Pregatirea casterilor nu este un procedeu complicat, in continuare vreau sa va prezint metoda prin care imi obtin si conserv casterii pentru partidele de pescuit la feeder
Poate multi ati auzit de casteri dar nu ati vazut cum se obtin sau cum se pastreaza, in cele ce urmeaza o sa va arat o simpla metoda de obtinere si pastrare a casterilor. Deoarece larva, apoi pupa se maturizeaza continu trebuie sa stim care este cel mai bun moment cand trebuie sa ii recoltam in vederea folosirii eficienta a acestora sau chiar a conservarii pe o perioada mai lunga. De multe ori dorim sa facem o partida in care sa folosim casteri si daca nu ii avem pregatiti din timp este imposibil sa ii producem pe moment.
Denumirea de casteri este preluata din vocabularul englezilor si se refera la stadiul de pupa din ciclul de dezvoltare a mustelor. Foarte multi dintre voi probabil ati aruncat pupele maroni atunci cand viememele trece in stadiul de pupa. Este bine de stiut ca pupele (casterii) sunt foarte buni in pescuitul platicii dar si a altor specii cum ar fi cleanul, babusca, carasul, mreana, crapul.
Fiind o momeala inerta dar cu o valuare nutritiva considerabila, casterii sunt foarte apreciati de pesti si sunt recunoscuti imediat ca hrana naturala. Este bine de stiut ca momelile inerte, cum este si cazul casterilor, sunt foarte indicate in pescuitul pe substrat al exemplarelor mai mari din diferite specii. In comparatie cu viermii sau alte momeli miscatoare care atrag imediat atentia pestilor de talie mica, semitele, peletele si casterii vor fi un real ajutor in partidele in care incercam sa realizam o selectie a taliei pestilor.
In pescuitul la feeder, casterii pot fi folositi atat in nada cat si ca momeala de carlig simpli sau in combinatie cu rame, porumb, larve sau chiar viermi. Tot timpul trebuie incercat pentru a gasi cea mai buna varinata pentru locatia si perioada respectiva.
Cand viermele trece din stadiul de larva in stadiul de caster (pupa) trebuie sa fim atenti sa nu ajunga in stadiul avansat de pupa in care devin usori si plutesc, in acest stadiu nu ne pot fi de folos mai ales in pescuitul la feeder unde actiunea se petrece in substrat.

Cele 3 stadii (indicate prin sageata) cand este indicat sa recoltam casterii in vederea folosirii lor in nada de substrat
In fotografie sunt prezentate stadiile de dezvoltate a larvei spre stadiul de adult (musca). Indicat este ca noi, cel putin pentru nada, sa recoltam casterii in stadile respective, caci cu cat avanseaza in dezvoltare si devin maro inchis ca cel din stanga, acestia vor deveni flotanti (plutitori) si nu ne vor fi de folos in nada.
Pentru a obtine casterii este indicat sa pastram viermii in recipiente care sa asigure un strat cat mai subtire si tot odata este indicat sa fie putin rumegus uscat intre ei. Rumegusul uscat preia umezeala si astfel eliminam riscul ca viermii sa urce pe peretii recipientului si sa evadeze.

Pentru separarea casterilor de viermi se poate folosi o sita de nada sau orice sita cu ochiuri care permit viermilor sa treaca
Deoarece nu toti viermii ajung in stadiul de pupa in acelesi timp, este indicat ca odata pe zi sau chiar de doua ori sa ii trecem printr-o sita pentru a selecta casterii de viermii care inca sunt in stadiul de larva mobila. In cazul in care i-am lasa pe toti cateva zile pana ajung pupe, o mare parte din ei ajung in stadiul in care nu ne mai sunt de folos.
Dupa ce ati recoltat casterii de pe sita este indicat sa ii puneti intr-un recipient in vederea sortarii. Cei care au depasit stadiul recomandat vor pluti si vor putea fi inlaturati foarte usor de la suprafata apei. Pana terminam tot procesul de sortare si recoltare, este indicat sa tinem galeata cu apa la racoare sau daca este posibil sa adaugam in aceasta pet-uri cu apa inghetata pentru a mentine o temperatura scazuta, toate astea daca este vara si temperaturile de afara sunt ridicate. Daca afara este destul de rece, se pot pastra ca atare la temperatura mediului.
Casterii care plutesc si dorim sa ii eliminam este indicat sa nu ii aruncam la gunoi sau in curte fara ai pune intr-o punga inchisa, in caz contrar din acestia vor iesi muste si nu cred ca va fi recomandat atat pentru dumneavoastra cat si pentru vecini.
Putem opri si o parte din casterii plutiori, acestia pot fi folositi ca momeala de carlig singuri sau in combinatie cu alte momeli de origine animala sau vegetala. Sunt cazuri in care momelile flotante naturale dau rezultate destul de bune si chiar este indicat in unele cazuri sa folosim casterii plutitori ca momeala de carlig. Montati pe carlig in combinatie cu alte momeli, prin flotabilitatea lor, nu fac decat sa reduca din greutatea momelii fapt ce este foarte benefic cand pestele este mofturos. Este indicat sa folosim carlige ceva mai subtiri atunci cand pescuim cu casteri pentru a nu ii sparge cand ii montam pe carlig.

Dupa ce am terminta procesul de recoltare si sortare a casterilor, ii asezam pe o sita pentru a elimina surplusul de apa. In stadiul acesta am obtinut doar casteri scufundatori perfecti pentru a fi flositi la nadire.
Pentru o pastrare indelungata este indicat sa ii impartim in portii, cam cat credem ca vom folosi la o partida si ii punem in pungi care le vom baga la congelator, astfel avem casteri la orice ora.
De multe ori, pentru a spori atractivitatea casterilor, ii aditivez inainte d-ai pune la congelator. Fiecare poate sa ii aditiveze cu orice aditiv doreste sau orice aditiv in care are incredere sau daca nu sa ii lase fara aditiv.
Dupa operatiunile descrise, singurul lucru ce il avem de facut este sa ii impartim in portii pe care le vom folosi la o partida si sa ii bagam la congelator in vederea congelarii. Daca ii folosim imediat sau in ziele urmatoare, este suficienta pastrarea lor la frigider in pungi inchise sau in ziare umezite.
Poate multi nu doresc sa faca cantitate mare sau nu au posibilitatea sa ii congeleze. Nu este nici o problema, se pot face cantitati reduse doar atat cat se va folosi la o partida fara a mai fi nevoie sa ii pastram prin congelare.
Este foarte important sa stiti ca daca introducem casterii da la inceputul partidei in nada, exista riscul ca nada sa traga umezeala din casteri iar o parte din ei sa devina plutitori. Sunt de evitat situatiile astea mai ales in pescuitul la feeder unde dorim sa atragem o cantitate cat mai mare de peste pe substarat si pe o suprafata cat mai mica pentru a creste numarul prezentarilor. Riscul ca, casterii sa se deshidrateze, creste o data cu temperatura de afara si mai ales daca mai bate si un vant uscat de vara.
De regula imi pastrez casterii in cuti cu apa sau in ziar umed pentru a evita deshidratarea lor. La inceputul partidei se poate face inca o sortare a casterilor prin introducerea acestora intr-un recipient cu apa si eliminarea celor plutitori.
Pentru introducerea acestora in cosulet si pentru un control mai bun asupra cantitatii de momeala ce o introducem pe vad, recomand sa introducem casterii, semintele, viermii… etc… direct in mijlocul cosuletului dupa cum se poate vedea si in pozele ce urmeaza.
Se pot folosi diferite feluri de cosulete in funcite de locatia unde pescuim, eu am aratat acest model pentru o vizibilitate mai buna a momelii introduse in mijlocul cosuletului.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.
Producerea si pregatirea casterilor pentru partidele de pescuit la feeder,
1 comment
filip cristian
20 martie 2013 în 1:48 pm (UTC 3) Link to this comment
SUPER, O INFORMATIE FOARTE BUNA!