai rare dar talia pestilor a fost mai mare.
Realizarea monturii cu fir de par o puteti viziona in filmuletul acesta:
http://www.pescuitlafeeder.ro/monturi-feeder/#video3
http://www.youtube.com/watch?v=0NFt00QyxPo (daca cumva nu il gasiti in primul link incercati link-ul asta)
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum
Pescuitul carasului la mamaliga,
6 comments
Skip to comment form ↓
Fisherman68
25 iunie 2013 în 1:15 pm (UTC 3) Link to this comment
interesanta comparatia dintre cele doua metode, am totusi o intrebare: opritorul siliconic Cormoran era montat pe fir exact in spatele momitorului arcuit astfel ca firul sa nu culiseze prin el , pestele autointepandu-se doar prin rezistenta pe care o opune momitorul datorita greutatii sale?
Fisherman68
26 iunie 2013 în 8:40 pm (UTC 3) Link to this comment
interesanta partida, intr-adevar mamaliga face diferenta, am totusi o intrebare : opritorul siliconic este tras pe fir exact in capatul momitorului arcuit si astfel acesta face ca firul sa nu culiseze prin el, producand autointeparea?
Lucian Fiat
26 iunie 2013 în 8:47 pm (UTC 3) Link to this comment
Exact, opritorul ajuta la fixarea momitorului in vederea autointeparii.
claudiu
21 februarie 2014 în 12:58 pm (UTC 3) Link to this comment
Carligul e cumva de la Korum?
Iacob Alexandru
4 martie 2014 în 12:50 pm (UTC 3) Link to this comment
Cubuletele sunt din reteta de mamaliga propusa de tine ? Ma intrebam daca chiar nu cade la impactul cu apa .
Lucian Fiat
4 martie 2014 în 12:54 pm (UTC 3) Link to this comment
Da, sunt din reteta si daca este facuta ok nu o sa cada la impactul cu apa.