Sunt destul de dese cazurile in care datorita manevrarii defectuase a lansetei, acestea sau varfurile lor se rup. In continuare o sa va dam niste sfaturi utile pentru a evita in mare masura ruperea liniilor sau a varfurilor lansetelor
Sunt si vor fi multi pescari la inceput de drum care doresc sa practice pescuitul la feeder. Datorita faptului ca aceste lansete in mare masura au varfuri cu flexibilitate crescuta, sansele de rupere a acestora in cazul unei manevrari neadecvate a lansetei cresc considerabil.
Sunt cativa factori principali care pot duce la ruperea varfurilor lansetelor sau in cel mai fericit caz doar al monturilor. Nu este indicat nici sa rupem monturi deoarece pretul unei monturi poate ajunge nu de putine ori la sume ce depasesc 10ron. In cazul in care datorita lanseurilor deficitate, rupem mai multe monturi pe partida, putem ajunge la pagube ce pot echivala cu pretul unei lansete de clasa medie.
Deoarece pescuitul la feeder implica de multe ori folosirea strunelor mai lungi este indicat ca de fiecare data sa tinem cont ca: montura sau mai bine spus carligul poate ajunge la nivelul solului cand ducem lanseta pe spate in vederea executarii lanseului. Sfatul meu este ca inainte de a va instala pe un loc de pescuit sa verificati daca puteti lansa in siguranta si daca in raza de actiune a lansetei nu exista obstacole de genul crengilor, firelor electrice sau a obstacolelor de la nivelul solului cum ar fi vegetatia deasa si inalta.
Pentru a va arata unele din riscurile care pot aparea in timpul lanseului am facut niste fotografii sa vedeti ce se poate intampla in cazul in care nu santem atenti.
Cea mai intalnita greseala care poate duce la ruperea varfurilor sau a monturii se produce in timpul cand incarcam cosuletul sau cand manevram lanseta pe mal. Cand facem aceasta operatiune va recomand sa tineti tot timpul varful tensionat pentru a evita incalcirea liniei principale in jurul varfului.
Incercati sa va faceti un obicei din a manevra lanseta cu varful putin tensionat atunci cand santeti cu montura pe mal sau dupa ce scoateti un peste. In cazul in care firul este lasat detensionat, sansele ca acesta sa se incurce dupa varf sunt foarte mari. Cele mai multe cazuri in care se rup varfurile lansetelor sunt cauzate de acest aspect mai ales in cazul lansetelor cu varful mai subtire si mai fin.

Manevrarea lansetei de feeder cu firul detensionat creste riscul rasucirii firului in jurul varfului
In cazul in care manevram lanseta de feeder cu firul detensionat, datorita balansului lansetei din timpul manevrarii, firul se poate infasura in jurul varfului sau in jurul inelelor dupa cum se poate observa si din fotografia de mai sus.
Pana aici nimic periculos dar in urmatoarea miscare cand dorim sa reducem, prin mulinare , distanta intre cosulet si varful lansetei in vederea efectuarii lanseului, nenorocirea se poate intampla in 2 secunde.

O data cu recuperarea firului din mulineta, varful se tensioneaza accentuat pe o suprafata redusa si astfel cedeaza foarte repede. Aceste riscuri cresc o data cu sensibilitatea lansetei, cu cat varfurile sunt mai subtiri cu atat riscul de rupere este mai mare in cazul in care nu santem atenti si firul se infasoara dupa varf sau dupa inele. Multi se mira de ce au rupt varful lansetei chiar daca au folosit o greutare sub capacitatea maxima recomandata de incarcare a lansetei.
Acelasi fenomen se poate intampla daca nu curatam firul de mizeriile aduse de apa si depuse pe fir, mizeriile se blocheaza in primul inel de varf si lanseta se tensioneaza pana aduce varful intrun unghi care cedeaza. Puful produs de plop in toamna este cel mai periculos deoarece are o aderenta foarte mare la fir.
Faceti tot posibilul sa nu tensionati varfurile pe o suprafata redusa pentru ca vor ceda, acestea au fost concepute sa fie tensionate progresiv pe toata suprafata lor. Deasemeni incercati sa evitati ridicarea lansetei prin prinderea acesteia de partea superioara. Lanseta trebuie sa fie manevrata doar de maner.
In filmuletul ce urmeaza o sa va aratam care sunt miscarile recomandate in timpul lanseului pentru a evita ruperea varfului lansetei sau a monturii.
Chiar daca pentru unii pare o banalitate, acum la sfarsit, vreau sa precizez ca trebuie evitat pescuitul in preajma firelor electrice, a cailor ferate, a liniilor de inalta tensiune, a podurilor unde sunt fire electrificate ce deservesc mijloacele de transport in comun sau in orice loc unde exista un risc minim de elecrocutare.
Atat lansetele de feeder cat si restul lansetelor din ziua de azi in mare masura se fabrica din carbon. Deoarece acest material este bun conducator de energie electrica, riscul de electrocutare este unul foarte crescut. Din cauza riscurilor crescute, in timpul furtunilor cu descarcari electrice este indicat sa nu folositi lansetele din carbon si chiar sa va indepartati de acestea. Din pacate au fost multe cazuri de electrocutare dar si de accidente in urma descarcarilor electrice din atmosfera.
Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.
Pentru dezbaterea acestui articol va invit pe forum-ul nostru www.pescuitlafeeder.ro/forum sau lasati un comentariu mai jos.
Sfaturi utile pentru efectuarea lanseurilor fara riscuri cu feeder-ul,
5 comments
Skip to comment form ↓
PescuitSiNatura
4 februarie 2013 în 10:13 pm (UTC 3) Link to this comment
Chiar ma gandesc serios sa studiez putin din tehnica la feeder deoarece conceptul vad ca prinde destul de bine …
Rotaru Simion
2 ianuarie 2014 în 3:02 pm (UTC 3) Link to this comment
Ma bag si eu. E un pescuit innteresant, scule am, tehnica ma omoara !
masac
15 martie 2014 în 11:25 pm (UTC 3) Link to this comment
si pe mine ma omoara tehnica!!!Nu am niciun prieten care sa pescuiasca la tehnica asta si din aceasta cauza imi este foarte greu sa-mi dezvolt tehnica deoarece nu am pe cineva care sa ma corecteze
Julius
14 iulie 2014 în 12:07 pm (UTC 3) Link to this comment
Ma intreb de ce oare producatorii nu fac ultimul inel de la varfuri putin tubular, 1-2 cm, s-ar evita infasurarea firului in jurul varfului si nu cred ca ar afecta sensibilitatea varfului, plus ca s-ar directiona un pic lanseul.
Sebastian
11 iulie 2016 în 9:11 pm (UTC 3) Link to this comment
Salut, o mica nedumerire, de ce dupa ce lanseaza, trage inapoi de lanseta?
Merci :D