«

»

Browning Feeder Cup, 30-31 mai, 2015 (Szilagyi Francisc , mai 2015)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)

    În perioada 30-31 mai a avut loc a IV-a ediţie al Cupei Browning la feeder. Un concurs de nivel european care a adunat 185 de participanţi (121 la seniori şi 65 la copii) din 12 ţări diferite: Slovacia, Cehia, Ukraina, Germania, Austria, Ungaria, Letonia, Rusia, Belgia, Italia, Bielorusia şi nu în ultimul rând România. Pentru prima data în istorie, concurenţi din România au decis să onoreze cu prezenţa acest eveniment de nivel continental. Participanţii români au fost următorii: Alin Teodorescu, Lucian Fiat, George Martinov şi Szilagyi Francisc.

Pescarii români prezenţi la Cupa Browning

Pescarii români prezenţi la Cupa Browning

    Pe lângă competiţia de seniori, organizatorii au decis ca în fiecare an să organizeze un concurs de o singură manşă şi pentru copii pe categorii U14 şi U18, pe partea de sus al pistei. Cheltuilile aferente întrecerii copiilor au fost suportate în totalitate de organizator.

   La concurs au participat nume mari din lumea feederfishing-ului european: ucraineanul Oleksii Strashnyi – campion mondial individual; Döme Gábor, Sipos Gábor, Lantos János şiLadányi Béla din elita Ungariei; Milan Gazo, Hasso Jaroslav, Martin Hasso, Peter Labat şi mulţi alţi slovaci care cunosc pista foarte bine; fraţii Note Dirk şi Note Luc din Belgia; cehul Lubos Kunes – câştigătorul de anul trecut…. şi lista poate continua cu pescari familiarizaţi cu feederfishing-ul de nivel european şi mondial.

    Organizatorul competiţiei este firma Sports, un foarte cunoscut magazin de articole sportive din Slovacia. Au reuşit săorganizeze în mod impecabil acest concurs, ne-au rezolvat cu permis de pescuit pentru un antrenament opţional, vorbesc engleză şi germană, au adus pe malul canalului fast food-uri, corturi cu mese, au avut grijă să satisfacă nevoile concurenţilor, au adus produse proprii care erau cu reducere de 25% faţă de preţul de catalog,  şi au asigurat un arbitraj foarte corect.

Locaţia

    Concursul a avut loc pe Canalul Madunice, una dintre puţinele piste omologate din Slovacia. Acest canal a găzduit în ultimii 8 ani nenumărate evenimente de nivel European şi Mondial. Lungimea totală a pistei este 4.6 km de la centrala Madunice până la vărsarea acestuia în râul Vah. Forma canalului este trapezoidală, cu matca de 57 de metri lăţime iar la suprafaţă având 81 de metri lăţime. Acest lucru înseamna că există câte o pantă pe ambele maluri de aproximativ 10-13 metri lungime. Adâncimea maximă al apei la cote normale este de 2.8 metri. Debitul apei este de 300 de m3/s-1. Substratul este tare, pietros, lutos in unele locurisi plin de paturi de scoici. Panta este pavată cu pietre iar marginea canalului abundă de vegetaţie.

O parte din pista de concurs

O parte din pista de concurs

    Curentul pe acest canal este puternic, iar în condiţii normale se poate pescui cu coşuleţe până în 100 de grame. Vă invit să citiţi în continuare acest articolpentru a vedea că în acest an condiţiile de pescuit au deviat foarte mult de la „normal”.

Insfrastructură şi cazare

    Am decis să scriu puţin şi despre aceste lucruri, deoarece le consider esenţiale. Distanţa de la Timişoara până la Madunice este de aproximativ 550 de km. Se circulă în mare parte pe autostradă pe ruta Timişoara – Szeged – Budapesta – Győr – Bratislava – Trnava – Madunice. Drumul până la canal şi pe marginea acestuia este mai mult decât acceptabil, drum pietruit destul de lat unde nu rămâne nimeni blocat în caz de condiţii meteo nefavorabile.image005

    Cazare am căutat pe Booking.com şi am găsit o pensiune în oraşul Hlohovec, aflat la numai 8 km distanţă de Madunice, 10 minute de mers cu maşina. O cameră cu 3 paturi a costat 12 euro de persoană/noapte şi  condiţiile au fost foarte ok: televizor, baie cu cabină de duş, prosoape, dulap pentru haine, mini-frigider şi wi-fi gratuit. Mai mult de atât, am avut un magazin non-stop chiar lângă poartă, de unde am putut achiziţiona la orice oră bere, cafea, mâncare, etc… Vânzătoarea nu vorbea engleză, dar ne-am înţeles oricum, iar George a aflat că vorbeşte limba italiană, detaliu util pentru viitoarele deplasări.

    Locaţia se numeşte Penzion Pompano, e linişte cu toate căse află în centrul oraşului. Însă cei care au pretenţii pot alege din zecile de hoteluri şi pensiuni care sunt în apropiere de Madunice, 3-4-5 stele, piscină, saună.

Pregătire pentru concurs şiantrenament

    Înainte să plecăm la drum, a trebuit să ne asigurăm că facem tot posibilul să ne pregătim în mod adecvat. Am încercat să adunăm cât mai multe informaţii cu scopul de a avea cât mai puţine necunoscute în momentul în care ajungem pe malul canalului. Am luat cu noi mai multe tipuri de nadă, diferite coşuleţe, cârlige şi fire, powergum, elastic de rubeziană, râme şi viermi, aditivi, colant, pământ, un arsenal de lansete ş.a.m.d.

    Dând câteva telefoane în Slovacia aflasem că, pe durata partidei nu se va da drumul la apă, astfel încât variaţia nivelului acesteia va putea fi ignorată total. Conform acestui detaliu, se va putea pescui cu coşuleţe de până în 100 g.

    Însă cu natura nu te poţi împotrivi…

    Eu, George şi Lucian am călătorit împreună şi am ajuns miercuri seara, exact la timp să putem da “check-in” la pensiune, iar cu Alin urma să ne întâlnim dimineaţă pe pistă. Aici aş dori să menţionez că, Alin a călătorit zeci de ore cu trenul pentru a putea fi prezent la acest eveniment. A arătat o dorinţă enormă şi un respect demn de apreciat faţă de acest sport frumos. Sper că eforturile sale au fost pe deplin răsplătite şi va reveni la acest concurs anul viitor.

    Dar să revenim la pescuit…

    După un somn bine meritat şi o cafea fierbinte, dimineaţa devreme ne prinde pe drumul ce duce spre canalul de la Madunice. George, “joker-ul” echipei a avut grijă să nu ducem lipsă de zâmbete, selfie-uri şi voie bună.image006

    Odată ce am ajuns pe pistă, am observat cu surprindere că, condiţiile nu erau chiar cele despre care ne-a povestit organizatorul. În zilele premergătoare concursului ploi grele au căzut în zona respectivă, iar canalul avea nivelul ridicat peste cel normal, era puţin tulbure şi apa avea temperatura de numai 11 oC. Când am coborât să iau apă pentru a pregăti nada, aveam un feeling că vom pescui în condiţii pentru luna februarie, adică peşte mofturos şi puţin.

    După o scurtă şedinţă, am decis să folosim diferite combinaţii de nadă, să pescuim pe distanţe diferite, astfel să încercăm să tăiem din cât mai multe necunoscute pe durata celor 2 zile de antrenament. Nu am avut foarte mult timp la dispoziţie, astfel încât a trebuit să lucrăm în echipă pentru a putea obţine rezultate individuale bune. Mă bucură faptul că pescarii români şi-au dat seama de acest lucru şi-l practică tot mai mult în concursurile internaţionale.

    Pe durata celor 2 zile de antrenament am prins puţin peşte dar bucăţi frumoase. Babuşcă, mreană, plătică, anghilă, scobar, văduviţă, clean şi morunaş.

    În decursul celor 2 zile de antrenament am tras următoarele concluzii:

montura feederAstea fiind spuse, am să ataşez câteva poze cu momente de la antrenamet.

Prima mea mreană de Madunice

Prima mea mreană de Madunice

George şi mesajul către cei de acasă

George şi mesajul către cei de acasă

Luci, Dutch-ul şi plătica

Luci, Dutch-ul şi plătica

Luci cu prima plătică slovacă

Luci cu prima plătică slovacă

Totul e ok... dar nu prea

Totul e ok… dar nu prea

Scobarii sunt toţi îmbrăcaţi pe acest canal

Scobarii sunt toţi îmbrăcaţi pe acest canal

Plătica mâncătoare de Krill

Plătica mâncătoare de Krill

Dragoste la prima vedere

Dragoste la prima vedere

Fără anghilă nu se putea

Fără anghilă nu se putea

    Manşa I

    Având doar 1 oră la dispoziţie pentru pregătire, am decis să pregătim totul cu o seară înainte. Am plecat spre canal cu beţele făcute, nada umectată, viermii opăriţi şi momelile băgate în măsurile oficiale. Am decis să pregătim 2 nade diferite: FeederX Krill şi Browning Dutch Danger Wild River, una pe fishmeal şi una dulce. În nada dulce am mai adăugat un procent optim de Feederx Pastoncino, Feederx Făină de biscuiţi http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/3686-feederx-faina-de-biscuiti-800gr.html, FeederX Epiciene http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/3685-feederx-epicene-800gr.html şi colorant negru.

    Eram conştienţi că se va prinde puţin peşte, dar eram încrezători în şansele noastre.

   Organizatorii ne-au aşteptat cu un mic dejun consistent după care a început ceremonia de deschidere. Foarte corecţi slovacii, au făcut prezentarea atât în limba slovacă, cât şi în engleză şi germană. Astfel nimeni nu s-a simţit marginalizat, nimeni nu a fost străin.

    Având în vedere numărul mare de participanţi, nu s-a mai tras număr de ordine, ci în funcţie de ordinea înscrierii, urmând ca a doua zi să se ia lista invers. O mare parte din lumea bună al pescuitului modern european la feeder aştepta cu sufletul la gură momentul tragerii la sorţi. Recunosc că ne-am fi dorit să tragem într-una din sectoarele de margine, deoarece istoria arată că în acele sectoare se prinde cel mai bine, mijlocul fiind doar o zonă de tranzit al peştilor. Bineînţeles, am reuşit marea performanţă de a trage în mijloc din cele 7 sectoare, mai mult de atât eu şi George am nimerit în acelaşi sector, în mijloc de pistă.

    Standurile ocupate de noi în prima manşă au fost următoarele:

 • Alin Teodorescu – sector B, stand 29
 • Fiat Lucian – sector C, stand 49
 • George Martinov – sector D, stand 65
 • Szilagyi Francisc – sector D, stand 67
Pregatit de concurs

Pregatit de concurs

    După semnalul sonor destinat nădirii am dat 3 coşuleţe cu nada Krill pe distanţa de 16.5 metri şi 3 coşuleţe cu nadă dulce pe distanţă de 9 metri. Am văzut dimineaţă scobar sărind în mal şi speram să prind câţiva acolo.

    Nu a trecut mult din concurs şi s-a întâmplat ceva ce nu s-a întâmplat în antrenament… cei de la centrală au închis porţile şi a scăzut apa vreo 1.5 – 2 metri lăsând juvelnicul pe uscat. Se spune că acest moment este unul mort pe acest canal, peştele nu mâncă în asemenea condiţii. Pe următoarea poză se poate observa cât de mult a coborât apa.image026

    Apa care curgea atât de vioi acum câteva minute, brusc a devenit o apă aproape stătătoare. Ştiam că în aceste condiţii peştele va fi la distanţă mare, aşa că am declipsat lanseta medium cu care dădeam în mal, am ataşat un coş de 60 de grame, l-am umplut cu bunătăţi, am lansat cât am putut şi am aşteptat miracolul. După a treia lansare vârful de 2.5 oz se îndoaie hotărât… înţep şi iau legătură cu peştele. Simt că este frumuşel dar mă tem că poate scăpa din cauza scoicilor sau a pietrelor din mal. Mă dau jos de pe modular pentru că altfel nu ajung cu minciogul şi după un drill scurt, dar epuizant din punct de vedere emoţional, o mreană splendidă ajunge în minciog, apoi în juvelnic. George, care era în dreapta mea cu 2 standuri întreabă: “Cu dulce?”, iar eu îi răspund calm: “Cealaltă”. El a ştiut automat că vorbeam de FeederX Krill. Vorbesc şi cu Luci la telefon, îi spun să dea cu Krill şi să iasă la 40 de metri.

    Prind încredere şi realizez că, dacă rămâne aşa apa pot câştiga sectorul. Sunt conştient că datorită scoicilor, peştii vor aprecia o nadă cu valoare proteică ridicată, iar în aceste condiţii se poate face un pat de nadă consistent. În sector este linişte, iar eu aştept cu nerăbdare următoarea trăsătură care, din păcate nu vine. După scurt timp apa începe din nou să crească şi în câteva secunde puterea curentului revine la valorile iniţiale. E timpul să trec pe lanseta heavy şi să pescuiesc pe linia nădită la începutul manşei.

pescuit la feeder

    În condiţiile date, sectoarele de margine încep să dea peşte după peşte. Se aud poveşti precum că s-au prins plătici mari, mrene luptătoare şi crapi de toată frumuseţea.

    Nada nu-mi aduce peşte pe vad cu toate că am încercat ambele variante, aşa că încerc să pun doar vierme colat în coş. Am câteva trăsături violente care se soldează cu rateu şi îmi dau seama că am scobar în faţă. Schimb struna, risc cu grosimea 0.12 mm şi chiar la prima lansare înţep o mreană. Drillul este dificil deoarece nu pot forţa mustăciosul cu asemenea echipament. Dar răbdarea îmi dă roade până la urmă şi mreana ajunge cu siguranţă în juvelnic.

    După acest episod rămân pe această tactică, vierme colat şi capac de nadă. Mai prind un morunaş micuţ şi încerc să forţez un scobar sau o mreană, dar nu obţin decât o ruptură din trăsătură din cauza scoicilor. Ştiind că am mreană în faţă, schimb din nou struna, pun de 0,16 mm însă tot ruptură din trăsăturăeste rezultatul. Este frustrant acest lucru, nu ţi se oferă timp de reacţie, iar mutatul de pe acest vad nu este recomandat, peştii consumând cu plăcere aceste vietăţi cu cochilii.

   După terminarea manşei aştept cu nerăbdare cântărirea, dar sunt conştient că nu pot avea pretenţii la şefia sectorului. Döme Gábor câştigă sectorul D cu aproape 5 kg, urmat de George cu aproape 3 kg, iar eu termin al 8-lea. Interesant este că rezultatul final este influenţat de talia peştilor şi nu de numărul lor. Au fost două persoane cu câte un singur peşte, dar talia lor a fost de peste 2 kilograme bucata.

    Accesând următorul link puteţi vizualiza rezultatele pe fiecare sector. Se vede clar modul în care s-a prins pe sectoarele de margine http://www.sports.sk/feeder_vysledky.xhtml– se dă click pe sector ca să vă apară rezultatul.

    Mai jos aveţi pozele noastre de la primul cântar

image028

image030

image032

    Lucru interesant este că, toţi trei am prins acelaşi număr de peşti, diferenţele de cantitate apărând doar la talia peştilor. Am avut toţi trei rupturi din trăsătură. De asemenea, factor decisiv a fost folosirea viemilor colaţi şi a restului de momeală vie. Distanţa la care am pescuit părea bună, deoarece majoritatea din sector au ieşit mai în larg şi au avut rezultate mai slabe. Dacă analizaţi cu atenţie clasamentele pe sectoare, puteţi observa diferenţele foarte mari dintre ele, plus că, pe fiecare sector există cel puţin 1 pescar cu cantiate 0.

    După ce se termină cântărirea mergem să luăm o masă consistentă şi o bere rece, iar în acest timp încercăm să despicăm firul în 4, să vedem ce este de făcut pentru manşa a doua. Ne împrietenim cu fraţii belgieni care ne explică strategia lor, mai discutăm cu câţiva austrieci cazaţi în aceeaşi pensiune cu noi şi binenţeles cu câţiva prieteni din Ungaria. Oamenii sunt deschişi, mâncarea este bună, berea este rece şi atmosfera e prietenoasă.

    Ajungem la concluzia că, momeala vie a jucat şi va juca un rol important în continuare, aşadar strategia noastră pentru manşa a doua se va baza pe modul de utilizare a râmei tocate, a viermilor opăriţi şi a viermilor colaţi.

    Obosiţi şi epuizaţi, ne întoarcem la pensiune. Din păcate nu ne putem odihni, umectăm nadă, opărim viermi, ne pregătim pentru manşa a doua şi “check-out”-ul de duminică.

    Manşa II

   Duminică dimineaţă trezirea este mai dificilă. Ştim că după manşa a doua va trebui să părăsim aceste meleaguri. Doar George mai are şanse reale de a intra în primii 10 şi încercăm să-l încurajăm, să-l menţinem încrezător şi concentrat. Atmosfera de pe malul canalului nu s-a schimbat şi după ce luăm micul dejun, aşteptăm cu nerăbdare tragerea la sorţi. Tragem toţi 4 în sectoare diferite, iar eu… din 121 de biluţe reuşesc să aleg standul pe care am stat şi în prima manşă. Cu un ochi am plâns, dar cu celălalt am râs: am tras din nou în cel mai slab sector, dar am ştiut ce am de făcut.

    Standurile pentru manşa a doua au fost următoarele:

 • Szilagyi Francisc, sector D – standul 67
 • Fiat Lucian, sector E – standul 82
 • Martinov George, sector F – standul 97
 • Alin Teodorescu, sector G – standul 116

    Statistic vorbind, Alin şi George au tras în sectoare unde s-a prins destul de bine în ziua anterioară.

    Pentru a doua zi am umectat doar nada de la Browning, deoarece am observat că administrarea de momeală vie este mai importantă. Nivelul apei era sus şi nu se preconiza să scadă. Aşadar, cu lecţia învăţată am aşteptat cu nerăbdare să înceapă manşa. În plus faţă de ziua de ieri, am cumpărat un plic de larve, să avem de cârlig şi să testăm dacă face diferenţa cu aceşti peşti mofturoşi.

Pregătit pentru a doua manşă

Pregătit pentru a doua manşă

    După ce s-a dat startul, am observat imediat că, cei din jurul meu pescuiesc la distanţe mai mari decât mine. Acest lucru nu m-a deranjat, asta s-a întâmplat şi ieri. Însă astăzi băieţii au început să prindă mai bine în larg. Vecinii mei de stand aveau deja peşte, iar eu nici o trăsătură. Am ţinut cotorul lansetei pe genunchi ca să pot înţepa instant, iar după aproximativ 40 de minute mă aflam în drill şi am adus la mal un scobar de toată frumuseţea. Continui cu scobăritul, dar fără izbândă. Încerc diferite distanţe, cârlige şi strune care mai de care, dar nu reuşesc mare lucru. Mai prind o văduviţă şi un ghiborţ, dar foarte mici şi am 3 rupturi de strună din trăsătură. Fac un calcul şi cu indulgenţă îmi acord un kilogram de peşte. “Nu ajunge”, îmi spun, dar nici colegii din sector nu o duc prea bine.

    Introducerea de mari cantităţi de nadă a făcut ca peştele să ignore total liniile nădite cu fel şi fel de amestecuri. Cu 30 de minute înaite de terminarea manşei, dezamăgit total fiind, am început să adun din bagajele de care nu mai aveam nevoie. În acest moment am observat că, cu două standuri în amonte de mine concurentul respectiv prinde o plătică. Analizez atent momentul lansării şi constat că, a trecut pe un coşulet greu dar mic ca volum, iar făinurile negre au fost înlocuite cu ceva alb… Nu trece 1 minut de la lansare şi colegul este din nou în drill. Pescuia la o distanţă de aprox 25 de metri ţinând vârful lansetei înspre luciul apei şi în coş încărca doar vierme colat. A prins 4 plăctici în decurs de 15 minute. Ca fapt divers, Luci a păţit la fel în sectorul lui, fruntaşii sectorului E au pescuit şi ei cu ceva alb într-un coş mic, dar greu.

    Ce puteam să pierd??? Am declipsat, am băgat în coşulet doar vierme opărit (vierme colat nu mai aveam) şi un mic capac de nadă, iar vârful lansetei l-am ţinut în jos spre luciul apei. Spre surprinderea  mea, în acest mod am reuşit să menţin coşuleţul de numai 120 de grame la o distanţa mai mare, iar presiunea pe vârful lansetei a fost mult mai mică. Mai erau doar 7 minute din concurs când vârful lansetei începe dansul fericirii mele, înţep peştele şi după un drill de cca. 4 minute scot la mal o plătică ce îmi oferă liniştea de carea aveam nevoie. Lansez din nou tot acolo, dar nu mai este timp pentru încă un peşte, se fluieră finalul!

    După cântărire aflu, cât decât mulţumit că, termin această manşă pe locul 6, prinzând cu 20 de grame mai mult decât cu o zi înainte. Fapt dezamăgitor a fost că, în acest sector au existat 5 pescari cu cantitate 0 în urma acestei manşe. Luci face un 10, George un 5 şi Alin tot 5 pe sector. Ne bucurăm, deoarece ne-am descurcat onorabil cu ocazia primei noastre participări la acest evniment internaţional, iar George a pierdut la mustaţă premiul pentrulocul 10, el terminând pe locul 11 la general.

    Clasamentele pe sectoare le puteţi vedea accesând următorul link: http://www.sports.sk/feeder_vysledky.xhtml, iar pe acest link puteţi analiza clasamentul final: http://www.sports.sk/Data/1092/UserFiles/browning_feeder_cup/vysledky/Result_BFC2015.pdf

    Organizatorii au făcut foarte multe poze şi filmări, iar eu nu am la dispoziţie atât de mult spaţiu virtual ca să le pot ataşa în articol, dar vă ofer linkul unde puteţi vedea peste 2000 de poze: http://www.sports.sk/bfc-2015-4-rocnik-fotogaleria.xhtml.

   Premierea a decurs în mod exemplar, prima data au fost premiaţi copii U14 şi U18, apoi organizatorii au mulţumit pescarilor din alte ţări pentru participare. Ne-au chemat pe toţi pentru o poză, ne-au oferit un mic cadou, ne-au mulţumit pentru participare şi au ţinut să menţioneze faptul că fără noi acest eveniment nu ar avea acest rang înalt. Apoi s-a trecut la premierea seniorilor, prima dată au oferit câte o cupă pentru câştigătorii de sector, apoi o cupă pentru cel mai bine clasat pescar străin. S-a premiat şi cea mai mare cantitate capturată într-o manşă, după care s-a trecut la premierea primilor 10 clasaţi.

Premii consistente pentru fruntaşi

Premii consistente pentru fruntaşi

    Podiumul a fost următorul:

 • Locul I: Oleksii Straschnyi, 2p – Ucraina (campion mondial 2011) + cel mai bine clasat străin
 • Locul II: Milan Gazo, 3p – Slovacia (podium în fiecare ediţie) + cea mai mare cantitate prinsă într-o manşă
 • Locul III: Alexander Rozin, 3p – Bielorusia
Ocupanţii podiumului şi o parte din premii

Ocupanţii podiumului şi o parte din premii

    Mai multe poze de la premiere găsiţi aici – http://www.sports.sk/bfc-2015-4-rocnik-fotogaleria/f/sunday-nedela-dospeli-vyhodnotenie-31st-may-2015-results-of-adults.xhtml.

    Până la urmă ne-am dat seama ce trebuia şi ce nu trebuia făcut. Ne-am dat seama ce ne-a lipsit şi la anul vom reveni mai hotărâţi, mai pregătiţi…

    La final, haideţi să tragem concluziile, deoarece asta contează cel mai mult:

 • Având în vedere apa foarte rece şi puţin tulbure, peştele trebuia căutat pe toată lăţimea pescuibilă a standului. Spun pescuibiliă, deoarece orice coş am fi pus, de la 35-40 de metri în sus nu se putea pescui din cauza curentului puternic.
 • Trebuia să dăm momeală vie şi foarte puţină nadă, dar pentru asta era nevoie de coşuleţe speciale cu plasă pe fund, de volum mic şi greutate maximă de 150-180 de grame. Din păcate nu am deţinut astfel de coşuleţe, dar pentru anul viitor le vom pregăti din timp. Viermii colaţi trebuiau să se desfacă încet, vierme după vierme, de aceea am fi avut nevoie de aceste coşuleţe cu plasă pe fund. Dintr-un coşulet open-end viermele colat iasă sub formă de bulgăre mic în momentul în care marginea s-a topit.
 • Este nevoie de minim 4 lansete: 3 heavy pentru a acoperi distanţele de 15-20-25 de metri, de lungime 3.9 sau 4.2 metri. De asemenea este necesar să avem şi o lansetă medium cu care să acoperim zona de lângă mal. Dacă se închid porţile de la centrală, trebuie lansat la 40-50 de metri, deoarece peştii îi vom găsi acolo.
 • Nu există posibilitatea de a crea pat de nadă în caz că apa e sus. Tactica ideală este să stai pe o linie nu mai mult de 20-30 de minute, apoi să schimbi distanţa şi să cauţi peştele dacă nu ai trăsătură.
 • Pe fiecare stand peştele stă la altă distanţă şi nu fiecare stand ţine mult peşte. Să vă dau câteva exemple: Campionul Belgiei, Note Luc, face 2 pe sector în prima manşă cu aproximativ 15 kg de peşte, iar a doua zi se chiunuie şi abia apucă să prindă o mrenuţă spre final de manşă; Döme Gábor îşi adjudecă sectorul în prima zi, ca în a doua manşă să termine pe locul 11 în sector; Lubos Kunes, cehul care a învins anul trecut, în prima manşă face 2, iar în a doua manşă prinde un singur peşte cu care scapă de lampă… şi exemplele pot continua. Credeţi că aceşti oameni, bun cunoscători ai pistei, au uitat să pescuiască de pe o zi pe alta? Nu prea cred… Contează foarte mult acea inspiraţie de moment, să găseşti soluţia optimă pentru standul pe care pescuieşti. Asta înseamnă pescuitul pe ape curgătoare.
 • Ne-a părut rău din cauză că, pentru manşa a doua nu am mai umectat nadă de Krill. O nadă pe bază de fishmeal va aduce mereu un plus pe această pistă.
 • Faza ca vârful lansetei ţinută înspre luciul apei? Asta am întrebat şi eu, iar belgianul Note Luc mi-a explicat că, apa fiind adâncă, presiunea pe fir este mult mai mică decât la suprafaţă. Deci, cu cât ţinem vârful lansetei mai jos, cu atât presiunea pe fir este mai mică. Testat şi de mine, funcţionează garantat! Dacă pescuim pe apă mai mică, nu cred că acesta reprezintă o soluţie mai bună, însă aici a funcţionat!

    Astea fiind spuse, îmi iau rămas bun de la voi, dragi cititori. Cu speranţa că v-am stârnit interesul faţă de acest eveniment de nivel international, vă invit să particpăm cât mai mulţi din România la ediţiile următoare. Noi cu siguranţă vom reveni!

image038

Cu stimă,

Szilagyi Francisc!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Browning Feeder Cup, 30-31 mai, 2015 (Szilagyi Francisc , mai 2015), 5.0 out of 5 based on 10 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

1 comment

 1. mihai_ace

  Felicitari pentru participare si pentru articol.La cat mai multe.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>