Multi dintre voi poate doriti sa pescuiti atunci cand iesiti cu familia sau prietenii la apa, dar sunteti de parere ca nu are rost din cauza galagiei si a celor care inoata in zona.
Intr-o duminica insorita cu multe grade afara, am hotarat impreuna cu Dani, un prieten dea-l meu sa facem o iesire scurta la Surduc. Surduc-ul este un lac de acumlare din judetul Timis, populatuia piscicola predominanta din acest lac este alcatuita din platica, babusca, oblete, somn pitic, biban, mai rar se mai prinde si crap, amur, caras. Datorita braconajului excesiv, efectivul de peste sa redus considerabil in comparatie cu perioadele in care pe malul lacului nu erau construite cabane sau vile. Pe timpul zilei este mai dificil de pescuit datorita faptului ca in sezonul cald, malurile lacului se transforma intr-un mic litoral cu saltele, barcute, balaceli si alte sporturi acvatice.
Nada am ales-o pentru speciile pe care le vizam
Pentru mine am mers pe Sensas 3000 Bremes +argila umezita Benzar+ aditiv praf Sensas Super Bremix+Porumb dulce de conserva.
Pentru Dani am ales Maros Mix XXL Platica+argila umezita Benzar+aditiv praf Sensas Super Bremix+ Porumb dulce de conserva. Am ales aceste nade deoarece vizam in mare parte platica si babusca pe apa adanca, undeva la 6-7m.
Prepararea nadei si combinarea componentelor necesita o anumita ordine.
Dupa ce am umectat nada in 2 etape, pana a ajuns la consistenta dorita, am adaugat agrila care este gata umezita inaintea ambalarii.

Pentru o omogenizare mai buna este indicat sa sitati argila inainte de a o adauga peste nada preparata
Proportia a fost de 1 la 1, o parte de nada umezita si o parte de argila. Dupa combinarea celor 2, nada si argila, am adaugat aditivul praf si am amestecat bine. Pentru 1kg nada+ 1kg argila umeda, am adaugat aprox 150gr aditiv praf Sensas Super Bremix.
Dupa aceste operatiuni nada este in forma finala.
Viermii opariti, casterii (viermii inchisi/pupe) si porumbul se adauga ulterior.
Iti recomand sa adaugi acele componente cu care imbogatesti nada (pelete, seminte, momeli vii… etc), doar in cantitatea de nada pe care o folosesti in decursul a jumatate de ora. In caz contrar acestea se vor deshidrata si pot deveni flotante. In acest caz exista riscul ca ele sa fie antrenate de curentii de apa si astfel pestii le vor urma indepartanduse de patul de nada pe care noi vrem sa ii ademenim in numar cat mai mare.
Nada pe care am folosit-o pentru aproximativ jumatate de ora, am tinut-o intr-un bol de dimensiuni reduse.
Pentru a fi mai atractiva, in nada am adaugat porumb dulce de conserva, vierme oparit si cativa casteri. Este indicat sa punem casterii intr-un recipient cu apa si doar cei care plutesc sa ii aruncam iar cei care se scufunda sa ii adaugam in nada. Ar fi fost bine sa am si niste canepa fiarta, este buna la babusca dar si la majoritatea pestilor pasnici, dar din pacate nu am avut.
In conditiile in care este cald afara iti recomand ca nada sa o acoperi cu un prosop umezit. Datorita caldurii se poate usca foarte repede si in loc sa ajunga pe substrat, se va desface intre ape si va imprastia tot pestele de pe vad, dar va atrage si foarte mult peste marunt.
Pentru inceput am facut o nadire din cosulet.
Fara a atasa struna la montura am dat in jur de 10-15 cosulete cu nada pentru a apela pestii si pentru a realiza un mic pat de nada.
Am folosit 3 modele de cosulete: Preston Bullet Feeder, Cosulet Rotund Energoteam feeder, Preston Open End Feeder. La inceput am optat pentru cel cu plasa deasa deoarece am dorit ca nada sa faca o dara verticala in coloana de apa pentru a ademenii pestii dintre ape in ideea de ai cobora in substrat. Dupa ce au inceput prezentarile, am trecut pe cosuletul feeder din tub pvc perforat pentru a duce cat mai multa nada in substrat si a mentine pestii pe vad. Cosuletul cu plumbul pozitionat frontal, l-am folosit atunci cand vantul punea probleme, datorita pozitionarii plumbului, cu aceste cosulete avem o mare precizie in lanseu chiar si atunci cand bate vantul din lateral. Pentru inceput chiar nu are rost sa atasezi struna la montura, este mult mai usor si merge mult mai repede sa nadesti doar cu cosuletul in montura.
Montura a fost una cat se poate de finuȚa
Deoarece pestii tina au fost cei de dimensiune medie si mica, montura a fost una simpla si eficienta in astfel de conditii.

Struna a fost una de aprox 50-60cm cu o grosime de 0,12mm si la capat am legat un carlig subtire si usor de 14. Dupa cum se vede din fotografie, si vartejul este unul de dimensiuni destul de mici. Multi fac monturi care se vor a fi finuȚe dar monteaza un vartej de *1kg*, pentru un pescuit de fineȚe toate componentele monturii trebuie sa fie foarte usoare si firul sa culiseze pe o suprafata cat mai mica. In cazul monturii mele, firul culisa doar prin vartejul agrafei de care era prins cosuleȚul. In astfel de monturi, cand pestele apuca momeala, va intampina o rezistenta cat mai mica.
La monturile finuȚe se preteaza si un echipament finuȚ
Lanseta a folosita a fost Preston Absolute Super Feeder,
O lanseta foarte sensibila care se preteaza la pescuitul de mare finȚe, degeaba folosim monturi fine daca nu ne ajuta si lanseta. Mulineta cu care am echipat aceasta lanseta a fost Ryobi Zuber 3000,
O mulineta pe care o am de 4 ani si de care sunt foarte multumit, putine mulinete ar fi rezistat in conditiile in care am folosit eu aceasta mulineta. Firul de pe mulineta a fost un Cralusso Match Sinking de 0.20mm, un fir cu scufundare destul de rapida
Desi ca pe apa era plin de saltele celor veniti la agrement, pestii au raspuns destul de repede.

In perioada de vara lacul este luat cu asalt de cei care vin la balacit, dar asta nu ne impiedica sa avem si cate o partida cu activitate
Dupa nadirea cu cosuletul am adaugat struna iar la prima lansare pestii au raspuns imediat. Prima captura a fost o platicuȚa de mici dimensiuni. Problemele au aparut din partea somnilor pitici care au invadat lacul in ultimi ani. Prezentarile au inceput sa vina destul de frecvent iar talia pestilor a inceput sa creasca progresiv.
In astfel de partide este indicat sa folosim carlige mici si usoare.
Carligul folosit a fost un Tubertini Serie 4nr.14 pe care l-am incarcat cu 2 viermi, unul rosu mare si unul mic rozaliu (pinky).

Carlig usor, subtire si foarte ascutit, foarte bun in partidele in care vizam pestii de talie mica si medie
Cu numarul si marimea viermilor la carlig trebuie alternat tot timpul, nu se stie nici o data cum raspunde pestele, de aceea nu ezitati sa incercati diferite moduri de prezentare. Daca pestele raspunde greu si prezentarile sunt mai rare puteti pune un carlig de 16 sau 18 in care se pune un singur vierme. Importanta este si prinderea viermilor de carlig, va recomand sa ii prindeti cat mai superficial de zona posterioara, cu cat viermii vor fi mai activi cu atat prezentarea va veni mai repede.
In timpul partidei trebuie sa incercam sa selectam talia pestilor
Dupa ce pe vad sa adunat un numar insemnat de pesti si prezentarile au inceput sa fie mai frecvente, pentru a selecta talia pestilor am inceput sa insist pe porumb. O incercare reusita deoarece pe porumb au inceput sa intre doar babusti frumoase.
Tot datorita folosirii porumbuli la carlig am reusit sa scap in foarte mare masutra de somoteii care ma terorizau la vierme.
O data cu trecerea de la vierme la porumb, trasaturile sau mai rarit dar talia pestilor a inceput sa creasca usor in ideea in care la vierme intrau foarte multe platicuȚe mici. Babustile se pare ca au preferat porumbul in detrimentul viermilor.
Desi sa incalzit foartre tare, apetitul pestilor nu a scazut. Trasaturile au continuat sa apara constant si hotarat, babustile adorau boabele de porumb dulce.
Nu va intimidati de galagia din jur.
Cand iesiti cu familia ori prietenii la un gratar sau la o balaceala, puteti incerca si un pescuit scurt. De multe ori puteti avea partide frumoase si in locuri unde este aglomerat. Puteti incerca si nu aveti nimic de pierdut.
Daca in cele descrise mai sus am omis anumite aspecte sau daca nu m-am facut destul de inteles, putem continua discutiile pe acesa tema in cadrul forumului: www.pescuitlafeeder.ro/forum
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pescuit la babusca pe lacuri de agrement,