«

»

Method-ul picant (Szilagyi Francisc , martie 2016)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (16 votes cast)

    În acest articol aş dori să vă prezint o reţetă de nadă care dă rezultate în special pe apă rece, când temperatura apei lacurilor este încă scăzută. Este vorba de un fishmeal la care am aduăgat adivi lichizi pe bază de condimente. Dar haideţi să spun câteva cuvinte şi despre locaţia pe care urma să pescuim. Datorită temperaturilor care se anunţau, ridicate pentru luna februarie, am decis cu un prieten ca, în data de 20 februarie să vizităm balta „Peştişorul de aur” (Arad), o baltă foarte cunoscută în rândul pescarilor din Arad şi Timişoara.  Vorbim de o baltă mică şi cochetă care adăposteşte exemplare foarte frumoase de crap. Mai multe informaţii despre această locaţie găsiţi pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/PescariaPestisoruldeAur/?fref=ts.

    În jurul orei 9 am ajuns la faţa locului, erau deja câţiva pescari pe baltă, dar nu prindea nimeni peşte. De asemenea, am aflat că balta se va deschide oficial pe 1 martie şi încă nu s-au făcut populări. Nu m-a descurajat acest lucru, eram conştient că vom avea parte de un pescuit dificil, eram însă încrezător. Locurile noastre rezervate erau pe mijlocul belţii, le-am ocupat, după care am început pregătirile.

    Am pregătit 2 nade plus micropellete, fără nadă vie.

    La aceste două combinaţii de nadă am mai adugat pellete preparate FeederX Supermix Pellet 2mm http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/pelete/2847-super-mix-pellet-2mm.html.

Nadele FeederX – prima mea alegere când vine vorba de pescuitul crapului la method

Nadele FeederX – prima mea alegere când vine vorba de pescuitul crapului la method

    Având în vedere faptul că aceste nade trag destul de multă apă, le-am preparat în seara premergătoare partidei de pescuit. Pentru cei care au mai folosit nadele FeederX ştiu deja acest lucru, dar poate printre cititori se găsesc pescari care încă nu le-au folosit, aşadar am să detaliez modul în care am preparat nada FeederX Supercarp Green pentru această partidă.

 • Turnăm în găleată 1 kg de nadă. Aditivii lichizi îi adăugăm la apa cu care urmează să umectăm nada. Câte 3 căpăcele din fiecare lichid picant sunt suficiente, deoarece vorbim de nişte aditivi cu o concentraţie ridicată de aromă. Dizolvarea aditivilor este necesară pentru a obţine un mix final uniform aromatizat.
 • În prima fază supraumectăm nada, o facem ca o pastă. Nu vă speriaţi în această fază, aceste mixuri conţin particule foarte deshidratate şi trag multă apă. Supraumectarea este necesară pentru a obţine mecanica corectă. Dacă umectarea se face în mod greşit, vom pierde mare parte din nada de pe method în timpul impactului cu apa şi nu vrem asta. Ideea este ca, nada să-şi facă efectul pe substrat, acolo unde se hrănesc crapii.
 • După aproximativ 20 de minute vom observa că nada noastră a tras apă şi şi-a mărit volumul, moment în care trebuie sitată.
 • În acest moment nu mai adăugăm apă, umectarea finală o putem face cu ajutorul unui pulverizator, a doua zi pe malul lacului.
 • Micropeleţii i-am lăsat 2 minute în apă, apoi am scurs apa de pe ei şi am băgat cutia în frigider până dimineaţă.

    La fel am procedat şi cu prepararea nadei FeederX Krill, cu aditiv lichid diferit însă.

    Prepararea acestor nade se poate vizualiza şi în filmuleţul următor: https://www.youtube.com/watch?v=fB4yTcDv2lI.

    Cu o nada umectată în mod corect, obţinem method-ul pefect:

method feeder

image003    Fiind prima mea partidă pe această baltă, am decis să pescuiesc cu 2 lansete şi fără să pun firul în clips am început să caut crapii.

    Montura pe care am folosit-o a fost una simplă, semi-fixă, formată din următoare componente:

image004

    În ceea ce priveşte momelile de cârlig, am folosit următoarele:

image005

pescuit la feeder

    Încă de la început am avut semne că peştii sunt pe vad, vârful lansetei indicând câteva mişcări foarte fine de la primele lansări. A fost un joc de aşteptare însă, prima prezentare serioasă urmând să vină abia dupa 1 oră de pescuit în forma unui ciortan de aproximativ 3 kilograme.image007

    Stăteam pe trăsătură chiar şi 20 de minute, dar a meritat. Din totalul de 6 prezentări am reuşit să pun pe saltea 4 crapi foarte frumoşi între 3 şi 9.8 kg, unul a rupt şi unul l-am ratat.

image009

image011

image013

image015

image017

image019

image021

    Evident, după cântărire şi şedinţă foto toţi peştii şi-au recăpătat libertatea.

image023

    A sosit momentul să trag şi concluziile:

 • Toţi peştii i-am prins pe method-ul încărcat cu nada FeederX Supercarp Green aditivată cu lichidele condimentate. Nu mă miră acest lucru, deoarece acest tip de aditiv se dispersează uşor chiar şi în apă foarte rece. Pe Krill nu am avut nici o prezentare serioasă.
 • Momeala cea mai bună s-a dovedit a fi peleta semi-flotantă Sonubaits White Chocolate
 • 2 crapi am prins la maxim două minute după lansare, ceea ce mi-a confirmat ideea că peştii nu vor veni pe pat de nadă şi strategia de a-i căuta va da roade.
 • Nu a fost o partidă foarte reuşită, dar din 8 pescari prezenţi pe baltă am fost singurul care a reuşit să prindă crap. Micile detalii în partidele dificile chiar contează: nada potrivită şi aditivată corespunzător, pescuit de fineţe cu cârlige mici, strategia bine aleasă.

    Per total a fost o partidă frumoasă de februarie, abia aştept însă ca râurile noastre să-şi revină din tulbureala cauzată de iarnă şi sper ca în următorul articol să ne revedem cu nişte mrene sau scobari.

    Până atunci vă urez toate cele bune şi Fire Întinse!!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (16 votes cast)
Method-ul picant (Szilagyi Francisc , martie 2016), 4.5 out of 5 based on 16 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

7 comments

Skip to comment form

 1. George Stefan

  Sunt convins ca altul ar fi fost rezultatul acestui „test” daca nu ai fi pus aditiv in nada FeederX FiatX krill. Aceasta nada nu are nevoie de aditiv,adaugand asa ceva nu faci decat sa o aduci la nivelul -1. Eu sunt patit de 2 ori pentru ca am fost incapatanat si desi Luci mi-a recomandat sa nu adaug absolut nimic in aceasta nada,am pus un capacel respectiv 2 capacele( in a doua partida ) din acelasi aditiv sonu folosit de tine. Rezultat? Zero pesti,zero prezentari. Asadar,nu voi mai aditiva niciodata aceasta nada si ma bucur ca ai facut-o tu,spre a-mi intari convingerea. : )

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.5/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Szilagyi Francisc

   Stiu ca nada nu necesita aditivare. Am folosit-o in concursuri cu rezultate bune la crap. A fost doar o curiozitate de a mea. Am vrut sa vad daca pe apa rece face diferenta sau nu. Aditivii picanti se pare ca da… krill-ul nu :))

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Florian

  Felicitari pentru partida si pentru articol .Foarte bine prezentat . As vrea sa urmez aceasta reteta a ta pe Balta Solacolu , saptamana viitoare , dar nu am gasit in magazinul online pescuit la feeder , aroma de piper negru sau pe cea de hot chili . Deasemenea nu ai specificat ce fir textil ai folosit pentru carlig .Mixul de pelete de 2 mm l-ai inglobat in nada? Felicitari inca odata!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Szilagyi Francisc

   Salut Florian,

   E posibil sa nu fie pe stoc aceste arome momentan, eu le-am cumparat la sfarsit de ianuarie. Sunt cunoscute de ani de zile in randul crapilor. Sfatul de a le folosi a venit de la un pescar de crap. Asa cum se vede si in poze, mix de pellete am bagat la nada, dar nu foarte mult. Am incercat si cu pellete pe method, dar numai mixul picant mi-a dat rezultate. Fir textil de la Jaxon am folosit, dar poti folosi orice fir textil subtire si suplu.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +1 (from 1 vote)
 3. Radu

  Felicitari pt articol, ce mi-a placut la articolul tau pe linga detalile tecniche e grija/respectul pt peste…ma refer la folosirea saltelei la pesti mai mari…..👍

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Vasile

  Ce lanseta folositi?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Szilagyi Francisc

   Maver Reactorlite, 12 Ft

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: +2 (from 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>