Chiar daca afara temperaturile oscileaza in jurul valorii de 0 grade, in cazul in care apa din lacuri nu a inghetat, mai putem avea niste pratide frumoase la babusca
In lacurile unde platica si babusca reprezinta un anumit procent din populatia piscicola, se pot face partide frumoase si in anotimpul rece chiar si atunci cand temperaturile de afara sunt foarte mici, important este ca apa lacului sa nu inghete.
Pentru aceasta perioada dar si in perioada de dupa dezghet, prefer sa folosesc pentru nadire doar agila cu aditiv praf si momeala vie. Avantajul este ca pe langa atractia vizuala produsa de norul de argila dar si atractia olfactiva produsa de aditiv, pestii care se aduna pe patul de nada nu se pot satura si astfel vor sta mai mult pe patul de nada in cautarea momelii vii pe care noi o introducem in nada. Este indicat ca momeala vie pe care o introducem in nada sa fie direct proportionala cu activitatea pestelui, pentru inceput putem introduce putina momeala vie iar o data cu cresterea activitatii sa marim si cantitatea de viermi sau larve.
Patida ce o voi descrie in continuare sa desfasurat pe lacul Surduc din judetul Timis la inceputul lunii Decembrie pe o durata de 3 ore, suficient pentru o distractie pe cinste. Pe astfel de lacuri este indicat sa localizam cat mai bine locurile de iernare a pestilor, in general acestea sunt in zonele cu apa mai adanca si pot fi aflate de la pescarii localnici sau pescarii care pescuiesc frecvent pe aceste lacuri. Este foarte important sa aflam informatii dspre localizare caci astfel riscam sa pescuim in zone unde pe timpul iernii nu se alfa nici un peste.
Pentru aceasta partida am ales o punga de Argila umeda Benzar si aditivul de platica Sensas Super Bremix. Metoda de preparare a fost simpla, am adaugat un kg de argila umeda sitata peste care am adaugat aproximativ 70gr de aditiv praf. In cazul in care argila nu este suficient de umeda se poate umezi suplimentar cu un pulverizator iar dupa aceea este indicata o sitare pentru a elimina bulgarii mai mari care se formaza in urma omogenizarii argilei umezite.
Pentru cei care au posibilitatea sa gaseasca musuroaie de cartita pe terenuri argiloase, este mult mai bine deoarece pot reduce din cheltuieleile partidei. Nu demult a apraut pe piata argila gata pregatita si ambalata si astfel nu mai este necesar sa o cautam in diferite locatii cum facem cu ceva timp in urma.
Nici argila din comert nu este scumpa deoarece cu un kg (jumatate de punga) putem pescui o partida intreaga tinand cont ca partidele de iarna oricum sunt reduse ca timp din cauza temperaturilor negative.
Am dorit sa folosesc argila deoarece aceasta nu satura pestii si produce in apa un nor foarte atractiv pentru exemparele de talie mica si medie iar aditivul ii retine mai mult pe patul de nada reusind de multe ori sa creeze o concurenta mai mare pe hrana in zona carligului ce conduce de cele mai multe ori la un numar mult mai mare de prezentari.
Argila am imbogatit-o cu viermi si larve. Probabil ati auzit de larvele de “libelula”( Chironomidae) care sunt foarte atractive pentru orice specie de peste pasnic, avantajul este ca acestea sunt foarte apreciate de pesti mai ales in sezonul rece cand au un metabolism mult redus. Este mai dificil, si foarte scump, sa gasim larve in sezonul cald deoarece o data cu incalzirea apelor si accelerarea metabolismului pestilor, acestia le consuma in cantitati mult mai mari si devin tot mai rare fapt ce conduce la preturi foarte mari de achizitie sau cateodata imposibil de procurat. In sezonul rece, datorita activitatii reduse de hranire a populatiei de pesti din lacuri, larvele se gasesc in cantiatati mult mai mari in lacurilor si astfel pretul de achizitei este unul cat de cat accesibil pentru un numar mai mare de pescari.
Ca de obicei montura a fost una simpla, fina si eficenta, mai ales in sezonul rece este recomandat sa folosim monturi cat mai fine care sa opuna cat mai putina rezistenta in timpul muscaturii pestelui. Montura a fost alcatuita din urmatoarele componente:
- Carlig Preston 311 nr.16 usor si subtire pentru a nu sparge larvele
- Struna/forfac Preston Reflo Power de 0,11mm capabil sa reziste in cazul in care intra si un peste ceva mai maricel
- Vartej Mini Match Preston nr 14 indicat pentru monturile fine
- Agrafa cu vartej Lineaeffe nr 12 pentru conectarea cosuletului la firul principal
- Opritor Oval Gold Star marimea XL pentru a impiedica cosuletul sa ajunga in vartej
- Cosulete Energo Team Feeder rotund de 30gr cand pestii au coborat in substrat
- Cosulet Preston Dutch Master Bullet Feeder 40gr la inceputul partidei pentru a aduce pestii in zona si ai cobora pe substrat
Pe langa montura fina trebuie sa avem si o lanseta foarte fina care sa redea si cea mai firava trasatura a pestilor din aceasta periada. Se poate intampla sa nu vedem trasaturile in cazul in care folosim o lanseta rigida pe varf. Pestii nu mai sunt la fel de activi si energici ca in sezonul cald cand trasaturile sunt mult mai vizibile chiar si atunci cand folosim o lanseta mai rigida. De obicei in patidele in care sunt obligat sa fac un pescuit de mare finete, folosesc un Preston Absolute Super Feeder 12ft/ 3,65m conceputa special pentru partidele in care finetea este cheia succesului.
La inceputul partidei am optat pentru cosuletul Preston Dutch Master Bullet din doua motive. Primul motiv a fost ca datorita formei ajuta in lanseurile de precizie si cu cat vom avea lanseuri mai precise cu atat patul de nada va fi mai restrans iar densitatea de peste va fi mult mai mare in zona carligului fapt ce va duce la mai multe prezentari decat in cazul unui pat de nada mai extins unde pestii sunt repartizati pe o suprafata mai mare cu o denistate mica in zona carligului.


Cosulete ce asigura precizie in lanseuri dar si o dipersie mai usoara a nadei atat in coloana de apa cat si in substrat
Al 2-lea motiv pentru care am ales acest cosulet la inceput de partida a fost ca datorita ochiurilor mai mari si a faptului ca pentru inceput nu am strans argila umezita prea tare, in drumul sau catre substrat argila facea un nor aromat foarte atractiv pentru pestii aflati intre ape conducandu-i spre substrat unde ajungeau larvele si viermii.
Folosind aceasta strategie pestii au raspuns imediat la norul aromat de argila si au coborat in substrat pentru a culege larvele si viermii. Dupa ce am observat, din frecventa prezentarilor, ca pestii au venit in numar mai mare pe vad, am hotarat sa folosesc un cosulet cu plasa mai deasa pentru ca nada sa se desfaca in mare parte pe substrat grupand pestii in zona carligului.
O data cu shimbarea cosuletului prezentarile au devenit tot mai dese iar talia pestilor a crescut putin. Acestea sau datorat faptului ca pestii au coborat in substrat fiind atrasi de larvele si viermii adaugati in argila.
La carlig am folosit atat viermi cu larve cat si numai larve . Atunci cand dadeam numai cu larve in carlig am fost nevoit sa contrez imediat ce pestele apuca momela de la carlig altfel spargea larvele si nu mai continua trasatura indiferent daca foloseam o stuna mai lunga sau mai scurta. Folosirea unei lanserte mai rigide pe varf in astfel de situatii conduce cu siguranta la o partida slaba sau nula in cel mai rau caz.
Babustile au raspuns foarte bine la buchetul de lave din carlig asigurand o activitate continua pe intreg parcurul partidei. Exemplarele nu au fost de talie mare dar au fost suficiente pentru sezonul rece cand orice partida cu peste o este o bucurie.
Important este ca in sezonul rece sa pescuim cat mai fin si sa incercam sa nu saturam pestele, orice supranadire duce la scaderea partiala sau totala a activitatii pe vad. Cea mai buna strategie este sa le dam doar impresia ca le oferim o masa copioasa pentru ai atrage si mentine intr-un numar cat mai mare pe vad.
Cum am spus si mai devreme este foarte important sa localizam pestele deoarece in caz contrar sansele de a prinde peste in acesata perioada sunt nule. Pe apele de mare intindere, bancurile de pesti prefera locurile cu apa adanca dar si golfurile unde adancimea este mai mare.
Aceasta strategie o puteti folosi si imediat dupa dezghet cand pestii inca nu migreaza spre apele de mici adancimi unde razele solare incalzesc mai repede apa.
Cu toate ca apele salbatice au devenit tot mai braconate, inca se mai pot face partide frumoase chiar si in sezonul rece. Pentru cei care sunt dispusi sa stea mai mult pe malul apelor in acest sezon, cantitatile de peste prins pot fi semnificativ mai mari daca toata strategia este adaptata la conditiile respective.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.
Iarna cu feeder-ul in cautarea babustii pe lacurile salbatice,