Multi cred ca in pescuitul la feeder finetea este data doar de marimea carligului, grosimea strunei sau modelul monturii…, gresit deoarece pentru reteta completa mai avem nevoie de un ingredient important.
Printre nenumaratele modele de lansete pentru feeder de pa piata vom intalni si lansetele denumite picker sau feeder light. Aceste lansete picker sunt varianta mai finuta a lansetelor de feeder. In comparatie cu lansetele de feeder, picker-ele sunt mai scurte, lungimea lor variaza in functie de producator si de model. In general lungimile intalnite pe piata sunt intre 2.7m si 3.3m. Actiunea difera fata de lansetele feeder in sensul ca au o actiune mai parabolica sau progresiva si o putere de incarcare mai mica care in general este intre 10 si 30 gr, dar sunt si modele care merg pana la 70gr maxim putere de incarcare. Picker-ul este proiectat pentru partidele unde se urmareste un pescuit de finete cu strune subtiri si carlige mici, la peste de talie mica sau medie, dar totodata este excelent in sezonul rece sau in perioadele cand pestii sunt foarte mofturosi. La primul contact cu o lanseta picker vom avea inpresia ca este foarte firava dar cu siguranta are rezerva de putere pentru a duce la bun sfarsit un dril cu un peste de talie medie si dece nu unul de talie mai mare.
In partidele unde vizam pestele mic, picker-ul ne va ajuta sa putem folosi carlige mici si strune subtiri pentru a realiza un pescuit mult mai finut decat in mod normal. Fiind mai moale decat lansetele feeder, picker-ul va amortiza foarte bine socurile pestilor din timpul drilului astfel vom evita ruperea strunei sau dezagatarea pestilor.
In sezonul rece cand metabolismul pestilor este mult mai redus si inplicit vor fii mult mai mofturosi, folosirea unei lansete light va fii vitala pentru reusita unei partide de pescuit la feeder. Multi pescari incepatori la feeder sunt nedumeriti de ce in unele partide, mai ales in sezonul rece, au multe trasaturi fine si nefinalizate, astfel recurgand la schimbarea carligului cu unul mai mic dar rezultatul fiind acelasi ca pestele nu finalizeaza trasatura. In astfel de cazuri cand observati ca pestele renunta repede la momeala de la carlig si a-ti inlocuit marimea carligului, grosimea si lungimea strunei dar rezultatele sunt aceleasi, trebuie sa stiti ca lanseta respectiva nu corespunde conditiilor respective si ar trebui folosita una mai moale care sa nu opuna atata rezistenta in timpul muscaturii.
Un avantaj major prin folosirea picker-ului i-l vom avea in sezonul rece cand in partidele noastre de pescuit la feeder vom viza scobarul. Scobarul lafel ca si alte specii de rau in sezonul rece se aduna in carduri si cauta locurile in care curentul apei este mai lent si apa putin mai adanca, in astfel de locuri, unde putem pescui cu cosulete usoare, o lanseta finuta ne va aduce un mare avantaj.

Este stiut faptul ca scobarul este un peste destul de mofturos si mai ales in perioada de iarna cand vom folosi o lanseta putin mai rigida vom avea parte de foarte multe rateuri in sensul ca scobarul va tatona momeala si va renunta foarte repede la ea daca simte o rezistenta mai mare. In aceste situatii o lanseta light va inclina balanta capturilor in favoarea noastra.
Pe lacuri dupa dezghet, la inceputul primaverii, pestii cu un metabolism inca scazut vor cauta zonele cu apa mica din preajma malurilor unde razele solare vor incalzii apa mai repede, in aceste perioade vom putea beneficia iarasi de avantajele unei lansete light.
Ca orice lucru care are avantaje, picker-ul are si dezavantaje, in sensul ca distanta de lansare si puterea de incarcare va fii mai mica in comparatie cu o lanseta de feeder cu putere medium sau heavy. Pe rauri in sezonul cald cand pestii cauta zonele cu ape mai repezi si mai oxigenate este aproape imposibil sa folosim o lanseta light deoarece puterea curentului va tensiona firul si implicit va tensiona semnificativ lanseta, aceasta nemaiputand sa ne redea eficient trasaturile pestiilor datorita faptului ca actiunea varfului va fii anulata fiind preluata de urmatorul tronson.
Poate va intrebati daca chiar este necesar sa aveti in dotare o asemenea lanseta. Referitor la asta va pot spune ca pentru a acoperii toate situatiile intalnite in pescuitul la feeder este necesar sa aveti 3 lansete in dotare si anume:
- lanseta picker sau light, pentru situatiile descrise mai sus
- lanseta de putere medium potrivita pentru cele mai multe partide la feeder
- lanseta de putere heavy pentru partidele unde suntem fortati sa pescuim la distanta mai mare decat in mod normal, deasemeni buna in partidele cand suntem fortati sa marim greutatea de incarcare a lanstei pentru a tine montura in curenti puternici. In partidele in care vizam doar pestele de talie mare o lanseta heavy ne va ajuta sa avem un control mai bun asupra pestelui in dril.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.