De multe ori am auzit pescarii ca este prea cald si pestele nu manaca sau tot felul de argumente care sa sustina partidele cu rezultate nule… oare au dreptate?
In caldurile din ultimul timp pescuitul a devenit destul de greu, caldura excesiva si temperatura ridicata a apei a redus considerabil apetitul pestilor.
De curand am facut o partida la caras pe Dunare in zona Cazanelor si vreau sa va dau niste sfaturi care va vor ajuta atunci cand doriti sa faceti o partida pe vreme caniculara.
Pe astfel de vreme atunci cand temperaturile din timpul zilei trec cu usurinta de 35 grade, pescuitul devine unul dificil atat din punct de vedere al comfortului nostru termic cat si al apetitului redus al pestilor care in perioadele calde isi reduc semificativ digestia si implicit pofta de mancare.
Pentru astfel de vreme am ales o nada deschisa la culoare, galbena si cu un continut ridicat de ttx, cereale zdrobite si aroma de anason. Am optat pentru galben deoarece am vrut sa ma feresc pecat posibil de pestele marunt care este in densitate mare pe Dunare. Datorita faptului ca populatia de pesti rapitori este destul de consistenta, pe astfel de ape cu rapitor, pestii de talie mica evita intro anumita masura paturile de nada deschise la culoare sau cel putin vin in numar mai mic.
Nada folosita in aceasta partida a fost urmatoarea:
- Cukk Q44
- pelete Maros Halibut de 2 si 4,5mm
- porumb conserva Crap Expert Miere
- canepa preparata Crap Expert
Deoarece pestele tinta era carasul si ciortanul, nada am imbogati-o cu porumb dulce de conserva, canepa, viermi opariti si petele halibut de mici dimensiuni. Este foarte indicat atunci cand cautam carasul si ciortanul, in sezonul cald, sa avem in nada diferite particule mai mari in nada. In cazul in care ciortanul si carasul mai mare intra pe vad, cu siguranta ca va pleca foarte repede daca nu gaseste particule mai mari care sa il tina ocupat.

Dupa nadirea de la inceput care a constat in 10-15 cosulte de capacitate mai mare, am inceput sa pescui cu vierme la carlig. Prezentarile au inceput sa apara imediat dar din pacate pestii de mici dimensiuni tot au semnat condica pe patul de nada. Am schimbat pe rama si pe porumb dar nu am avut prezentari. Dupa ce am revenit pe vierme trasaturile au inceput dinou.
Dupa aproximativ o ora si jumatate a intrat primul caras la vierme. Trasatura a fost una destul de anemica si a ciugulit-o destul pana sa apuce momeala hotarat. Dupa al-2-lea caras care sa prezentat lafel de anemic, am hotarat sa trec pe un carlig mai mic de 14 doarece pe cel de 12 trasaturile nu erau hotarate. O inspiratie buna deoarece dupa schimbarea carligului trasaturile au fost mai hotarate si mai dese. Am insistat dinou pe rama si pe porumb dar din pacate cele mai multe prezentari erau pe vierme si nu viermi mari, viermi mici (pinky) 3-4 buc pe carlig. Printre carasi am mai intrat si un ciortan de aproximativ un kilogram.
Montura a fost una inline (apasa pe cuvant pt. video montura), o montura fina care nu opune rezistenta in timpul muscaturii pestelui si pe care vi-o recomand cu caldura. Daca atunci cand temperatura apei este una acceptabila, carasul se hraneste fara pretentii de monturi finutze si carlige mici, pe ape cu temperaturi ridicate finetzea a facut diferenta intre esec si reusita.
Echipamentul folosit a fost urmatorul:
- lanseta EnergoTeam Competition Feeder, o lanseta relativ fina dar care face fata si la peste mai mare
- mulineta Ryobi Zauber 3000
- linie principala Preston Reflo Power Max 0,20mm
- struna Cralusso Hooklength Line 0,143mm
- carlig Preston Competition 344 nr 14
- cosulet Preston Open End Feeder de 45gr, foarte bun pentru ape adanci
- cosulet de capacitate mare pentru nadirea de inceput: Korum Mesh Feeder de 60gr
Va recomand atunci cand faceti partide pe vreme caniculara sa tineti cont de faptul ca pestele are un apetit redus si este absolut necesar sa folosim monturi cat se poate de fine, in caz contrar s-ar putea sa nu aveti nici o prezentare si astfel sa spuneti ca pestele nu este in zona sau cine stie ce alte motive se pot gasi. Insistenta poate sa va aduca partide reusite, de multe ori in sezonul cald si mai ales pe vreme caniculara este posibil ca pestii vizati sa apara pe vad si dupa 2-3 ore de la prima nadire.
In aceasta partida care a durat proximativ 7 ore, am reusit sa prind niste carasi frumosi si destul de numerosi pentru conditiile de atunci. Din pacate dupa ora 12 soarele si-a facut aparitia dupa copacii care tineau umbra si am fost obligat, datorita caldurii excesive, sa parasesc locatia. Cu toate ca mai erau ceva nori, cand iesea soarele parca te ardea cu fierul incins. Termometrul arata 37 grade la ora 12.
Pescuit la caras cu feeder pe canicula,
2 comments
Mitrofan Ionut
14 ianuarie 2013 în 8:49 pm (UTC 3) Link to this comment
Foarte frumos articolul Luciane. Astazi mi-am achizitionat si eu un bat de feeder urmand ca maine sa-l primesc prin curierat. Sunt la inceput dar imi place foarte mult pescuitul la feeder si am tot batut site-ul asta si am citit o gramada de articole interesante din care se pot invata o gramada de chestii practice, nu recitate din vreo carte. sper sa am si eu cv bafta anul asta si sa-mi incep cu dreptul pescuitul la feeder. Multumesc pt articol si pt sfaturile impartasite cu mine si cu altii ca mine care sunt la inceput! Fir intins! ;)
Rosca
13 august 2015 în 2:34 pm (UTC 3) Link to this comment
Pe Dunare, cand mananca carasul, il prinzi cu orice montura, mai ales la feeder, singurul secret de care Lucian nu a zis sau poate ca nu foloseste este barilla 47 in loc de vierme in carlig. Am testat cu succes aceasta momeala in detrimentul viermilor si s-a dovedit net superioara. Adica 2 bete unul langa altul, la vierme intrau carasi mici si mai rar iar la barilla a intrat inclusiv un mustacios de 6 kg.