Apa foarte scazuta, caldura, peste mofturos, astea sunt conditiile pe care le puteti intalni pe multe rauri in sezonul cald. In continuare vreau sa va povestesc o partida dificila la scobar pe Bega
Apa foarte scazuta, caldura, peste mofturos, astea sunt conditiile pe care le puteti intalni pe multe rauri in sezonul cald. In continuare vreau sa va povestesc o partida dificila la scobar pe Bega.
Desi ca am undeva la 50-70km pana la Bega, nu am facut nici un pescuit pe aceasta apa. Intreband in stanga si in dreapta despre acest mic rau care serpuieste prin Banat, nu am auzit ceva incurajator, mai toti mi-au spus ca apa este foarte mica in aceasta perioda si pestele raspunde extrem de greu sau deloc. Am primit informatii ca pe rau sunt prezente mai multe specii cu ar fi: cleanul, scobarul, mreana, moronasul, platica, carasul, rosioara, obletele.
Avand aceste informatii am hotarat sa merg pe o strategie prin care sa am sanse la mai multe specii in functie de pestii cantonati pe vadul pe care il voi alege. Deoarece sanasele cele mai mari erau la scobar, dar si ceva mreana, clean si moronas, nada aleasa a fost Maros XXL mreana- scobar, o nada sarata de o culoare brun-roscata care mi-a dat rezultate foarte bune la scobar, mreana si moronas. Tot cu rezultate bune se poate folosi si Benzar Mreana-Scobar.
Ajuns pe locatie am gasit o apa foarte scazuta si foarte ingusta, undeva la 15m latime. Adancimea pe tronsonul respectiv de rau nu depasea 1,7m iar substratul era alcatuit din argila tare pe mijloc iar pe margini erau depuneri mal. Din ce am obseravat, locul nu era pescuit datorita malului inalt si abrupt, o coada de miciog Black Spider lunga de 3 m putea rezolva aceasta problema.
Pe langa nada am pregatit un mix de canepa fiarta, vierme oparit, casteri si porumb dulce de conserva. Acest mix urma sa il intorduc in mijlocul cosuletului iar pe capetii sa ii blochez cu nada.

Un mix de canepa, porumb, casteri si viermi opariti, foarte util pentru mentinerea pestilor pe vadul nadit
Montura a fost alcatulita din:
- vartej cormoran nr 16
- dispozitiv antinod cralusso nr 10
- cosulet Preston open end feeder de 30gr
- opritor cauciuc
- fir struna cralusso prestige 0,102mm
- carlig Drennan Super Carbon Maggot nr 16
Datorita sistemului antinod, firul principal si vartejul de conexiune a strunei va sta departat de cosulet astfel prevenind in mare masura incalcirea firului in jurul cosuletului.
Echipamentul:
- fir Carp Expert Feeder 0,17mm linie principala
- lanseta Preston Absolute Super Feeder
- mulineta Ryobi Zauber 3000
Primul pas pe care l-am facut a fost sa fac o prenadire cu aproximativ 10 cosulete de nada. Cum am spus si mai devreme, in mijlocul cosuletului a introdus mixul de momeli iar capetii au fost inchisi cu nada.
Va recomand ca inainte de lansare sa curatati excesul de nada de pe cosulet deoarece la impactul cu apa, nada care se desprinde de pe cosulet va atrage un numar mare de obleti pe vad. Cu cat norul de nada la impactul cu apa ca va fi mai mic cu atat numarul de obleti pe vad va fi si el mai mic. Am folosit acest model de cosulet deoarece la impactul cu apa face un nor destul de mic in comparatie cu cele din plasa.
In sezonul cald o mare problema o reprezinta obletii, daca nu luam masuri de precautie, pescuitul va devanu unul destul de dificil, de multe ori acestia iau momeala inainte ca aceasta sa atinga substratul. Desigur si nada este indicat sa fie mai colanta dar in masura in care de se desfaca dupa 2-3 minute de la asezarea cosuletului pe substrat.
Dupa montarea stunei si incarcarea carligului cu doi viermi, unul alb si unul rosu, la nici 5 minute dupa prima lansare cu carligul montat, un clean destul de frumos a gustat aranjamentul alb-rosu.
Dupa ce am scos cleanul din apa, acesta a regurgitat o cantitate impresionanta de viermi, canepa si porumb. Trebuie sa stiti ca atunci cand aveti clean pe vad momelile din nada trebuie suplimentate, acest peste este unul foarte hapsan si manaca cantitati impreisonante de vierme astfel riscand sa ramanem fara momeli pe vad si sa asteptam degeaba instalarea altor pesti pe vad.

De la capturarea cleanului, timp de 20 minute nu am mai avut nici o prezentare. Am lansat dinou si dupa aprox 5 minute au inceput niste ciuguleli anemice abia sesizabile pe varful foarte fin al lansetei Preston. Dupa ce am scos montura am constatat ca un vierme din cei 2 era strivit pe jumatete, semn ca scobarul a intrat pe vad dar este extrem de mofturos.
Nu am mai stat pe ganduri si am montat un carlig de 18, tot Drennan Super Carbon Maggot pe care l-am armat cu 2 viermi mici (pinky) agatati superficial de partea posterioara pentru o miscare cat mai naturala.
Miscarea a fost inspitata deoarece dupa nici 3 minute de la lansarea un scobar a invatat drumul pana la minciog; datorita mutatiei de care suferea l-am numit poreclit “scobarul delfin”.
Cu toate ca aveam un carlig de 18 si o struna de 0,10mm, o lanseta foarte fina pe varf, ciupiturile fine si nefinalizate au continuat. Intre 3-4 serii ce ciupituri soldate cu viermii fleciti, mai intra cate un scobar de dimensiuni mici spre medii.
Deja imi era clar ca scobarii erau pe vad in numar mai mare dar tot odata erau extrem de mofturosi. Singura solutie era sa lungesc struna de la 1,20m cat era initial, la 1,80m. O data cu lungirea strunei am hotarat sa bag doar un singur vierme pe carlig sa vad daca asa reusesc sa pacalesc acei ascobari extrem de mofturosi.
Imediat dupa lansarea noului montaj, o trasatura puternica scutura lanseta pana in cotor. Primul scobar mai imbracat a fost pacalit si a ajuns un fata aparatului de fotografiat.
O data cu schimbarea facuta trasaturile au devenit mult mai violente si rateurile au fost foarte rare. Cu toate ca foloseam un carlig destul de mic cu sarma subtire, lanseta a fost capabila sa amortizeze socurile si astfel nu am avunt nici un carlig indrepatat.
Pe parcursul partidei am alternat intre 2 viermi mici sau unul mare dar cei mai mari scobari au intrat la un singur vierme. Intre scobari au intrat si 2 mrene (cred) care au vrut sa plece cu tot cu lanseta dar din pacate datorita carligului mic si strunei subtiri chiar nu am avut ce sa le fac.
Cu timpul prezentarile au devenit tot mai dese si scobarii tot mai frumosi. A fost si un interval de aproximativ jumatate de ora in care tresaturile sau rarit dar dupa o reumectare a nadei (care sa uscat putin din cauza temperaturii destul de ridicate), trasaturile au aparut dinou la aceeasi intensitate.
In aceasta partida scobarul mi-a dovedit incaodata ca este un peste extrem de mofturos si pentru a putea avea o partida reusita chiar si in perioade dificile trebuie sa ne adaptam la mofturile lui.
Cu toate ca in momentele de maxima intensitate a trasaturilor a trebuit sa plec, a fost o partida reusita si inca o lectie de invatat. Scobarul poate oferi cele mai frumoase partide in care trebuie sa muncesti si sa inovezi pentru a putea beneficia de satisfactia pe care ti-o poate oferi acest peste dificil.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum
Cu feeder-ul dupa scobari pe Bega,
13 comments
Skip to comment form ↓
tudorache sorin
13 septembrie 2012 în 5:44 pm (UTC 3) Link to this comment
Salut! Aceasta metoda pe care ai folosit-o este aproape identica cu cea pe care o folosesc si eu, cu rezultate foarte bune pe Timis. Onada foarte eficienta ar mai fi Nada Maros-Mreana Scobar si Maros-Cascaval din Seria Feeder, aditivata cu Aditv Lichid Mreana Scobar tot de la Maros. Merita sa incerci! Fir intins!
Claudiu
15 octombrie 2012 în 10:45 am (UTC 3) Link to this comment
In ce zona a raului Bega a avut loc partida ?
lucian fiat
15 octombrie 2012 în 11:05 am (UTC 3) Link to this comment
Partida sa desfasurat in amonte de barajul de la Topolovat.
nicu
18 octombrie 2012 în 10:27 am (UTC 3) Link to this comment
de ce este nevoie de forface asa de lungi,care este diferenta intre cel de 120 cm. si cel de 180cm. ?
lucian fiat
18 octombrie 2012 în 6:19 pm (UTC 3) Link to this comment
Unul din aspectele este faptul ca o struna lunga asigura momelii de la carlig o miscare mai incitanta capabila sa determine pestele sa inhaleze momeala. Alt aspect este faptul ca de multe ori scobarul dar si alte specii nu se apropie de cosulet prefernad sa ste in aval de acesta si sa culeaga particulele de nada antrenate de curent.
catalinv
6 noiembrie 2012 în 2:27 pm (UTC 3) Link to this comment
practic cirligul este la 1.80 m de cosulet ( intrebare de incepator dar asta e)?
lucian fiat
6 noiembrie 2012 în 2:59 pm (UTC 3) Link to this comment
Da, carligul este la 1,80m distanta fata de cosulet.
Toti am fost incepatori, nu ne-am nascut invatati.
catalinv
6 noiembrie 2012 în 5:51 pm (UTC 3) Link to this comment
Sincer mi se pare destul de mult.
In timpul aruncarii nu sta cosuletul in fata
si forfacul in urma si se incurca daca e atat de lung?
Forfacul nu merge facut si dintr-un fir textil?
lucian fiat
6 noiembrie 2012 în 6:00 pm (UTC 3) Link to this comment
Orice lungime ar avea struna, tot in spate va sta. Daca se face un stop in clipsul mulinetei inainte ca montura sa tinga apa, struna si carligul o va lua inaintea cosuletului/momitorului si astfel nu se va incurca.
Scobarul este un peste mofturos si in general este foarte pretentios la carlige si strune (grosime si material)
Personal am incercat strict la scobar cu struna din textil si rezultatele au fost foarte slabe, in schimb la moruonas, caras, vaduvita si alte specii am folosit struna de textil cu rezultate destul de bune atinci cand pestele era activ si in densitate mare pe vad.
Lungimea stunei o dicteaza pestele nu o alegem nu o impunem noi. Sunt partide in care daca nu ai struna lunga nu ai nici o prezentare iar daca o lungesti prezentarile incep instant.
catalinv
6 noiembrie 2012 în 7:22 pm (UTC 3) Link to this comment
Multumesc de informatii…Intrebarea cu struna era in general pt ca la noi la siret trag mai multe specii de pesti, in special platica si morunasi ( crap /caras mai rar , si mai rar rosioara ). Chiar ! n-am prins niciun scobar. Asa in general as avea o mie de intrebari.
lucian fiat
6 noiembrie 2012 în 7:28 pm (UTC 3) Link to this comment
Te asteptam pe forum cu intrebarile.
calin
8 noiembrie 2012 în 8:32 pm (UTC 3) Link to this comment
si eu am pescit pe bega in amonte de baraul de la totpolovat,nu am ajuns la podul de fier de cale ferata,si am luat scobar dar nu am avut o partida f reusita.mai am de invatat si de practicat.felicitari lucian pt articol
silviu apostica
17 februarie 2015 în 4:56 pm (UTC 3) Link to this comment
frumos articol cu foarte multe informatii utile.