Datorita rezistentei pe care o opune in timpul dril-ului, pescuitul moronasului la feeder ofera stisfactii maxime. Dupa cum o sa vedeti in continuare, abordarea unei partide la moronas nu este complicata.
In drumul meu spre o destinatie am hotarat sa ma opresc cateva ore la gura de varsare a raului Cerna in Dunare. Pe aceasta locatie apa are adancimi de pana la 9 metri iar curentul de apa este unul lent atunci cand nu se uzineaza apa la Portile de Fier I, pescuitul in aceasta locatie este putin dificil atunci cand este activitate la PF I deoarece se formeaza un curent puternic in aval iar cand se opresc portile se formeaza un curent puternic in amonte.
Pentru ca exista riscul sa nu pot face un pat de nada cat mai restrans, am optat pt un model de cosulet care coboara foarte repede pe substrat si nu se prea abate de la traictorie un drumul sau prin coloana de apa cahiar si acolo unde apa este adanca.

Cosulete cu plumbul pozitionat frontal, asigura o precizie mare in lanseu si asigura o coborare foarte rapida in substrat
Montrua o fost una destul de fina incat sa nu opuna rezistenta atunci cand pestii ridica momeala de la carlig si pleaca cu ea. Datorita sistemului antinod de la Cralusso, rata incalcirii se reduce considerabil dar in acelasi timp asigura o montura fina deoarece in momentul trasaturii firul se freaca doar de cele 2 varteje de pe sistemul anitinod.
Aceasta o fost alcatuita din vartej dublu Cralusso nr 14, opritor oval Gold Star, sistem antinod Cralusso V plat, agrafa de prindere a cosuletului, cosulet Preston Durch Master Bullet, struna Cralusso Prestige de 0.102mm, carlig Drennan Super Carbon Maggot nr 16.
Ca nada am ales Maros Mix XXL Platica, este o nada pe care am folosito cu succes in pescuitul moronasului pe rau, desigur la moronas se mai poate folosi cu rezultate bune Benzar Mreana-Scobar, Maros Mix XXL Mreana-Scobar. Probabil sunt mai multe nade care dau rezultate bune la moronas, eu pe acestea le folosesc cand specia tinta este moronasul.
Este foarte important ca nada sa contina mult vierme oparit, mai ales atunci cand se pescuie pe ape cu adincime mare si curenti de apa. In cazul in care nada nu contine o cantitate suficienta de vierme, pestele poate parasi repede patul de nada in cautarea altei surse de hrana.
La prepararea nadei am adaugat si TTX deoarece doream sa obtin o nada mai grea si tot odata una cu un grad mai mare de colare, in caz contrar riscam ca nada sa se desfaca din cosulet in timp ce acesta traverasa coloana de apa cu o adancime de 8-9m. TTX-ul a fost inmuiat cu apa iar cu pasta rezultata am umectat nada pana a ajuns la o consistenta putin colanta.
Echipamentul a fost compus din lanseta Preston Absolute Super Feeder, mulineta Ryobi Zauber 3000, linie principala Carp Expert Feeder de 0,17mm.
Pentru inceput am dat aproximativ 10 cosulete de nada fara a monta struna si carligul pe montura. Este foarte important ca atunci cand pescuiti pe apa adanca sa strangeti foarte bine nada dar trebuie sa si asteptati 1-3 minute ca nada sa se desfaca din cosulet. In cazul in care nada nu este stransa bine, exista riscul ca aceasta sa se desfaca in coloana de apa si astfel pe substrat va ajunge cosuletul gol. Cred ca nu mai este necesar sa va spun care vor fi rezultatele in cazul in care cosultetul dv. va ajunge gol in mod repetat pe substrat.
La inceput am montat o stuna de aprox 70cm iar pe carlig am montat un vierme mare rosu si un vierme mic rozaliu (pinky). In urma partidelor dealungul timpului am observat ca acolo unde apa este adanca, pestii raspund mult mai bine la combinatia de alb rosu.
Inca de la primul lanseu dupa nadire pestii au raspuns foarte repede si astfel in mai putin de trei minute primul moronas a ajuns in minciog.

Datorita faptului ca moronasul este un peste foarte puternic, acesta ne va oferi niste driluri foarte palpitante chiar de multe ori vom supra evalua greutatea pestelui care se afla la capatul liniei.
Desi vantul batea destul de tare, trasaturile erau foarte vizibile. Moronasul este un peste care are o trasatura destul de insistenta, se mai intampla ca de multe ori sa aveti rateuri dar trebuie stiut ca acestea se port reduce prin lungirea progresiva a strunei. Sunt si cazuri in care ve-ti scoate viermii de la carlig supti, in cazul acela este recomandat sa scadeti progresiv marimea carligului pana atunci cand pestii vor inhala carligul cu momeala.
Daca marimea carligului si lungimea strunei va fi potrivita pentru partida si locatia respectiva, pestii vor inhala carligul fara probleme si astfel rata rateurilor va scadea considerabil.
O data cu trecerea timpului trasaturile au devenit tot mai dese, datorita intretinerii cu nada bogata in vierme oparit pestii au ramas preocupati pe vad si raspundeau imediat ce montura atingea substratul. Talia pestilor nu a fost una mare dar suficeianta pentru o partida placuta cu prezentari dese si driluri placute.
Trebuie sa timen cont si de umiditatea nadei, in timpul partidei, din cauza caldurii si a vantului aceasta se poate usca si astfel va fi luat cu usurinta de apa iar o data cu ea si pestii de pe vad vor pleca. Este indicat sa avem tot timpul la noi un pulverizator de apa cu ajutorul caruia vom reumecta nada uniform daca aceasta operatiune va fi necesara.
Daca pe parcursul partidei trasaturile devin foarte dese, insemana ca pe vad sau instalat un numar mare de pesti si acestia sunt in concurenta pentru hrana. In astfel de cazuri pestii lasa garda jos si nu mai sunt lafel de precauti ca la ineptul partidei cand densitatea este mica pe vad, o data cu cresterea intensitatii trasaturilor putem mari carligul fara probleme pentru a putea avea un dril mai scurt si a elimina riscul sa pierdem pestii pe traseul catre minciog. Tot odata pentru a incerca sa selectam talia pestilor, putem incarca carligul cu un numar mai mare de viermi.
Acesta este rezultatul partidei care a durat 5 ore si in care majoritatea pestilor au fost moronasi printre care au intrat si 2 platici ratacite.
Va recomand sa nu pescuiti la intamlare fara sa va ganditi ce se poate face ca nada sa ajunga si sa ramana in mare masura pe substrat sau ce carlig si ce struna sa folositi pentru a creste numarul prezentarilor. Chiar daca facem partide scurte este important pentru satisfactia noastra sa scoatem maximul dintro partida.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum
La moronas cu feeder-ul pe Cerna,
2 comments
jon
27 august 2012 în 1:30 pm (UTC 3) Link to this comment
domnul meu sunt din partea locului csti un norocos nu imivine sa cred ochilor ce vad .sunt pescar de 30 ani dar in ultimi ani adica15 ani nu sa mai vazut asa ceva nu asi spune ca de loc dar la o singura partida nu sa zic ca asa ceva numai in ecluza PF2 cu greu dupa octonbrie dupa sf dumitru adica ce cade bruma .esti incredibil,si iti doresc FIR INTIS
costi
16 iulie 2013 în 9:45 pm (UTC 3) Link to this comment
salut , si eu sunt din Severin , cunosc imaginile si o sa incerc sa aplic metodele descrise mai ales ca incerc sa ma perfedtionez in stilul feeder , inca nu am incercat pe Dunare . Cu respect Costi.