«

»

La feeder in cautarea scobarului de Dunare – Iunie 2013

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (38 votes cast)

Scobarul a fost si este una din cele mai pescuite specii de peste din tara; ce nu stie multe lume este faptul ca pe Dunare in aval de Portile de Fier II, scobarul este prezent in numar foarte mare

    Multi pescari de Dunare nu au incercat un pescuit la scobar pe Dunare cu toate ca aceasta specie este foarte bine reprezentata in unele zone. Tot ce trebuie sa stim despre scobar este faptul ca in special pe Dunare trebuie cautat pe zonele intinse cu apa “mica” de pana in 2-2,5m si substrat tare locuri in care curentul este moderat spre tare iar in perioadele caniculare acesta cauta zonele unde curentul este pronuntat si apa mai oxigenata.

    Pentru cei care nu cunosc zonele in care acesta specie stationeaza o buna parte din sezonul cald, este bine sa adune cat mai multe informatii de la localnici sau de la pescarii care cunosc astfel de zone.

    Multi se intreaba de ce nu au prins scobar desi au pescuit ani de zile in zone unde scobarul este prezent pe Dunare. Raspunsul este simplu: nu au pescuit destul de fin incat sa prinda scobar. Sunt pescari de Dunare care nu au folosit niciodata un carlig mai mic de nr 8 pe cand, eu personal, nu am folosit niciodata un carlig mai mare de 14 sau daca am folosit nu imi mai amintesc.

In asteptarea scobarului de Dunare

In asteptarea scobarului de Dunare

    Din ce am observat, o mare parte din pescari merg pe varinata total gresita prin care spun: daca este sa manance… mananca si pe carlig de 10 ori 8… total gresit. La scobar diferenta intre reusita si esec sta in finetea monturii.

    Revenind la ideea principala vreau sa va spun ca dupa cateva luni in care am visat la Dunare, o data cu noul sezon am fost nerabdator sa fac un pescuit activ de Dunare. Pentru ca Dunarea a fost inca crescuta in aceasta perioada si pestele era localizat pe intinsorile cu apa mica din zona malurilor, am hotarat ca un pescuit la scobar este singura varianta care poate aduce o partida reusita.

    La deschiderea sezonului de pescuit  scobarul se prinde foare bine in zonele cu apa mica, substrat tare si curent moderat dar si in curent tare in unele cazuri. Astfel de zone putem intalii de exemplu in judetul Mehedinti pe raza localitatilor Izvoarele, Gruia, Pristol, Garla Mare si Salcia. Probabil mai sunt si alte zone in amonte de localitatile descrise dar sincer nu am depasit raza judetului Mehedinti.

   Pentru ca vizam direct scobarul, am ales o nada pe care o folosesc frecvent la scobar pe toate apele. Este vorba de Maros Mix XXL Mreana-Scobar in combinatie cu Argila Benzar in proportie de aproximativ 1 la 1. Cu siguranta ca sunt si alte nade bune sau chiar mai bune la scobar dar personal am avut rezultate bune cu acesta nada si nu mai este nevoie sa incerc si alte nade caci nici in ani de zile nu apuci sa pescuiesti cu toate nadele de pe piata la cat de variata este oferta la capitolul nade.

Nada Maros Mix XXL Mreana- Scobar si Argila umeda Benzar

Nada Maros Mix XXL Mreana - Scobar si Argila umeda Benzar

    Poate va intrebati de ce amestec argila umeda cu nada, simplu… ingreuneaza nada si restrange patul de nada fapt ce duce la o densitate mai mare de peste in zona carligului si implicit mai multe prezentari decat in cazul folosiri nadei ca atare.

Nada bine umezita in combinatie cu argila si imbogatita cu vierme oparit este reteta perfecta pentru scobar

Nada bine umezita in combinatie cu argila si imbogatita cu vierme oparit este reteta perfecta pentru scobar

    Poate multi trateaza cu indiferenta viermele oparit dar din experienta va pot spune ca este decisiv in pescuitul pe rau la scobar dar si la alte specii. Prin oparite viermele devine inert si mult mai greu fapt ce duce la siguranta faptului ca o mare parte din acestia vor stationa mai mult pe vad si astfel vom reusi sa tinem si pestii mai mult in zona carligului sporind sansele unei partide reusite.

    Despre procedeul de oparire al viermilor mai mai vorbit si va recomand sa cititi si restul articolelor dedicate scobarului in care am explicat cum se opareste eficient viermele.

    Dupa preparea nadei cel mai important aspect este echipamentul care trebuie sa fie corespunzator speciei vizate. Nu mai este un secret ca scobarul este un peste la care trebuie sa intervenim cu cele mai fine monturi si echipamente posibil in situatiile date.

    Totul incepe din apa si trebuie sa se termine pe mal.

    Cred ca ati inteles ca montura, cosuletul, carligul, struna si momeala sunt cele mai importante dupa care urmeaza firul si lanseta si la urma mulineta. Din pacate multi pescari acorda prea multa atentie echipamentului de pe mal, “nu aceeasi parere are si pestele”, totul incepe din substrat si se termina pe mal.

    Sincer va recomand sa incepeti tot timpul cu o montura cat mai fina pentru a vedea daca pestele a venit pe vad si daca trebie sa tinem pasul cu nadirea pentru a intretine pesti sositi pe vad. In cazul in care pescuim cu un carlig mai mare exista riscul ca pestii sa vina pe vad, sa consume nada si sa plece fara ca noi sa avem prezentari si sa putem intretine vadul tinand pestii pe loc.

    Bine… dar ce carlige si strune folosim? Personal in pescuitul la scobar incep cu carlig de 18 si daca prezentatile sunt intense trec pe calrig de 16. Pescuiesc si cu carlige de 14 dar asta se intampla doar cand scobarul se hraneste intens si prezentarile vin la maxim 30-60 de secunde dupa ce cosuletul ajunge pe substrat.

Carlig Preston 344 Competition, un carlig “criminal” la scobar si nu numai

Carlig Preston 344 Competition, un carlig “criminal” la scobar si nu numai

     Dupa cum vedeti din foto, Preston 344 Competition este un carlig care nu iarta nimic. Forma unica si rezistenta sporita la tractiune fac din acest carlig unul perfect in pescuitul la vieme atat la socbar cat si la orice specie. Legat de stuna va pot spune ca de fiecare data  incep cu fir de 0,10mm foarte matasos si cu o struna de 1m-1,5m iar daca prezentarile se inmultesc semnificativ trec pe o struna de 0,12 mm si lungime de 1m. In cazurile in care apa este tulbure pot scurta struna pana la 50cm.

    Totusi trebuie sa tinem cont de faptul ca trebuie sa pescuim in curent destul de proeminent si trebuie sa scoatem pesti destul de frumosi din curent cu strune subtiri si carlige fine fara sa avem riscul de a rupe struna sau de a indrepta carligul. Toate astea se pot realiza doar cu lansetele capabile sa amortizeze socurile pestelui si se evite ruperea strunei sau indreptarea carligului.

    Personal am folosit una din cele mai performante lansete concepute pentru pescuitul pe rau cu cosulete de 50-70gr. Pentru cei care nu stiu este vorba de Preston Dutch Master 12`8ft  60gr, o lanseta ce atinge perfectiunea in pescuitl pe rau la pesti de orice talie find capabila sa aduca la mal si pesti mici dar si pesti de talie mare.

    Cred ca nu mai este nevoie sa discutam ca, capacitatea lansetei de amortizare a socurilor este tot ce trebuie pentru a aduce un peste la juvelnic atunci cand folosim monturi fine absolut necesare in pescuitul scobarului.

O “tinuta “ perfecta pentru una dintre cele mai bune lansete de rau, Preston Dutch Master 12`8ft   60gr

O “tinuta“ perfecta pentru una dintre cele mai bune lansete de rau, Preston Dutch Master 12`8ft 60gr

     Revenind la partida de pescuit trebuie sa va precizez ca la inceputul partidei am nadit cu aproximativ 10 cosulete de nada iar dupa aceea am montat struna care la inceput a fost de 0,10mm, lunga de 1,2m si armata cu un carlig nr.18 Preston 344 pe care au fost montati 2 viermi.

    Va recomand ca la inceputul oricarei partide pe pescuit la scobar sa incepeti cu un carlig cat mai mic pentru ca niciodata nu vom sti cat de pretentios va fi pestele in acea partida sau ce specii vin primele pe vad. In cazul folosiri unui carlig mai mare riscam sa vina peste pe vad si din lipsa prezentarilor nu vom nadi constant iar pestele dupa ce va consuma nada de pe vad va parasi vadul fara ca noi stim asta si astfel partida are toate sansele sa devina slaba sau chiar una nula.

    Pentru ca atat pe Dunare cat si pe raurile din tara o mare problema o reprezinta pestele mic care o data instalat pe vad ne poate face probleme, este bine sa folosim cosulete din tub PVC care pierd foarte putina nada la impactul acestuia cu apa dar si in tranzitul cosuletului prin coloana de apa spre substrat. Trebuie stiut ca albitura stationeaza cel mai mult in patura superioara a apei si daca la fiecare lanseu se pierde o parte consistenta de nada, nu facem decat sa aducem si sa intretinem albitura pe vad care cu siguranta va ataca de fiecare data momeala de la carlig facand un pescuit greu.

preston korum soundbaits

In astfel de cazuri folosesc cosulete Preston Open End Feeder de 45gr ori 60 gr in functie de puterea curentului in zona respectiva.

Cosulet Preston Open End foarte bun in pescuitul scobarului pe rau sau in pescuitul pe ape adanci

Cosulet Preston Open End foarte bun in pescuitul scobarului pe rau sau in pescuitul pe ape adanci

     Dupa nici 15 minute de la nadire primii scobari sau prezentat la carlig si forta lor era macinata de lanseta Preston Dutch Master 12`8ft. Desi carligul era de 18 si stuna de 0,10mm, cu tehnologia CarbonActive a lansetelor Preston, socurile pestilor in dril sunt perfect absorbite de blank-ul lansetei evitand astfel ruperea strunei ori indreptarea carligului.

    Datorita nadei grele si bine umezite dar si a viermelui oparit, patul de nada a fost unul foarte restrans si astfel o mare densitate de peste sa adunat in zona carligului aducand prezentari la intervale foarte sucurte de timp dupa lansare.

   Odata instalati bine pe vad scobarii aduc prezentari instant cand montura atinge substratul si in astfel de cazuri putem lejer sa trecem pe o struna de 0,12mm sau chiar 0,14mm in cazul in care prezentarile nu se raresc dar totodata putem creste dimensiunea carligului pana la nr 14 pentru a putea scurta timpul drilului.

    In timpul partidei, din cauza caldurii, nada se va deshidrata si datorita acestui fenomen patul de nada se va mari formand o dara destul de lunga iar pestii vor fi mult mai rasfirati pe lungimea darei de nada si in consecinta prezentarile se vor rari considerabil. In astfel de cazuri verificati imediat nada si faceti o umezire suplimentara cu un pulverizator de apa sau o pompa mica de stropit cum sunt cele de tipul solutiilor de spalat geamuri.

    Si eu, dupa ce reumezesc nada, fac 2 -3 lanseuri cu cosulete Preston Quick Load Feeders de 70gr pline cu viereme viu pentru a aduce dinou in zona carligului pestii care a coborat in amonte pe dara de nada.

Cosulet Preston pentru viermi

Cosulet Preston pentru viermi

    Dupa reumectarea nadei pesti revin imediat pe vad si prezentarile apar imediat ce montura atinge substratul.

Dril cu scobarii de Dunare

Dril cu scobarii de Dunare

     Cele mai mari greseli in pescuitul scobarului se fac in primul rand de la nada, multi nu o umezesc cat trebuie si astfel in loc sa aducem pestii pe vad in zona carligului, se produce un efect invers in sensul ca nada va fi luata de apa si astfel pestii vor fi trimisi in aval departe de zona carligului.

    O alta greseala o reprezinta folosirea carligelor prea mari in pescuitul scobarului la feeder. Inca o data repet ca trebuie stiut ca este absolut necesar ca partida sa inceapa cu un carlig mic de 18 ori 16 pentru a vedea daca pestele este sau nu pe vad. Nu conteaza ca ratam si pierdem unul sau doi pesti, important este sa vedem ce se intampla in vad si totodata sa intretinem vadul cu nada.

    Este stiut faptul ca scobarul este un peste pretentios si sa nu va mire faptul ca in cazul folosiri lansetelor mai rigide pe varf o sa aveti doar o tacaneala si pestele o sa abandoneze prezentarea din cauza varfului prea rigid. In pescuitul scobarului la feeder este foarte important sa folosim lansete medium cu varfuri de carbon relativ subtiri care au capacitatea sa semnalizaze foarte bine pe rau dar totodata sa fie permisive permitand pestelui sa finalizeze prezentarea.

    Lungimea strunei joaca si ea un rol foarte important caci in cazul in care folosim strune scurte la inceput riscam sa nu avem nici o prezentare chiar daca pestele este pe vad. Va recomand sa incepeti cu strune lungi de 1,2m-1,5m caci prima oara pesti vor sta in aval de nada culegand particulele antrenate de curent.

Struna lunga este recomandata in pescuitul la scobar

Struna lunga este recomandata in pescuitul la scobar

    Sunt partide in care trebuie alternat foarte mult cu lungimea strunei dar si cu marimea carligelor. In perioadele cu prezentari rare este indicat sa lungim struna, sa punem un carlig mai mic dar este indicat sa si verificam nivelul de umiditate al nadei si daca este nevoie sa o reumectam pentru a evita o intindere in amonte a patului de nada.

    Un aspect important il constitue si momeala de carlig care in cele mai multe cazuri este viermele. Culoarea si numarul acestora pe carlig de multe ori poate influenta numarul prezentarilor. Cel mai des este folosit viermele alb fie el normal sau pinky (varianta mica si rozalie a viermilor) dar sunt situatii, mai ales in perioadele innorate si apa tulbure cand viermele rosu sau combinatia de rosu si alb poate face minuni.

    Daca toti factori ce duc la reusita unui pescuit de scobar se intrunesc, trebuie sa avem o partida foarte activa cu prezentari ce au loc imediat ce cosuletul atinge substratul. Daca ar fi sa enumeram cei mai importaniti factori ce stau la baza unei partide reusite la scobar ar fi in urmatoarea ordine:

    1) Localizarea fara dar si poate este cel mai important aspect atat in pescuitul la scobar dar si in pescuitul la orice specie. Daca gasim zona in care scobarii stationeaza, o mare parte din ecuatie este rezolvata.

   2) Nada sau mai bine spus mecanica nadei este decisiva in rezultatul unei partide la scobar. Degeaba avem cea mai buna nada daca nu putem realiza un pat de nada cat mai restrans pentru a aduce cat mai mult peste in zona carligului. Multi nu reusesc o mecanica buna a nadei si in loc sa duca pestele in zona carligului, datorita curenutului si a nadei prea “usoare” nu fac decat sa trimita pestele in aval departe de zona carligului si astfel prezentarile sunt foarte putine sau deloc.

   3) Marimea carligului si lungimea strunei este un alt aspect extrem de important deoarece sunt cazuri in care daca se pescuieste cu carlige de 16 ori 18, trasaturile sunt foarte dese iar daca se monteaza un carlig de 14 ori 12 sunt sanse ca prezentarile sa dispara total, asta excluzand perioadele in care scobarul  se “sinucide” si poate fi prins si cu carlig de 10, 8 sau chiar 6.

Strunele lungi in general dau cele mai bune rezultate in pescuitul scobarului

Strunele lungi in general dau cele mai bune rezultate in pescuitul scobarului

Doi viermi pinky pe un carlig de 16 este gustarea ce nu poate fi refuzata de scobar

Doi viermi pinky pe un carlig de 16 este gustarea ce nu poate fi refuzata de scobar

    4) Lanseta este deasemeni un factor extrem de important pt ca trebuie sa fie capabila sa lanseze greutati destul de mari atunci cand se pescuieste in sezonul cald si pestele este localizat in zona unde curentul este tare, trebuie sa semnalizeze vizibil si cea mai fina muscatura dar cel mai important rol este acela de a amortiza socurile pestelui in dril mai ales ca pescuim si in curent unde puterea pestelui este amplificata de puterea curentului. In cazul in care indeplinim toti factori si lanseta nu este capabila sa sustina un pescuit de mare finete, rezultatele vor fi destul de slabe in sensul ca desi avem prezentari, o mare parte din pesti se vor pierde in drumul spre minciog prin dezgatare/indreptare a carligului ori prin ruperea strunei iar in cazul in care urcam cu marimea carligului sau grosimea strunei riscam sa nu mai avem prezentari.

Lansetele “rapide” cu capcitate mare de amortizare a socurilor sunt perfecte la pescuitul socobarului

Lansetele “rapide” cu capcitate mare de amortizare a socurilor sunt perfecte la pescuitul socobarului

    5) Cosuletul trebuie sa fie capabil sa transporte nada pana pe substrat fara pierderi si acolo trebuie sa se descarce repede in cauzul unei prezentari rapide. Daca la impactul cu apa se pierde o mare parte din nada vom avea doua mari dezavantaje: unul este faptul ca vom atrage albitura in zona si urmatorul dezavantaj este ca implicit vom mari dara de nada ce va duce implicit la o densitate mai mica de peste in zona carligului.

Cosuletul inchis pentru viermi de multe ori este extrem de eficient

Cosuletul inchis pentru viermi de multe ori este extrem de eficient

Cosultele din tub PVC foarte eficinte in pescuitul la scobar

Cosultele din tub PVC foarte eficinte in pescuitul la scobar

    Cam astia sunt factori cei mai importanti care daca sunt indepliniti in mare parte este imposibil sa nu facem partide reusite la scobar. Poate ati observat ca tot precizez in mod repetat anumite aspecte dar o fac pentru a intelege fiacare ca fara a tine cont de factori decisivi nu se poate face un rezultat bun in partidele in care vizam scobarul pe Dunare ori pe rauri.

Un scobar nervos de Dunare

Un scobar nervos de Dunare

    Cu o strategie buna si cu o localizare reusita, rezultatele bune vor veni de la sine, mai jos aveti rezultatul ultimelor doua partide pe pescuit la scobar pe Dunare.

Prima partida la scobar pe Dunare in 2013

Prima partida la scobar pe Dunare in 2013

O partida de 8 ore la scobar pe Dunare

O partida de 8 ore la scobar pe Dunare

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

  Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (38 votes cast)
La feeder in cautarea scobarului de Dunare - Iunie 2013, 4.7 out of 5 based on 38 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

31 comments

Skip to comment form

  1. Marius

    In una din poze estimez ca is vreo 60 de scobari. Intr-o partida de opt ore… cred ca ai fost foarte ocupat; inseamna in medie un scobar la fiecare 8 minute.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. Traian

    Cam in ce zona ai pescuit?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. Gabryell

    Ohooo ! Ce mai pescuit… Asa da, mai simti ca pescuiesti in Romania…Firul cel mai intins Dom” Lucian…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. vipes

    Pot spune ca de cind am descoperit site-ul lui LUCIAN am prins si eu citiva scobari pe Dunare.Multumesc LUCIAN!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  5. BogdanPH

    Salut Lucian,

    Felicitari pentru partidele de pescuit, dar mai ales pentru articolul scris.

    Intr-adevar, un pescuit memorabil, cu multe tehnici „date din casa”, din care cine are de invatat si le mai si aplica va avea de castigat !

    In alta ordine de idei, observ ca folosesti o tija antitangle dreapta (probabil ca se reduce frecarea substantial si se castiga enorm la finetea monturii)…ai putea sa ne spui cum ti le faci sau de unde ti le procuri, pt ca personal nu le-am vazut la vanzare !

    Iti multumim anticipat !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    1. Lucian Fiat

      Tija antinod este aceasta : http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/tija-antitangel/159-tub-antitagle-30-cm-horvath-fishing-tackle.html doar ca a fost scurtata si indreptata la cald. Folosesc acasta forma cand bate vantul afara pentru a evita incalcirea strunei in jurul cosuletului atunci cand se duce montura in spate pentru a lansa. Daca vremea perimte (fara vant) este mai indicat folosirea monturilor in-line sau cele cu sistem V-Plat de la Cralusso ( http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/tija-antitangel/747-cralusso-vartej-v-plat.html )

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. CalinTM

    Salut! Felicitari pt partida si articol. Te rog sa imi spui ce suport folosesti pt bat; este atasat de scaun sau e infipt in mal. multumesc anticipat. fir intins si bravo pt tot cea ce faci!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Lucian Fiat

    Suportul este Preston Telescopic Feeder Arm si este prins de scaun cu ajutorul unui Korum Any Chair Adaptor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. ovidiu

    eu merg la baraj la Calimanesti aproape de Maraseti si de cand am descoperit feederul pot sa spun ca partidele de pescuit sunt super atrative … inaintepecuiam la pluta cu bologneza si ma lua dracii cand era vant acum dar pe feedere e super relaxat si chiar prind mai mult peste … duminica trecuta m0am distrat copios cu platicile am avut capturi de 2 kg la platica si ceva rupturi pe crap sau caras pentru ca sta langa buruiana si implicit dupa intepare fuge in iarba ..in 8 ore de pescuit 9 kg de peste sunt un mare impatimit al method feederului … merci Lucian pentru tot ce faci

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  9. suciul

    Am o nelamurire legata de folosirea cosuletului preston open end – a tipului in sine, gen teava cu gaurele.

    Niste baieti chiar au filmat cum arata sub apa lansarea cu astfel de cosulet (un produs drennan in cazul lor) la http://www.youtube.com/watch?v=uoK_RfK0Nm4 , iar intre minutele 11:56 – 14:00 concluzia lor a fost ca din tipul asta de cosulet iesea toata nada pana sa atinga fundul apei facand astfel ca nada sa fie imprastiata pe suprafete foarte mari.

    Dupa ce au schimbat cosuletul cu unul cage din sarma au observat ca nada nu mai iese din cosulet la contactul cu apa si ca nada ajunge pana jos in cosulet.

    Stiu ca toti producatorii de echipament au legenda pe care o spui si tu ca genul asta de cosulet teava cu gaurele e pentru apa adanca, rauri samd., insa experimentul filmat ii contrazice.

    Cum e pana la urma?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    1. Lucian Fiat

      Aici apare marea problema a multora in partidele de pescuit la scobar si nu numai, cu cat reusesti sa faci o macanica buna a nadei si sa o duci acolo unde trebuie si cata trebuie dar sa folosesti si cel mai bun cosulet pt sitatia respectiva, rezultatele vor fi pozitive. Cei din film folosesc nade „pufoase” cu capacitate mica de colare, noi nu putem folosi astfel de nade in pescuitul scobarului dar nici cosulete cu plasa caci in cele mai multe situatii vom fi invadati de obleti. O se face si de comprima atat cat trebuie in sitatia respectiva, se poate face nada care sta si 10 minute in cosuletul din PVC in cei mai putenici curenti de pe rauri ori Dunare. Este si normal ca o nada „pufoasa” sa adere mai putin la peretii unui cosulte din tub pvc dacat la peretii unui cosulet cu plasa.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      1. suciul

        Eu cred ca e normal ca orice nada sa adere mai putin la un cosulet din tub pvc decat la unul din plasa. Pufoasa sau nu.

        Avantajul cosuletului pvc – daca nada e corect comprimata/umectata/colata ca sa ajunga pe substrat intacta – este ca nu ofera o suprafata mare de nada expusa in timpul lansarii in apa eliminand astfel posibilitatea de a lasa particule in suspensie care sa atraga obletii. Si aici intr-adevar trebuie sa nimeresi nivelul de colare si umectare la fix ca sa si lucreze cand atinge substratul.

        In film, baietii spun ca nada comprimata atat tare in cosuletul de PVC incat sa ajunga pe substrat nu „lucreaza”, adica ramane mult timp in cosulet (chiar daca e pufoasa). Daca comprim mai tare o nada colanta in acelasi tip de cosulet e si mai rau, nu o mai scot decat cu forta.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Lucian Fiat

    De prins scobar sa prins si se va prinde cu orice cosulet si cu orice mecanica a nadei, problema este ca daca pui 10 pescari unul langa altul si le vei da aceeasi nada si acelasi cosulet cu conditia ca fiecare sa isi umezeasca singuri nada si sa o comprime in cosulet dupa experienta lui, rezultatele vor fi foarte diferite si unele atat de diferite incat este greu de imaginat cum niste amanunte pot aduce rezultate cu diferente foarte mari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
    1. Serafim Bogdan

      Stimate domn Lucian, spui că se obțin „rezultate diferite” în cazul în care fiecare din acești pescari, poziționați unul lângă altul, prepară nada după cunoștințele sale. Această teorie a dvs. implică faptul că, dat fiind un același tip de nadă, preparat după aceleași standarde, peștele va veni în mod egal și uniform la fiecare pescar, în poziționarea lor consecutivă. Vreau să vă întreb acum pe dvs., câte clase aveți? Dvs. nu ați auzit de fluxul peștelui pe Dunăre, dar mai ales de faptul că fiecare m2 al apei este diferit față de celălalt? Deveniți pe zi ce trece un vânzător mai bun, însă profesionalismul pescăresc cu care vă etalați în fața cititorilor suferă din ce în ce mai mult. Nu ne mai aburiți. Am observat că singurul dvs. scop este acela de a ne face curioși despre produsele prezentate de dvs. Nu ne mai aburiți, vă rugăm.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.8/5 (5 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      1. Lucian Fiat

        Stimate domn Bogdan, in urma cu ceva timp un prieten psiholog imi spunea ca poate garanta aparitia unor comentari asemanatoare cu cel postat de dv, citez: „comentari venite de la unele persoane care au suferit mari esecuri in activitatea pe care o desfasoara”. Eu sincer nu doresc raul nimanui si nu imi doresc si nici nu sper sa fiti una din persoanele de care a mintit cunostina mea.
        Deoarece sunteti interesat direct de pregatirea mea profesionala pot sa va asigur ca am mai multe clase decat degetele pe care le detineti la mebrele superiare si posterioare.
        Legat de teori, personal nu am emis nici o teorie, tot ce am prezentat si tot ce o sa prezint in continuare face parte din experienta proprie.
        Eu nu am pomenit de rezulte identice, am pomenit doar de rezulte cu difernte foarte mari.
        Nu pot decat sa va urez succes in ceea ce faceti si ma bucur ca articole noastre prezinta inters pentru dv..

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: +4 (from 4 votes)
  11. claudiu

    Salut Lucian,

    Ce parere ai despre kit-ul de pescuit de la pvtv:

    http://www.pvtv.ro/duo-fedeer-set-pvtv

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Lucian Fiat

    Imi cer scuze dar prefer sa nu ma pronunt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. claudiu

    Este bbun sau nu?…….as vrea sa mi-l comand si nu prea stiu cum este cu feeder-ul

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. bogdan.ignat

    mai bine nu te obosi … vrei ceva mai ieftin … cumpara un SPRO Method Feeder sau un ET Black Spider

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Geo

    Salut,

    Am ramas uimit de carligele folosite. Marimile sunt cele standard cunoscute? Folosesti alt sistem de numerotare? Intreb pentru ca 18 mi se pare criminal la capitolele legat pe fir, pus vierme in el si apoi scos din gura pestelui in stare buna. Hai sa zic ca 14 e mai tolerant.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    1. Lucian Fiat

      La scobar cu cat este carligul mai mic, cu atat vor fi mai multe prezentari. Se prinde si cu carlige mai mari dar mai rar sau in perioadele cand scobarul se hraneste intens.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Serafim Bogdan

    Nu mai credeți precum copiii în acest mincinos. Scopul său și al echipei sale este acela de a face publicitate firmelor producătoare de produse pentru pescuit, care, evident, le bagă bani în buzunar. Toate pozele acestui ‘pescar’ sunt regizate, peștele fiind adus din comerț exact pe baltă, cu scopul de a-i face poze și a inventa povestea. Nu mai picați în plasa acestor vrăjeli. Toată această tehnică se numește marketing, iar promovatorii au scopul de a intensifica vânzarea produselor anumitor firme. Observați, pentru convingerea dumneavoastră, faptul că, aproape la fiecare poză, este prezentat dispozitivul, numele firmei, greutatea, numărul etc. Pentru ce credeți că se dau toate aceste detalii, doar așa de dragul amatorilor? Nicidecum, totul este de dragul banilor primiți de la respectivele firme în buzunarele acestor promoteri. Domnul Lucian Fiat este un bun agent de vânzări, iar noi majoritatea, vrăjiți de aceste poze, sperăm să obținem rezultate similare, iar pentru asta, urmărim produsele prezentate spre a le cumpăra. Este exact ca și nada la pește. Il atragi ca sa il prinzi. pe noi, oamenii, nu ne prinde nimeni. Insa ni se urmărește portofelul. Cu stimă, un român din Anglia, absolvent în domeniul marketingului.

    P.S. Rog diletanții și lătrăii buni de stors să se abțină în a contrazice această realitate. Haideți, vă rog, să nu mai prostim oamenii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.6/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -6 (from 8 votes)
    1. Adi

      Distrus mai esti mai baiatule…probabil (in cazul fericit in care esti pescar)esti unul dintre aceia care il intreaba in ce zona a pescuit se duc ca inecatii pe locul respectiv,nu prind nimic pentru ca sunt varza si isi varsa naduful si frustrarea prin asemenea postari si de fapt sunt invidiosi ca omul are o afacere,tu sau altul i-ati cumparat produsele si nu a prins nimic pentru ca…a da,am mai spus,sunteti varza.
      El insusi spune ca tot ce conteaza incepe de la carlig si se termina la momitor(mare investitie),restul conteaza intr-o foarte mica masura.Daca stii sa pescuiesti cumpara o lanseta baracuda de 60 lei nu un preston de 1000 de lei si vei avea aproximativ aceleasi rezultate.
      Hai sa zicem ca Lucian exagereaza cand da de inteles ca diferenta e enorma si o lanseta ieftina aduce multe rupturi…e posibil sa nu fie asa dar de ce sa-l condamni daca omul are o afacere?Fa-ti si tu una,fa ca el castiga de pe urma altor impatimiti si sunt sigur ca nu vei mai gandi astfel dar pentru ca nu esti capabil si sunt convins ca nu vei fi niciodata o sa te multumesti sa comentezi aiurea.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +7 (from 7 votes)
    2. Geo

      Te rog si eu pe tine, Serafim Bogdan, da te abtii de la anumite acuzatii. Daca ai dovezi ce acopera tot ce ai zis aici, te rog sa le prezinti. Ai grija ca simtul tau ilustru sau alte simturi paranormale nu se pot considera dovezi.

      Pentru informarea ta, realitea e perceputa de toti, mai bine sau mai rau. Dar nu vad de ce as cumpara „realitatea” ta si nu pe cea prezentata de Lucian.
      Am fost pe Dunare, mi-am ales locul impreuna cu tata-meu. Am avut si vecini de loc foarte multi, ca deh, nu aveam masina si mergeam aproape de oras. De multe ori, dupa ce aveam anumite capturi, s-a iscat scandal: cei de alaturi au venit sa ne acuze ca folosim momitori speciale si le luam pestele, ba ca ne-am asezat in aval de ei, ba ca facem braconaj. Intr-una din situatii, a fost nevoie sa pun mana pe cazmaua de scos rame si sa o tin aproape deoarece un idiot de pe mal ne-a somat sa ne strangem sculele si sa plecam acasa pentru ca am prins destul somn. TOATE aceste scenarii erau puse la cale de personalitati care aveau ZERO capturi pe mal. Nu mai vreau sa amintesc de sculele lor si de metodele lor. Ce vreau sa subliniez, la fel ca si Lucian, este faptul ca esecul doare. Asta e, dar e grav daca nu deschizi ochii si nu inveti de la altii. Atunci nu mai vorbim de esec, vorbim de altceva. De FIECARE data, tata-meu om milos si rabdator le-a dat momeala de la noi, le-a legat carligele, le-a ajustat sculele. De FIECARE data au avut si ei capturi si au ramas umiti venind tot cu aceeasi scuza: „Dom’le, dar intre noi sunt 15 metri, de ce la dumneata vin si la mine nu?!”. Am fost si la pluta pe canale, la caras. Era un nene care intr-o zi n-a prins nimic. A venit sa stea langa mine sa vada cum scot unul dupa altul. I-am spus sa bage undita in apa, plutele erau la 10 cm una de cealalta. A lui era nemiscata. A fost vorba de reglarea adancimii, dupa ce l-am convins sa modifice, a inceput sa scoata si el. Deci, este posibil. Nu inventez nimic. Este posibil, asa cum zice si Lucian, sa ai pescari cu rezultate diferite.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +5 (from 5 votes)
  17. pescar72

    Sa inteleg ca folositi aceeasi tehnica de marketing(doar sunteti scolit pentru asta,d-voastra spuneti) si nu stiu de ce-l infierati pe Lucian pentru asta.Marketingul este la fel peste tot, si in Anglia si in Romania, cine-l face bine castiga, punct . Societetea de consum si tot ce-am invatat noi(romanii) despre ea vine din zona in care d-voastra locuiti acum, noi il numim generic occident.
    Lucian are o afacere din care traieste el si familia lui (+ vre-un angajat), sau poate era mai bine sa vina si sa cerseasca la coltul strazii in Anglia si sa va ”mandriti” cu el. Stiti foarte bine ca oamenii cumpara oricum ”fie de la mine fie de la tine” asta-i lupta,pardon marketingul , deocamdata Lucian a castigat.
    P.S. Data viitoare o sa comand niste carlige Preston direct din Anglia si asa o sa fie toata lumea fericita.
    Cu stima un roman din Romania, neabsolvent de marketing, dar cocosat de marketingul celor din afara, care cu complicitatea conducatorilor nostrii au distrus tot pentru a cumpara apoi de la ei.Au uitat insa un lucru , daca noi nu producem nimic nu vom avea bani sa le cumparam produsele. Si cum asta se intampla la scara mult mai mare, poate fi si una din cauzele asa-zisei crize mondiale.
    Ovidiu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  18. pescar72

    Apropo, scobari se gasesc la toate supermarket-urile, nexam, eu nu am vazut nici prin piete asa ceva,sau poate au trimis firmele englezesti pestii pentru ”clipurile publicitare” facute de Lucian.
    Ovidiu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  19. catalin

    pentru bogdan tipul revoltat; nu te obliga nimeni baiatu sa cumperi de la mag scule de la lucian nu inteleg dupa ce omul spune atatea secrete pe care un incepator le descopera dupa ani de pescuit tre’ sa arunci cu noroi asa sunt multi frustrati ce daca omul vinde marfa nu cumpara daca nu vrei ; si cu scobarul din imagine cred ca nu gandesti cand spui ca este cumparat de la piata eu nu am vazut scobar la magazin de vanzare;eu personal detin o lanseta daiwa si nu este cumparata de la lucian oricum el este un pescar iscusit metodele lui sunt foarte bune chiar daca pescuiesti cu alte scule

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  20. Ionutz 87

    in primul rand salut tuturor,sunt perfect de acord cusfaturile lui Lucian mai precis cu ideea ca o partida buna depinde de cum iti faci linia de la carlig in sus,personal am lansete modeste la 60 de lei de exemplu dar,sincer am avut partide mai reusite decat cei care isi permit scule dar pardon,nu stiu ce sa atarne de ele,asa ca am o vorba ,eu fiind mai mult pescar de spinning,mana prinde pestele nu neaparat scula.Personal am descoperit pescuitul la feeder de curand si il practic doar iarna la apa calda cernavoda dar insist pe faptul ca,conteaza linia si momeala,si cum spune Lucian la scobar e musai linie subtire mai ales acum cand e mai rece,rir intins impatimitilor si mult succes cu sit-ul in continuare avem ce invata uni de la altii

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Mihnea

    Cateva precizari in legatura cu articolul:

    o Marimea carligelor

    Nu toti producatorii folosesc acelasi standard de notatie. De exemplu, un carlig Gamakatsu Competition de 18 e cam la fel la marime cu unul Mustad Crystal de 14. Evident, difera putin formele, dar „deschiderea” e cam aceeasi. Alea vechi clasice de 18 sunt minuscule si se rup in gura scobarului, daca nu la dril, atunci sigur la extragere. Am incercat sa fac o scalare a carligului din poza, raportata la semnele si amprenetele din mana lui Lucian, dar e destul de greu. Oricum, carligul folosit de el este destul de maricel.

    o Pescuitul pe Dunare

    In zona Pristol, Gruia, Cozia si Izvoare scobarul este deja „pasare rara”. De abia se mai prinde ceva la plase. Braconajul de 20 de ani la liber isi spune cuvantul pe tot parcursul Dunarii. Nu contest metodele lui Lucian ca cel de mai sus in comentarii, dar pestele s-a rarit considerabil. Ma intristeaza dar nu am ce face. Pe langa scobar, si crapul bantuie destul de rar. Sunt zile in care n-ai nicio muscatura, sau chiar saptamani la rand, in zone dedicate, pline de scoici, pietris si radacini. Chiar daca schimbi nada, tot nu trage nimic. Ramai cu ea in carlige ore in sir. Pacat.

    o Pescuitul de competitie versus amator

    Nu toti isi pot permite un echipament ca cel de competitie. Nici metodele nu sunt prea accesibile. Linia de 0.10 e inutila fara o lanseta super sensibila deoarece se rupe la prima fortare. Practic, poti rupe usor 0.10 in mementul in care tragi sa finalizezi legarea un carlig. Nu mai pomenesc de faptul ca in apa sunt buruieni si alte obstacole.

    Sa avem distractie cat s-o mai putea si financiar si ecologic.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +8 (from 8 votes)
  22. iani

    Referitor la politica de marketing pe care o mascheaza sub diverse forme,si unde unicul scop este ca ei sa-si vanda marfa,probabil ca este asa.
    Drept urmare tin sa precizez ,ca am prins scobari pe Mures,la bologneza,avand ca nada doar simpla MAMALIGA, iar ca momeala rame rosii de gunoi(subtiri) , sau cocoloase minuscule de mamaliga.
    E drept ca nu prindeam mai mult de 5-8 kg pe partida de pescuit ,sau chiar mai putin,si toate astea cu o investitie mai mica de 5 ron alocata pentru nada si momeala.
    Dar fiecare face ce vrea cu banii …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. eu

    :)) bun articolul! Dragi „comentatori” si mari „cunoscatori”, abtineti-va de la comentarii inutile! Mai bine canalizati-va energia negativa si transpuneti-o in ceva pozitiv! Cum ar fi mersul la pescuit! „Balmajiti” aiurea cum ca omul va minte, bla-bla. Omul isi prezinta produsele si cu asta basta! Produse care de altfel sunt foarte bune. Asta nu inseamna ca nu se pot folosi si produse similiare de la un alt producator. Nu va baga nimeni mana in buzunar dar deh, este mai simplu sa acuzam decat sa invatam! De regula, hotul striga: HOTUL!!!
    Si asa este, omul are dreptate in articol: prezentarea face diferenta! Dar de ce nu este nimeni curios sa afle cat a stat Lucian pe balta? De ce nimeni nu vrea sa stie cat a investit ptr a afla anumite „taine”, „taine ale pescuitului” care indiferent cat ar incerca cineva sa ti le explice, nu ai cum sa le intelegi decat daca esti acolo, pe balta.
    Imi permit sa va spun si eu un secret: cand veti ajunge sa intelegeti foarte bine mecanica nadei si cea a monturii, sa stiti sa „cititi apa”, atunci o sa aveti si rezultate. Numai de bine si bafta carcotasilor!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>