«

»

Eficienţa produselor FeederX în pescuitul la feeder pe ape curgătoare (aprilie, 2015)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (16 votes cast)

    Cum am precizat şi în titlu, în acest articol aş dori să vă prezint eficienţa produselor FeederX pe ape curgătoare. De asemenea, voi prezenta schimbările tehnico-tactice pe care le-am făcut în comparaţie cu partidade pescuit efectuată în septembrie 2014, descrisă în precedentul articol http://www.pescuitlafeeder.ro/partide-pescuit-feeder/cu-feederul-pe-meleagurile-aradene-ale-raului-mures/.

   Sunt genul de pescar care încearcă mereu să-şi îmbunătăţească stilul de pescuit şi şansele la captură. În articolul precedent am descris o partidă care, pentru mine a fost una dintre cele mai reuşite (în ceea ce priveşte pescuitul pe ape curgătoare). Ştiu că întotdeauna este loc de mai bine, ştiu că pot evolua în direcţie ascendentă.

    Când prietenul meu Florin a observat rezultatele obţinute de mine pe Mureş, m-a contactat telefonic pentru a programa o ieşire la începutul lunii octombrie. Evident, nu puteam refuza, dar eram conştient că va trebui să fiu mai bine pregătit pentru a obţine rezultate mai bune.

    Aşadar am accesat magazinul online www.pescuitlafeeder.ro/magazin pentru a comanda accesoriile de care aveam nevoie. Ştiam de existenţa nadei FeederX Super Scobar, dar aceasta nu era încă prezentă pe rafturile virtuale ale magazinului. L-am sunat pe Lucian să-mi pună câteva pungi în colet şi i-am cerut sfaturi în ceea ce priveşte utilizarea acesteia. El mi-a oferit informaţii importante în ceea ce priveşte pregătirea şi folosirea nadei respective, fapt pentru care aş dori să-i mulţumesc pe această cale. Niciodată nu voi uita cuvintele lui: “Nici cea mai bună nadă nu-ţi poate fi de ajutor dacă nu o prepari în mod corect”. Aici puteţi citi un articol despre ce se întâmpla când nada nu e pregătită corect http://www.pescuitlafeeder.ro/nade-momeli-feeder/pergatirea-nadei-pentru-method-feeder/

    Ca de obicei, coletul a ajuns la mine în 24 de ore cu toate produsele comandate. Măcinat de nerăbdare, am desfăcut o pungă de FeederX Super Scobar http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/3181-feederx-super-scobar-1kg.html  şi am rămas uimit de calitatea ei. În sfârşit, aveam în posesie nada de râu care lipsea din magazinele noastre: o nadă grea, special concepută pentru pescuitul pe râurile cu debit mare şi mediu, conţine un procent optim de parmezan, astfel încât nu necesită alţi aditivi, iar preţul este fără concurenţă.

Aşa arată nada FeederX Super Scobar uscată, pregatită pentru umectare

Aşa arată nada FeederX Super Scobar uscată, pregatită pentru umectare

    În data de 1 octombrie am plecat la drum  în jurul orei 9, iar ca locaţie, am ales să pescuim pe aceeaşi plajă aflată în aval de Lipova. De această dată meteorologii au anunţat vreme foarte bună, surprinzător de frumoasă pentru început de octombrie.

   Fiind mijloc de săptămână, în afară de noi doi nu mai era nimeni la pescuit. Am ocupat un loc la vreo 30 de metri în amonte de prietenul meu, am montat modularul cu toate accesoriile, am pregătit lansetele, apoi am trecut la pregătirea nadei.image002

    Luci mi-a spus că mecanica nadei va fi optimă doar în cazul în care este preparată corect. Aşadar am aplicat 2 umectări cu pauză de aproximativ 20 de minute între ele şi am sitat-o dupa fiecare umectare. După umectarea finală am adăugat viermi opăriţi, cânepă fiartă, grâu fiert, pellete BaitTech Krill 6 mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/pelete/2767-bait-tech-krill-pellets-6mm.html, pellete Dynamite Baits Shellfish 8 mm şi un mix de micropellete BaitTech.

Forma finală a mixului cu care va fi umplut coşuleţul

Forma finală a mixului cu care va fi umplut coşuleţul

    Am decis să pescuiesc cu două lansete pe aceeaşi linie, undeva la 40 de metri distanţă. Am folosit două lansete diferite şi două tehnici diferite.

    Echipament nr 1

     Cu acest echipament am urmărit să capturez doar exemplare mari şi am lansat mai rar pentru a nu speria peştii suspicioşi.montura feedermontura feeder

Echipament nr 2

montura feeder    Motivele pentru care am ales acest tip de coşuleţ au fost următoarele:

 • Fiind din plastic cu găuri puţine, am avut siguranţa că nada va ajunge aproape în totalitate pe substrat
 • În momentul în care aveam trăsături consecutive, am pus capacele şi am introdus doar viermi vii în coşuleţ. Pe durata partidei am alternat între cele două modalităţi de umplere ale coşuleţului, în funcţie de situaţie.

   Cu acest echipament am urmărit să capturez tot ce intră pe vad, ca la concurs.

  Pescuitul a început cum nu se putea mai bine, după nici 10 minute am avut prima prezentare la pellete şi spre surprinderea mea un clean frumos a ajuns în minciog. Cum am precizat mai sus, cu această lansetă am pescuit la aşteptare, am lansat numai de 5-6 ori pe oră! Nu ştiu dacă puterea de atracţie al Krillului a determinat cleanul să muşte, sau pur şi simplu a fost prin zonă, însă a fost un semn promiţător.

preston korum soundbaits

    Pe lanseta din aval primele trăsături au apărut după aproximativ un sfert de oră şi foarte rar s-au oprit. Din păcate însă, a intrat doar mreană de talie mică şi foarte mică, mai rar câte una peste  dimensiunea legală. Dar am decis să nu schimb tactica, eram curios de puterea de atracţie a nadei. Menţionez că, pe această lansetă am început direct cu o strună de 0,12 mm (ceea ce este împotriva teoriei) şi cârlig Kamasan B560 nr 16 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/1234-kamasan-b560.html, deoarece ştiam că sunt mrene mari în zonă. Nu vroiam să risc pierderea unui exemplar mai serios.

    Am practicat un pescuit de viteză, peştii hrănindu-se în mod frenetic. Singurele momente când s-a mai liniştit vadul, au apărut atunci când încercam să filmez sau când aveam un drill mai lung cu peşte prins la pellete, iar vadul nu a mai fost întreţinut în mod corespunzător.

    La un moment dat, am avut două trăsături violente soldate cu rateu şi viermii sparţi pe cârlig. Eram conştient că au intrat scobarii pe nadă şi trebuia să schimb ceva ca să-i prind. Am decis să pun o strună de 0,08 mm grosime cu cârlig Preston PR322 nr 20 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/1126-preston-competition-hooks-322.html şi un singur pinki roşu ca momeală. Schimbarea a dat roade, în scurt timp am reuşit să prind doi scobari frumuşei, dar s-a întâmplat ceva la care nu mă aşteptam… În timp ce recuperam lanseta din stânga, am avut o trăsătură violentă pe cea din aval. Am apucat să ridic lanseta, mulineta a început să lucreze, dar nici frâna bine reglată, nici powergum-ul de la montură n-au fost suficiente pentru a putea  ţine peştele, struna subţire a cedat.

    Am reuşit să filmez trăsătura, iar filmuleţul poate fi  vizualizat pe link-ul următor:

https://www.facebook.com/video.php?v=835760799777367&set=vb.100000303659199&type=3&theater

    După acest eveniment nu am mai pescuit cu strună subţire… doare când pierzi un asemenea peşte. Am trecut din nou la strună mai groasă, dar nu a fost să fie, nu a mai intrat peşte mare pe acest vad. Eram convins că peştele mare nu vine pe nadă în timpul zilei, dar mi s-a dovedit contrariul. Probabil modul de prezentare al momelii a fost unul foarte natural, iar peştele a luat cu încredere acel pinki roşu.

   Cu aproximativ 2 ore înainte să se întunece, am scos lansetele şi m-am oprit din pescuit. Am vrut ca vadul să se liniştească şi am avut de luat o decizie importantă. Montura cu pellete a produs doar 5 peşti (doi cleni şi 3 mrene, între 400g -800g / bucată ) + un rateu, iar montura clasică a făcut un adevărat festival, însă cu puţine capturi peste limita legală. Trebuia să mă decid dacă rămân pe varianta asta sau modific şi pescuiesc pe ambele lansete cu montură clasică.

    În acest timp am mai preparat nadă, deoarece cele 2 kg nu au fost suficiente. Apoi am pregătit standul pentru pescuitul nocturn. Îmi place să fie ordine în stand, mai ales când pescuiesc peste noapte. Am turnat cafea fierbinte în cană, m-am uitat minute în şir la apă şi am decis să nu renunţ la montura cu pellete…. o decizie care s-a dovedit inspirată până la urmă.

    Am pescuit până la ora 2 noaptea, timp în care am prins 5 mrene între 1.5 – 2.1 kg şi câteva bucăti mici. Toţi peştii mari au intrat pe montura cu pelletele FeederX Krill. La viermi am prins mai multe mrene, dar nici una nu a trecut bariera kilogramului.

    Din cauza oboselii nu am mai rezistat să pescuiesc toată noaptea, iar înainte să adorm mă măcina un gând… Nu îmi puteam explica, de ce în această noapte nu a mai intrat nici o mreană serioasă pe montura cu viermi. O fi din cauză că am lansat de mai puţine ori cu montura cu pellete? Sau o fi puterea de atracţie a Krill-ul de vină? A fost greşit oare că am pescuit pe aceeaşi linie cu ambele beţe? Nu am găsit răspunsul la această întrebare, dar îmi place să cred că adevărul este undeva la mijloc.

    Dimineaţa am mai pescuit vreo 3 ore şi am continuat de unde am terminat, până rămăsesem fără nadă, trăsătură după trăsătură, peşte după peşte… dar numai pe viermi. Pe pellete nu a mai intrat nimic. A urmat apoi şedinţa foto, iar capturile acestei partide le puteţi vedea în următoarele poze:pesti captura1 pesti captura2 pesti captura3 pesti captura4

    Observaţiile de final:

 • Pe durata partidei am folosit 4 kg de nadă uscată ceea dovedeşte faptul că peştii consumă cu plăcere FeederX Super Scobar. După părerea mea, este una dintre cele mai bune nade de râu la ora actuală pe piaţa din România. Adună foarte multă mreană mică, dar acesta nu este neapărat un dezavantaj.
 • Coşuleţele Korum Combi Feeder sunt foarte utile în aceste situaţii, deoarece se poate nădi în două feluri diferite cu acelaşi coşuleţ.
 • Mi-am dat seama că se poate prinde peşte mare în această zonă şi ziua, dar este nevoie să găsesc un echilibru între prezentarea cât mai naturală al momelii şi rezistenţa componentelor monturii. În acest an voi lucra la acest capitol.
 • Pentru că mulţi au întrebat pe forum, am să scriu părerea mea despre mulineta MAP Carptek ACS 4000. Este o mulinetă bine lucrată, aşează uniform firul pe tambur, frâna lucrează impecabil, în drill firul iasă din clips fără a opune rezistenţă, vine cu tambur de rezervă şi 2 modele de manivelă. Are însă şi devazantaje: merge greu atunci când pescuieşti cu coşuleţe grele pe râuri cu curent puternic, iar dacă nu eşti atent, firul poate ieşi din clips după lansare când pui galetul. Eu o recomand pentru pescuit la crap pe baltă.
 • Încercaţi cu încredere nade şi momeli cu valoare proteică ridicată, iar unde există şanse să intre peşte mare, folosiţi pelleţi de Krill ca momeală. Puterea de atracţie a pelletelor poate fi sporită prin înmuiere prealabilă în apa raului sau într-un aditiv lichid. Pelleţi astfel preparaţi vor emite mai repede semnalul de hrană.

    Sper că am reuşit să ofer informaţii utile cititorilor acestui articol şi aş dori să le mulţumesc pentru atenţia acordată. Dacă am greşit cu ceva sau aveţi orice fel de întrebare, vă răspund cu cea mai mare plăcere.

    Până la următorul articol nu îmi ramâne decât să vă urez tradiţionalul “Fir Întins”!

    Szilagyi Francisc

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (16 votes cast)
Eficienţa produselor FeederX în pescuitul la feeder pe ape curgătoare (aprilie, 2015), 4.8 out of 5 based on 16 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

5 comments

Skip to comment form

 1. Tiby baschet

  Excelent articol :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. vali

  Acu cateva luni parca ai prins cu altceva!:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -2 (from 2 votes)
  1. Szilagyi Francisc

   Ambele partide au avut loc toamna anului trecut. Intr-adevar, in prima partida am prins cu alt mix, dar asta nu inseamna ca trebuie sa pescuiesti mereu cu aceeasi nada. Prin prisma acestei partide am avut prilejul sa pot testa FeederX Super Scobar inainte sa iasa pe piata si ma bucur ca da rezultate…. Si nu prinde doar pe Mures…

   Testeaz-o pe ape curgatoare si convinge-te singur :)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +4 (from 4 votes)
 3. roby

  Frate,reclama-i sufletu comertului!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 3 votes)
 4. Gabi

  Ai avut partide reusite la mreana pe Mures si pe timp de vara sau inainte de prohibitie? Sunt curios, deoarece eu am avut cateva, dar au tinut mai mult de localizarea cardului de mrene, decat de a le aduce pe nada (gen 3-4 capturi intr-un interval scurt, apoi pauza lunga).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>