«

»

Turneul Pescuitarad.ro sep-oct 2015 (Szilagyi Francisc)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)

    În toamna acestui an a avut loc unul dintre cele mai interesante concursuri organizate în vestul ţării, Turneul Pescuitarad.ro. Concurs cu regulament FIPS-CIPS, 3 manşe din care 2 pe râul Mureş şi una pe Balta Corneşti 1. Se anunţa un concurs deosebit de disputat din cauza numelor aflate pe lista celor înscrişi.

pescuit arad 2015

    În acest articol aş dori să vă prezint modul de desfăşurare al concursului şi micile trucuri de nivel technic care m-au ajutat să ocup onorabilul loc 3 al podiumului.

MANŞA 1 – RÂUL MUREŞ, PĂULIŞ – 13 septembrie 2015

    O locaţie foarte dragă mie, pe care o cunosc destul de bine şi unde am avut parte de partide memorabile. O plajă ce se întinde pe câteva sute de metri lungime, curent susţinut, bolovăniş pe fundul apei şi adâncime medie de 2 metri. De obicei, pe această pistă se prinde morunaş, mreană de toate dimensiunile, scobar, clean, oblete, rareori cosac (ochioasă).

    Concurenţii au tratat cu maximă seriozitate acest concurs, dovadă fiind faptul că, pista a fost testată cu săptămâni înainte de data evenimentului, mai mult decât atât, în ziua premergătoare manşei, mai mult de jumătate din concurenţi au fost prezenţi pentru a efectua un ultim antrenament.

    Împreună cu prietenul şi partenerul meu de pescuit Roman Leonard, am decis să testăm partea din aval al pistei, deoarece nu am pescuit niciodată în acea zonă. S-a dovedit a fi diferită faţă de partea din amonte, din mai multe cauze: apă mai mică, curentul principal mai apropiat de mal, agăţaturi mai multe.

turneul pescuit arad 2015

    În antrenament am căutat să determinăm următoarele: care este specia predominantă, distanţa la care le place peştilor să se hrănească, nada care dă randament mai bun, modelul şi greutatea coşuleţului, principal textil sau mono, grosime/lungime strună, cârligul potrivit şi nu în ultimul rând modul de administrare al momelii vii.  Referitor la nadă, ne-am pregătit cu una dulce şi alta sărată pe bază de parmezan.

    În ceea ce mă priveşte, am avut parte de un antrenament intens, cu multă activitate, cu adevărat peste aşteptări. Nada pe bază de parmezan pe care am folosit-o a dat randament mult mai bun faţă de nada dulce testată de Leo. Ne-am aşteptat la acest lucru, dar a trebuit să ne convingem la locul faptei. Pe partea din aval al pistei toţi concurenţii s-au întâlnit cu un număr mare de scobari, iar cei din partea din amonte i-au văzut doar ocazional coada.

Sorin cu scobarii capturaţi în antrenament

Sorin cu scobarii capturaţi în antrenament

Roadele unui antrenament reuşit

Roadele unui antrenament reuşit

    În urma antrenamentului am efectuat o scurtă şedinţă cu Leo şi am tras următoarele concluzii:

    După o noapte lungă, petrecută pe malul Mureşului într-o companie deosebită, condimentată cu măncare bună şi băutură la discreţie, a sosit vremea să trecem la treburi serioase. Concurenţii au început să apară şi plaja s-a umplut încet-încet cu viaţă. Sorin a pus pe masa trofeele ca să ne motiveze şi am aşteptat cu nerăbdare momentul tragerii la sorţi.

    În urma tragerii la sorţi, cum a spus şi prietenul meu Cătălin: “Dupa o zi de antrenament, ‘picantă’, facută de colegi pe partea inferioră a pistei (sector A)… zeiţa scobarilor a avut grija de ei… toţi au cazut în sectorul B”.turneul pescuit arad 2015

turneul pescuit arad 2015turneul pescuit arad 2015    În concurs urma să pescuiesc în sectorul B, zonă în care nu s-a prins foarte bine, iar pescuitul a fost mult mai dificil. În aval de mine l-am avut vecin pe Luci Fiat, iar cu două standuri în amonte pescuia Cosmin Brola.

   Am pregătit două lansete light pentru pescuit în buza curentului principal şi două lansete medium pentru a pescui pe curent susţinut. În cele 10 minute alocate nădirii am decis să introduc o cantitate minimă nadă şi momeală vie, deoarece nu s-a prins foarte bine pe această parte a pistei şi a existat riscul supranădirii.

    Manşa a început bine pentru concurenţi, s-a prins destul de repede peşte, dar nu şi la mine. Am avut un început foarte slab, nereuşind să punctez în prima jumătate al manşei. Am schimbat destul de des vadurile şi lungimea la strună, dar nu am primit nici un răspuns pozitiv.

Sectorul B

Sectorul B

Sectorul A

Sectorul A

    Aşa cum era de aşteptat, pescarii care au tras standuri bune pe A şi au recunoscut repede metoda de a păcali scobarii aflaţi acolo, au reuşit să-şi creeze un avantaj care urma să fie imposibil de doborât până la finele manşei. Spun standuri bune, deoarece erau câteva cu agăţătură, iar pescuitul în acele condiţii a fost foarte dificil.

Andrei Gander dirijând spre minciog un năsos

Andrei Gander dirijând spre minciog un năsos

Adrian Bădescu şi unul din cei 6 kg de scobari

Adrian Bădescu şi unul din cei 6 kg de scobari

Dale Tamas cu rugăciunea către Zeiţa scobarilor

Dale Tamas cu rugăciunea către Zeiţa scobarilor

   Lângă mine Cosmin şi Luci au luat peşte din larg, pe curentul susţinut, dar am întâmpinat o problemă… Nu aveam lansetă care să-mi permit un pescuit de precizie pe acea linie. C-tech-ul de Preston nu avea ţinută deloc, nu vedeam trăsăturile, scoteam de multe ori fără vierme pe cârlig.

    Cum am menţionat mai sus, nu aveam peşte în juvelnic după primele 2 ore de concurs, dar au existat semne că scobarii încep să urce. Concurenţii din aval de mine au început să prindă câte unul. Pe curent s-a prins mreană mică… foarte mică, iar scobarii care patrulau la buza curentului aduceau sute de grame preţioase în juvelnic. Am părăsit de tot vadul din larg să mă pot concentra numai pe vadul din buza curentului. Am pescuit acolo cu o lansetă Tubertini Trinity Light Action 11 ft http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/1929-lanseta-tubertini-trinity-light-action-11ft-330m.html şi coşuleţ de 40 de grame, volum mic. Am decis, cum spun englezii, să atac în mod agresiv vadul de pescuit prin introducerea unei cantităţi însemnate de vierme viu, dar nu puteam să fac acest lucru cu Trinity. Lanseta Korum CS 10 ft http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/lansete-feeder/852-korum-cs-series-feeder-10ft-305m.html clipsat la aceeaşi distanţă a fost capabilă să lanseze coşul Nisa Plastic Open End – Large de 44 grame http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/3694-nisa-plastic-open-end-feeder-large.html, reuşind astfel, cu lanseuri la 2-3 minute să introduc suficientă momeală vie pentru a atrage şi menţine câţiva scobari pe vad.

    Procedeul a dat roade abia după o oră şi jumătate, moment în care am avut 4 trăsături dintre care doi scobari au ajuns în juvelnic. Am ştiut că voi pierde puncte importante din cauza lor, dar eram bucuros că am punctat. Din păcate bancul de scobari s-a mutat foarte repede şi a urmat din nou o pauză. Nu foarte lungă, deoarece de fiecare data când s-a tăiat vadul, am aplicat metoda introducerii de nadă vie. Scobarii au revenit şi după încă o oră am mai băgat 2 năsoşi în juvelnic.

    20 de minute nădit întens cu Korum CS şi 30 de minute pescuit activ cu Trinity, asta a fost strategia mea pentru a doua parte a concursului. Astfel am reuşit să termin manşa pe locul 2 în sector cu 5 scobari capturaţi, la foarte mica distanţă de locul 1 adjudecat de Cosmin Brola. Diferenţele au fost foarte mici în sectorul B, clasamentul final putea fi întors în orice moment al competiţiei.

    Pe sectorul A socotelile erau clare, Adrian Bădescu capitulizând pe capăt de sector cu peste 6 kg de peşte, la distanţă mare de următorul clasat, Răzvan Răceală.

Clasament pe sectoare – prima manşă

Clasament pe sectoare – prima manşă

MANŞA 2 – RÂUL MUREŞ, FRUMUŞENI – 27 septembrie 2015

    O locaţie pe care nu am pescuit niciodată, locaţia “capcană” al acestui turneu. Spun asta, deoarece pe lungimea ei, pista prezintă adâncimi ale apei între 2,5 şi 6 metri, un pescuit total diferit faţă de ce a fost în prima manşă. Din informaţiile adunate de la un prieten cunoscător al zonei, existau 2 scenarii: pescuit la scobar şi pescuit la specii de plătică. Prima varianta a fost exclusă din start, deoarece încă nu a fost suficient de rece pentru ca scobarul să coboare în aceste adâncuri. În antrenament a rămas să testăm un pescuit la batcă, plătică, morunaş, ochioasă.

    Nada pe care am pregatit-o pentru această manşă a fost una simplă, adaptată condiţiilor, o combinaţie 1 la 1 între Benzar Mix Special Concurs http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/163-nada-benzar-mix-special-concurs-1kg.html + Maros Mix XXL Dever http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/3230-maros-mix-nada-series-world-champion-xxl-platica-light.html, aditivată cu Sensas Aromix Caramel http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/aditivi-lichizi/1354-sensas-aromix-caramel-500ml.html.

    În antrenament am observat că speciile de plătică se prind binişor la distanţe destul de mari pe mijlocul pistei unde aveam adâncimi de 4 metri. Pe partea din amonte adâncimea era la 2-2.5 metri, aici obletele a fost la ordinea zilei, iar pe partea din aval unde apa avea 6 metri adâncime, s-a prins foarte slab.

cosulet cargile preston korum quick stop

    Pentru concurs am pregătit nada cu o seară înainte şi nu am umectat-o foarte tare, deoarece mecanica acesteia trebuia să fie diferită, în funcţie de standul extras. Pe lângă nada pregătită, am introdus în limită şi nişte pământ Van den Eynde Dry Leam pentru a crea efectul de nor. Acesta este un pământ foarte fin, uscat pe care o utilizam la desfacerea de fuilles, dar merge foarte bine adăugată în nadă pentru a crea norul care mă ajuta să atrag obletele. Dacă în prima manşă am pregătit lansete pe mulinetele cărora am folosit doar monofilament ca fir principal, în această manşă a fost nevoie de fir textil din cauza adâncimii apei şi speciilor vizate.

   După o noapte petrecută alături de prieteni pe malul Mureşului, ne-am trezit pe condiţii meteo diferite faţă de ziua antrenamentului. Vremea răcoroasă şi vântul puternic au schimbat total configuraţia pistei.turnerul pescuit arad 2015

    Am avut noroc la tragerea de sorţi, deoarece am reuşit să prind un stand vecin cu standul unde m-am antrenat. Ştiam ce am de făcut şi speram că am peşte în faţă. Având în vedere condiţiile actuale nada cu care am început această manşă a fost supraumectată, deoarece aveam nevoie de particule grele care să-mi menţină speciile de plătică pe vad. Pentru început am exclus varianta de pescuit la oblete, dar am păstrat o parte din nadă umectată o singură dată.

    Pentru început am făcut două paturi de nadă, una la 20 de metri şi alta la 40 de metri distanţă. Pe lângă nadă, am introdus foarte puţin vierme înecat, deoarece nu ştiam care va fi răspunsul peştilor. Din păcate, datorită vântului puternic, a trebuit să renunţ la patul de nadă din larg şi a m-am concentrat doar pe patul apropiat.turnerul pescuit arad 2015

    Pescuitul s-a dovedit a fi unul foarte dificil din cauza condiţiilor meteo, dar şi datorită peştelui puţin. Eu am prins primul peştişor abia după 2 ore de concurs, în forma unui morunaş micuţ. Între timp, în afară de 2 persoane, toţi din sectorul meu au reuşit să bage peşte în juvelnic. Cum era de aşteptat, capul de sector, Iovescu Sorin, a reuşit să profite de faptul că peştii s-au tras pe apă adâncă, şi si-a creat un avantaj care nu putea fi ajuns în aceste condiţii.turnerul pescuit arad 2015

   A mai rămas doar o oră din concurs, când am decis să schimb tactica. Nu mai aveam cum să ajung locul unu, dar cu 3-4 peşti prinşi aveam şanse la locul  doi sau trei pe sector. Am pus o strună de 1 metru 0,08 mm, cârlig foarte mic mărimea 24, am luat puţin din nada slab umectată în care am băgat VDE dry leam. Consider că a fost o mişcare riscantă, deorece aveam un pat de nadă consistent pe care putea intra oricând o batcă sau un morunaş. Am simţit însă că nu mai pot aştepta, mi-am pierdut încrederea în tactica respectivă, prinzând doar un morunaş în primele 5 ore de concurs.

    Până la urmă s-a dovedit a fi o mişcare inspirată, deoarece am reuşit să prind doi obleţi aflaţi între ape şi un morunaş în 20 de minute, cu care l-am egalat la număr de peşti pe Cosmin Brola. Am reuşit să ocup onorabilul loc 3 pe acest sector, la numai 10 grame de ocupantul locului 2. Am considerat că este un rezultat bun care îmi păstrează şanse reale la podiumul final al turneului.

Nea Titi, cel mai bun arbitru

Nea Titi, cel mai bun arbitru

Clasament pe sectoare – manşă a doua

Clasament pe sectoare – manşă a doua

După această manşă clasamentul general se strânge. Rămâne ca totul să se decidă în ultima manşăpe balta Corneşti 1.

MANŞA 3 – BALTA CORNEŞTI 1 – 11 octombrie 2015

    Această baltă este bine cunoscută de toţi participanţii turneului, aşadar ne aştepta un final interesant. Datorită performanţelor din primele 2 manşe, un număr de 5 pescari au avut şanse reale de a obţine un loc pe podiumul acestui turneu.

    Mai jos veţi găsi clasamentul general intermediar. Se puteau face calcule, dar multe urmau să se decidă în urma tragerii la sorţi.turneul pescuit arad 2015

    Din păcate nu am reuşit să îmi fac timp pentru a efectua un antrenament, dar sâmbătă am ajuns în timp util pentru a vedea cum mişcă balta. Cum era de aşteptat, datorită vremii reci peştele era apatic şi s-a prins foarte slab.

    Sâmbătă seara am petrecut din nou timp preţios alături de prieteni, pe malul lacului, dar de data asta n-a fost vorba doar de distracţie. Având în vedere cantităţile foarte mici de peşte prins în antrenament, mi-am dat seama că va trebui să leg nişte cârlige mici pe strună subţire. Alegerea a picat pe cârligele Kamasan B611 X Strong Wide Gape http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cu-ban/3185-carlige-kamasan-b611-x-strong-wide-gape.html,  mărimea 16 şi 18, pe care le-am legat pe strune de 0,12 mm.

 În materie nadă, nu putea fi vorba decât de FeederX Super Carp Green http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/nade/3778-feederx-super-carp-green-.html, o nadă pe care am mai folosit-o la crap cu rezultate bune. De asemenea, Luci a testat-o în antrenamentul dinaintea manşei şi a reuşit să prindă aproximativ 20 de kg de crap. Această nadă este foarte uscată şi ia multă apă, de aceea urma s-o umectez cel puţin odată cu o seară înainte de concurs. Pentru a obţine mecanica optimă, această nadă trebuie puţin supraumectată ca să-şi facă efectul pe substrat, acolo unde se hrănesc crapii. De asemenea, este o nadă ideală pentru a transporta momeală vie şi seminţe.

    Vremea din păcate urma să se strice, a început să ploaie de sâmbătă seara şi se anunţau condiţii meteo mai aspre decât în antrenament.

    La start s-au aliniat 15 concurenţi dintre care 8 urmau să pescuiască pe sectorul A şi 7 pe sectorul B. Tragerea la sorţi a fost una foarte interesantă, doi dintre pretendenţii la podium urmau să pescuiască în sectorul A şi trei pe sectorul B.

    Ca de obicei, pe Corneşti nădesc mereu 2 zone şi la fel s-a întâmplat la această manşă. După prima oră mi-am dat seama că pe standul meu peştele este la distanţă destul de mare, la aproximativ 35 de metri. Vârful lansetei, prin vibraţiile pe care le-a transmis, mi-a dat de înţeles că am crapi în faţă, era doar o chestiune de timp până la prima trăsătură.

    Pe durata manşei am început treptat să aduc peştele pe vad încărcând nadă, vierme înnecat şi ocazional boabe de porumb în coşuleţ. Nu am băgat foarte multe seminţe, deoarece aş fi riscat o supranădire egală cu eşecul. Alegerea grosimeii strunei şi mărimii cârligului s-au dovedit a fi cruciale. Spun asta, deoarece am încercat şi un pescuit cu strună de 0,14, dar nu am ajuns la trăsătură. Alt aspect important a reprezentat modelul coşuleţului folosit. Personal, am pescuit cu coşuleţele Guru Cage Feeder 23g Large http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/2904-cosulet-guru-perforat-cage-feeder-23-gr.html şi Drennan Oval Cage Feeder 25 g medium http://www.pescuitlafeeder.ro/magazin/cosulete/1660-cosulet-oval-cage-feeder.html. Tactica a fost una pe aşteptare, 5 lanseuri repetate o data la 5 minute cu montura pe care aveam coşuleţul Guru, apoi 5 lanseuri cu montura pe care aveam coşuleţul Drennan pe aşteptare 15 minute. Am procedat astfel, deoarece coşuleţul de la Guru permite introducerea unei cantităţi însemnate de nadă, iar cel Drennan făcea mai puţină gălăgie la impactul cu apa.

   Tactica a funcţionat perfect, reuşind până la finalul concursului să obţin 5 trăsături, toţi peştii ajungând în siguranţă în juvelnic, ocupând astfel locul 2 pe sector. Ca fapt divers, cei trei pecari care au pescuit cu nada Supecarp Green pe acest sector au reuşit să ocupe primele trei poziţii. Luci reuşeşte să scoată maxim de pe capăt de stand şi adjudecă sectorul cu cea mai mare cantitate de pe baltă.

Luci şi crapii care i-au adus locul 1 pe sector

Luci şi crapii care i-au adus locul 1 pe sector

Clasament pe sectoare – manşă a doua

Clasament pe sectoare – manşă a doua

Podiumul final arată astfel:

  • Locul 1 – RĂZVAN RĂCEALĂ – 6 puncte
  • Locul 2 – FIAT LUCIAN – 7 puncte
  • Locul 3 – SZILAGYI FRANCISC – 7 puncte

 Clasamentul general final se poate vedea accesând linkul următor: http://www.pescuitlafeeder.ro/forum/viewtopic.php?f=16&t=7090&start=50

Podiumul castigatorii Turneului Pescuitarad 2015

Podiumul Turneului Pescuitarad 2015

    Astfel s-a încheiat un turneu, care a devenit până la urmă un concurs amical. Personal, am învăţat multe despre pescuit şi despre oamenii alături de care am petrecut clipe de neuitat. Discuţiile despre tehnici de pescuit, bunătăţi culinare, întâmplări din viaţă, thailandeze exotice  şi poveştile pescăreşti îmi vor rămâne mereu în amintiri. Am legat noi prietenii şi le-am consolidat pe cele deja existente. Alături de aceşti oameni am devenit un pescar mai bun şi am îvăţat că, în pescuitul de competiţie încrederea în sine şi tactica proprie pot fii atuuri mult mai importante decât achiziţionarea celei mai scumpe nade.

    După concurs s-a vorbit de viitorul posibil sistem al acestui turneu, deoarece se vrea tradiţie. S-a vorbit de 5 manşe, de 7 manşe, însă eu sunt de părere că formatul actual cu 3 etape este ideal. Eventual s-ar putea face etape de 2 manşe pentru a mai echilibra şansele participanţilor. Nu e bine cu prea multe manşe, trebuie să ne gândim că sunt foarte multe concursuri în ţară şi în afară la care participă tot mai mulţi pescari români, iar noi nu ne câştigăm banii mergând la pescuit. Acest format de 3 etape garantează că la startul turneului se vor alinia un număr maxim de participanţi.

    La final de articol aş dori să mulţumesc lui Cosmin Brola şi Iovescu Sorin pentru organizarea acestui turneu, domnului Herle Titi pentru arbitrajul corect, lui Lucian Fiat pentru sprijinul acordat şi nu în ultimul rând prietenului meu Roman Leonard, fără ajutorul şi parteneriatul căruia acest trofeu nu ar exista în colecţia mea personală. Pe lângă ocupanţii podiumului, aş dori să felicit toţi participanţii la acest turneu. Consider că toţi am fost câştigători şi ca să-l citez pe prietenul meu Cătălin Hornoi: “Important este că ne-am adunat o mănuţă de pescari şi am spart gheaţa cu concursul ăsta….poate la anul om fi şi mai mulţi.”concurentii turneului pescuitarad 2015

    Să ne vedem cu bine anul viitor, în acelaşi format dar în număr puţin mai mare.

    Fir întins!!!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Turneul Pescuitarad.ro sep-oct 2015 (Szilagyi Francisc), 5.0 out of 5 based on 6 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>