Pentru ca multi m-au rugat sa vorbesc despre strategia folosita la Solacolul, am hotarat sa descriu in cele ce urmeaza care a fost reteta castigatoare din punctul meu de vedere
Am tot auzit de balta Solacolu de la prieteni si de la colegii de forum si ardeam de nerabdare sa pescuiesc acolo. Dupa un drum destul de lung am ajuns cu pritenul meu pe maul lacului cu o zi inaintea concursului in ideea de a testa balta si pentru a gasi cea mai buna strategie pentru concursul ce avea loc a doua zi. Deja stiam inainte sa ajungem ca cele mai productive zone erau in imediata apropiere a malului opus unde crapii patrulau in liniste in cautarea haranei dar si din cauza faptului ca pe acel mal nu se pescuieste si pestele se poate refugia in siguranta acolo.
Fiind doua persoane, ne-a fost destul de usor sa experimentam cat mai multe nade si momeli in timp cat mai scurt. Am facut un vad la mijlocul distantei pentru a vedea daca carasul raspunde bine la nada si cam ce talie au carasii de acolo. Din pacarte ne-am convins repede ca talia carasilor este destul de mica si ca nu sunt deloc sanse sa abordam o partida la caras.
Dupa ce am vazut cum sta treaba cu carasul am trecut la gasirea solutiei pentru a prinde cat mai mult crap. Am testat patru varinate de nada pe method pentru a vedea la care crapul raspunde cel mai repede si la care putem realiza o densitatate dar si o concurenta cat mai mare pe hrana. Variantele au fost urmatoarele:
- Doar nada
- Nada cu pelete
- Doar pelte de 1mm
- Doar pelete de 2mm
Din toate aceste combinatii am ajuns destul de repede la concluzia ca folosind doar pelete de 2mm pe method feeder frecventa prezentarilor este mai mare si intra in cea mai mare parte doar crap. La varianta in care am combinat pelete cu nada sau am folosit doar nada pe method, intra si mult caras care atat “sugea” pe momeala de carlig pana se intepa. Cu o densitate mare de caras pe vad, crapul greu mai ajungea sa aspire momeala de la carlig.
Peletele de 2 mm au fost o combinatie de intre Sonubaits S-Pelle Feed si Sonubaits Andy Findlay Fin Perfect Feed, am ales acesta combinatie doarece unele au un continut mai ridicat de ulei si sunt mai proteice iar celalalte sunt au un continut mai scazut de ulei si pe langa faptul ca au textura mai pufoasa dupa preparare, au si o tenta dulceaga foarte apreciata de crap chiar si a tunci cand apa este mai rece. Ambele varinate se preapra exceptional si adera foarte bine pe method feeder.
Dupa ca am gasit combinatia perfecta de nada pentru method, trebuia sa gasim si combinatia perfecta pentru momeala de la carlig. Aici aveam o mare problema caci desi prindeam cu aproape orice, era foarte greu sa scapam de carasi invadatori care se prindeau frecvent chiar si cu momeli de 15mm. Am folosit pelete halibut, pelete crab, pelete uleioase, pasta, bile de 10mm, bile de 15mm, bile pop-up… si tot ce se putea. La toate am prins si crap dar si caras. Mai era si problema ca desi imediat ce method feeder-ul ajungea pe substrat, varful de 1 oz de la Preston Dutch Master Method Feeder 12,8ft semnaliza imediat miscarea pestilor care dadeau in fir ori mutau si method-ul incet de pe substrat dar trasatura venea destul de tarziu in comparatie cu activitatea care in zona carligului.
Dupa cele intamplate am ajuns la concluzia ca trebuie o momeala capabila sa fie aspirata imediat fara voia crapilor care culegeau peletele de pe substrat sau de pe method feeder. Pentru asta am folosit plastice cu flotabilitate redusa care sa se echilibreze doar din greutatea carligului.
Singurele plastice care pot face asta, adica sa se echilibreze cu un carlig mic de nr.14, 12 ori 10, sunt plasitcele de la CarpExpert la care aroma nu conteaza pentru ca eu oricum le spal cu apa calda si le aromez persoanl cu o aroma care o folosesc de multi ani si care imi da rezultate bune aproape pe orice apa.
La carlige am optat pentru Korum Xpert Power Micro Barbednumarul 14 si numarul 10 deoarece sunt carlige foarte ascutite, au deschidere mare si sint foarte rezistente.
Dupa aceasta schimbare crapi absorbeau imediat carligul cu momela dupa ce method feeder-ul ajungea pe substrat. Trasaturile apareau imediat sau in cel mult 5 minute de la lansare.
Am mai observat ca in cazul in care intepam un peste mai mare si drill-ul dura mai mult, dupa ce lansam montura dinou in vad trasaturile apareau mai tarziu datorita faptului ca pestii nemaiavand nada pe vad plecau din acel metru patrat.
Pentru a avea certitudinea sau macar pentru a incerca sa duc cat mai multa nada in vad am optat pentru un method feeder cat mai mare si anume Preston Method Feeder XLde 30gr. Sincer nu am avut din ce sa improvizez un method mai mare (voluminos) caci cu sigurnata ar fi ajutat mai mult sa duc o cantiatate mai mare de pelete in vad si astfel tineam mai bine pestii preocupati, cel putin pana la terminarea drilului.
Chiar si in timpul concursului am vazut ca mare parte din concurenti au folosit method-uri Drennan Large care nu pot transporta o cantitate foarte mare de nada pe vad si pe langa acest aspect nici nu au facut lanseuri dese pentru a intretine pestele in zona carligului si pentru a realiza o concurenta mare pe hrana ce putea sa aduca prezentari mult mai dese si intrun timp mai scurt.
Sa nu se intelega ca un method din cele doua de mai sus este prost decat celalalt, nu… pe deaprte aceasta idee, doar ca in situatia respectiva trebuia transportata o cantitate cat mai mare de pelete pe vad la fiecare lansare. Lafel sa nu se creada ca am prins numai la plasitce, am prins crap la toate momelile care le-am folosit in antrenament doar ca plasticile in acea situatie aducem prezentarea instant.

Momentan este prima balta unde am vazut ca pestele, adica crapul, respundea foarte bine la galagie si chiar era indica sa se faca lanseuri mai dese chiar daca nu aveam prezentare pentru a atrage atentia pestelui.
Desi am pescuit in antrenament pe alt loc, dar tot in zona cu aproximativ aceeasi latime, raspunsul pestilor a fost ideintic la strategia castigatoare atat in antrenament cat si in timpul concursului.
Era cunoscut de toti concurentii faptul ca pestele este cantonat in imediata apropiere a malului opus si de aceea mare parte din concurentii care au tras la sorti un loc in aceasta zona au avut sanse de reusita.
La inceputul cocursului, pentru orice eventualitate, am nadit si un vad la mijlocul distantei pentru eventualitatea in care pestele, datorita presiunii concurentilor, parasea zona malului opus. Acest vad l-am nadit cu pelete de 2mm, seminte de pasarele pe care le-am fiert, cenepa fiarta, porumb dulce dar si o nada care avea doar rolul sa lege aceste particule.
Nu a fost nevoie de vadul din mijloc caci peste a raspuns identic in malul opus ca in atrenament si dupa aproximativ 30 de minute de nadire a inceput recitalul. Prezentarile veneau la maxim 2 minute si doar drilul dura mai mult caci am avut si pesti mai imbracati care erau destul de energici.
Crapii erau atat de atrasi de peletele de pe method incat prezentarea venea instant. Probleme era ca la driluirle prelungite pestii ramaneau fara “munitie” pe vad si paraseau punctul fierbinte, astfel dupa un dril preluingi urmatoarea prezentare venea cu o intarziere de pana la maxim 5 minute.
Dupa prima repriza de 3 ore am reusit sa aduc la juvelnic o cantiate de 28,45kg.
Dupa inceputul reprizei a doua am continuat sa prind in mod sustinut dar din pacate cu o ora inainte de final am ramas in “pana prostului” fara pelete de method si am folosit alte pelete atat de 1mm cat si de 2mm dar din pacate pestii sau aratat mai reticineti la acestea si in ultima ora de cand am ramas fara pelete am mai prins doar 4 crapi.
Desi cu acesta probleme au reusit sa adun o cantate de peste 27 kg. Si o cantitate finala de peste 55kg.
Acesta a fost strategia care a dat rezultate pe acea locatie si in aecea prioada, cu siguranta ca in alta perioada o alta strategie va aduce o partida resuita. Important este ca la fiecare partida sa incercam diferite strategi pana o gasim pe cea mai buna si cea care aduce cel mai repede rezultate.
Locul Nume Prenume Cantitate Puncte
1 Fiat Lucian 55.57 1
2 Constantinescu Catalin 33.19 2
3 Mihai Boaca 20.26 3
4 Ovidiu Petrache 19.08 4
5 Ciobanescu Alexandru Ionut 17.43 5
6 Octavian Urdea 15.93 6
7 Claudiu Banu 14.18 7
8 Silviu Vijiala 12.59 8
9 Alexandru Caranda 12.08 9
10 Sirbu Mihai 10.61 10
11 Dragos Porteanu 10.16 11
12 Vasile Cosmin Andrei 9.8 12
13 Petre Laurentiu Mihai 9.52 13
14 Enache Anelin 8.42 14
15 Marian Ionescu 7.98 15
16 Dodenciu Gigi Adrian 7.89 16
17 Mitrea Vasile 7.8 17
18 Besliu Claudiu 7.66 18
19 Besliu Marian 7.56 19
20 Mihai Sandu 5.65 20
21 Soava Irinel 5.41 21
22 Ionescu Radu 4.62 22
23 Ticea Adrian 3.39 23
24 Raducu Adrian Catalin 2.96 24
25 Alin Teodorescu 2.31 25
26 Siu Niculae 2.21 26
27 Manaila Florentin 2.2 27
28 Dobrinoiu Dan 2.18 28
29 Costel Ionita 2.14 29
30 Mega bebe 2.05 30
31 Catalin Nicoara 1.84 31
32 Razvan Zlatan 1.62 32
33 Anton Alexandru 1.38 33
34 Botezatu Daniel 1.33 34
35 Pana Ionut 1.2 35
36 Pop Sebastian Florin 0.98 36
37 Popa Irinel 0.6 37
38 Hauk Arnolt 0.52 38
39 Boerencu Alexandru 0.19 39
40 Cosmin Dominiteanu 0 41
41 Stroi George 0 41
42 Laurentiu Ion 44
42 Rosioara Cristian 44
42 Beianu Rafael 44
42 Raul Dobrescu 44
42 Niagu Adrian 44
42 Enache Claudiu 44
42 Razvan Pop 44
42 Finta Mihai 44
42 Gabriel Neamtu 44
42 Enache Aurelian 44
42 Vasile Alexandru Laurentiu 44
42 Melu Bogdan 44
42 Stefan Gheorghe 44
43 Dinu Cristian 44
44 Mircea Ranca 44
Afla aici ce a reusit nadele sonubaits in anul 2013: http://www.pescuitlafeeder.ro/sonubaits
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.
Strategia castigatoare de la Solacolu,
11 comments
Skip to comment form ↓
mihai
30 aprilie 2013 în 7:47 am (UTC 3) Link to this comment
foarte frumos lucian.felicitari.
mausica
30 aprilie 2013 în 6:51 pm (UTC 3) Link to this comment
Foarte fain articolul.felicitari
vipes
30 aprilie 2013 în 8:54 pm (UTC 3) Link to this comment
felicitari Lucian! deja nu mai esti pescar,esti vinator de peste
adrianbenea
30 aprilie 2013 în 10:20 pm (UTC 3) Link to this comment
Felicitari!
florin
2 mai 2013 în 10:32 pm (UTC 3) Link to this comment
FELICITARI,aiputea sa ne spui si ce fir ai folosit
Lucian Fiat
3 mai 2013 în 11:07 am (UTC 3) Link to this comment
Firul este unul impletit normal, nu mai stiu exact ce firma este pt ca il am, lefel ca si altele de aprovimativ 6 ani. daca este un fir impletit este ok, nu cred ca este un factor decisiv atat cat se folosesc fire normalesi nu cele cu camasa la care mecanica este cu totul alta si de foloseste eficient in anumite conditii si situati.
pop sebastian
1 iunie 2013 în 6:33 pm (UTC 3) Link to this comment
ce fel de aroma folosesti pt pastice? daca nu este secret?
multumesc
Florian C.
29 iulie 2013 în 9:49 am (UTC 3) Link to this comment
Salut Lucian , in care parte a lacului ai reusit aceasta frumoasa performanta ? Mai stii numarul standului de concurs? Firul impletit de 0,08? Pe o vreme caniculara ce momeala si nada ai recomanda pe balta asta ?Multumesc
radu
25 august 2013 în 8:27 pm (UTC 3) Link to this comment
Care e aroma pentru plastice ?
Lucian Fiat
25 august 2013 în 8:52 pm (UTC 3) Link to this comment
Din păcate este o combinate proprie de arome si nu o pot divulga
Mihai
13 octombrie 2013 în 10:05 pm (UTC 3) Link to this comment
Pai de ce nu o scoti la vanzare sa ne bucuram si noi de mai multe capturi???