«

»

Se poate selecta talia pestilor in pescuitul la feeder?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (34 votes cast)

Asta este intrebarea la care multi nu gasesc raspunsul. Pentru a face selectia trebuie indeplinite anumite conditii. In acest articol va voi impartasi tehnica care mie mi-a dat rezultate de-a lungul timpului.

    Poate unii se asteapta la o super tehnica sau cine stie ce tehnici extraterestre care vor incolona pestii mari catre minciog. Nu este nimic complicat, dar fara a tine cont de aceste aspecte, exemplarele mai imbracate se vor lasa mult si bine asteptate. Multi ani am sperat ca in partidele in care aveam activitate intensa la peste mic si mediu, vor intra printre ei si pesti de fotogafie, cu timpul mi-am dat sema ca asta se intampla foarte rar sau deloc mai ales pe apele publice unde densitatea de peste este net inferioara fata de apele private intens populate.

    Dificil sau nu, decizia trebuie luata de la inceputul partidei

   Uneori esti chiar nedumerit cu ce sa incepi, ai vrea si peste mult dar si ceva capturi de pus in rama. Ei bine, o sa vezi ca nu prea merge sa le combini, sau daca merge, acele situatii sunt foarte rare. Este foarte important sa sti ce vrei sa prinzi, in functie de asta vei fi nevoit sa faci strategia si nadirea dar si cautarea unui loc care tine peste mare.

    Peste de talie mare trebuie cautat, nu ne va cauta el pe noi.

   Primul pas pentru o partida reusita este, cum am spus in articolele anterioare, localizarea. Trebuie sa gasesti zonele in care pestele stationeaza sau se hraneste. De multe ori este greu sau aproape imposibil sa aduci pestele pe zone in care pescuiesti mai ales daca acele zone nu sunt frecventate de speciile sau exemparele pe care le vizezi. Daca te afli printre pescarii care isi aleg locul de pescui la intamplare, sansele de a avea partide reusite se reduc considerabil.

    Odata stabilita zona cu potential, trebuie sa te hotarasti daca vrei sa prinzi peste mare sau peste mic.

   Spun asta deoarece in functie de nadirea pe care o vei face sau momeala cu care vei pescui, poti sa selectezi intro anumita masura talia pestilor. Desi multi doresc asta, este cam greu sau putin imposibil sa te adresezi si pestilor de talie mare dar si pestilor de talie mica in aceeasi masura. Pentru o eficienta maxima trebuie stiut de la inceputul partidei care este talia pestilor pe care vrei sa ii prinzi.

    Dupa localizare, compozitia nadei este urmatorul aspect care trebuie respectat pentru a putea face o selectie.

    In partidele in care avem ca tinta pestele de talie mare este indicat sa folosim nadele cu granulatie medie si  mare, imbogatite cu o gama cat mai variate de particule mai mari sau mai mici. Printre aceste particule este bine sa nu lipseasca canepa fiarta, porumbul dulce sau cel preparat acasa, pelete de diferite dimensiuni dar si semintele marunte pentru pasari de colivie (fierte) sunt foarte indicate deoarece sunt foarte apreciate de crapi dar mai au si avantajul ca vor tine pestii preocupati pe vad. Cu cat vom avea o nada cu particule variate cu atat sansele de a aduce si mentine pestii de talie mai mare pe vad vor creste considerabi.

pelete diferite dimensiuni si compozitii

pelete de diferite dimensiuni si compozitii, foarte bune atunci cand cauta pestii mai imbracati de diferite specii

seminte pentru pesti

mix-urile de seminte sunt apreciate de toate speciile si tin pestii preocupati pe vad pentu o perioada de timp mai lunga

    Folosirea momelilor vii in nada si la carlig nu este indicata atunci cand urmarim pestii de talie mare.

pescuit la feeder

    Daca in sezonul rece, momelile vii pot aduce exemplarele mari la minciog, in sezonul cald situatia se schimba. Introducerea momelilor vii in nada si la carlig vor atrage pestele mic in zona nadita, astfel sansele de a captura exemplarele mai mari vor scadea considerabil. Personal nu am avut, sau daca am avut au fost foarte rare, partide in care sa am capturi mai corpolente atunci cand am folosit momeala vie. Eu iti recomand sa inlocuiesti viermii cu seminte si pelete atunci cand obiectivul este pestele de talie medie si mare.

   Chiar daca locul tine peste mare, cu o abordare gresita rezultatele vor fi unele nagative din punctul de vedere al marimii exemplarelor.

    Am pescuit intentionat pe Dunare cu nade fara seminte sau pelete dar cu momeli vii in nada, in locuri unde am prins frecvent crap. In partidele in care am folosit doar nada si momeala vie in carlig si in nada, capturile au fost foarte numeroase dar din pacate nici un exemplar peste 1 kg sau daca au fost, intrau foarte rar. Faptul ca pe locurile respective am prins crap si alte exemplare mai corpolente din alte specii de nenumarate ori, dar nici unul cu momela vie, mi-a dat de gandit. Dealungul timpului si dupa mai multe incercari mi-am dat seama ca nada cu momela vie, dar si galagia pe vad in urma lanseurilor foarte dese, sunt aspecte care reduc spre zero sansele de a prinde exemplare de talie mare.

    Pentru rezultate bune trebuie sa tinem cont si de galagia rezultata in urma lanseurilor frecvente.

    Atunci cand pescuim cu momeli vii, datorita densitatii mari de peste mic pe vad vom avea prezentari si lanseuri dese in urma carora rezulta o galagie deloc agreata de pestii mai mari, mai ales pe apele publice unde pestele nu asociaza galagia cu hrana asa cum se intampla pe apele private pescuite intens. Pe apele salbatice unde ai ca tinta pestele mare, eu iti recoamnd sa faci o nadire sustinuta la incepultul partidei. Cu ajutorul unui cosulet mai mare in diametru vei putea transporta o cantiate mai mare de nada intr-un interval mai scurt de timp, asfel vei asigura o cantiate suficienta de nada pe vad pentru a avea sansa ca pestele sa vina si sa ramana pe patul de nada. Nadirea se poate repeta o data la doua ore sau dupa capturarea unui exemplar.

cosulet diametru mare ochiuri medii

cosulet mare in diametru, cu ochiuri de marime medie, ideal pentru o nadire sustinuta in apele de adancime mica si medie

cosulet diametru mare gauri mici rare

cosulet mare in diametru, cu gauri mici si rare, ideal pentru o nadire sustinuta pe lacuri si rauri unde apa este adaca sau curentul este puternic

    Daca nada va contine pelete marunte si seminte de diferite marimi, cu siguranta pestii vor sta mai mult preocupatii pe patul de nada fapt ce creste sansele ca momela de la carlig sa fie inhalata. Cu cat pestii vor stationa mai mult pe vadul tau cu atat sansele de reusita cresc.

peste crap dunare feeder

unul dintre crapii de dunare care au raspuns pozitiv la o nada imbogatita cu seminte de diferite dimensiuni

    Rabdarea este unul din factorii care vor contribui la reusita unei partide cu capturi.

    Daca alegi sa pescui dupa capturi trebuie sa fi inarmat si cu o doza insemnata de rabdare. Trebuie sa sti ca in partidele in care vizezi exclusiv pestele mare, prezentarile vor fi mult mai rare dacat atunci cand vizezi pestii de talie mica si medie. Pot fi partide in care ai una, doua, trei sau mai multe prezentari, dar pot fi si partide in care poti sa nu ai nici o prezentare. Rabdarea este unul dintre ingredientele de baza care vor contibui la reteta castigatoare. Nu oricine poate avea rabdare, dar pentu a atinge obiectivul, trebuie sa facem sacrificii.

    Daca in cele descrise mai sus am omis anumite aspecte sau daca nu m-am facut destul de inteles, putem continua discutiile pe acesa tema in cadrul forumului: www.pescuitlafeeder.ro/forum

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (34 votes cast)
Se poate selecta talia pestilor in pescuitul la feeder?, 4.6 out of 5 based on 34 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

4 comments

Skip to comment form

  1. masac

    Bine explicat materialul!Pentru mine ca incepator o sa incerc deocamdata sa prind pestii de talie mica.Sper ca atunci cand voi prinde experienta ,acest articol imi va fi util

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. pescar

    un articol foarte bun si extrem de sugestiv pentru toate categoriile de pescari! felicitari si mai astepam si altele!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. pescar

    buna lucian. lucian te rog sa imi zici cand vizez crapu pe rau e indicat cosulet sau method feeder? si daca cosulet trebuie forfac mai scurt sau mai lung?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. pescar

    buna lucian. lucian te rog sa imi zici cand vizez crapu pe rau e indicat cosulet sau method feeder?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>