Dupa iarna prelungita si intrarea in perioada de prohibitie, o mare parte dintre noi ne vom orienta catre lacurile private in cautarea ciortanului si a carasului. In continuare o sa descriem simpla modalitate de prepararea a peletelor pentru a le folosi in pescuitul cu method feeder.
Cu siguranta ca multi dintre noi, atunci cand mergem la pescuit, dorim sa selectam exemplarele mai mari in defavoarea pestilor de talie mica care cateodata ne fac zile negre. Peletele sunt una din nadele si momelile capabile sa selecteze talia pestilor, produse in diferite dimensiuni si arome acestea pot fi folosite atat ca nada cat si ca momeala pe fir de par ori inel de silicon atunci cand vizam ciortanul ori carasul de talie mare. Poate pentru uni care folosesc aceasta metoda de ceva timp este ceva banal dar pentru cei care nu au mai folosit acesta metoda va fi un sfat util.
In comparatie cu mixul de nada care atrage si pestele marunt, peletele au avantajul ca lucreaza doar in substrat unde pestii de talie mare se hranesc si datorita faptului ca acestea sunt produse in general din ingrediente care au valuare proteica ridicata, asigura o capacitate sportia de aractie pentru carp si pentru carasul de talie mare. Pentru pescuitul cu method feeder-ul se folosesc in general pelete cu diametru de 1mm,2mm,3mm ori 4mm. Cele mai uzuale sunt cele de 2mm atat pentru faptul ca pot mentine pestii de talie medie si mare pe vad cat si pentru faptul ca stau foarte bine pe method feeder.
Metoda de preparare este foarte simpla si poate fi facuta de oricine pe malul apei fara un mare efort. Pentru asta avem nevoie doar de un recipient in care sa punem pelete si sa le acoperim cu apa.
Dupa ce le-am acoperit cu apa le lasam la umezit iar dupa epuizarea timpului alocat pentru inmuiere vom inlatura apa in surplus. Timpul de inmuiere va fi unul direct proportional cu diametru peletelor dupa formula urmatoare:
- pelete de 1mm->1min de inmuiere
- pelete de 2mm->2min de inmuiere
- pelete de 3mm->3min de inmuiere… deci un minut de inmuiere pentru fiecare milimetru in diametru.

Dupa ce au fost acoperite cu apa se lasa la inmuiat un numar de minute egal cu numarul de milimetri al diametrului peletelor
Pentru prepararea peletelor eu folosesc Preston Bait Tub, un recipient cu gauri de diametru mai mare in capac, decat cele de viermi, care permit eliminarea apei dupa terminarea timpului recomandat de inmuiere. Nu trebuie decat sa intoarcem cuita cu capacul in jos si excesul de apa o sa se scurga in intregime.

Prin intoarcerea cuteiei cu capacul montat se va elimia toata apa in surplus dupa terminarea timpului recomandat de inmuiere
Este indicat sa facem aceasta operatiune cand plecam de acasa sau cand ajungem pe balta iar dupa preparare avem timp sa desfacem sculele si sa pregatim lansetele. In general dupa aprox 30min, din momentul cand am scurs apa in exces, peletele se inmoaie la suparafata si sunt gata de utilizare fiind perfecte pentru incarcarea method feder-ului sau a momitoarelor.
Va recomand sa folositi pelete de la firme consacrate caci pentru o partida de cateva ore, o jumatede de kg de pelete sunt suficiente pentru pescuitul la method feder cu doua lansete. Nu are rost sa preparati mai multe, daca mai este nevoie se pot prepara destul de repede. Foarte des am folosit si folosesc pelete de la firme consacrate cum sunt si peletele Sonubaits S-Pellet Feed de 2mm

Pentru cei care doresc sa aromatizeze peletele se poate dizolva aroma sau aditivul in apa cu care inmuiem peletele iar in urma umectarii pelete se vor aromatiza in profunzime. In cazul in care dorim sa folosim aditiv praf, acesta se poate adauga peste peletele gata preparate.
Daca dorim sa preparam pelete de diferite dimensiuni este indicat ca prepararea lor sa se faca in recipiente diferite doarece cum am spus mai sus, timpul de inmuiere variaza in functie de diametrul peletelor.
Chiar daca imediat dupa stoarcerea apei peletele nu au o consistenta promitatoare, dupa aproximativ 30 minute vor avea o consitenta „pufoasa” si vor deveni colante/lipicioase perfecte pentru a incarca method feeder-ul sau momitorul.

Dupa aprox. 30 min de la stoarcerea apei, peletele ajung la o consnstenta „pufoasa” si sunt perfecte de utilizare
Pentru a incarcarea method feeder-ului cu pelete putem folosi Preston Method Mould dar si method-urile Prestoncare se potrivesc perfect pentru aceasta presa de nada. Pentru cai care doresc sa foloseasca momitoare, acestea pot fi incarcate prin presarea peletelor pe momitor cu mana.

Method-ul apasa foarte bine in presa umpluta cu pelete pentru o fixare cat mai buna a peletelor pe acesta

Daca peletele sunt de calitate si au fost preparate corect, o sa rezulte o incarcatura perfecta ce poate fi lansat la distante mari fara riscul de a se desface in aer
In perioadele cand este cald afara peletele se pot deshidrata si isi vor pierede capacitatea de colare/lipire iar pentru a le aduce la stadiul inital este nevoie sa pulverizam apa peste ele pana ajungem vor recapata capacitatea de a fi colante/lipicioase.
Afla aici ce a reusit nadele sonubaits in anul 2013: http://www.pescuitlafeeder.ro/sonubaits
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.
Prepararea peletelor pentru method feeder,
18 comments
Skip to comment form ↓
florin
17 aprilie 2013 în 10:59 am (UTC 3) Link to this comment
salut,duminica fac prima partida pe anul asta,si eram indecis ce nada sa folosesc pe method.articolul tau a venit la fix,multumesc.ciao
Adi
29 aprilie 2013 în 9:15 am (UTC 3) Link to this comment
Merg cumva preparate cu 100 ml apa + 100 ml aditiv lichid fara sa le mai scurgi ca in cazul method box maros ?
Lucian Fiat
29 aprilie 2013 în 9:20 am (UTC 3) Link to this comment
Personal nu am incercat aceasta varianta, trebuie sa mearga dar poate cantitatea de lichid poate diferi deoarece au alta consistenta fata de cele de la Maros care au un continut mai mare de uleiuri.
george
2 mai 2013 în 10:41 am (UTC 3) Link to this comment
Dupa inmuiere ai mai adaugat ceva peste, ca se vede ceva galben printre pelete
Lucian Fiat
2 mai 2013 în 10:46 am (UTC 3) Link to this comment
Sunt particule desprinse din pelete.
Mihai
9 iulie 2013 în 11:17 am (UTC 3) Link to this comment
In carlig se folosesc tot pelete, sau poti sa folosesti orice momeala.Multumesc!
alin_dorin83
17 iulie 2013 în 5:55 pm (UTC 3) Link to this comment
Lucian as dori sa te intreb cum adaug peletele de 2 mm sonubaits in nada pentru nadit.Le pun tari,sau le inmoi cu apa 2 min,si le las 30 de min sa stea apoi le adaug si fac bulgarii??
Lucian Fiat
17 iulie 2013 în 6:01 pm (UTC 3) Link to this comment
Poți adaugă pelete gata preparate, sunt mai atractive pentru peste decât cele nepreparate.
Ionut
8 septembrie 2013 în 8:26 am (UTC 3) Link to this comment
In cazul in care pescuim in apa mai adanca, nu exista riscul ca pana pe fund sa se desfaca peletele de pe method feeder?
mugurel
18 noiembrie 2013 în 12:05 pm (UTC 3) Link to this comment
este bine sa amestecam mai mult de doua tipuri de pelete?
Octavian Preda
6 februarie 2014 în 5:42 pm (UTC 3) Link to this comment
Salut Lucian, se pot folosi și alte tipuri de pelete la method feeder, încă ceva eu am un method de la care expert iar când amffăcut nada odată când strângeam se întâmplă să nu iasă din forma, era din cauza ca nu umecatasem nada sau poate ca o umecatasem prea tare.
Mulțumesc anticipat Pt răspuns.
Lucian Fiat
6 februarie 2014 în 8:16 pm (UTC 3) Link to this comment
Salut
Poti folosi orice pelete dar nu garantez ca o sa ai rezultate bune cu ele si nici nu grantez ca vor avea mecanica potrivita dupa preparare.
La method este indicat sa ai o matrita cu sitem de impingere a method-ului afara ori sa ai o nada cu mecanica foarte buna pt astfel de momitoare. Matrite bune sunt dar costa mult mai mult decat cele de gen Carp Expert.
Octavian Preda
6 februarie 2014 în 8:55 pm (UTC 3) Link to this comment
Ok, recomanda mi te rog un method mentionat de tine si zi mi si mie cam in cat timp o sa revina in stoc korum cs series,maver x series, doresc sa fac o camanda dar toate betele care imi plac si mi le permit nu sunt pe stoc.
Andro Catalin
24 iulie 2014 în 4:49 pm (UTC 3) Link to this comment
eu am method de la Preston XXL cu matrita tot de la Preston si sunt f multumit de el.In plus au si capacitate mai mare de incarcare ,ceea ce inseamna mai multa nada pe vad .
Tiby Baschet
9 august 2014 în 10:47 pm (UTC 3) Link to this comment
Sincer iti zic, daca nu erai tu luci cu acest forum habar nu aveam cum sa pescuiesc la feeder. Am invatat absolut tot de aici, cum sa fac nada, pelete, cum sa gasesc pestele, ce scule sa folosesc, monturi etc. Tot respectul meu .Sper sa am ocazia vreodata sa iti strang mana. Toata stima
VITZU
26 mai 2017 în 3:52 pm (UTC 3) Link to this comment
FIERE INTINSE SI RUPTE
CristianGeorgiu
17 aprilie 2018 în 12:11 pm (UTC 3) Link to this comment
Salutare.
Este in regula daca facem combinatie de pelete si nada pentru a le folosi pe method? Logica mea spune ca prima data se va dizolva nada apoi un pelete de 1 sa zicem si apoi cel de 2…asta pentru a avea atractie pe vad o perioada mai indelungata de timp. Sau logica mea nu este buna? :)
CristianGeorgiu
17 aprilie 2018 în 12:15 pm (UTC 3) Link to this comment
https://imgur.com/AdBT8Pb