«

»

Cu feeder-ul dupa scobar in anotimpul rece

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (56 votes cast)

Chiar si in anotimpul rece, pescuitul la feeder ne poate aduce partide memorabile la scobar, totul este sa adaptam tehnica pentru metabolismul redus al scobarilor

    Chiar daca anotimpul rece ne va restrange optiunile de pescuit putem face cateva partide in cautarea scobarului pe rauri. Este stiut faptul ca la sobar se pot face partide reusite si in anotimpul rece daca reusim sa gasim locurile unde scobarul ierneaza in carduri numeroase. Aceste locuri se cam stiu de pescarii localnici care mai pescuiesc pe perioada sezonului rece.

    In general cardurile de scobar cauta pentru iernat  zonele in care albia raului este relativ regulata cu adancimi de 1-2 m sau chiar mai mult. In aceste locuri cu lungimi de zeci sau sute de metrii curentul apei este slab si substratul este unul tare dar pot fii intalnite si zone cu depuneri de mal mai ales in zona malurilor. Sunt de evitat zonele cu mal sau depuneri de aluviuni si frunze, in astfel de de zone este foarte greu sau imposibil sa prindem scobar. Cleanul si moronasul mai intra in asfel de zone dar scobarul prefera substratul tare.

Zonele unde curetul este lin , substratul tare si adancimi de 1-2m, sunt zonele pe care scobarul le cauta pentru a iarna

Zonele unde curetul este lin , substratul tare si adancimi de 1-2m, sunt zonele pe care scobarul le cauta pentru a iarna

    Putem sa ne facem timp intr-o zi sa umblam pe malul apei in cautarea unor locuri care sa corespunda conditiilor cautate de scobar in sezonul rece. Va recomand sa urmariti apa timp de cateva minute bune in fiecare loc pentru a vedea daca scobarul isi tradeaza prezenta prin sarituri. De multe ori spre seara sau si in timpul zilei, scobarul face salturi in oglida apei, este un semn clar ca sunt in zona si merita sa incercati o partida in acea zona.

De multe ori scobarul ne indica prezenta sa prin sarituri in oglida apei

De multe ori scobarul ne indica prezenta sa prin sarituri in oglida apei

    De obicei scobarul cam sta pe tot parcursul sezonului rece in zonele de iernare si nu migreaza foarte mult. Sunt cazuri in care stolurile mari de cormorani identifica bancurile de scobari si vaneaza astfel imprastiind cardurile de scobar din zona pentru o perioada tde timp. Chiar si in tronsoanele de rau unde scobarul poposeste pe perioada sezonului rece exista posibilitatea sa intalmin adancimi variate de la 50cm pana la 2 sau mai multi metri adancime.

    Am observat dealungul anilor ca pe timpul zilelor insorite, scobarul prefera zonele cu apa mica iar spre seara si in zilele innorate sau in cele care ploua ori ninge, scobarul se trage catre ape mai adanci. In acest sezon este cam greu sa aducem scobarul pe nada, indicat este sa il cautam noi pe el. Pe langa nada ce o folosim, in acest sezon localizarea joaca cel mai mare rol. Important este sa pescuim acolo unde sunt scobarii in acel moment.

    Tinand cont de temperatura scazuta ce reduce mult metabolismul pestilor, trebuie sa adaptam nada si echipamentul pentru situatiile respective. In aceasta perioanda o nada inchisa la culoare si cu o granulatie mai mica este de recomandat. Tot odata este indicat sa imbogatim nada cu viermi vii, morti sau casteri.

O nada cu granulatie marunta, inchisa la culoare, imbogatita cu vierme oparit si casteri scufundatori , creste foarte mult sansele de reusita in sezonul rece

O nada cu granulatie marunta, inchisa la culoare, imbogatita cu vierme oparit si casteri scufundatori , creste foarte mult sansele de reusita in sezonul rece

    Deoarece metabolismul pestilor se reduce odata cu temperatura apei, trebuie sa evitam nadirea in cantiati mari. In aceasta perioada sunt de evitat nadele cu granulatie mare pe considerentul ca pestii se vor hrani cu particulele de dimensiuni mai mari si se vor satura foarte repede. In anotimpul rece datorita temperaturilor mici ale apei toate algele si fitoplantonul, care dadeau apei o tenta de verzui sau maroniu, mor si asfel apa este foarte limpede.

    Atat iarna dar si in perioadele cand apa este limpede, intr-o anumita masura pestii evita patul de nada deschis la culoare pentru a nu isi pierde camuflajul si a nu deveni vulnerabili in fata pradatorilor (pestilor rapitori si a cormoranilor), este un instinct de conservare foarte puternic.

    Probabil sunt foarte multe nade sau combinatii de nade care dau rezultate bune la scobar pe diferite rauri din tara. Personal am folosit cu rezultate bune la scobar cu mai multe tipuri de nada cum ara fi: Maros Mix XXL Mreana- Scobar simpla sau  in combinatie cu Benzar Clean si Branzar Ice Mix, Maros Mix XXL Platica, Benzar Special Concurs Black, Benazar Special Feeder, Maros Mix Extra Mreana-Scoabr Serie Feeder. Aditiv Benzar Scobar folosesc doar in perioada cand se formeaza gheata la mal, acesta in folosesc in procent de maxim 20% (1 parte aditiv si 4 parti de apa) in apa cu care umectez nada. Sunt pescari care folosesc mai mult, mai putin sau deloc aditiv si tot au rezultate foarte bune, totul tine si de increderea in nada respectiva.

    In pescuitul pe rau nada lucreaza in aval si sunt sanse minime sa atraga pestii din lateral si amonte mai ales atunci cand apa este putin tulbure si contactul vizual este foarte redus. Pentru a creste sansele reusitei putem sa folosim 2 lansete, una mai aproape si una mai departe si astfel putem face doua dare de nada urmand ca dupa ce o gasim pe cea mai productiva sa pescuim cu o singura lanseta.

    Pentru un pescuit eficient in astfel de conditii trebuie sa avem si un echipament corespunzator. Despre lanseta trebuie sa precizam ca este indicat sa fie cat mai fina din doua motive:

  1. in momentul trasaturii lanseta trebuie sa opuna cat mai putina rezistenta in timp ce pestele vrea sa inhaleze momeala
  2. o lanseta fina ne va perimte sa folosim carlige cat mai mici si cat mai subtiri dar si usoare; tot odata putem folosi o struna subtire cu risc redus de rupere in timpul drilului cu pestii mai corpolenti

    O lanseta fina este tot odata si flexibila fapt ce va ajuta foarte mult la amortizarea socurilor evitand astfel neplacerile descrise mai sus.

    Nu spune nimeni ca nu se poate pescui cu o lanseta mai rigida, se poate pescui dar cu riscurile de rigoare. Multi spun ca daca monteaza un varf mai fin la o lanseta mai rigida, problema este rezolvata, probabil este mai bine in timpul trasaturii dar in dril tot rigida va fi dupa tensionarea varfului si astfel sunt sanse reale sa rupem struna sau sa inderptam carligele mai fine. Poate ati patit in partidele la scobar sa aveti doar o ciupitura dupa care pestele lasa momeala din cauza faptului ca simte rigiditatea varfului. Poate ati patit si nu ati stiut motivul pentru care pestele lasa momeala dupa primul contact cu un ansamblul prea rigid.

    Lansetele care se preteaza la pescuitul scobarului pe care le-am incercat personal sau am vazut live comportamentul lor o sa le prezint mai jos. Bine inteles ca acestea sunt din diferite calse de pret dar fiecare stie ce buget poate sa aloce pentru lanseta dorita.

Korum CS Series 10ft                                         Foarte bun in sezonul rece

Korum CS Series 11ft                                         Bun in zone unde curentul este mai tare

Korum CS Series 12ft                                         Bun in zone unde curentul este mai tare

Energo Team Competition Piker                      Foarte bun in sezonul rece

Energo Team Competition Feeder                   Bun in ambele sezoane

Energo Team Rubin Match-Feeder                  Bun in ambele sezoane

Energo Team Emerald                                        Bun pentru pescarii incepatori

Energo Team Extreme  Match-Feeder              Bun in ambele sezoane

Energo Team Bream Feeder                              Foarte bun in sezonul rece

pescuit la feeder

Maver Black Ice 12ft 3 tronsoane 85gr              Bun in ambele sezoane

Maver Black Ice 12ft 2 tronsoane 90gr              Bun in ambele sezoane

Preston C-Series 3,35m                                      Foarte bun in sezonul rece

Preston Dutch Master 3,80m  60gr                    Bun in ambele sezoane

Preston Absolute Super Feeder. 3,65m            Foarte bun in sezonul rece

    Cu siguranta ca mai sunt multe modele de lansete pe piata dar eu vi-am recomandat lansetele care mi-au trecut prin mana si care dupa parerea mea sunt indicate la pescuitul scobarului iar cele la care am scris “Foarte bun in sezonul rece” sunt ideale si in pescuitul pe lacuri sau oriunde vrem sa folosim carlige foarte mici.

O lanseta perfect proiectata pentru pescuitul de finete

O lanseta perfect proiectata pentru pescuitul de finete

    Personal folosesc in anotimpul rece dar si in zonele unde curentul este de intensitate mica sau medie un Preston Absolut Super Feeder si sunt extrem de incantat de aceasta lanseta in pescuitul scobarului dar si in pescuitul de mare finete pe lacuri la platica sau alte specii unde sunt necesare carlige mici si strune subtiri.

    Carligele folosite in aceasta perioada este indicat sa fie cat mai mici si mai subtiri. Multi nu tin cont de marimea carligului si sunt nedumeriti de ce nu prind sau au multe trasaturi fara finalizare. Trebuie stiut faptul ca in orice situatie un carlig mai mic si mai usor va aduce mai multe prezentari ca un carlig mare. Sunt foarte multe modele de carlige care se preteaza la pescuitul scobarului, in continuiare sa va prezint cateva dintre ele pe care le-am folosit cu rezultate bune la scobar in sezonul rece dar si in sezonul cald.

    Preston 344 nr 14 este un carlig cu sarma subtire si usor foarte bun la scobar dar si la moronas. Datorita varfului care orientat in exterior, rata rateurilor se va reduce. Acest carlig mai rezistent in folosesc pentru a evita indreptarea lui in dril cund sunt obligat sa dau cu lansete ceva mai rigide.

    Drennan Carbon Feeder nr 16 este un carlig cu sarma groasa si se preteaza in locurile unde sunt sanse reale sa intre moronas mare, mreana mare si scobar mare, dar si atunci cand se pescuieste in curent cu lansete rigide. Eu il folosesc in situatiile in care sunt nevoit sa pescuiesc cu carlige mici la pesti de talie mai mare sau acolo unde sunt curenti puternici si pestii opun mare rezistenta.

    Drennan Fine Maggot nr 14 si 16 este perfect penru pestii de talie medie. Se preteaza bine la scobar. Pentru mreana este cam slabut si exista riscul indreptarii mai ales in cazul in care nu se foloseste o lanseta moale.

    Drennan Super Carbon Maggot, un carlig cu care am avut rata mica de rateuri.. Ca marime folosesc nr 16 atunci cand pestele manaca bine si nu este mofturos dar si cand sunt pesti de talie mai mare pe vad. Daca scobarul nu finalizeaza trastura la carligele de 16, trec pe cele de 18 sau 20 care sunt mai mici si mai finute fapt ce conduce de cele mai multe ori la finalizarea prezentarii dar si la cresterea numarului de prezentari. In ultimul timp am folosit si varianta de culoare rosie  care apre sub denumirea de Red Match si chiar nu a influenta in nici un fel rezultatele partidei.

Carligele mici si subtiri sunt ideale in pescuitul scobarului la feeder

Carligele mici si subtiri sunt ideale in pescuitul scobarului la feeder

    Seria 18 nr 18 , seria 19 nr 16 , seria 4 nr 16 si nr 14 de la Tubertini deasemni sunt carlige bune care le-am folosit la scobar.

    Excalibur Bream Maggot NS nr 14 este un calig destul fin si merge bine la scobar in sezonul rece.

    Bine inteles ca lista poate continua dar eu vi-am spus modele pe care eu le-am folosit si au dat rezultate bune. Cu siguranta ca altii folosesc cu rezultate bune si alte modele de carlige, nu putem incerca chiar tot ce este pe piata caci astfel nu terminam cu testele nici intr-o viata.

Un scobar pacalit de un carlig Red Match Drennan de 18 si doi pinky

Un scobar pacalit de un carlig Red Match Drennan de 18 si doi pinky

    Desi importanta lor pentru unii este nesemnificativa, firele principale joaca si ele un rol important in pescuitul scobarului cu monturi fine. Trebuie stiut ca, cu cat ansamblul lanseta/fir este mai permisiv si are o capacitate mai mare de amortizare a socurilor cu atat vom putea pescui mai fin la scobar dar si in general. In pescuitul cu carlige mici prefer firele cu elasticitate crescuta care i-mi asigura un plus de amortizare in timpul drilului pentru a evita inderptarea caraligelor si ruperea strunelor. Altii folosesc Feeder Gum, dar eu prefer sa nu folosesc nici un elastic care i-mi complica sau ingreuneaza montura. Firele care au un indice de crescut de elasticitste si cu care am pescuit in ultimi 2 ani sunt CarpExpert Feeder si Preston Reflo Power Max. Pentru partidele care necestia un fir mai rigid, folosesc Cralusso Match Sinking.

    Firul de struna care l-am folosit in ultimul an si care nu ma dezamagit este Cralusso Hooklenght,cel de 0,10mm pot spune ca il folosesc in cele mai multe cazuri in pescuitul scobarului.

Firele subtiri de struna sunt indicate la pescuitul scobarului in sezonul rece

Firele subtiri de struna sunt indicate la pescuitul scobarului in sezonul rece

    Despre monturi va pot spune ca le folosesc pe cele mai fine cu putinta. Prefer ca linia sa culiseze cat mai lin prin elementul de conexiune al cosultetului. In sezonul rece evit pe cat posibil sa folosesc tubul antinod deoarece vreau ca pestele sa simta cat mai putina rezistenta in timpul muscaturii si pentru asta folosesc agrafe cu vrartej sau sistem antinod de la Cralusso. Am vazut la multi ca doresc sa pescuiasca cu monturi fine dar folosesc varteje mari si grele, eu sunt adeptul vartejelor mici si fine, poate altii sunt de parere ca marimea si greutatea acestora este nesemnificativa dar va spun ca este foarte indicat sa folosim elemete cat mai fine si usoare.

O montura care o folosesc foarte frecvent in pescuitul scobarului

O montura care o folosesc foarte frecvent in pescuitul scobarului

    Sa nu credeti ca de fiecare data o sa aveti partide reusite, sunt si zile in care pestele nu o sa raspunda nadirii noastre si nici nu o sa vrea sa guste momeala de la carlig. Chiar daca folosim cea mai fina montura sau cea mai buna nada nu este grantat ca vom prinde peste. Au fost si vor fi multe cazuri in care sa prins foarte bine iar a 2-a zi pestele a disparut total de pe vad.

    Trebuie stiut ca localizarea este unul sau cel mai important factor care duce la reusita unei partide. Degeaba avem cel mai bune nade, cele mai bune lansete si cele mai fine monturi daca in locul unde pescuim nu este peste. De multe ori am patit sa nu nimeresc linia pe care pescuiam si astfel rezultatele au fost nule iar dupa ce am venit mai spre mal sau mai pe larg, pestele a inceput sa raspunda foarte repede.

Cand am localizat cardul de scobari rezultatele trebuie sa vina imediat daca montura si nada corespund

Cand am localizat cardul de scobari rezultatele trebuie sa vina imediat daca montura si nada corespund

    Multi vor zice ca au prins scobar si cu lansete rigide si cu fire groase si cu carlige mari si etc… cu siguranta sa se poate prinde, sa prins si se va mai prinde scobar si cu monturi sau lansete mai grosiere dar cazurile astea, cand scobarul mananca cu disperare, sunt rare si devin tot mai rare din cauza reducerii efectivelor de scobari de pe raurile noastre. Pescuitul de finete va aduce tot timpul rezultate mai bune si satisfactii mai mari.

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

   Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (56 votes cast)
Cu feeder-ul dupa scobar in anotimpul rece, 4.6 out of 5 based on 56 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

5 comments

Skip to comment form

  1. Gabryell

    Vad din ce in ce mai mult interes din partea multor pescari , pentru pescuitul la feeder si chiar da rezultate in cele mai multe dintre cazuri. Cred ca am sa ma ,, convertesc,, si eu cate putin , cu toate ca nu am incercat niciodata. Frumos explicat in toate articolele. Cel mai credibil este atunci cand arati din experienta personala…!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 7 votes)
  2. alyn13

    frumos articolul dar cum zici in ultima parte sa imputinat efectivul de scobari pe raurile din vestul tari deoarece foarte multi iau acasa tot ce prind si chiar si aia cit palma ,sau cazuri cin d prind 20 30 de kilograme rusine la aia care fac acest lucru peste 5 10 ani nu o sa mai avem scobar in rauri (fratilor mai folositi si metoda c&r) sa mai prinda si copii nostri scobari peste 10 ani

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +8 (from 12 votes)
  3. ionut

    La noi pe apele din Gorj pe langa problema ca pescarii retin tot,mai apare si problema ca pe toate raurile sunt exploatari de pietris si o multime de balastiere.Asta duce la colmatarea albiei cu mal.Sunt rauri pe care abunda scobarul,iar acum il gasesti foarte rar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.5/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. bogdansalk

    felicitari pt articol…problema este ca la noi in alba nu se mai gaseste hrana vie doar ancore…pe 31 dec baietii erau pe podul muresului in actiune

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. dan

    prima data te felicit pentru articol este folositor
    problema in toata tara este cu „pescarii” comerciali la care nu conteaza calitatea ci cantitatea referitor la scobarii se reproduc dupa 3 ani iar daca sunt adunati si aia mici cine sa mai depuna icre ar trebui ca organrle de control sa verifice si permisele dar si pesti prinsi inclusiv dimensiunea si greutatea total .Pescuiesc pe Tarnava mica pana acum 3-4 ani pe fiecare partida prindeam cate 5-6 scobari sanatosi acuma daca prinzi unul de 20-25 cm deja e captura avem o gramada de vidre cu doua picioare care se bucura de un scobar sau morunas cat palma ca la ei e captura dar as dori sa ii vad daca ar primii o amenda de 100-150 lei pentru fiecare peste sub dimnensiune ar mai gadi la fel!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>