In cele de mai jos o sa va fac un scurt rezumat al desfasurarii Campionatului National de Pescuit la Feeder 2012 vazut prin ochii mei.
A trecut si campionatul national feeder 2012, un campionat foarte frumos unde au fost prezenti mare parte din pescarii de feeder din tara. Bucuros de prezenta la acest campionat am inceput impreuna cu echipa sa ne antrenam inca cu 2 zile inainte de marea finala. Nemai pescuind niciodata pe Sarulesti, ardeam de nerabdare sa simt vibratiile platicilor in lanseta.
- Antrenamentul
Sarulesti-ul este o apa foarte bogata in platica si de asta trasaturile au inceput sa apara imediat dupa inceputul primei partide de antrenament. Incantat de ritmul destul de bun al capturilor, prima parte a zilei de antrenament a trecut foarte repede. Pescuind in echipa de 6 persoane, toti in stiluri relativ diferite a fost destul de usor sa tragem niste conculzii despre localizarea si comportamentul pestilor. Datorita bugetuli forte mic alocat nadelor si momelilor trebuia sa scoatem totul din putinul pe care il aveam in dotare.
Dupa prima zi de antrenament in care rezultatele au fost destul de bune, am pregatit strategia pentru a-2 a zi de antrenament pe care ma facut-o in alte sectoare in ideea de a incerca o bucata cat mai mare din pista. In comparatie cu pima zona in care am pescuit am observat ca topografia substratului era putin diferita pe lungime integii piste, daca la inceputul pistei ultimul prag era la 35-40m, la sfarsitul pistei pragul era situat la 15-20m.
- Nada
Despre nada pot spune ca noi am optat pentru o nada destul de ieftina cu o granulatie marunta si foarte uniforma, avand o culoare foarte apropiata cu a substratului. Dupa preparare au adaugat seminte marunte, o miscare gresita deoarece din cauza caldurii excesive, nada a tras foarte repede apa din seminta fapt ce a condus la flotabilitatea semintelor. Devenind flotante, senintele se ridicau intre ape si dupa ele megeau si o parte din pestii de pe vad. Observand aceasta gresela in timp util, am hotarat impreuna cu echipa ca semintele sa le pastram in recipiente cu apa urmand ca in timpul concursului sa adaugam in nada pregatita pentru intretinere pentru a evita deshidratarea lor.
- Montura
Referitor la montura noi am hotarat sa mergem pe o montura in linie fara autointepare, am evitat folosirea tijelor antitangel deoarece am dorit sa avem monturile cat mai finuta cu putinta. Dupa zilele de antrenament am obseravt ca o struna in jurul a 35-40 cm era perfecta. Deoarece in timpul concursului se impunea un dril in forta si o viteza cat mai mare, grosimea strunei a fost de 0.14mm la capatul carei am folosit carlige de 12 si de 10 destul de groase si foarte rezistente la tractiune. Am stabilit impreuna cu echipa ca trebuie sa aducem cat mai repede pestele la mal, chiar si platicile mari peste kilogram trebuiau smulse de pe substrat ai aduse cat mai repede la minciog.
Datorita adincimii destul de mare a apei am ales sa folosim cosulete cu ochiuri mici pentru a avea certitudinea ca mare parte din nada ajunde pe substrat si nu se imprastie in coloana de apa.
Cu temele facute am astptat cu nerabdare dimineata primei zile de concurs. Stiam din seara precedenta, cand s-au facut tragerile la sorti, ca eu personal voi fi in sectorul A, fapt ce ma bucurat deoarce Catalin si Claudiu au pescuit in ultima zi de anreanmant pe acel sector si am aflat cam cum este topografia zonei.

- Prima zi de concurs
In dimineata primei nansei, in timpul destinat pregatirilor mi-a trebuit peste o ora de sondare pentru a gasi un loc uniform in care sa pot face un pat de nada restrans si tot odata sa evit pe cat posibil agatarea cosuletului in treptele pragului. Dupa un timp indelungat am reusit sa gasesc mai sus de baza ultimului prag o zona destul de dreapta cu o latime de aproximativ 1-1.3m unde speram ca platicile mai mari patruleaza in cautarea hranei.
Dupa fluierul final am hotarat sa nu fac deloc nadire grea pentru a nu aduce platicile de talie mai mica in zona. Dupa nici 56 minute am reusit sa prind prima platica destul de maricica in comparatie cu cele prinse in general de majoriatatea concurentilor. Cu trecerea timpului am reusit sa prind destul de multe platici trecute de media celor prinse de majoritatea. Momela de baza cu care am reusit sa fac selectia a fost rama, cate una mai mare sau doua mai mici agatate doar de capat. Prin aceasta prezentare a momelii se pare ca am reusit sa incit platicile mai corpolente de Sarulesti. Din antrenamente stiam ca dupa ora 12:30, platicile urca pe prag spre apa mai mica si parasesc zona de la baza pragului. Aceasta teoria mi-a fost confirmata si in timpul concursului cand dupa ora 12 prezentarile au scazut mult in intensitate fata de inceputul partidei urmand ca aproape de final sa dispara total. Nu mi-am facut probleme deoarece am avut o medie destul de mare a exemplarelor si eram sigur ca voi fi lider de sector fapt ce a fost confirmat si de cantarul oficial care mi-a aratat 16,60kg si locul 1 pe sector urmat de Martinov George component al echipei de la Timisoara, care a reusit sa stranga 15,60kg.
- A doua zi de concurs
In mansa a 2-a am cazut in sectorul E pe standul 1, un loc pe care chiar nu imi doream sa cad, deoarece in timpul antrenamentului, Radu, colegul nostru a pescuit pe acea zona si am constatat ca era un mare vid piscicol datorita faptului ca era o zona in care substratul era plin de iarba. Probabil din cauza ca acea vegetatie tinea adapost raptorilor, platicile evitau cu incapatanare acea zona chiar si in urma unei nadiri sustinute.
Datorita faptului ca am avut in doatare o mica cantitate de larve am evitat sa pescuiesc in linie cu vecini de stand care erau dotati din acest punct de vedere. Strategia era sa caut pestele pe larg la inceputul mansei uramnd ca pe urma, daca nu gasem pestele pe larg, sa ma mut mai sus pe prag pentru a face un pescuit viteza la platicile mai mici din apropierea malului. Dupa prima ora de insistenta pe larg nu am avut nici macar o prezentare. Am luat hotararea sa vin usor in sus pe prag spre mal pentru a da de palierul unde sunt cantonate platicile. Un mare ajutor a venit din partea lansetei foarte sensibile cu care am pescut, Preston Absolute Super Feeder 12ft, pe varful extem de finut al acesteia am observat ca platicile loveau firul, fapt ce denota ca erau cantonate mai sus pe prag fata de locatia in care pescuiam. Venind usor in sus pe prag am avut si prima prezentare, din pacate au trecut 2 ore si 5 minute de la inceputul mansei pana in momentul in care am avut primul peste. In urmatorul interval de 3 ore, cu un pescuit chirugical de mare precizie si cu o viteza foarte mare, am reusit sa adun peste 18kg de peste. Din pacate am fost devansat cu 1,6kg de membrul echipei din Timisoara care a fost cap de stand si a stiut sa beneficieze de aceasta sansa incepand sa prinda constant peste de la inceputul pana la sfarsitul mansei. Pe aceasta cale vreau sa felicit pe Martinov George, despre care am discutat mai sus, din echipa Feeder Team Timisoara, care in ambele manse a pescuit foarte bine si a prins constant de la inceputul manselor pana la sfarsit.
Este imbucurator faptul ca desi am fost o echiapa compusa din pescari are nu au experienta competitionala, am reusit sa urcam treapta III pe podium.
Pe final pot spune ca am facut un rezultat destul de bun pentru un prim pescuit pe Sarulesti si pentru al 3-lea pescuit exclusiv la platica din viata mea.
Tot ce a contat in acest campionat dupa parerea mea a fost mecanica nadei si larvele, fara de care era foarte greu sa aduni un mare numar de pesti pe vad si sa ii faci sa intre in concurenta pentru hrana pentru a produce o mare frecventa de prezentari. Crearea unui pat de nada foarte restrans era un factor care determina o frecventa foarte mare a trasaturilor.
Recomand tuturor doritorilor care vor sa participe la acest campionat, sa isi faca echipa din timp si sa vina la acest frumos campionat. Pe aceasta cale va rog pe cei doritori sa isi faca publica intentia de a paticipa pe www.pescuitlafeeder.ro/forum la sectiunea concursuri si astfel se poate forma din timp o echipa din zona in care locuiti.
Rezultate Campionatul National de Pescuit la Feeder 2012,