Dunarea este singura apa din tara noastra care ne poate darui cele mai spectaculoase partide de pescuit in care ne vom intreba de fiecare data cand suntem in dril… oare ce specie este la capatul firului?
Pescuitul pe Dunare este un pescuit foarte indragit de foarte multi pescari fie ei de crap, salau, somn, feeder… pana la cei de duminica care cauta oblete in maluri cu vergi rudimentare. Dunarea este ca un magnet puternic care atrage pescari de peste tot, rasplatindu-i cu partide unice in care niciodata nu vei putea preconiza rezultatele partidei. In sutele de partide pe Dunare am intalnit foarte multi pescari de-a lungul anilor si spre surprinderea mea un foarte mic procent din ei tineau cont de anumite aspecte pentru a realiza o partida reusita.
Pescuitul la feeder pe Dunare ne poate oferi partide de neuitat pe care le vom povesti ani la rand. Pescuind pe Dunare cu feeder-ul putem prinde orice peste pasnic de la oblete la crap, dar pentru a realiza asta trebuie sa tinem cont de anumite aspecte ce tin de localizare, comportamentul speciilor, adancimea apei, nade si momeli, monturi… si alte aspecte care vor fi dezbatute mai pe larg in articolele care urmeaza.
Cu ajutorul pescuitului la feeder putem prezenta carligul cu momeala exact in zona nadita, astfel sansele de reusita cresc considerabil, mai ales acolo unde pescuitul se realizeza la o distanta mai mare de mal sau pe o apa mai adanca. Pe langa precizia care ne este oferita de pescuitul la feeder, un aspect vital pentru reusitele partidelor de pescuit este localizarea pestilor.
Putem pescui cu cele mai bune nade si momeli, dar daca pestele nu este in zona rezultatele vor fi nule sau foarte slabe si astfel vom da vina pe nade, pe vreme, pe solunare, pe monturi, pe ghinion, pe superstitii, pe vaporul care trece… pe orice dar nu pe nepriceperea noastra de a localiza pestele. Foarte multi pescari vin la Dunare si cauta locurile cele mai comode pe mal unde sa poata parca masina, sa poata pune cortul, sa nu fie noroi la mal, sa nu fie vegetatie in apa, sa fie acces usor la apa… si alte facilitati, dar nu tin cont daca zona respectiva tine peste sau daca zona respectiva este propice speciei sau speciilor vizate. Mergand la pescuit cu astfel de conceptii pescuitul devine o loterie in care de cele mai multe ori tragem biletul necastigator. Cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont este localizarea zonelor care tin peste. In cadrul site-ului gasiti un articol care descrie aceste zone care tin peste, in functie de specie. Pentru a citi acest articol click aici localizarea pestilor in pescuitul la feeder pe rau sau Dunare. Bineinteles ca pentru a localiza zonele care sunt peferate de specia pe care o vizam, trebuie sa stim ce conditii trebuie sa indelineasca o anumita zona pentru a fi cautata de specia respectiva. Ca exemplu va pot spune, ca degeaba vom cauta crapul pe Dunare in zone unde apa are adancimea sub 3 metri, substratul este pietros si curentul apei sustinut. In aceste zone sigur nu vom intalni crapul sau il putem intalni doar in tranzitie (nu stationeaza in aceste zone) spre locurile de hranire. In schimb daca locatia indeplineste urmatoarele conditii: adancimea apei peste 3 metri, curent moderat spre lent, zone cu structuri (praguri, anafoare, copaci scufundati, mal abtupt, pomi cazuti in apa), sansele de a prinde carp cresc considerabil. Structurile atrag crapul ca un magnet foarte puternic. In aceste zone unde intalnim structurile descrise mai sus este imposibil sa nu prindem crap daca avem o strategie bine pusa la punct.
Despre pescuitul crapului la feeder pe Dunare vom face un articol separat unde vom descrie mai in amanunt tehnicile care dau rezultate si deasemenea vom explica ce conditii trebuie indeplinite pentru a avea sanse reale de a prinde crap pe Dunare.
Conditia principala in reusita unui pescuit la feeder pe Dunare, este ca trebuie sa stim de la inceput ce talie a pestilor vizam in partida respectiva.
Daca vizam pestele de talie mica si medie trebuie sa ne adaptam strategia pentru a atrege cat mai multi pesti pe vad si adaptarea monturii pentru a avea cat mai multe prezentari. Degeaba vom avea o nada buna care aduna mult peste pe vad daca montura noastra este prea grosiera pentru pestii de talie mica si medie (carlig supradimensionat sau struna prea groasa), deasemenea nu vom avea rezultate chiar daca folosim o montura finuta dar nada aleasa nu este indicata pentru speciile respective sau zona aleasa de noi nu este o zona care tine peste. Pe langa acesti factori negativi mai exista si marele risc: sau nu umectam nada bine iar aceasta in loc sa ramana pe vad (pentru a aduce si mentine pestii in zona nadita), va fi luata de curent la vale iar o data cu ea si pestii vor parasi vadul. In prepararea nadei si alegerea modelului de cosulet trebuie sa fim foarte atenti deoarece exista riscul ca in tranzitia cosuletului spre substrat, acesta sa piarda toata nada in coloana de apa inainte de a ajunge in substrat. Bineinteles asta se va intampla daca vom prepara o nada prea uscata si un cosulet cu ochiurile plasei mai mari. In cazul in care vom face o nada prea colanta (lipicioasa), exista riscul ca nada sa nu se dizolve din cosulet , astfel nu vom putea nadii vadul (sa adunam o cantiate de nada pe vad pentru a aduna si a mentine pestele pe vad). Mecanica nadei si alegerea modelului de cosulet va fi tema unui alt articol deoarece aceste doua aspecte sunt extrem de importante.

Sunt multi pescari care spun: “cand este sa manace pestele, se prinde la orice si oricum”; nu contest cele spuse de ei, dar acele situatii sunt rare sau extrem de rare. Am intalnit pescari care au ramas foarte uimiti de ce se poate prinde la feeder cu o singura lanseta, o stategie pusa bine la punct si cu o adaptare la conditiile respective. Asta in conditiile in care ei pescuiau in acea zona de cateva zile cu rezultate foarte slabe, chiar daca aveau o armata de lansete. Imi vine in minte acum, o partida cu cativa ani in urma in care am fost cu un amic pe Dunare. In acea partida eu am ales sa pescuiesc cu o singura lanseta la feeder iar el a ales sa pescuie cu 6 lansete la momitor cu mamaliga iar in carlig vierme sau rama. La inceputul partidei, in prima ora a avut un avantaj datorita numarului de lansete, dar pe parcursul partidei am reusit sa iau un avans considerabil. La sfarsitul partidei am reusit sa adun aproximativ 15 kg platica (exemlare intre 200-500gr), iar amicul meu a reusit sa adune aprox 5 kg cu cele 6 lansete. Chiar daca am pescuit cu o singura lanseta am avut un mare avantaj in comparatie cu el, pescuind la punct fix cu firul prins pe clipsul mulinetei, lansam de fiecare data in acelasi loc. Astfel nada care parasea cosuletul a creat un pat de nada pe care pestii s-au adunat in numar destul de mare si acolo au stationat pana la finalul partidei, fiind intretinuti cu nada la fiecare lansare. Amicul meu pescuind cu momitor pe care avea mamaliga, nu a reusit sa faca un pat de nada, doarece mamaliga nu se desfacea de pe momitor si asfel el nu a reusit sa tina pestii pe zona unde pescuia (la 10 metri de mine). Cu toate ca a avut un numar de 6 lansete, a reusit sa prinda doar pestii care tranzitau zona. Am spus aceasta povestioara sa va dati seama ca, chiar daca gasim o zona care tine peste, daca nu avem o strategie bine pusa la punct si nu tinem cont de toate aspectele, sansele de a avea o partida reusita se reduc considerabil.
Pentru a dezbate pe larg aspectele care duc la reusita unei partide o sa scriem niste articole separate, deoarece fiecare aspect are o importanta foarte mare.
O gresela enorma pe care o fac pescarii, fara sa isi dea seama este galagia. In partidele pe Dunare, acolo unde vizam pestele de talie mai mare cu este deobicei crapul este absolut necesar sa nu facem galagie, am intalnit pescari care faceau foarte mare galagie si aveau pretentii sa prinda crap. Poate nu stiti dar pestele este capabil sa auda foarte bine sunetele de joasa frecventa produse de tropaitul pe mal, trantirea usilor de la masina, lovirea geletilor de pietre si altele. Am vazut chiar pescari care bateau cu ciocanul sau cu pietre in suportii pentru lansete pentru a le infige in mal. In comparatie cu noi pestele are avantajul ca treieste in apa care este mult mai densa decat aerul favorizand propagarea sunetelor mult mai bine decat in aer. Va redcomand sa evitati pecat posibil locurile unde sunt campati pescari galagiosi, deoarece sansa de reusita se reduce direct proportional cu galagia pe care o fac cei din jur.
Datorita faptului ca pe dunare habiteaza un numar considerabil de specii, putem sa facem din aproape orice partida o reusita, dar pentru asta trebuie sa stim sa ne adaptam fiecarei situatii intalnite si sa tinem cont de multe aspecte pe care le vom dezbate pe acest site.
Despre pescuitul pe dunare putem povestii la nesfarsit dar fiecare aspect important o sa il dezbatem separat.
Urmarind in continuare articolele pe care le vom postam, baza voastra de date, in domeniul pescuituli la feeder, va creste considerabil si o data cu ea partidele de pescuit vor fii mai productive.
In final vreau sa va arat ca Dunarea poate oferi mult, chiar daca pescuim cu o singura lanseta avem sanse sa facem partide formidabile.

Un pescuit la feeder de 7 ore in echipa de trei pescari pe Dunare unde strategia si localizarea pestelui si-a aratat valoarea inclinand balanta cantarului spre 90 kg (scobar, platica, moronas si mreana)
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
16 comments
Skip to comment form ↓
Gabriel Bucuresti
19 septembrie 2013 în 5:04 pm (UTC 3) Link to this comment
Minciuni ORDINARE!
Zecile de kg de peste pe care le vedeti au fost aduse cu masina pe mal spre a fabrica aceasta frumoasa poveste. In spatele acestei afaceri stau marile companii producatoare de ustensile de pescuit, la care domnul Fiat face reclama pe acest site. Asa merge mecanismul, iar pentru a prinde la public, trebuie sa existe si „dovezi”. Iaca 90 kg de peste adus din comert si fotografiat pentru a face reclama pescuitului la feeder si in mod indirect produselor marketate de acest individ, pe nume Fiat.
Doamnelor si domnilor, nu mai cadeti in plasa mincinoasa a acestor „pescari”, scopul lor este NUMAI profitul.
Cu respect,
Gabriel Caranitru
L Fiat
19 septembrie 2013 în 5:08 pm (UTC 3) Link to this comment
stimate domn … Caranitru..
Nu cred ca este treaba dvs si a nimanui cati bani fac eu si ce profit imi adduce aceasta afacere. este vizibil cum va ofticati cand vedeti un pescar desavarsit care stie sa pescuiasca mai mult decat dvs. mentionez ca voi inregistra adresa dvs IP si voi solicita sa fiti exclus la dreptul de a vizita acest site. nu mai induceti oamenii in eroare, fiecare alergam dupa profit, insa asta este treaba mea, ci nu a dvs. va rog sa parasiti acest forum, nu sunteti bine poftit.
Gabriel Bucuresti
19 septembrie 2013 în 5:17 pm (UTC 3) Link to this comment
Am inteles, domnule Fiat. Deoarece sunt un om respectuos si respectabil, am sa tin cont de invitatia dumneavoastra si voi parasi acest site. Totusi, acest lucru nu va schimba situatia de fata. Nu este prima data cand sunteti somat in minciunile pe care le postati pe site, in scopul comercializarii produselor firmelor care va platesc strategia de marketing. Oamenii nu sunt chiar atat de prosti, domnule Fiat. O zi buna va doresc.
Cu respect,
Gabriel Caranitru
Contabil Sef
Pescar amator
Lucian Fiat
24 septembrie 2013 în 10:18 pm (UTC 3) Link to this comment
Am marea rugaminte ca sa nu se mai scrie cometari in numele meu.
Cat despre cei invidiosi, lafel cum este si domnul „Gabriel”, inteleg perfect si este ceva normal sa existe oameni invidioisi, acestia au fost si vor fi atat cat va mai fi viata pe tera.
Adrian
14 septembrie 2015 în 12:43 am (UTC 3) Link to this comment
Nu este nimeni invidios pe tine, mai Luciane. Lumea te detesta pentru ca singurul tau scop in aceste articole si filme este sa faci reclama la produsele firmelor care te platesc pentru asta. In mare, pestele din poze nu este prins de catre tine, ci adus special pentru a ne arata cat ai prins tu cu „accesoriile magice”. Noi stim ca-i vrajeala frate, insa tu tot crezi ca suntem toti blegi..
Andrei
14 iunie 2016 în 8:55 am (UTC 3) Link to this comment
Ce urat ca tb sa asistam la frustrati care isi exprima neputinta pe forumuri. Luciane, multi stiu ce reprezinti, nu te mai degrada raspunzand la astfel de lesinati.
Marius
14 ianuarie 2014 în 9:13 am (UTC 3) Link to this comment
Domnule Gabriel , au fost zile la rand in toamna trecuta cand pe Dunare , in locuri care tin foarte mult peste , s-au luat si peste 100 kg de scobar , vaduvita sau platica pe zi sau pe noapte . Doar cei care nu au avut parte de astfel de partide pot fi asa carcotasi … Lucian nu face decat sa va invete ce si cum sa faceti , iar voi ca drept multumire .. ce faceti ?
Daca va uitati aici , o sa gasiti prezentata o partida de-a mea , destul de slabutza, in care am luat aproape 50 kg .
http://www.pescuitlafeeder.ro/7-coletia-de-articole-de-la-cititori-nov-2013/pescuit-la-feeder-dupa-jumatatea-lunii-noembrie-pe-dunare-negrea-marius-nov-2013/
Toate cele bune.
Adrian
14 septembrie 2015 în 12:53 am (UTC 3) Link to this comment
@Marius… Du-te ba si te spovedeste-te, cu povestile tale pescaresti cu tot. 100 de kg pe Dunare prind numai contrabandistii, braconierii aia cu pocnitori si curent electric noaptea. Tare mincinosi mai sunteti unii, pur si simplu mintiti asa pentru a va afla si voi in discutie,.
masac
16 martie 2014 în 5:23 pm (UTC 3) Link to this comment
Sincer pe mine nu ma intereseaza pozele,eu citesc acest site deoarece ofera multe informatii pentru tehnica la feeder!Lucian iti multumesc pentru informatii.
gianyboss
16 octombrie 2014 în 12:29 pm (UTC 3) Link to this comment
domnule Lucian nu va mai enervati pentru ca ,,carcotasi” o sa existe mereu…poate omul nu a fost niciodata pe dunare sau nu apescuit niciodata si este unul care baga pestele prins la portbagaj indiferent de cantitatea prinsa……sau de marimea pestelui! tot inainte si stima !
deliu ioan
15 martie 2015 în 8:07 pm (UTC 3) Link to this comment
Va salut si vreau sa facem o partida de pescuit la Fetesti (Dunare) locuri de pescuit fara numar dispun de transport inclusiv pe apa .Numele meu Deliu Ioan tel.0765388861 pescuiesc cu placere si 99%crap .Ne putem auzi numai pe tel.
Adrian
14 septembrie 2015 în 12:31 am (UTC 3) Link to this comment
Lucian Fiat – escroc platit de firmele producatoare de produse de pescuit sa le faca reclama. Daca ar fi sa ma iau dupa sfaturile acestui individ perfidy, atunci o partida de pescuit ar insemna cateva milioane bune. Ori, cand pescuitul este menit sa te relaxeze, el nu trebuie nici sa-ti goleasca buzunarul. Sunt sigur, domnule Lucian, ca exista metode clasice care dau rezultate fara atatea „accesorii”, „momeli magice” si „nade miraculoase”, pe care le cunoasteti dar nu le impartiti cu noi, deoarece ele nu v-ar produce bani. Scopul dvs. este sa ne create pofta, pentru a recurge la cumpararea produselor prezentate de dvs. cu atat talent. Sa va fie rusine, ne prostiti pe fata. Adrian, Tulcea.
Tudor Stanciu
9 februarie 2016 în 3:13 pm (UTC 3) Link to this comment
Dragi colegi ”pescari”
Omul v-a oferit sfaturi. Puteti sa le acceptati sau nu. Indiferent ca-l cheama ”Lucian” sau altfel, nu trebuie sa impartasiti aceeasi parere. E o tara libera. Eu sunt genul de om care citesc materiale de pescuit, judec si aleg in final dupa experienta mea. Daca prind sau nu, partea a doua. Insa, lansarea de acuzatii …. asta nu o inteleg. Legat de materialul de mai sus: anul trecut, baraj Scoreiu, Olt, intr-o partida de pescuit la feeder, cu lanseta modesta, momeala modesta (9 ron / 1kg) am prins intr-un ritm de o trasatura la fiecare max 2 min. Am obosit de cat am tot lansat, ridicat lanseta de pe suport, intepat, mulinat, incarcat iar lansat etc. Am obosit efectiv. Capturile nu au fost calitative, doar cantitative. Nu inteleg de ce pare atat de imposibil prinderea de cantitati mari de peste, pe o zona buna, cu strategie si momeala adecvata. Este foarte posibil. Lucian are ”n” filme pe youtube, cu partide de pescuit la feeder atat pe lacuri comerciale cat si pe dunare. In toate aceste partide, explica, impartaseste din experienta lui si ”culmea” pt unii, chiar bine. Prinde bine. Acum nu o fi avand scafandrii tocmiti pe bani grei care sa-i puna pestele-n carling ca sa dea bine …. scuzati ironia.
Cu respect
Tudor
gogu
13 iunie 2016 în 6:52 pm (UTC 3) Link to this comment
Bai fratilor , eu urmaresc acest copil si va spun ca sunt incintat de modu de prezentare a tuturor lucrurilor , iti dai seama din start ca este reclama , dar trebuie sa ei lucrulile bune , acest domn nu baga mina in buzunar nimanui , ir ce vedeti dv acolo jos nu este adus cu masina pe mal !? … lucian nu este singur asta este la final se aduna capturile si poza de final , pt bani omu face si pe dracu
Ionut
29 mai 2017 în 1:47 pm (UTC 3) Link to this comment
Salutare,
Acum am dat de acest subiect,si poate gresesc prin faptul ca il reinviu,dar sincer nu ma pot abtine. Putin imi pasa,daca poza e facatura sau nu, Dl Fiat (nu il cunosc personal) este un adevarat profesionist si un pescar foarte bun cu multe trofee la activ. Dintre toti cei,care il huliti,si sunteti invidiosi,va doresc sa obtineti macar 25% din performantele pe care le-a obtinut dumnealui in competitii.
Sa stabilim de la inceput o chestie,nimeni nu e obligat sa cumpere nimic de la el,sau de la colaboratorii lui,sau de la oricine altcineva! Cred ca trebuie apreciat foarte mult,ca omul ne ajuta si pe ceilalti mai putin iscusiti in tainele pescuitului,eu unul,am invatat multe din clipurile lui,si sfaturile lui in alegerea unei lansete,mulinete,tactici,monturi,sfaturi foarte utile care mi s-au demonstrat ca sunt utile din momentul in care am pus mana pe bat si le-am aplicat pe apa.
Pe scurt,o experienta pe care am trait-o de n ori,pe pielea mea,e urmatoarea. Nu echipamentul te face pescar,ci stiinta,orele alea multe petrecute pe balta,rau,si cunostiintele despre prezentarea momelii in apa,mecanica nadei,cum sa cauti si sa ti pestii pe vad. Astea sunt primordiale,pana intervine echipamentul,si calitatea lui. Spun asta deoarece, cu o investitie minima,gen 200 lei la un feeder si o mulineta, nu poti obtine performantele maxime pe partida,ci doar asa,la plesneala. Am sa argumentez de ce.
Din experienta mea cu cateva bete low cost,pot spune ca,un astfel de bat in primul rand va fi greu,rigid,si nu iti va putea oferii sensibilitatea si finetea dorita,nu iti va permite utilizarea de ace mici,fire subtiri,iti va aduce multe rateuri,strune sau ace rupte/indoite,astea insemnand cheltuieli in plus,iar cel de langa tine scoate peste cu duiumul. Dupa toate aceste ,vei avea un semn de intrebare,ce nu fac bine? Raspunsul e simplu,de multe ori faci bine,dar echipamentul atata iti permite. Astea toate le vei afla dupa cateva partide in care iti dai seama singur unde ai plusuri si minusuri,de ce ala de langa tine scoate peste iar tu ii pierzi pe drum,ti se rupe struna,se indoaie acul. Toate chestiile astea le-am trait pe pielea mea,si nu cred ca trebuie sa il judece nimeni pe Lucian,si pe nimeni altcineva care chiar a adus contributii in pescuitul la feeder romanesc.
O alta chestie,e nada,si mecanica ei. Din nou,din testele mele,si trairile mele,sfaturile oamenilor mai experimentati decat mine,ajungi la concluzia ca e mai ok sa cumperi calitate,nu cantitate. De ce sa arunci in apa 5 kg de nada ieftina,cand poti sa pescuiesti cu un kg dintr-o nada mult mai calitativa. Spun asta din experienta. Pana anul trebut pescuiam cu nada ieftina,cea mai ieftina posibila,iar performantele au fost pe masura,slabe,comparativ cu alti pescari. La primul contact cu o nada de calitate,am vazut diferenta imediat. Repet,din experienta proprie,si teste!
Am luat clasa de multe ori pe balta,rau,pana mi-am dat seama de unele chestii,iar omul asta incearca sa ne deschida ochii,iar multi dintre noi,dau in el cu pietre!
Fire intinse.
Ionut
Muresan Viorel
3 noiembrie 2017 în 11:49 am (UTC 3) Link to this comment
Moleculele de aer au tendinţa de a se mişca mai uşor prin medii calde şi umede datorită faptului că în aceste condiţii energia lor internă creşte. Cum viteza sunetului depinde de felul în care variază presiunea aerului atunci când moleculele se ciocnesc unele de altele (creând zone de compresie, dar şi zone cu aer mai rarefiat), elasticitatea moleculelor devine un factor important. De aceea, în zilele călduroase şi cu umiditate ridicată, sunetul călătoreşte mai repede decât într-o zi rece şi uscată, atunci când moleculele de aer nu oscilează cu aceeaşi uşurinţă.
Există o formulă cu care putem determina viteza de propagare a sunetului prin aer, ţinând cont şi de temperatura de afară:
Viteza sunetului = 331 m/s + 0,6* (numărul de grade peste 00C).
Deci viteza sunetului creşte cu 0,6 m/s la ridicarea temperaturii cu un grad Celsius, ea având valoarea de 331 m/s la temperatura de îngheţ a apei, 00C.
Mediul
Viteza sunetului (metri/secundă):
aer la 0 grade C:
331 m/s
aer la 20 grade C:
343m/s
apă la 20 grade C
1482m/s
Asa ca dragi pescari …faceti liniste pe mal :).