«

»

Tehnici pentru pescuitul cleanului pe rau

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (10 votes cast)

    In ultimul weekend din luna martie am participat la un concurs pe Canalul Bega in Timisoara, pregatindu-ma pentru acest concurs si facand cateva antrenamente am observat ca una din speciile prezente pe canal si care aduceau grame frumoase in juvelnic era cleanul, peste pe care l-am prins in diferite situatii dar niciodata nu m-am intalnit cu el pe pistele de concurs pe care am fost. Stiind ca pescarii italieni sunt mari specialisti in pescuitul cleanului am inceput sa caut pe internet diverse informatii, informatii pe care le-am gasit in numar destul de mare, dintre toate filmuletele gasite m-am oprit doar la cateva care imi ofereau informatii utile. Unul dintre aceste filme as vrea sa il prezint in acest articol.

    In materialu pe care o sa il atasez este prezenta echipa Tubertini Italia care face un pescuit la clean si mreana pe raul Serio, va las sa urmariti filmul dupa care o sa facem o traducere si cateva completari.

    Filmul:

    Primul protagonist Manuel Marchese ne va explica o montura cu care echipa Tubertini a iesit campioana nationala in Italia, o montura care se preteaza foarte bine pentru ape limpezi unde suntem obligati sa folosim terminale subtiri si carlige mici iar pestii vizati sunt de dimensiune medie sau mare. Montura este una simpla care are ca punct de plecare o impletitura din elastic de rubeziana de 0,09 mm, aceasta impletitura avand un rol de antitangle dar oferind in acelasi timp un plus de elasticitae monturii, lungimea elasticului folosit pentru a face montura este de aproximativ 30 cm, elastic pe care se introduce o agrafa rapida pozitionata la mijlocul lui, dupa care se trece la impletirea elasticului, impletitura care se face cu mare grija incercand ca spirele sa fie lipite unele de altele pentru a evita incalcirea forfagului in timpul lanseului. Odata terminata impletitura cu o lungime de 15 cm se face un nod dupa care se introduce un vartej de dimensiune mai mare iar pentru o mai multa siguranta se mai fac doua, trei noduri dupa care peste impletitura se trage un tub termocontractabil de aproximativ 2 cm, se introduce in el si excedentul de elastic dupa care se trage tubul peste vartej intinzandu-se excedentul de elastic care apoi se taie iar ca urmare a acestei operatiuni nodul impreuna cu excedentul de elastic  ramane mascat si protejat de tubul termocontractabil, ca si un sfat aceasta impletitura este bine sa o executati acasa si nu pe malul apei pentru a fi siguri ca va reusi corect. Batul utilizat este un Tubertini Concept Feeder medium-light de 3,90 m cu un varf de 1 oz iar ca mulineta Tubertini Concept de 6500 a carei tambur este umplut cu un fir de 0,24 mm,ca si carlig este folosit un carlig Serie 30 de 22, forfagul fiind un 0,118 mm cu o lungime de 1,5-1,7 m, cosuletul este unul pentru viermi de 44 g de la Nisa. Ca si nada in cosulet se introduc cativa viermi vi, dupa care se mai introduce o bila de viermi lipiti, rolul lor fiind acela de a se desface cat mai incet pe fundul apei si a permite sa se ramana pe vadul de pescuit cat mai mult, totul inchis cu un dop de nada. Nada folosita fiind Tubertini Savetta-Cavedano colorata in rosu cu ajutorul unui colorant.

cosulet cargile preston korum quick stop

    Urmatorul personaj ne prezinta o metoda de pescuit in curent cu cosulete mai usoare decat cele care ar trebui folosite in mod normal pentru curentul de apa respectiv si anume in loc de un cosulet de 70 g cat ar fi normal se foloseste un cosulet de 45 g. Aceasta metoda este folosita deoarece cu un cosulet greu se face mult zgomot fapt care deranjeaza pestii facandu-i sa se indeparteze de locul pe care il pescuim. Aceasta metoda consta in pozitionarea batului intr-o pozitie aproape verticala pentru a scoate cat mai mult fir din curent. Pescarul ne arata cum se lanseaza si cum se pozitioneaza batul la aceasta metoda iar in functie de curentul apei imediat ce cosuletul a ajuns pe substrat se elibereaza fir de pe mulineta, o lungime sau mai multe lungimi ale batului utilizat in functie de puterea curentului. Trasatura la aceasta metoda va fi pe ”invers” si nu cum suntem obijnuiti in mod normal spre luciul apei.

    Pana la urmatorul articol sper ca v-am captat atentia cu aceasta montura noua si cu o metoda mai deosebita de a pescui pe rau, va multumesc si va urez fir intins.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (10 votes cast)
Tehnici pentru pescuitul cleanului pe rau, 3.7 out of 5 based on 10 ratings

.

Articole care ar putea sa te intereseze:

2 comments

  1. rares vancea

    O mica adaugire daca-mi permiteti la descrierea metodei prin care se poate folosi pt. finete un cosulet mai usor decat s-ar impune in curentul respectiv este ca pecarul italian vorbeste in plus fata de pozitionarea batului intr-o pozitie verticala pt a tine cat mai putin fir in curent , si de lasarea unui arc de fir in apa , „bow” , acesta fiind mai mare sau mai mic in functie de curent , producand si autointeparea pestelui iar trasatura se manifesta nu prin tensionarea varfului catre apa ci prin detensionarea lui . este o metoda englezeasca de pescuit si se regaseste in diferite filmulete pe you tube .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. ConstantinV

    Nu pot sa nu comentez…m-am amuzat dar m-am si intristat…este prima oara cand s-a prezentat o montura/lucrare cu camera asezata in lateral :) :( parca tipul se jena sa arate ceea mesterea el acolo!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>