«

»

Strategia câştigătoare pe Corneşti (aprilie, 2015)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (16 votes cast)

    Balta 1 din Corneşti a găzduit concursul de feeder “Cupa Top Feeder Timişoara” – ediţia a II-a, pe data de 25 aprilie 2015, un concurs cu regulament FIPS-CIPS la care am participat şi eu. Ajutat de o nadă foarte bună, de un antrenament pregătitor şi un stand excelent, am reuşit să mă clasez pe cea mai înaltă treaptă al podiumului. În acest articol aş dori să vă prezint, pas cu pas, mici detalii şi trucuri care au făcut posibilă atingerea acestei performanţe.

    Despre locaţie: Localitatea Corneşti se află între oraşele Timişoara şi Arad. Complexul are 3 lacuri, dintre care 2 sunt deschise pescuitului, iar al treilea pentru reproducere. Balta 1 deţine o populaţie destul de bogată de peşte, speciile predominante fiind carasul şi crapul. Malurile sunt drepte, însă adâncimea apei nu este la fel peste tot, ceea ce poate fi un factor decisiv în ceea ce priveşte pescuitul.

   Antrenament

  Înainte de concurs, împreună cu Lucian am decis să facem un mic antrenament în ziua premergătoare competiţiei ca să încercăm să ne dăm seama de comportamentul actual al peştilor. Era evident că, vom pescui cu nada FeederX FiatX Krill http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/3122-feederx-fiatx-krill.html, o nadă care şi-a dovedit eficienţa în nenumerate întreceri, pe diferite locaţii unde speciile predominante au fost crapul şi carasul. Am avut însă şi semne de întrebare: la ce distanţă să pescuim, care este specia mai activă, cum să folosim nada vie, cât să nadim ş.a.m.d.

    În antrenament am ocupat locuri pe sectorul A, apoi am trecut la pregătire. Prepararea nadei este esenţială, de mecanica acesteia depinde foarte mult modul în care putem atrage şi menţine peştele pe vad. Ca să obţinem mecanica ideală, FeederX Krill trebuie supraumectată apoi lăsată în repaus, deoarece particulele sunt foarte uscate şi vor trage apa treptat. Astfel ne asigurăm că toate particulele vor fi grele şi se vor aşeza pe substrat.

Nada FeederX Krill pregătită pentru pescuit

Nada FeederX Krill pregătită pentru pescuit

    Datorită experienţelor acumulate în alte partide efectuate pe această baltă, amândoi am început să pescuim la distanţă destul de mare, lansând spre mijlocul lacului unde este un canal mai adânc. Lucian a pescuit la caras, iar eu am incercat să prind crap. Carasul a răspuns foarte repede la nadă, a fost activ încă din primele minute. Eu am stat mai mult pe aşteptare, am folosit momeli mari dar fără succes. Crapii nu au poftit la masă sau nu au fost în zonă.

    După aproximativ 3 ore de pescuit, nu am am reuşit să obţinem nici măcar o trăsătură de crap, ceea ce ne-a pus pe gânduri. A trebuit să modificăm ceva la strategie pentru a nu termina în mod dezastruos acest antrenament. Având în vedere vremea însorită şi călduroasă, ne-am apropiat de mal în speranţa că mustăcioşii lacului se hrănesc pe apă cu adâncime mică. Am sondat puţin şi am dat de un prag undeva la 13-14 metri de mal, am pus firul în clips apoi am nădit două coşuleţe mai mari cu nadă+seminţe+vierme înnecat şi viu. Având în vedere distanţa la care am pescuit şi adâncimea mică (aproximativ 1 metru), era foarte important ca pe acest vad să pescuim cu o lansetă moale, cârlig finuţ, coşuleţ mic şi strună subţire.

    Schimbarea de strategie s-a dovedit a fi o mişcare inspirată, iar primii crapi nu au întârziat să apară. A urmat drill după drill, uneori chiar dublu drill. Trăsăturile erau violente şi în majoritatea cazurilor am fost nevoiţi să declipsăm. Cu această ocazie Luci a reuşit să testeze prototipurile lansetelor personale. Le-am pipăit şi vă pot spune că sunt nişte lansete superbe, uşoare şi foarte utile în drill. Aştept cu nerăbdare să apară pe rafturile magazinului. Ataşez câteva poze pentru a putea observa acţiunea  lansetei în drill.

Prototipul de 3.30 în acţiune

Prototipul de 3.30 în acţiune

Prototipul de 3.30 în acţiune 2Prototipul de 3.30 în acţiune 3    Antrenamentul l-am terminat cu brio, reuşind să aducem la minciog mulţi crapi frumoşi. În drum spre casă am discutat toate aspectele acestui antrenament şi am ajuns la un acord comun în ceea ce priveşte strategia pe care o vom adopta în concurs, iar în continuare am să vă prezint aceste detalii.

    Manşa de concurs

   Luând în considerare antrenamentul reuşit, în dimineaţa concursului m-am trezit foarte încrezător în ceea priveşte şansele mele la podium. S-a anunţat vreme însorită, călduroasă, exact aceleaşi condiţii ca în antrenament. Desigur, în concurs pot apărea diferenţe foarte mari faţă de ce s-a întâmplat în antrenament, tocmai de aceea aveam şi un plan B. Planul principal a fost atragerea şi menţinerea crapilor pe un pat de nadă, iar planul B s-a referit la concentrarea carasului şi un pescuit viteză la peşte mic, în cazul în care mustăcioşii nu ar fi cooperat.

   Manşa de concurs a început cu adunarea concurenţilor. Sunt minute petrecute într-o atmosferă plăcută, prietenoasă unde revederea si socializarea cu colegii noştri pescari sunt pe primul loc. Râdem, glumim, filozofăm, discutăm şansele unora sau altora, părem relaxaţi… dar se simte totuşi o mică tensiune. Urmează tragerea la sorţi… Momente pline de adrenalină, fiecare dintre noi vrea să tragă un stand bun, unii vor să evite anumiţi concurenţi, alţii vor să prindă stand lângă bufet pentru a fi aproape de frigider… Fiind un concurs pe regulament FIPS-CIPS, prima dată am tras numărul de ordine pentru extragerea standului. Mă uit la bilă… numărul 21. Mă întristez puţin, simt cum şansele de a extrage un capăt de sector se duc încet-încet pe apa sâmbetei. Urmăresc cu atenţie tragerea standurilor, iar când vine rândul meu merg la “urnă” conştient că mai este un cap de sector care nu şi-a găsit stăpânul încă. Bag mâna şi învârt prin puţinele bile rămase în joc… Toate ard… După vreo 5 ture de amestecat decid totuşi să scot una. Mă uit cu la ea şi nu-mi vine să cred că scrie C11. Am tras capăt! Primul meu capăt de stand la Corneşti! Sunt foarte fericit, dar încerc să rămân calm. Ştiu că am pescari pricepuţi în sector, sunt conştient că trebuie să pescuiesc bine, standul nu te face campion dacă nu faci ce trebuie.

    Odată ajuns la locul faptei, constat că malul înalt o să-mi dea puţine bătăi de cap în ceea priveşte dirijarea crapilor la minciog. Nu-i bai, trec la treaba şi pregătesc standul pentru pescuit. Pun modularul cu acesoriile, montez 4 lansete şi umectez nada. Gata, sunt pregătit să sondez.

Standul C11

Standul C11

Ordine în jurul modularului

Ordine în jurul modularului

    Din cauză că nu ştiam cum va răspunde crapul la presiunea ce se va exercita pe baltă, am decis să fac 2 paturi de nadă. Am găsit canalul din larg şi am pregatit 2 lansete pentru acel vad. Apoi am sondat în mal şi am găsit un prag la o distanţă de aproximativ 14 metri. Am dat drumul la 1 metru de fir şi am pus clipsul. Am făcut acest lucru pentru a pescui în imediata apropiere a pragului. Ştiam că dacă crapii vor veni la apă mică, cu siguranţă se vor hrăni în acea zonă.

    În antrenament am constatat că în mal trăsăturile sunt violente, peştii plecând cu o viteză nebună spre mijlocul bălţii. Aşadar am ales să pescuiesc cu o lansetă light, Tubertini Trinity de 3.30 metri http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/1929-lanseta-tubertini-trinity-light-action-11ft-330m.html. Această lansetă este moale şi absoarbe foarte bine şocurile iniţiale, de asemenea îmi permite să folosesc strune subţiri cu cârlige foarte fine.

cosulet cargile preston korum quick stop

    Am confecţionat montură cu “picioruş” şi împletitură pentru a sesiza cele mai finuţe trăsături. „Picioruşele” le-am făcut acasă, iar despre modul lor de confecţionare voi scrie detaliat într-un alt articol. Am legat strune de 0,10 mm Tubertini Next Fluorine http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/monofilament-role-mici/2639-fir-tubertini-next-fluorine-new-2014.html şi de 0,12 mm Gamakatsu Super G-Line. Am folosit cârlige Cralusso Chika mărimea 16 http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/1605-carlige-cralusso-chika-.html, ceea ce poate părea extrem, dar aceste cârlige sunt foarte fine şi stau bine în buza crapului. În antrenament nu am pierdut nici un crap cu ele aşa că le-am folosit cu încredere maximă. Nu s-au îndreptat datorită faptului că lanseta moale a lucrat foarte bine în drill.

Fire pentru strună

Fire pentru strună

Accesorii pentru montură

Accesorii pentru montură

    Coşuleţul a fost poate cel mai important component al acestei monturi. Am observat în antrenament că, pescuind în apropierea malului crapii se sperie dacă dau cu coş mai mare. Din această cauză, pe lângă coşuleţele cu care am nădit, am pregătit câteva coşuleţe foarte mici: Guru Cage Feeder Mini http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/2904-cosulet-guru-perforat-cage-feeder-23-gr.html, Drennan Oval Cage Feeder Micro şi Mini http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/1660-cosulet-oval-cage-feeder.html, respectiv Drennan Gripmesh Mini http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/1659-cosulet-perforat-gripmesh.html. Nădirea grea am făcut-o cu coşuleţe Drennan Oval Cage Feeder de 25g în larg respectiv Drennan Oval Cage Feeder 15g în mal.

Pater-noster culisant şi coşuleţe

Pater-noster culisant şi coşuleţe

    Când au dat semnalul pentru nădirea grea, am dat 5 coşuleţe în larg cu nadă + viermi înnecaţi + cânepă + porumb de conservă, aceeaşi cantitate ajungând şi pe vadul din mal. La început am pescuit în larg, dar după 30 de minute am avut doar 1 caras prins. Am schimbat lanseta şi am trecut la cercetarea marginii pragului. Cum am procedat: Am lansat şi am aşteptat vreo 20-30 de secunde să se desfacă nada din coşulet, apoi am început să mut montura, s-o aduc spre mine până când am dat de prag. Linia s-a blocat şi a trebuit să salt coşuleţul deasupra pragului. În acest moment m-am oprit din recuperat şi am aşteptat trăsătura. În acest fel am fost sigur că, cârligul armat cu doi viermi roşii stă exact pe nada şi viermii înnecaţi pe care i-am avut în coş. Prima lansare s-a soldat cu trăsătură şi în urma unui drill scurt un ciortan a poposit în minciog. Am continuat acelaşi procedeu, dar am prins numai caraşi, iar în dreapta mea s-au prins câţiva crapi frumoşi. Nu m-a îngrijorat acest lucru, am fost conştient că metoda va da roade până la urmă.

    Când aveam pauze între trăsături nu am neglijat vadul din larg, l-am vizitat din când în când preţ de 5-6 lansări. Dar nu am luat peşte acolo.

    La un moment dat s-au oprit caraşii. Mi-am dat seama că voi prinde crap în curând. În aceste condiţii am aşteptat mai mult pentru trăsătură, iar răbdarea mi-a fost pe deplin răsplătită. Au intrat crapii pe vad, din ce în ce mai frumoşi. Nu e greu să aduci crapii pe vadul nădit, dar e foarte dificil să-i menţii acolo. Am reuşit acest lucru cu ajutorul nadei FeederX Krill în care am început să bag vierme viu. Nada vie i-a menţinut ocupaţi şi având în vedere că am pescuit cu coşuleţ mic, viermii oferiţi au fost imediat culeşi de pe substrat… odată cu cârligul. Am avut şi serie de 6 lansări – 6 crapi, majoritatea trăsăturilor având loc imediat după ce am săltat coşuleţul peste prag.

    Dacă s-a întâmplat să am un drill mai lung, vadul a cam murit. În aceste momente am pus coşuleţul de 15 grame care este mai încăpător, am dat nadă cu viermi şi seminţe odată la minut, după care am ieşit în larg să las vadul din mal să se liniştească. Tactica a funcţionat perfect, când am revenit… vârful se făcu covrig!

    Ca fapt divers… Am pierdut doar doi peşti în drill: unul foarte mare care mi-a smuls cârligul de pe strună pentru că nu am apucat să declipsez, iar unul s-a dezgăţat lângă mal. În rest, tot ce am înţepat a ajuns în juvelnic, lucru foarte important în competiţii. Am fost pe deplin mulţumit de ansamblul cu care am pescuit, cu toate că unii nu ar fi de acord cu el.

    După semnalul de sfârşit, eram sigur că am câştigat sectorul, iar colegii din sector îmi spuneau că am câştigat balta. Nu am putut să mă bucur încă şi îmi era ciudă pentru cei doi crapi pierduţi în drill. Speram să nu conteze la cântar.

    Am aşteptat cu nerăbdare să vină cântarul, eram ultimul şi părea o veşnicie până ajung la mine. Am aflat între timp că Luci şi-a câştigat sectorul, lucru ce m-a bucurat foarte mult, deoarece am mers pe aceeaşi nadă, am folosit aceeaşi tactică şi am muncit împreună pentru a obţine un podium în totalitate FeederX!

    Până la mine cel mai bine clasat concurent a avut puţin peste 10 kilograme. Nici nu am scos juvelnicul şi ştiam că sunt câştigător de sector, ba mai mult eram convins că voi câştiga balta. Cântarul s-a oprit la 16.5 kg, moment în care toate emoţiile referitoare la cântărire s-au evaporat. Am câştigat pentru prima dată un concurs de feeder.

    Din păcate, datorită bucuriei pentru podiumul FeederX, nu ne-am gândit să facem poză la captură, decât atunci când a fost prea târziu. Ca fapt divers, alt concurent care a pescuit cu FeederX Krill a fost George Martinov. El s-a descurcat mai mult decât onorabil făcând 2 pe sector. A fost batut doar de Lucian cu câteva sute de grame diferenţă.

  Clasamentul final poate fi vizualizat pe link-ul următor: http://www.pescuitlafeeder.ro/forum/viewtopic.php?f=16&t=5096&start=30

Podiumul FeederX

Podiumul FeederX

    A fost un concurs foarte frumos şi bine organizat mulţumită fraţilor Staicu, multă voie bună şi ceaunul pe măsură. Cu siguranţă vom veni şi la ediţiile următoare.

Concurenţii

Concurenţii

    Înainte de încheiere aş dori să fac un mic rezumat despre cele mai importante lucruri, fără care nu aş fi obţinut acest rezultat:

 • Nada FeederX Krill preparată în mod corespunzător. Eficienţă dovedită prin trofee, nu prin vorbe!
 • Dozarea optimă al nadei vii
 • Alegerea corectă al coşuleţului în funcţie de situaţie
 • Importaţa sondării vadului, găsirea de praguri
 • Echipament light şi monturi foarte fine
 • Muncă în echipă atât pe baltă cât şi în afara pistei
 • Să nu uităm şi standul excelent

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi vă urez Fire întinse tuturor!

Nada căruia nu îi poate rezista crapul si caraşul

Nada căruia nu îi poate rezista crapul si carasul

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (16 votes cast)
Strategia câştigătoare pe Corneşti (aprilie, 2015), 4.8 out of 5 based on 16 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

3 comments

 1. mihai

  Felicitari Fery atat pentru trofeu cat si pentru articol.La cat mai multe reusite!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. chetraruc ioan

  cu ce nada pot sa conbin faina de parmezan la crap ,si la scobar mersi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Szilagyi Francisc

   Sincer sa fiu, eu nu am incercat sa folosesc parmezan in pescuitul crapului. Dar fiind un aditiv cu valoare proteica ridicata, se poate incerca, de ce nu.

   La scobar il poti combina cu orice nada dulce de specialitate.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.