«

»

Cu feederul pe meleagurile arădene ale râului Mureş (aprilie, 2015)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (26 votes cast)

    Pescuitul pe ape curgătoare pe cât este de frumos şi provocator, cu atât este de dificil şi frustrant uneori. S-a întâmplat ca în toamna anului 2014 pescuitul pe una dintre locaţiile mele preferate, Canalul Bega, să fie aproape imposibil. Datorită lucrărilor de reabilitare ce se efectuau pe malurile urbane ale Timişoarei, nivelul apei a fost mai mereu cu 50 cm – 1 metru mai scăzut faţă de cotele obişnuite. Pe urmatoarea imagine se vede clar acest lucru: la cote normale apa vine peste mormanul pietre.

Lucrări de reabilitare pe malurile Canalului Bega – Timişoara

Lucrări de reabilitare pe malurile Canalului Bega – Timişoara

    Datorită acestor condiţii era nevoie să încerc ceva nou şi să-mi îndrept atenţia către o altă locaţie. Dar care să fie acela? Răspunsul vine din lumea virtuală al pescuitului… de pe internet. Membrii forumului www.pescuitlafeeder.ro  oferă răspunsuri la foarte multe întrebări şi multe probleme pot fi soluţionate prin  simplul acces la această comunitate.

    Câteva click-uri prin topic-uri şi dau de o poveste care mi-a captat atenţia. Un utilizator a relatat cu foarte mult entuziasm detalii despre o partidă de vis, care a avut loc pe Râul Mureş, în judeţul Arad. Citind printre rânduri, imaginaţia mea a pornit într-o călatorie… în natură, pe malul Mureşului. Deja mă vedeam pe modular, cu feederul în mână, într-o luptă aprigă cu Regina… Mreana!

    Îl sun pe Leo, bunul meu prieten şi coleg de suferinţă, ii împartasesc cu patimă povestea citită pe forum şi-i propun să facem o ieşire pe noapte în data de 14 septembrie. Răspunsul vine instant: “Mergem!” Înainte să stabilim detaliile (verificasem între timp starea vremii) spun cu un ton calm: “Să ştii ca anunţă ploi serioase duminica viitoare…” Leo nu ezită şi-mi închide gura: “Auzi Taică, mai rău ca în aprilie pe Doripesco, sigur nu va fi!”

    Perfect!  Am stabilit data şi mai aveam o săptămână la dispoziţie pentru a pune la punct toate detaliile. Aveam timp suficient pentru a putea aduna informaţii. Când vizitez o locaţie nouă, îmi place să merg cu lecţia învăţată. Au urmat numeroase apeluri telefonice, mesaje private pe forum şi mesaje pe facebook. În câteva zile, cu ajutorul unor persoane de nota 10, am reuşit să adun suficiente informaţii pentru a putea pleca fără emoţii la pescuit cu feederul pe Mureş. Pe această cale doresc să le mulţumesc încă odată următoarelor persoane pentru informaţii şi sfaturi: Adrian Dumitrescu, Adrian Bădescu şi Cătălin Hornoi.

    Am reuşit să contorizez urmatoarele:

 • Locaţia era pe o plajă aflată la câţiva kilometri în aval de oraşul Lipova
 • Curentul e puternic, iar substratul este format din balastru şi bolovani, dar care nu afectează în mod negativ pescuitul
 • Specii ţintă: scobar, clean, mreană, morunaş
 • Se poate pescui cu success pe două distante: una la aproximativ 20 metri, iar cealaltă undeva la 35-40 de metri.
 • Adâncimea apei este aproximativ 1.2 – 1.5 metri la distanţa pe care urma să pescuim
 • Nadă cu granulaţie mare, aromă de caşcaval şi multe particule grele (pellete, seminte preparate)

    Aşa cum au prevestit dragii noştri meteorologi, duminică 14 septembrie în jurul orei 15, plecăm spre Lipova pe o ploaie mocănească care părea că nu se va opri niciodată. Drumul nu este foarte lung, dar emoţiile sunt mari şi adrenalina creşte cu fiecare minut cu care ne apropiem de destinaţie.

    Odată ajunşi pe malul Mureşului, observăm că sunt deja câţiva pescari care-şi încearcă norocul. După discuţiile avute cu ei, primim următorul răspuns: “Nu se prinde…”. Nu ne descurajăm, căutăm o zonă în care să pescuim, iar Leo face un gest de gentlemen: mă lasă sa pescuiesc în aval de el. P.S. – Pescarii de apă curgatoare ştiu de ce…

    Ne ocupăm standurile, facem prima umectare la nadă şi echipăm lansetele. Preţ de câteva ore ploaia se opreşte, norii dispar şi razele solare ne învelesc cu multă căldură, timp în care Leo îşi etalează calităţile de artist imortalizând peisajul în imagini.

raul mures

raul mures

raul mures

    În zilele premergatoare decidem împreună, ca o adevarată echipă, să folosim 2 combinaţii de nadă

 1. Timar Mix River + Tubertini Lasca-Savetta http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/2631-nada-tubertini-mreana-clean-lasca-savetta.html,
 2. Benzar Mix Mreană-Scobar + EA Pörkölt  http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/170-nada-benzar-mix-mreana-scobar-1kg-5999018291379.html + http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/2717-ea-record-2000-nada-prajit-2kg-5999546220650.html
nada benzar mix

nada benzar mix

    La aceste amestecuri am adăugat:

Dupa 2 umectări şi sitare, adăugăm aceste “bunătăti” la nadă

Dupa 2 umectări şi sitare, adăugăm aceste “bunătăti” la nadă

    După adăugarea aditivilor am supraumectat puţin nada ca să lucreze pe substrat, iar rezultatul se vede in urmatoarea poza: nadă grea cu granulaţie mare, multe particule – o nadă menită să aducă şi să ţină peştii pe linia nădită.nada pescuit la feeder mreana

preston korum soundbaits

    Ca momeli am pregătit porumb de conservă, viermi şi pinki peste care am presărat pastoncino de caşcaval, Haldorado mei flotant fluo galben – http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig-flotanta-plutitoare/2815-haldorado-mei-flotant-galben-fluo-5991234596238.html şi fluo roşu http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/momeala-carlig-flotanta-plutitoare/2816-haldorado-mei-flotant-rosu-fluo-nou-2014-591234596221.html.

momeala porumb viermi pescuit feeder

Totul este pregătit… Hai sa pescuim!

Totul este pregătit… Hai sa pescuim!

    Am decis să abordez partida pescuind pe 2 distanţe, 20 respectiv 40 de metri. Am dat startul în jurul orei 19, cu aproximativ 2 ore înaintea lăsării întunericului, fără să fac nădire grea, dar prinzând firul în clipsul mulinetei pentru a face un pescuit cât mai precis. Aveam timp suficient pentru a duce în mod constant nadă pe vad.

    Pe ambele distanţe am folosit montură cu power-gum, diferenţe fiind doar la coşuleţ, strună şi cârlig. Pe distanţa de 40 de metri am optat pentru o struna de 0.14 mm grosime, cârlig Colmic Nuclear N500  nr 16 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/3507-carlige-colmic-nuclear-n500.html şi coşuleţ de 60 de grame, iar pe distanţa de 20 metri am folosit strună de 0.08, cârlig Preston PR 344  http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/694-preston-competition-hooks-344.html nr 18 şi coşuleţ de 40 grame. Ambele strune au avut lungimea de aproximativ 1-1.2 metri.

    Montura pe care am folosit-o a fost una nouă şi pentru mine, dar merita încercată. Am vazut-o la un prieten, Gabi Kapor, care este un adevărat “guru” al monturilor cu powergum. Ştiam că voi avea de-a face cu peşti bătăioşi astfel am achiziţionat un powergum de la Nevis de 0.6 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/power-gum/2179-nevis-carp-power-gum-060mm-10m.html. Această gumă nu are rezistenţa celui de la drennan, dar este mult mai elastică, exact ceea ce aveam nevoie.

 Pentru confecţionarea monturii avem nevoie de un vârtej simplu, un vârtej quick Haldorado http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/agrafe-si-varteje/1820-haldorado-vartej-cu-prindere-rapida-feeder-5996495100248.html, un segment de powergum şi un con de silicon care să protejeze nodul. Segmentul de gumă am împletit-o pentru a avea o rezistenţă mai sporita şi să ajute la obţinerea efectului de antirăsucire.

Accesorii necesare confecţionării monturii cu powergum + montura în sine

Accesorii necesare confecţionării monturii cu powergum + montura în sine

Montura propriu-zisă

Montura propriu-zisă

    Cum era de aşteptat, prima dată au apărut peştii mici pe vad: morunaş, porcuşor şi cosac. Odată cu lăsarea întunericului însă, trăsăturile au încetat să mai apară, moment în care am schimbat struna de 0.08 mm pe o strună de 0.12 mm şi cârlig Colmic Nuclear N500 nr 18. S-a dovedit a fi o mişcare inspirată, deoarece după nici 10 minute a intrat primul peşte mare pe linia de 20 metri. Peştele a plecat vehement şi a trebuit să declipsez. Eram sigur ca am o mreană serioasă în cârlig. După câţiva metri s-a oprit şi am preluat controlul. Spre sfârşitul drillului peştele a urcat liniştit în amonte, fără să creeze mari probleme. Când a ajuns aproape de mal, m-am dat jos de pe modular şi am intrat 2-3 metri în apă, adâncimea fiind foarte mică în acea zonă. În câteva momente o mreană de peste 1.5 kg a apărut în lumina lanternei. Apa fiind limpede, mi s-a ivit o privelişte care nu poate fi descrisă în cuvinte…

Primul vizitator

Primul vizitator

    “Nu e rău pentru început”, zic eu apoi lansez din nou aşteptând următoarea trăsătură care nu întârzia să apară, şi mrene de diferite dimensiuni ajunseseră la minciog. Din păcate ploaia nu ne-a ocolit şi a ţinut până în jurul orei 7 dimineaţa. Însă nu puteam pleca de lângă beţe, am rămas pe modular, deoarece  mrenele au fost active (cu  mici pauze) aproape toată noaptea.

    Montura cu powergum şi-a făcut treaba încă odată, nu am avut nici o ruptură, cu toate că am fost nevoit să declipsez de 4 ori. Toţi pestii au ajuns cu siguranţă la minciog.

     Dupa ce au dat primele lumini ale zilei, mrenele au părăsit vadul nădit şi nu am mai avut nici o trăsătură.

    Soarele a decis să-şi facă apariţia printre nori, astfel am putut fotografia capturile în condiţii optime înainte de eliberare. Mai jos puteţi observa capturile acestei nopţi, o noapte productivă… aş zice eu.pesti raul mures

pesti raul mures

Succesul este mai dulce, dacă-l împarţi cu un prieten

Succesul este mai dulce, dacă-l împarţi cu un prieten

    Cele două combinaţii de nadă au funcţionat foarte bine. Mi-au adus mult peşte pe vad şi am reuşit să-i menţin în zona nădită. Drept dovadă serveşte poza următoare:

“Urmele lăsate de peştii băgaţi în juvelnic – nada a lucrat bine”

“Urmele lăsate de peştii băgaţi în juvelnic – nada a lucrat bine”

    Concluzii:

 • Pe o astfel de locaţie este esenţial să pescuim cu o nadă consistentă şi grunjoasă. Particulele mari se vor aşeza pe substrat şi vor rămâne blocate între pietre, iar mreana adoră să le adune de acolo. Dacă aţi mai văzut filmuleţe “underwater” făcute de englezi, veţi înţelege mai bine acest lucru.
 • Pe orice râu unde există şanse să vă intre mreană mare, folosiţi cu încredere monturi confecţionate din powergum.
 • Dacă timpul vă permite, pescuiţi cu încredere noaptea pe râu. Încercând doar ziua poate nu vă daţi seama ce creaturi trăiesc în zona respectivă.
 • În pescuitul nocturn la mreană, folosiţi cu încredere cârlige mici şi tari cum sunt cele de la Colmic Nuclear N500 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/3507-carlige-colmic-nuclear-n500.html. Înţeapă impecabil şi stau foarte bine in buza peştelui. Nu am avut nici un rateu, nici un peşte scăpat în drill.
 • Majoritatea peştilor i-am prins la 3-4 viermi albi. Am încercat şi combinaţie cu porumb de conservă dar fără rezultat
 • Am prins bine pe ambele vaduri, însă media capturilor a fost clar mai mare pe distanţa de 40 de metri.

  Acestea fiind spuse doresc să-mi exprim mulţumirea în faţa tuturor care au citit acest articol, iar până la următoarea povestire nu-mi rămîne, decât să vă urez tradiţionalul: Fir Întins!!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (26 votes cast)
Cu feederul pe meleagurile arădene ale râului Mureş (aprilie, 2015), 4.8 out of 5 based on 26 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

8 comments

Skip to comment form

 1. topi

  Stiu ca sunt frustratnte si enervante comentariile de genul .. dar nu ma pot abtine .. zgarie la ureche:
  Ma refer la propozitia :
  <>

  – conform DEX …. balastru- n. compas dintr-un braț, cu manșon la partea superioară, de care este legat un al doilea braț care se arcuiește și poartă un creion, la trasarea de cercuri mari.
  … cred ca domnul se referea la substrat din „balast”.
  Stima si numai bine.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 3 votes)
  1. Francisc Szilagyi

   Buna topi!

   Multumesc pentru atentionare, chiar nu stiam. Asa am auzit de la altii acest termen, dar nu am consultat dex-ul online inainte sa-l pun in articol. Poate… In zona noastra asa se spune. O sa le transmit prietenilor mei ca, e gresit ce au facut!

   Scuze pentru zgariturile la ureche.

   Stima!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +1 (from 1 vote)
 2. dorint

  Nu toti oamenii pot excela in toate domeniile: unul este foarte bun la pescuit, altul in semantica , unul e sofer foarte bun, altul e cizma , asa suntem noi oamenii….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  1. Groparu

   Asa este, dar daca autorul ne ajuta cu informatii despre pescuit, il ajutam si noi cu informatii gramaticale :) win-win!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Pescuit si Natura

  Bravo, vorbiti despre orice, mai putin despre abordarea partidei sau pescuit… Pentru deslusirea intelesului cuvintelor, exista alte forumuri, baieti!

  Frumos detaliat si destul de explicit. O partida destul de ”plina”, tinand cont conditiile meteo in care s-a desfasurat. Frumoasa locatia, frumoase capturi…Fire intinse si pe viitor !!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
 4. Bumy

  Salut Fery,revin cu felicitari !
  Ar fi de facut niste completari si anume care amestec de nada pe care vad,si de asemenea ar trebui sa expui o parere personala(deoarece tu ai pescuit,poti avea cea mai obiectiva parere) despre motivul care a dus la un mai bun randament al vadului de la 40m-curent mai puternic,adancime mai mare,diferenta nada,prezenta mal abrupt,etc…Merci.
  Pentru cei ce au renuntat la a pescui cu 2 lansete si sunt nevoiti sa-si maximizez sansele pe un vad,sunt utile asemenea informatii.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Francisc Szilagyi

   Salut Bumy!

   Revin cu următoarele completări:

   – Nu sunt praguri, plaja se adânceşte în mod constant, diferenţa de adâncime între cele două vaduri fiind foarte mică. Am dat pe două vaduri, deoarece aşa mi-a recomandat Adi Bădescu. El mi-a spus că merită încercate ambele distanţe.
   – Pe vadul de 40 de metri am dat cu nada Timar+Tubertini, cu aromă pronunţată de caşcaval. Cu cealaltă combinaţie am pescuit pe vadul de 20 de metri, deoarece nu eram sigur ca vor veni mrenele până acolo. Sincer, ma aşteptam să intre scobar acolo, dar nu i-am văzut culoarea.
   – Din informaţiile primite am aflat că, cele mai multe exemplare mari stau în malul de vizavi, dar acolo e aproape imposibil să pescuieşti cu feederul, din cauza curentului foarte puternic. Din acest motiv, cred eu, media capturilor a fost net superioră la distanţa de 40 de metri. Prima mreană mai serioasă a intrat pe distanţa de 20 de metri, dar e de înţeles, deoarece cu acea lansetă am pescuit în aval.
   – Cred că, prindeam mreană cu aproape orice de tip de nadă, însă o nadă cu aromă de caşcaval/parmezan face diferenţa în pescuitul mrenei. Nu uit însă să menţionez încă o dată, necesitatea de a adăuga particule în nadă (cânepă, grâu, porumb, pellete).
   – După această partidă am mai facut o ieşire tot acolo, am folosit doar produse FeederX şi a fost mult mai bine. Sper să o pot relata într-un articol în curând… Cu toate că, poate devin plictisitoare poveştile cu mrene :)

   Dacă mai aveţi întrebări, le puteţi adresa liniştit.

   Stimă!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +4 (from 4 votes)
 5. Alex

  Felicitari baieti, frumoase capturi-de mult visez(pescuind pe Somes) si eu la asemenea capturi-inca nu am avut.O intrebare am si eu daca nu e cu suparare-voi aruncati perpendi
  cular in curent s-au putin oblic spre sensul de curgere a apei.

  Multumesc anticipat

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.